Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
După încheierea războiului din Ucraina, trupele franco-britanice ar putea sta în garnizoane aflate în vestul Ucrainei, în timp ce forțele ruse rămân în continuare sub controlul teritoriului pe care îl ocupă în estul și sudul Ucrainei, a declarat trimisul special al SUA, Keith Kellog, într-un interviu acordat The Times pe 11 aprilie.
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
Propunerea de soluționare postbelică prezentată de Kellogg prevede ca trupele ucrainene să mențină controlul exclusiv asupra zonelor din țară situate între cele două contingente străine, precum și o zonă demilitarizată în jurul actualei linii de front.
Kellogg a sugerat că prezența militară occidentală la vest de râul Nipru nu ar „provoca” Moscova. Propunerile sale implică faptul că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriile sale estice ocupate în prezent de Rusia.

„Puteți proceda așa cum s-a făcut la Berlin după Al Doilea Război Mondial, când ați avut o zonă rusă, o zonă franceză, o zonă britanică și o zonă americană”, a precizat acesta.
Oficialul american a precizat apoi că Statele Unite nu vor desfășura trupe terestre ca parte a acestui plan. Kellogg a propus, de asemenea, o zonă demilitarizată cu o lățime de 18 mile de-a lungul actualei linii de contact din estul Ucrainei.
The Times a notat că remarcile lui Kellogg oferă una dintre cele mai clare întelegeri asupra „viziunii” președintelui american Trump pentru viitorul Ucrainei în rândul celor implicați în planificarea încetării focului. Rămâne neclar dacă Statele Unite ar face presiuni asupra Kievului pentru a ceda Rusiei teritorii suplimentare - dincolo de ceea ce trupele Moscovei ocupă în prezent.
De ce Statele Unite propune „modelul vest-german” pentru Ucraina?
Pe măsură ce conflictul din Ucraina continuă fără a se întrevede un sfârșit definitiv, o propunere de pace nouă, deși extrem de controversată, care ar vine de la Washington, începe să fie ,,testată’’ în cercurile diplomatice și să se infiltreze în discursul public.
„Modelul vest-german” este într-adevăr luat în considerare în mod serios în cercurile politice americane ca o potențială cale de dezescaladare, deși una plină de imense implicații geopolitice și de securitate.
Acest plan ambițios, care se inspiră din divizarea de după cel de-al Doilea Război Mondial și eventuala reunificare a Germaniei de Vest și de Est, prevede un scenariu în care Ucraina, în schimbul încetării ostilităților și al unor posibile garanții de securitate, ar ceda efectiv controlul asupra teritoriilor ocupate în prezent de Rusia, posibilitatea unei reintegrări viitoare rămânând o perspectivă pe termen lung, deși incertă.
Declarațiile oficiale atât de la Washington, cât și de la Kiev rămân atent calibrate și evită în mare măsură confirmarea directă a unui astfel de plan concret.
În urma celui de-al Doilea Război Mondial, Germania a fost împărțită în zone de ocupație, care s-au consolidat în cele din urmă în două state separate: Republica Federală Germania (Germania de Vest) și Republica Democrată Germană (Germania de Est). În timp ce Germania de Vest, aliniată puterilor occidentale, a cunoscut prosperitatea economică și dezvoltarea democratică, Germania de Est, aflată sub influența sovietică, a devenit un stat comunist.
În mod esențial, Germania de Vest nu a recunoscut niciodată în mod oficial suveranitatea Germaniei de Est și a menținut aspirația politică a unei eventuale reunificări, un obiectiv care a fost atins în cele din urmă în 1990, în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.

Aplicarea acestui model în cazul Ucrainei ar implica probabil un scenariu în care Ucraina, supusă unor presiuni intense și promisiunii unor garanții de securitate pentru teritoriul său rămas liber, ar renunța de facto la controlul asupra unor regiuni precum Crimeea, părți din Donbas și, eventual, alte teritorii aflate în prezent sub ocupație rusă.
Ucraina rămasă, recunoscută la nivel internațional ca stat, chiar şi cu teritoriul ciuntit, s-ar concentra apoi pe integrarea să occidentală, pe redresarea economică și pe consolidarea militară, perspectiva pe termen lung a reunificării viitoare cu teritoriile ocupate în prezent rămânând un obiectiv asumat pe termen lung.
Ar funcţiona „modelul vest-german” pentru Ucraina?
Lupta purtată de Ucraina pentru respingerea agresiunii militare a Rusiei, deși beneficiază de un sprijin internațional semnificativ, se dovedește a fi o problema costisitoare. Presiunea asupra economiilor occidentale, riscul de escaladare și costul uman al conflictului sunt factori care contribuie la o dorință tot mai mare de soluționare, chiar dacă aceasta implică compromisuri dure pe care Ucraina este nevoită să le facă.
Institutul Kiel pentru Economia Mondială estimează că aliații occidentali au alocat Ucrainei peste 150 de miliarde de euro în ajutor financiar, militar și umanitar de la începutul invaziei. SUA și aliații lor din NATO au fost atenți să evite intervenția militară directă în Ucraina, temându-se de escaladarea într-un conflict mai amplu cu Rusia care este o putere nucleară.

„Modelul vest-german” ar putea fi văzut de americani ca o modalitate de a obține un anumit grad de dezescaladare fără a depăși liniile roșii ale Rusiei și fără a risca o confruntare directă cu aceasta.
Council on Foreign Relations (CFR) și Brookings Institution au publicat analize care explorează diverse scenarii de soluționare a conflictului din Ucraina, inclusiv cele care implică compromisuri teritoriale în schimbul unor garanții de securitate. Un raport recent al CFR, deși recunoaște provocările imense, a sugerat că „o soluție negociată care îngheață conflictul de-a lungul liniilor actuale de control, cuplată cu garanții de securitate solide pentru restul Ucrainei, ar putea fi cea mai realistă cale de a evita un război prelungit și chiar mai amplu”.
În loc să urmărească eliberarea imediată și completă a întregului teritoriu ucrainean, „modelul vest-german” luat acum în considerare de Statele Unite ar putea acorda prioritate limitării pe termen lung a ambițiilor expansioniste ale Rusiei prin asigurarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei rămase, orientată spre vest. Acest lucru ar implica investiții semnificative în viitoarea arhitectură de securitate a Ucrainei și în integrarea acesteia în instituțiile occidentale.
Aşa cum tot susţine administatia Trump, Statele Unite se confruntă cu o serie complexă de provocări globale, inclusiv ascensiunea Chinei. Unii analiști americani susțin că o soluționare a conflictului din Ucraina, chiar și una care implică concesii teritoriale, ar permite SUA să își concentreze resursele și atenția asupra altor priorități geopolitice urgente.
Strategia de securitate națională a SUA identifică China drept principalul său concurent strategic pe termen lung. Acum, americanilor le place să creadă că o rezolvare a conflictului din Ucraina ar putea elibera resurse pentru a aborda mai eficient această provocare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News