Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
”Îi așteptăm încă din Al Doilea Război Mondial”. Contribuția Finlandei la NATO: 60 de avioane de luptă și cea mai mare forță de artilerie din Europa
News
Data actualizării:
Data publicării:
Finlanda a aderat marți la NATO, aducând Alianței capacități militare semnificative intensiv dezvoltate de-a lungul anilor, scrie Reuters.
Foto: Armata finlandeză
Foto: Armata finlandeză

Finlanda este una dintre puținele țări europene care și-a păstrat o armată bazată pe obligativitatea serviciului militar, chiar și pe parcursul deceniilor de pace. Motivul evident a fost precauția față de vecinul de la est, Rusia, după ce fosta Uniune Sovietică a încercat să invadeze Finlanda în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu o frontieră comună cu Federația Rusă de aproximativ 1.340 de km, Finlanda are o ”moștenire geostrategică” complicată.

Forțele terestre, navale și aeriene ale Finlandei sunt antrenate și echipate cu un singur scop principal - respingerea oricărei invazii ruse.

Finlanda antrenează în fiecare an aproximativ 21.000 de recruți noi, care apoi devin parte din rezerva sa de război, formată din 280.000 de soldați, dintre care aproximativ 10.000 pe an sunt chemați prin rotație pentru cursuri de perfecționare.

Aproximativ 870.000 de finlandezi cu vârsta cuprinsă între 17 și 60 de ani pot fi activați în caz de nevoie. Personalul contractual este format din 12.000 de persoane, dintre care 8.000 de militari.

Foto: Armata finlandeză

Aproape o treime din populația adultă sunt rezerviști, ceea ce înseamnă că Finlanda poate folosi una dintre cele mai mari armate în raport cu dimensiunea sa din Europa.

„Ne-am pregătit societatea și ne-am pregătit pentru această situație încă din al Doilea Război Mondial”, declara, anul trecut, Tytti Tuppurainen, ministrul pentru afaceri europene al Finlandei. ”Nu am uitat, este în ADN-ul nostru”, confirmă și președintele Sauli Niinisto, arătând sondajele care arată că aproximativ trei sferturi dintre finlandezi sunt pregătiți să lupte pentru țara lor, arăta și publicația FT.

 

Flanc nordic al NATO pe steroizi - Flancul sudic rămâne în urmă?

Împreună cu Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, Finlanda face parte, de marți, din zona nordică a flancului estic al NATO în fața Rusiei.

Odată cu aderarea Finlandei, Alianța militară occidentală a primit în rândurile sale o armată modernă, organizată, aflată cel puțin ”în media” armatelor NATO. Bugetul militar anual al Finlandei, de aproximativ 6 miliarde de dolari (peste 2% din PIB), arată o armată finlandeză care vine cu un plus la apărarea zonei de nord a Flancului Estic al NATO. 

„Pe lângă asigurarea teritoriului NATO, aderarea Finlandei va facilita o mai bună apărare a întregii regiuni”, a declarat Matti Pesu, cercetător senior la Institutul Finlandez de Relații Internaționale, pentru Newsweek.

Armata și forțele terestre finlandeze vor forma coloana vertebrală a forțelor terestre aliate din Europa de Nord”, a adăugat el.

”Cred că pe termen lung este cu totul posibil să vedem un fel de prezență NATO aici, în Finlanda, fie că este vorba de echipamente și capacități militare pre-poziționate de SUA, sau un cartier general mai mic. Totuși, e puțin probabil ca Finlanda să găzduiască un contingent semnificativ NATO în primii ani de apartenență la alianță”, a concluzionat Matti Pesu.

 

Forțele terestre

Forța terestră este echipată cu aproximativ 200 de tancuri Leopard de fabricație germană, de tip 2A6 și 2A4, dar și peste 100 de mașini de luptă ale infanteriei CV-90, fabricate în Suedia.

Finlanda are aproximativ 240 de tancuri de luptă principale și se crede că 179 sunt pregătite de utilizare imediată.

Putem vorbi despre „cea mai puternică artilerie din Europa de Vest”, o forță mai mare decât a Germaniei și Franței la un loc, care include aproximativ 1.500 de echipamente: aproximativ 700 de obuziere și tunuri, 700 de mortiere și aproximativ 100 de lansatoare de rachete grele și ușoare.

Helsinki are peste 100 de sisteme de artilerie autopropulsate, inclusiv 39 de obuziere sud-coreene K9 Thunder.

Finlanda are și 29 de sisteme de rachete de tip M270.

De asemenea, introduce un sistem radar cu contrabaterie ELTA, fabricat israelian, care îi oferă capacitatea de a localiza și urmări rachete, obuze de artilerie și focul de mortier.

Echipamentele antiaeriene ale Finlandei constau din cel puțin 650 de rachete, dar este în curs de cumpărare mai multe de la Swedish Saab Dynamics și Rafael Advanced Defense Systems.

Cel mai important sistem antiaerian al său este NASAMS 2. De asemenea, Finlanda are tunuri și blindate antiaeriene proiectate în același scop.

Se află în etapele finale ale unui proces de licitație pentru un nou sistem antiaerian de mare altitudine pe care îl va cumpăra fie de la Israel Aerospace Industries, fie de la Rafael Advanced Systems.

Finlanda are un număr nedezvăluit de drone Orbiter neînarmate și este în proces de cumpărare a încă 1.000-2.000 de drone, inclusiv câteva sute de drone Parrot Anafi USA, similare cu cele folosite de armata SUA.

Infanteria deține suficiente arme de foc - puști de asalt, mitraliere, lansatoare de grenade și arme antitanc - pentru întreaga rezervă, dar și toate echipamentele necesare luptei în condiții aspre de iarnă precum și sisteme de vedere pe timp de noapte și măști de gaz.

Finlanda a distrus aproximativ 1,3 milioane de mine antipersonal după ce s-a alăturat convenției de interzicere a minelor de la Ottawa în 2012, dar a înlocuit această capacitate cu mine inteligente controlate de la distanță și sisteme de dezactivare a zonei.

 

Forțele Aeriene

Foto: Aeronave F/A-18 Hornet/ Armata Finlandeză

Forțele aeriene finlandeze au o flotă de 61 (după unele surse 55 de aeronave) de avioane de luptă McDonnell Douglas F/A-18 Hornet, care sunt înlocuite cu 64 de avioane de generația a cincea, Lockheed Martin F-35A Lightning II, a căror livrare va începe în 2026 și se va încheia în 2030.

Pe lângă flota de avioane, Forțele Aeriene au zeci de avioane de antrenament și radare de supraveghere, inclusiv cele care au o rază de acțiune de aproape 500 km (300 mile).

 

Forțele Navale

Finlanda are aproape 4.500 de kilometri de coastă la Marea Baltică, iar marina finlandeză are a douăsprezecea cea mai mare flotă militară din lume, având nave de comandă și zeci de nave împotriva minelor.

Finlanda intenționează să achiziționeze trei noi corvete multirol pentru lupta de suprafață, care sunt în prezent în construcție în Finlanda, pentru a intra în serviciu până în 2029.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

„Invazie iminentă” a unei puteri nucleare asupra alteia în următoarele 48 de ore. SUA, îngrijorate că războiul indiano-pakistanez din munți va escalada
Ion Bazac, decorat cu titlul de Cavaler de Gran Croce de către Ambasada Italiei în România
Locomotiva militară a Europei? Berlinul cere UE activarea clauzei de urgență pentru a crește cheltuielile de apărare contra Rusiei
Pakistanul avertizează asupra unei posibile incursiuni militare indiene, pe fondul tensiunilor crescânde
Liberalii conduși de prim-ministrul Carney câștigă în Canada, arată sondajele
Atac cu drone în Ucraina, lângă frontiera cu România. Două F-16 și două Eurofighter au fost ridicate în aer
UE va prelungi schema de subvenții pentru muniție pentru încă un an
Război pe gheață: SUA au băgat frica în singura țară din Europa fără armată, dar membră NATO și o forțează să se înarmeze
Cheltuielile militare mondiale, la un nivel record în 2024. Germania este campioana înarmărilor în Europa, spun datele SIPRI
Coreea de Nord dezvăluie noua navă de război construită în 400 de zile ”cu propria noastră tehnologie”
O explozie de proporții a avut loc într-un port important din Iran. Accidentul are probabil la bază manipularea necorespunzătoare a combustibililor pentru rachete
Putin, gata să negocieze? După întâlnirea cu Zelenski, Trump pare că a descifrat în cele din urmă stilul de operare al Kremlinului: Nu exclud varianta ca Putin să vrea să mă inducă în eroare
Polonia acuză că un elicopter militar rusesc a încălcat spațiul aerian de deasupra apelor teritoriale poloneze din Marea Baltică
Efectul Trump. Aderarea Ucrainei la NATO nu mai este menționată în raportul anual al Alianței
În timp ce Patriotul european SAMP/T devine mai ager cu radarul Ground Fire 300, Thales convinge a cincea țară NATO să cumpere fratele mai mic: Ground Master 200
Chinezii îi răspund lui Trump: Eliminați tarifele, abia apoi vom negocia încheierea războiului comercial
România a cheltuit pentru Apărare cu 50% mai mult decât în 2023, confirmă NATO. Principalele programe de înzestrare ale Armatei
Cosmos 2553 se ”rostogolește”. Sateliltul rușilor care ajuta la programul armei nucleare anti-satelit a început să se rotească incontrolabil în spațiu
Planul de pace al lui Trump în 16 puncte confirmă toate zvonurile. Ucraina și Europa prezintă un text diferit privind încheierea războiului
Tensiuni între India și Pakistan. Cele două puteri nucleare, aduse iar la punctul de fierbere din cauza atacurilor teroriste din zonele disputate
”Părăsim UE dacă e mai bine afară decât înăuntru”. Orban a găsit motivul pentru care Ungaria e ultima din UE și face referendum contra aderării Ucrainei - VOKS 2025
Europa, mai aproape de un plan pentru industria de apărare: Programul EDIP trece de Parlamentul European
Președintele interimar Ilie Bolojan a convocat CSAT-ul. Pe ordinea de zi se va afla și Legea Apărării
Dacă negocierile comerciale eșuează și Trump impune tarifele, UE amenință SUA cu restricții la unele exporturi europene către State
Armistițiul de Paște propus de Putin, doar un exercițiu de imagine: “Este un spectacol cu un singur spectator - Donald Trump”
Britanicii au ridicat două Eurofighter de două ori în doar 48 de ore pentru a intercepta avioane rusești care se apropiau de frontiera NATO
România va avea șapte sisteme PATRIOT. Ce știm despre programul de rachete și care sunt necunoscutele
SpaceX deținut de Musk este favorit în construirea viitorului scut spațial antirachetă, ”Golden Dome”

Ştiri Recomandate

Negocieri de pace fără armistițiu prealabil în Ucraina? Mesaj ferm din partea celor mai importanți susținători europeni ai Ucrainei
Polonia are și norocul unor vecini puternici care să o apere. Prima țară care a finalizat programul F-35 deschide umbrelea deasupra Poloniei
Germania copiază modelul României? Bundeswehr nu va mai face publice detalii despre livrările de arme către Ucraina
”Frankensam” are de acum un nume: Raven. Sistemul antiaerian folosește rachete ASRAAM, luate de la vechile avioane Tornado
SUA și China, discuții pentru ”dezescaladarea” războiului comercial. Trump: Am convenit asupra Marii Resetări
Corupția rămâne o amenințare internă gravă pentru apărarea Ucrainei
India a acuzat Pakistanul de încălcarea armistițiului. Exploziile și focurile de armă continuă să răsune în Kashmir
Vladimir Putin a propus Ucrainei desfășurarea de negocieri directe de pace la Istanbul
Aliații Ucrainei au obținut sprijinul lui Trump? SUA aprobă transferul de rachete Patriot și rachete de artilerie către Ucraina
Armata britanică trimite Ucrainei zeci de machete-momeală, la pachet cu adevăratele tancuri Challenger 2 sau obuziere AS90
India și Pakistanul au căzut de acord asupra unui armistițiu imediat
Rușii pregătesc încă un Oreshnik? Moscova anunță că închide spațiul aerian din perimetrul poligonului din regiunea Astrahan
Nava spațială sovietică Kosmos 482 s-a prăbușit necontrolat pe Pământ
Armata rusă așteaptă lansatoarele iraniene. Fath-360 pot fi camuflate în camioane comerciale obișnuite și vor prelua din sarcinile Iskander
Liderii occidentali au sosit la Kiev pentru a sprijini Ucraina şi a cere Moscovei un "armistiţiu complet" de 30 de zile
Pakistanul neagă că și-a activat structura de Comandă nucleară. Conflictul din Kasmir, mină de aur pentru informațiile chineze
Un exemplu pentru flancul estic al NATO. Țările din nordul Europei își întăresc relațiile militare și împreună extind cooperarea cu Ucraina
Kremlinul susține că vrea încetarea focului în Ucraina, dar imediat vine și prima condiție: Oprirea furnizării de arme occidentale către Kiev
Conflict diplomatic după ce SBU a arestat doi spioni maghiari în Ucraiana. Diplomați unguri, expulzați de Kiev după o măsură similară a Budapestei
O veste bună și una proastă: SUA vor deține rachete nucleare care îi îngrozesc pe ruși, dar pentru ca LGM-35A Sentinel să se „nască” e nevoie de alt compromis
Tudor Curtifan: Jukov a intrat în Berlin într-un Jeep american. URSS a câștigat războiul, dar poporul rus l-a pierdut. Rusia e un stat revanșard
A apărut în public o nouă versiune a tancului T-72. Experții au analizat-o și au catalogat-o într-un singur cuvânt: „Dubioasă”
Rusia descrie prezența la Moscova a premierului slovac Fico și a președintelui sârb Vucic, un adevărat „act de eroism” în fața presiunilor occidentale
Armata a simulat un atac cibernetic asupra infrastructurii critice și energetice. România, gazda celui mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO
Rusia se laudă cu tehnica militară la Parada de 9 mai. Lipsește însă tancul T-14 Armata, o fantomă și pe frontul din Ucraina
Marea Britanie impune sancțiuni asupra a 100 de petroliere din ”flotă fantomă” a Rusiei
Anii 30 s-au întors: Șoigu laudă în mod deschis metodele staliniste și beneficiile regimului totalitar
Activele ruseşti îngheţate vor fi folosite pentru mentenanţa și achiziția de echipamente militare pentru Ucraina
Ucraina expune o rețea ungară de spionaj. Budapesta era interesată de reacția locuitorilor Transcarpatiei la o posibilă ocupare a regiunii de către trupe ungare ”de menținere a păcii”
Armata română, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pregătindu-se să treacă Prutul. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Putea România să se oprească la Nistru în 1941? Ziua Victoriei și războiul readus de Rusia în Europa | Istoricul Adrian Niculescu, la Obiectiv EuroAtlnatic
Primul dogfight cu avioane de generația 4.5? Oficiali americani confirmă pe surse că un J-10 de producție chineză a doborât un Rafale
Administrația Trump: Rusia nu va primi teritorii pe care nu le-a cucerit încă
pixel