Şedinţa CSAT, condusă de preşedintele Klaus Iohannis, a avut loc în sistem de videoconferinţă specială.
"În cadrul şedinţei de astăzi, au fost supuse analizei propunerile de buget pentru anul 2021 ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, propuneri de buget care au fost avizate favorabil de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Potrivit sursei citate, sumele avizate asigură îndeplinirea cu responsabilitate a activităţilor planificate şi funcţionalitatea instituţională în vederea realizării misiunilor specifice şi a obiectivelor asumate, prin gestionarea prudentă a resurselor bugetare alocate, în contextul unui mediu internaţional de securitate instabil, marcat de manifestarea pandemiei de COVID-19, care generează modificări pe toate palierele societăţii.
"Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024 plasează cetăţeanul în centrul acţiunii instituţiilor cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale. Orice arhitectură solidă de securitate impune şi asigurarea de resurse umane, materiale şi financiare, care să ofere consistenţă şi credibilitate efortului nostru colectiv de a asigura cetăţenilor condiţiile necesare pentru a duce un trai mai bun, în deplină siguranţă", mai arată Administraţia Prezidenţială.
Guvernul urmează că se reunească în şedinţă pentru a aproba proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an.
Amintim că, în ceea ce privește bugetul pe 2021, Guvernul a alocat MApN 22.7 miliarde de lei, cu aproximativ 3% mai mult față de bugetul pe anul 2020.
Potrivit publicației Israel Defense, în aceste zile Iranul este angajat într-un meci de șah în care are ca obiectiv să-și manifeste persuasiunea în dezvoltarea programului nuclear simultan cu afișarea disponibilității de a purta discuții cu SUA și alte puteri.
Phenianul şi-ar putea relua testele nucleare în acest an pentru a forţa Washingtonul la dialog, au estimat serviciile de informaţii american în raportul lor anual privind ameninţările la adresa SUA în lume, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au convenit marţi, într-o conversaţie telefonică,"să continue dialogul" în beneficiul "securităţii globale", transmite AFP.
În ultimele săptămâni, Ministerul rus al Apărării a concentrat în mod deschis trupe la frontiera cu Ucraina. În prezent, unitățile de luptă rusești sunt desfășurate în Regiunile Smolensk, Voronezh, Rostov și în Peninsula Crimeea.
Un operator se face vinovat de prăbușirea unei drone MQ-9 după ce a acționat greșit o manetă în timp ce decola, lucru care a dus la pierderea alimentării cu combustibil, potrivit unei anchete a Forțelor Aeriene.
Președintele american Joe Biden a avut o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin. Discuția dintre cei doi lider a avut loc în contextul crizei din Ucraina.
Soldații Statelor Unite au decis ca trupele americane să rămână în Afganistan și după 1 mai, data la care potrivit acordului ar fi vrut să părăsească acest stat. US Army se va retrage însă până pe 11 septembrie 2021.
Potrivit agenției Interfax, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 13.04.2021, că SUA și NATO redislocă trupe către frontierele rusești din partea europeană a țării, intenționând să aducă în zonă 40.000 de militari și 15.000 de unități de tehnică militară.