Croația e îngrijorată de destabilizarea Bosniei. Secesionismul Republicii Srpska, apropiată de Rusia, devine tot mai periculos
Președintele Croației, Zoran Milanovic, a avertizat liderii statelor NATO că destabilizarea situaţiei din Bosnia şi Herţegovina (BiH) ar putea avea consecinţe serioase pentru regiunea Balcanilor de Vest şi NATO.
"Evenimentele din BiH au un impact direct asupra securităţii şi intereselor noastre naţionale. Destabilizarea situaţiei din BiH va avea consecinţe asupra întregii regiuni şi NATO. Să sperăm că nu va fi prea târziu să îndreptăm situaţia" - a declarat Milanovic, adăugând că actuala legislaţie electorală din BiH nu permite croaţilor bosniaci să-şi aleagă reprezentanţii legitimi şi treptat sunt lipsiţi de un drept fundamental.
"Simplu spus - legislaţia electorală trebuie modificată. Înaltul Reprezentat al comunităţii internaţionale în BiH o poate face, folosind Puterile de la Bonn. Dacă Înaltul Reprezentant nu doreşte să se concentreze pe probleme esenţiale, atunci rolul său este fără sens" - a declarat Milanovic, solicitând ca stabilirea politicii faţă de BiH să revină la nivel de preşedinţi, aşa cum era în momentul încheierii Acordului de Pace de la Dayton.
De la izbucnirea războiului din Ucraina, cetăţenii Bosniei şi Herţegovina se confruntă cu o creştere dramatică a preţurilor, mai ales la hrană şi la combustibil.
Datele Uniunii Sindicatelor din Republica Srpska arată că în februarie valoarea coşului minim de consum era de 2.079 mărci convertibile (aproximativ 1.040 euro), iar în luna mai acelaşi coş valora 1.095 euro, însă în aceeaşi perioadă salariul mediu a crescut doar cu 7 euro. Datele Institutului pentru Statistică arată că inflaţia anuală a ajuns în luna mai la 13,2%, că preţul transportului a crescut cu 31,2%, iar la alimente se înregistrează o creştere de 21,8%, potrivit RADOR.
Federația Rusă nu și-a ascuns susținerea față de Republica Srpska.
Germania opreşte ajutorul acordat Republicii Srpska, anunţă Înaltul Reprezentant pentru Bosnia şi Herţegovina
Înaltul Reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia şi Herţegovina (BiH), Christian Schmidt, a declarat că din cauza "comportamentului secesionit".
Germania a oprit ajutorul în valoare de 120 milioane de euro destinat Republicii Srpska. Schmidt a declarat că aşteaptă ca la 6 iulie Curtea Constituţională a BiH să se pronunţe în legătură cu decizia de formare a Agenţiei pentru medicamente a Republicii Srpska şi apoi va "acţiona".
"Cei care consideră că pot continua să se comporte aşa cum s-au învăţat până acum vor fi puţin dezamăgiţi. Adevărul este că nu doresc să ameninţ, dar voi spune clar că Acordul de Pace de la Dayton este linia roşie. Am speranţa că au înţeles că sunt pregătit să folosesc Puterile de la Bonn, deşi nu doresc. Deci, să aşteptăm să vedem ce decide Curtea Constituţională şi apoi voi acţiona, dar trebuie să aveţi încredere că toţi cetăţenii BiH vor avea acces la medicamente" .
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News