Rusia a transferat pe teritoriul Ucrainei unități ale noii Armate a 25-a Combinate, pe care plănuia să le desfășoare abia din decembrie anul acesta.
Rusia a transferat pe teritoriul Ucrainei unități ale noii Armate a 25-a Combinate, pe care plănuia să le desfășoare abia din decembrie anul acesta.
În perioada 19-21 septembrie în România va avea loc un workshop organizat în cadrul unui program NATO, Science for Peace and Security. Conferința, care va reuni experți internaționali nu doar din România și Republica Moldova, va avea ca subiect un posibil incident nuclear cauzat de războiul de agresiune provocat de Rusia împotriva Ucrainei.
Rusia încearcă în această toamnă să-și asigure suficientă muniție pentru a bloca orice ofensivă reușită a Ucrainei.
După ce a vizitat luni Kievul, ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut o protecție antiaeriană totală a infrastruturii critice de utilități a Ucrainei. Măsura ar fi una temporară pentru ca populația să treacă cu bine peste iarnă.
Cel mai eficient atac efectuat în ultima perioadă împotriva navelor rusești din Marea Neagră a avut loc în seara zilei de 12-13 septembrie, iar protagoniştii au fost piloții ucraineni. Atacul asupra Sevastopolului, aflat încă sub ocupaţie rusă, care a dus la avarierea sau distrugerea submarinului rusesc Rostov-on-Don și a navei mari de desant Minsk, a fost, fără exagerare, cel mai eficient atac asupra Flotei rusești din Marea Neagră în timpul întregului război.
Guvernatorul orașului federal Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a anunțat, pe 13.09.2023, pe canalul său de Telegram, că, în cursul nopții de miercuri, un obiectiv non-civil din localitate a luat foc, cel mai probabil după un atac cu rachete.
După cum au anunțat mai multe surse ucrainene de pe rețelele de socializare, dar și o serie de corespondenți militari ruși, pe 12.09.2023, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat un nou atac aerian asupra Insulei Șerpilor din Marea Neagră.
Războiul din Ucraina spulberat teoriile conform cărora tancul principal de luptă este istorie. Tancurile sunt folosite în continuare pe scară largă.
Luptătorii ucraineni își continuă ofensiva lângă Bahmut și au succes lângă Bakhmut, Klishchiivka, Andriivka și Kurdiumivka.
Victoria Ucrainei în războiul de agresiune pe care Rusia l-a declanșat în 2022 e extrem de importantă inclusiv pentru România și stabilitatea regiunii.
În următoarele luni, Estonia ar putea deveni prima țară din Uniunea Europeană care va introduce un mecanism care va permite utilizarea bunurilor rusești care au fost confiscate în cadrul sancțiunilor impuse din cauza invaziei Rusiei din Ucraina.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat într-un comunicat oficial că Brigada 10 Geniu, împreună cu mijloacele tehnice din dotare, a demarat construcția a două adăposturi pentru populație în localitatea Plauru, aflată în imediata apropiere a graniței ucrainene, locul unde au căzut în aceste zile dronele rusești care bombardau porturile ucrainene la Gurile Dunării.
Subiectul Gripen pentru Ucraina, considerat închis de mulți, rămâne de actualitate mai ales prin prisma declarațiilor dătătoare de speranță ale oficialilor suedezi.
Obuziere ucrainene D-20, obuziere americane M777, sisteme de mortier, radare de apărare aeriană, iar lista cu replici false ale celebrelor echipamente militare poate continua.
Departamentul de Stat al SUA a comentat chestiunea privind posibilul transfer de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS către Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a precizat că nu există schimbări în această problemă, deși Statele Unite continuă să o ia în considerare.
Guvernul britanic a dezvăluit că Rusia a lansat pe 24 august mai multe rachete asupra unei nave civile de marfă în Marea Neagră, care au fost interceptate cu succes de forţele ucrainene, transmite Agerpres, care citează EFE.
Ajunsă într-o vizită surpriză la Kiev, șefa diplomației germane Annalena Baerbock a venit cu mai multe mesaje pentru Ucraina.
Subiectul transferului către Ucraina a rachetelor aeropurtate cu rază lungă de acțiune de tip Taurus germane s-a aflat în centrul atenției media în ultimele săptămâni.
Kremlinul a insistat luni că negocierile cu Ucraina sunt posibile numai dacă Kievul recunoaşte realitatea care a fost creată pe teren, referindu-se la regiunile ucrainene anexate de Rusia în septembrie 2022, potrivit EFE.
Un înalt general rus, comandant al Districtului Militar Central și al Grupării centrale a Forțelor Federației Ruse din Ucraina, a declarat, în cadrul unui interviu, că „Ucraina e doar începutul” iar obiectivul e extinderea războiului în Europa.
Generalul Serghei Surovikin, care a comandat trupele ruse în războiul din Ucraina timp de câteva luni, fiind cel acare a decis, în bună măsură, strategia de apărare a Armatei ruse în Ucraina.
Andri Iusov, reprezentant oficial al Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, susţine că, după "operaţiunea specială Mi-8", desfăşurată de serviciul de spionaj militar ucrainean, numărul militarilor ruşi care şi-au exprimat dorinţa de a se preda Ucrainei a crescut cu 70%.
Rusia are la frontiera cu Ucraina trei brigăzi de rachete sol-sol, pregătite în orice moment să lovească ținte pe o rază de 500 km. Precizări în acest sens au fost făcute de Vadim Skibițki, locțiitorul șefului Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, pe 9 septembrie, la conferința anuală a „Strategiei europene de la Yalta” (YES), organizată de Fundația Viktor Pinchuk.
Directorul general al societății Uralvagonzavod, Alexander Potapov, a declarat, pe 10.09.2023, că în Rusia va fi reluată producerea în serie de tancuri noi de tip T-80. Potrivit precizărilor sale, o decizie în acest sens a fost luată în baza experienței de utilizare a acestor vehicule de luptă în timpul războiului din Ucraina.
Ați pierdut unele știri privind situația de securitate din Ucraina? Nicio problemă, vi le prezentăm acum sintetizate și neinterpretate, astfel încât să vă puteți crea propria imagine asupra evoluției războiului de la granița noastră.
Vremea primește și ea un vot în desfășurarea acțiunilor de luptă și, în funcție de circumstanțe, îl acordă uneia sau alteia dintre părți. Deocamdată, ucrainenii par principalii beneficiari ai căldurii și lipsei de precipitații din această vară, dar situația este pe cale să se schimbe după începerea ploilor de toamnă.
Generalul de brigadă, Oleksandr Tarnavski, comandantul Grupului ucrainean operativ-strategic ”Tavria”, a confirmat informațiile privind înaintarea trupelor ucrainene pe direcția Tavria.
Instruirea tanchiștilor ucraineni pentru operarea tancurilor de luptă europene vechi reprezintă o adevărată provocare, mai ales după ce blindatele occidentale au stat prin depozite timp de aproape 20 de ani.
Tancul este înarmat cu un tun calibrul 125/48 cu o rază de acțiune de peste trei km. Primul astfel de tanc a fost capturat de ucraineni în septembrie 2022.
Cele mai importante bătălii din Ucraina par să aibă loc acum la Zaporojie. Expertul militar ucrainean Pavlo Narojni a descris modul în care trupele ucrainene din zonă ar putea avansa pentru a ajunge în Crimeea ocupată.