Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
”Îi așteptăm încă din Al Doilea Război Mondial”. Contribuția Finlandei la NATO: 60 de avioane de luptă și cea mai mare forță de artilerie din Europa
News
Data actualizării:
Data publicării:
Finlanda a aderat marți la NATO, aducând Alianței capacități militare semnificative intensiv dezvoltate de-a lungul anilor, scrie Reuters.
Foto: Armata finlandeză
Foto: Armata finlandeză

Finlanda este una dintre puținele țări europene care și-a păstrat o armată bazată pe obligativitatea serviciului militar, chiar și pe parcursul deceniilor de pace. Motivul evident a fost precauția față de vecinul de la est, Rusia, după ce fosta Uniune Sovietică a încercat să invadeze Finlanda în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu o frontieră comună cu Federația Rusă de aproximativ 1.340 de km, Finlanda are o ”moștenire geostrategică” complicată.

Forțele terestre, navale și aeriene ale Finlandei sunt antrenate și echipate cu un singur scop principal - respingerea oricărei invazii ruse.

Finlanda antrenează în fiecare an aproximativ 21.000 de recruți noi, care apoi devin parte din rezerva sa de război, formată din 280.000 de soldați, dintre care aproximativ 10.000 pe an sunt chemați prin rotație pentru cursuri de perfecționare.

Aproximativ 870.000 de finlandezi cu vârsta cuprinsă între 17 și 60 de ani pot fi activați în caz de nevoie. Personalul contractual este format din 12.000 de persoane, dintre care 8.000 de militari.

Foto: Armata finlandeză

Aproape o treime din populația adultă sunt rezerviști, ceea ce înseamnă că Finlanda poate folosi una dintre cele mai mari armate în raport cu dimensiunea sa din Europa.

„Ne-am pregătit societatea și ne-am pregătit pentru această situație încă din al Doilea Război Mondial”, declara, anul trecut, Tytti Tuppurainen, ministrul pentru afaceri europene al Finlandei. ”Nu am uitat, este în ADN-ul nostru”, confirmă și președintele Sauli Niinisto, arătând sondajele care arată că aproximativ trei sferturi dintre finlandezi sunt pregătiți să lupte pentru țara lor, arăta și publicația FT.

 

Flanc nordic al NATO pe steroizi - Flancul sudic rămâne în urmă?

Împreună cu Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, Finlanda face parte, de marți, din zona nordică a flancului estic al NATO în fața Rusiei.

Odată cu aderarea Finlandei, Alianța militară occidentală a primit în rândurile sale o armată modernă, organizată, aflată cel puțin ”în media” armatelor NATO. Bugetul militar anual al Finlandei, de aproximativ 6 miliarde de dolari (peste 2% din PIB), arată o armată finlandeză care vine cu un plus la apărarea zonei de nord a Flancului Estic al NATO. 

„Pe lângă asigurarea teritoriului NATO, aderarea Finlandei va facilita o mai bună apărare a întregii regiuni”, a declarat Matti Pesu, cercetător senior la Institutul Finlandez de Relații Internaționale, pentru Newsweek.

Armata și forțele terestre finlandeze vor forma coloana vertebrală a forțelor terestre aliate din Europa de Nord”, a adăugat el.

”Cred că pe termen lung este cu totul posibil să vedem un fel de prezență NATO aici, în Finlanda, fie că este vorba de echipamente și capacități militare pre-poziționate de SUA, sau un cartier general mai mic. Totuși, e puțin probabil ca Finlanda să găzduiască un contingent semnificativ NATO în primii ani de apartenență la alianță”, a concluzionat Matti Pesu.

 

Forțele terestre

Forța terestră este echipată cu aproximativ 200 de tancuri Leopard de fabricație germană, de tip 2A6 și 2A4, dar și peste 100 de mașini de luptă ale infanteriei CV-90, fabricate în Suedia.

Finlanda are aproximativ 240 de tancuri de luptă principale și se crede că 179 sunt pregătite de utilizare imediată.

Putem vorbi despre „cea mai puternică artilerie din Europa de Vest”, o forță mai mare decât a Germaniei și Franței la un loc, care include aproximativ 1.500 de echipamente: aproximativ 700 de obuziere și tunuri, 700 de mortiere și aproximativ 100 de lansatoare de rachete grele și ușoare.

Helsinki are peste 100 de sisteme de artilerie autopropulsate, inclusiv 39 de obuziere sud-coreene K9 Thunder.

Finlanda are și 29 de sisteme de rachete de tip M270.

De asemenea, introduce un sistem radar cu contrabaterie ELTA, fabricat israelian, care îi oferă capacitatea de a localiza și urmări rachete, obuze de artilerie și focul de mortier.

Echipamentele antiaeriene ale Finlandei constau din cel puțin 650 de rachete, dar este în curs de cumpărare mai multe de la Swedish Saab Dynamics și Rafael Advanced Defense Systems.

Cel mai important sistem antiaerian al său este NASAMS 2. De asemenea, Finlanda are tunuri și blindate antiaeriene proiectate în același scop.

Se află în etapele finale ale unui proces de licitație pentru un nou sistem antiaerian de mare altitudine pe care îl va cumpăra fie de la Israel Aerospace Industries, fie de la Rafael Advanced Systems.

Finlanda are un număr nedezvăluit de drone Orbiter neînarmate și este în proces de cumpărare a încă 1.000-2.000 de drone, inclusiv câteva sute de drone Parrot Anafi USA, similare cu cele folosite de armata SUA.

Infanteria deține suficiente arme de foc - puști de asalt, mitraliere, lansatoare de grenade și arme antitanc - pentru întreaga rezervă, dar și toate echipamentele necesare luptei în condiții aspre de iarnă precum și sisteme de vedere pe timp de noapte și măști de gaz.

Finlanda a distrus aproximativ 1,3 milioane de mine antipersonal după ce s-a alăturat convenției de interzicere a minelor de la Ottawa în 2012, dar a înlocuit această capacitate cu mine inteligente controlate de la distanță și sisteme de dezactivare a zonei.

 

Forțele Aeriene

Foto: Aeronave F/A-18 Hornet/ Armata Finlandeză

Forțele aeriene finlandeze au o flotă de 61 (după unele surse 55 de aeronave) de avioane de luptă McDonnell Douglas F/A-18 Hornet, care sunt înlocuite cu 64 de avioane de generația a cincea, Lockheed Martin F-35A Lightning II, a căror livrare va începe în 2026 și se va încheia în 2030.

Pe lângă flota de avioane, Forțele Aeriene au zeci de avioane de antrenament și radare de supraveghere, inclusiv cele care au o rază de acțiune de aproape 500 km (300 mile).

 

Forțele Navale

Finlanda are aproape 4.500 de kilometri de coastă la Marea Baltică, iar marina finlandeză are a douăsprezecea cea mai mare flotă militară din lume, având nave de comandă și zeci de nave împotriva minelor.

Finlanda intenționează să achiziționeze trei noi corvete multirol pentru lupta de suprafață, care sunt în prezent în construcție în Finlanda, pentru a intra în serviciu până în 2029.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Rusia a respins propunerea ONU de interzicere a amplasării armelor nucleare în spațiu
”Scutul” Republicii Moldova, construit cu bani de la UE. Estonia cumpără radare, blindate și echipament de bruiaj pentru Chișinău
Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Ucrainenii insistă pentru ,,Patriot made in Ucraina". Propunerea e producerea sistemelor americane împreună cu SUA
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot. Guvernul elen iese cu clarificări: Nu se pune problema de așa ceva
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
“Cel mai bogat om din structurile de forță ale Rusiei” a fost reținut pentru luare de mită. Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al apărării, riscă 15 ani de închisoare
Pe urmele Poloniei? Obuzierele K9 deschid ușa României pentru armele sud-coreene. Tancuri K2 și MLI-uri Redback, de interes pentru Armată
Hanwha vrea să transforme România într-un hub industrial în Europa. Obuziere K9 și mașini de luptă Redback sunt propunerile
„Trolling de cel mai înalt nivel”. Ucraina folosește baloane care imită zborul aeronavei F-16
Mobilizarea de catifea din Ucraina. Care au fost principalele frâne în calea recrutării. Lecții valabile și pentru statele NATO
Armata României are undă verde pentru deminarea în Marea Neagră în misiuni comune cu Turcia și Bulgaria - MCM BLACK SEA
Iranul nu intenționează să răspundă atacului israelian, pe care îl descrie drept „nesemnificativ”
Operațiunea recrutarea. Un sfert dintre candidați au picat testele fizice pentru a putea deveni militari în Armata României
Franța face o demonstrație de virtuozitate: Rachete de croazieră lansate de pe două nave au lovit simultan ținta
Șeful republican al Camerei Mike Johnson și-a schimbat poziția față de ajutorul pentru Ucraina după ce a văzut informațiile prezentate de CIA privind intențiile Rusiei în Europa
NATO se pregătește să apere coridorul Suwalki. Polonia și Lituania au început exercițiul comun “Brave Griffin 24/II”
Bombe nucleare B61, în coasta Rusiei? Polonia vrea arme nucleare americane pe teritoriul ei pentru a contracara Rusia în Kaliningrad
Decizie istorică în SUA. Ajutorul militar pentru Ucraina a fost votat în Camera Reprezentanților. O uriașă gură de oxigen pentru forțele Kievului
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)

Ştiri Recomandate

Patriot pentru Ucraina: Andrzej Duda explică de ce Polonia nu poate transfera sistemul, în timp ce în România se poartă negocieri pe aceiaşi temă
Premierul spune că a discutat cu preşedintele Iohannis despre sistemul Patriot. Câte Patriot are în curte Armata României și ce sisteme ar mai putea veni
Cel ’’mai puţin corupt dintre ruși’’: Cum se va schimba politica Rusiei după demiterea lui Șoigu și numirea lui Belousov în funcția de ministru rus al Apărării
Ungaria vrea să blocheze un nou pachet de sancțiuni anti-ruse
Dacă rezervele nu ar fi fost pregătite, situația ar fi fost mult mai proastă pe direcția Harkov - Șeful SMG ucrainean
Suedia permite desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul său în caz de război
Putin alege China pentru prima sa vizită externă din noul mandat
Piloții ucraineni au început să folosească tactica „nevăstuica sălbatică”. Antiaeriana rusă, obligată să-și închidă temporar radarele
Situație complicată pentru Ucraina. Se vor limita rușii la o „zonă tampon” în regiunea Harkov sau al doilea oraș ca mărime din Ucraina este în pericol?
Șeful informațiilor militare ucrainene: Direcția principală de atac nu va fi în Harkov. Rusia plănuiește o ofensivă puternică mai la nord, în Sumîi
Blinken a ajuns la Kiev. Se va discuta despre ce ar trebui să conțină livrările viitoare de arme și muniții americane
Rușii se adaptează la tacticile ucrainenilor. Pentru prima dată, o dronă maritimă rusească a lovit o țintă de coastă
Fostul subsecretar de stat al SUA: Toate războaiele se termină cu negocieri, dar Kievul nu este încă suficient de puternic pentru asta
Estonia ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a prelua sarcini necombative din spatele frontului
Wall Street Journal: Apărarea antiaeriană a Ucrainei poate intercepta mai puțin de jumătate din rachetele rusești
Avioane ale US Air Force vor ajunge în Lituania, Polonia și România pentru a participa la exercițiul Astral Knight 24
Bombardierul B-21 Raider, primul avion de generaţia a VI-a, este pe drumul cel bun: Suntem la etapa testelor de zbor, programul de testare decurge bine
România participă alături de alte 32 de țări la exercițiul multinațional "Eager Lion" din Iordania
Lavrov: Rusia este pregătită pentru război cu Occidentul
Industria SUA de armament turează. Congresul a dublat fondurile pentru investiții în obuze. Ținta de 100.000 de proiectile pe lună va fi atinsă în 2025
Forțele pentru Operații Speciale al SUA vor renunța probabil la legendara pușcă cu lunetă Barrett 50
Ucraina a ales strategia corectă de a lovi rafinăriile rusești: Un fost şef al CIA îi îndeamnă pe ucrainenii să continue ceea ce au început
Rusia amenință că va testa sistemele Patriot ale României cu rachete Iskander, dar nu în Ucraina, ci chiar pe teritoriul românesc
Comandantul grupului de trupe ”Harkov” a fost înlocuit de urgență pe fondul ofensivei ruse cu adjunctul șefului Statului Major General (media ucraineană)
Rușii au pătruns în apărarea de lângă Harkov, recunosc ucrainenii
Trimiterea unui sistem Patriot românesc în Ucraina divide discursul politic. Premierul spune că Ministerul Apărării are „rețineri mari”
Putin schimbă liniile: Șoigu, înlocuit de la conducerea Armatei, va prelua funcția lui Narîșkin. Rusia pregătește economia de război cu Andrei Belousov, noul ministru al Apărării
Un oficial iranian se laudă că Teheranul are deja arme nucleare. Deși experții se îndoiesc că are astfel de capabilități, anunțul arată că Iranul e hotărât să intre în clubul statelor nucleare
Kaan a decolat din nou. Escortat de un F-16, primul avion de generația a 5-a construit în Turcia a atins o altitudine mai mare față de zborul inaugural
”Nu suntem dușmani, suntem vecini”. Erdogan se întâlnește astăzi cu prim-ministrul grec pentru a asigura pacea ”pe ambele maluri ale Mării Egee”
Ministerul german al Apărării a pregătit propuneri legislative pentru restabilirea serviciului militar obligatoriu
Compania canadiană Roshel va deschide o fabrică de vehicule blindate în Ucraina
pixel