Cum a fost îngenuncheată Germania de ”Taurus-Leaks”. Prin publicarea conversației ofițerilor Bundeswhr, Rusia împușcă doi iepuri dintr-un foc
Publicarea ”Taurus-Leaks” dă o lovitură grea Berlinului și Occidentului. Modul în care a fost utilizată interceptarea conversației dintre ofițerii germani este o manevră strălucită a serviciilor de informații rusești.
Când vine vorba de propagandă și dezinformare, serviciile occidentale mai au mult de învățat de la omologii lor ruși, așa cum demonstrează ultima lovitură realizată de Kremlin.
La 1 martie, o înregistrare audio de peste 38 de minute cu discuție dintre patru ofițerii germani a fost făcută publică pe canalul său Telegram de către propagandista rusă Margarita Simonyan. Fragmente din discuție au fost apoi preluate în toată presa de propagandă a Kremlinului și în social media.
Dincolo de teama lui Putin față de sistemele Taurus (care este reală), Rusia a reușit să genereze două uriașe probleme pentru Occident.
1. Pe plan intern, discuția a fost prezentată ca o dovadă a ”implicării directe” a Vestului în război. Propaganda Kremlinului a mai pus o mare cărămidă la narativul ”Rusia este atacată de NATO”, care se livrează populației pentru a justifica invazia din Ucraina. „Germania se pregătește de război cu Rusia”, scria și Dmitri Medvedev.
Aceste mesaje care au fost livrate în ”Rusia profundă” vor fi imposibil de demontat de orice deovezi occidentale întrucât în Rusia există o mare problemă: toată informația este filtrată de Kremlin.
2. În același timp, publicarea conversației a paralizat, cel puțin temporar, orice inițiativă a decidenților de la Berlin, ocupați acum să dezamorseze bomba mediatică.
”Odată cu publicarea înregistrării Taurus, Kremlinul a inițiat o nouă fază de război hibrid împotriva Germaniei”, remarcau și cei de la Spiegel. Scopul este discreditarea atât a Bundeswehr, cât și a clasei politice germane, în frunte cu însuși cancelarul Olaf Scholz.
Așa că întrebări precum ”cum a pus Rusia mâna pe conversația Bundeswehr fără ca nimeni să observe” sunt ultima problemă a serviciilor occidentale, raportat la efectele dezastruase pe care le va genera publicarea interceptării și mai ales modul de instrumentalizare a acesteia.
Ce au discutat ofițerii germani
Racheta Taurus, integrată pe Eurofighter Typhoon / Sursa foto: mbda-systems
Principalele subiecte ale conversației (nesecurizate) au fost detaliile tehnice și tactice ale utilizării rachetelor Taurus, precum și specificul transferului, țintirii și adaptării acestora pentru Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei în cazul ipotetic în care Germania decide să transfere aceste rachete către Ucraina.
În special, fragmentul final de câteva minute al acestei înregistrări, care vorbea despre podul Crimeei ca una dintre țintele teoretice ale Taurus, a fost deja distribuit subtitrat de alte mijloace de propagandă ruse, în special, RIA Novosti.
Conversația interceptată este de fapt un brainstorming de lucru al ofițerilor germani despre toate cele mai dificile aspecte ale unui eventual transfer al rachetelor Taurus în Ucraina, arată publicația NewVoice.
Se mai vorbește și despre minimizarea rolului public al Germaniei în aceste procese, dar aceste fragmente nu se regăsesc printre pasajele prezentate publicului din Rusia.
Mai concret, interlocutorii discută idei despre modalitățile de a evita comunicarea directă între Ucraina și Germania după transferul rachetelor, autoritățile germane temându-se că acest lucru ar fi interpretat de ruși ca fiind un semn al presupusei participări directe a Berlinului la război. Schimbul de informații necesare cu Ucraina ar trebui să aibă loc prin intermediul producătorului de rachete, compania MBDA, unde Forțele Aeriene germane ar putea trimite câțiva dintre specialiștii săi.
Alte subiecte discutate au vizat pregătirea armatei ucrainene pentru a lucra cu Taurus sau posibilitatea de desfășurare a misiunilor Taurus fără prezența specialiștilor din Germania în Ucraina.
Dincolo de considerentele tehnice și politice legate de trimiterea Taurus, concluzia publicației Politico este pe cât de sugestivă, pe atât de grea: ”Lovitura de spionaj de la Moscova a divizat aliații occidentali, l-a discreditat pe Scholz și a îngreunat demersurile Kievului pentru noi arme”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News