Contraofensiva ucraineană, în vară? Printre cauzele amânării - Pentagon Leaks, dar și aprovizionarea lentă cu arme occidentale
Contraofensiva Forțelor Armate a fost amânată din mai multe motive, potrivit The Washington Post.
Publicația americană relatează că contraofensiva planificată a Ucrainei este amânată din cauza vremii nefavorabile, aprovizionării lente cu echipamente și muniții către Occident și scurgerii de documente secrete ale Pentagonului, care discutau despre vulnerabilitățile apărării aeriene ucrainene.
O opinie similară vine și din partea premierului ucrainean Denis Șmîhal, care a declarat într-un interviu pentru The Hill că Forțele armate ale Ucrainei ar putea lansa o contraofensivă abia în vară, relatează Unian.
„Toți prietenii și partenerii noștri înțeleg foarte bine că pentru a lansa o contraofensivă trebuie să fii 100% pregătit, dacă nu mai mult”, a subliniat șeful guvernului.
Motivele posibilei amânări
Toate argumentele prezentate de publicația The Washington Post sunt valide, dar nu trebuie exclusă nici varianta ca forțele ucrainene să încerce să surprindă Armata rusă, lucru de care Moscova este, mai mult ca sigur, conștientă.
„Așteptată ofensiva de primăvară a fost prezentată ca o oportunitate decisivă pentru ca Ucraina să recâștige teritoriul. Dar operațiunea a fost întârziată din cauza vremii, aprovizionării lente cu echipamente și lipsei de muniție”, se spune în articol.
Potrivit WP, comandantul uneia dintre unitățile Forțelor Armate staționate în zona Bahmut a remarcat că ucrainenii au observat trupe rusești „ mobilizate recent”, care, potrivit acestuia, „își întăresc foarte bine pozițiile”. Comandantul cu indicativul Metis a spus că, în ciuda succesului unor ”razii”, unitatea sa nu era pregătită pentru o ofensivă la scară largă.
Dar operațiunea a fost întârziată de condițiile meteorologice, de o aprovizionare lentă cu echipamente și de lipsa de muniție, stârnind temeri că situația ar putea ajunge într-un impas.
De asemenea, după cum notează publicația, ”o complicație suplimentară a contraatacului planificat sunt scurgerile a zeci de documente militare și de informații americane, inclusiv multe detalii despre starea armatei ucrainene și capacitățile acesteia, inclusiv slăbiciunile apărării antiaeriene, care ar putea obliga comandanții să schimbe planurile”.
Referitor la viitoarea contraofensivă, apărătorii ucraineni sunt cei mai îngrijorați de minele poziționate de ruși.
Locotenent-colonelul ucrainean, care comandă un batalion de tancuri în regiunea Zaporijia, a spus că există mine de ambele părți ale frontului: „Am pus și noi multe mine, la fel și partea rusă”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News