Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
După încheierea războiului din Ucraina, trupele franco-britanice ar putea sta în garnizoane aflate în vestul Ucrainei, în timp ce forțele ruse rămân în continuare sub controlul teritoriului pe care îl ocupă în estul și sudul Ucrainei, a declarat trimisul special al SUA, Keith Kellog, într-un interviu acordat The Times pe 11 aprilie.
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
EXCLUSIV
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.

Propunerea de soluționare postbelică prezentată de Kellogg prevede ca trupele ucrainene să mențină controlul exclusiv asupra zonelor din țară situate între cele două contingente străine, precum și o zonă demilitarizată în jurul actualei linii de front.

Kellogg a sugerat că prezența militară occidentală la vest de râul Nipru nu ar „provoca” Moscova. Propunerile sale implică faptul că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriile sale estice ocupate în prezent de Rusia.

„Puteți proceda așa cum s-a făcut la Berlin după Al Doilea Război Mondial, când ați avut o zonă rusă, o zonă franceză, o zonă britanică și o zonă americană”, a precizat acesta.

Oficialul american a precizat apoi că Statele Unite nu vor desfășura trupe terestre ca parte a acestui plan. Kellogg a propus, de asemenea, o zonă demilitarizată cu o lățime de 18 mile de-a lungul actualei linii de contact din estul Ucrainei.

The Times a notat că remarcile lui Kellogg oferă una dintre cele mai clare întelegeri asupra „viziunii” președintelui american Trump pentru viitorul Ucrainei în rândul celor implicați în planificarea încetării focului. Rămâne neclar dacă Statele Unite ar face presiuni asupra Kievului pentru a ceda Rusiei teritorii suplimentare - dincolo de ceea ce trupele Moscovei ocupă în prezent.

 

De ce Statele Unite propune „modelul vest-german” pentru Ucraina?

 

Pe măsură ce conflictul din Ucraina continuă fără a se întrevede un sfârșit definitiv, o propunere de pace nouă, deși extrem de controversată, care ar vine de la Washington, începe să fie ,,testată’’ în cercurile diplomatice și să se infiltreze în discursul public.

„Modelul vest-german” este într-adevăr luat în considerare în mod serios în cercurile politice americane ca o potențială cale de dezescaladare, deși una plină de imense implicații geopolitice și de securitate.

Acest plan ambițios, care se inspiră din divizarea de după cel de-al Doilea Război Mondial și eventuala reunificare a Germaniei de Vest și de Est, prevede un scenariu în care Ucraina, în schimbul încetării ostilităților și al unor posibile garanții de securitate, ar ceda efectiv controlul asupra teritoriilor ocupate în prezent de Rusia, posibilitatea unei reintegrări viitoare rămânând o perspectivă pe termen lung, deși incertă.

Declarațiile oficiale atât de la Washington, cât și de la Kiev rămân atent calibrate și evită în mare măsură confirmarea directă a unui astfel de plan concret. 

În urma celui de-al Doilea Război Mondial, Germania a fost împărțită în zone de ocupație, care s-au consolidat în cele din urmă în două state separate: Republica Federală Germania (Germania de Vest) și Republica Democrată Germană (Germania de Est). În timp ce Germania de Vest, aliniată puterilor occidentale, a cunoscut prosperitatea economică și dezvoltarea democratică, Germania de Est, aflată sub influența sovietică, a devenit un stat comunist.

În mod esențial, Germania de Vest nu a recunoscut niciodată în mod oficial suveranitatea Germaniei de Est și a menținut aspirația politică a unei eventuale reunificări, un obiectiv care a fost atins în cele din urmă în 1990, în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.

Aplicarea acestui model în cazul Ucrainei ar implica probabil un scenariu în care Ucraina, supusă unor presiuni intense și promisiunii unor garanții de securitate pentru teritoriul său rămas liber, ar renunța de facto la controlul asupra unor regiuni precum Crimeea, părți din Donbas și, eventual, alte teritorii aflate în prezent sub ocupație rusă.

Ucraina rămasă, recunoscută la nivel internațional ca stat, chiar şi cu teritoriul ciuntit, s-ar concentra apoi pe integrarea să occidentală, pe redresarea economică și pe consolidarea militară, perspectiva pe termen lung a reunificării viitoare cu teritoriile ocupate în prezent rămânând un obiectiv asumat pe termen lung.

 

Ar funcţiona „modelul vest-german” pentru Ucraina?

 

Lupta purtată de Ucraina pentru respingerea agresiunii militare a Rusiei, deși beneficiază de un sprijin internațional semnificativ, se dovedește a fi o problema costisitoare. Presiunea asupra economiilor occidentale, riscul de escaladare și costul uman al conflictului sunt factori care contribuie la o dorință tot mai mare de soluționare, chiar dacă aceasta implică compromisuri dure pe care Ucraina este nevoită să le facă.

Institutul Kiel pentru Economia Mondială estimează că aliații occidentali au alocat Ucrainei peste 150 de miliarde de euro în ajutor financiar, militar și umanitar de la începutul invaziei. SUA și aliații lor din NATO au fost atenți să evite intervenția militară directă în Ucraina, temându-se de escaladarea într-un conflict mai amplu cu Rusia care este o putere nucleară.

„Modelul vest-german” ar putea fi văzut de americani ca o modalitate de a obține un anumit grad de dezescaladare fără a depăși liniile roșii ale Rusiei și fără a risca o confruntare directă cu aceasta.

Council on Foreign Relations (CFR) și Brookings Institution au publicat analize care explorează diverse scenarii de soluționare a conflictului din Ucraina, inclusiv cele care implică compromisuri teritoriale în schimbul unor garanții de securitate. Un raport recent al CFR, deși recunoaște provocările imense, a sugerat că „o soluție negociată care îngheață conflictul de-a lungul liniilor actuale de control, cuplată cu garanții de securitate solide pentru restul Ucrainei, ar putea fi cea mai realistă cale de a evita un război prelungit și chiar mai amplu”.

În loc să urmărească eliberarea imediată și completă a întregului teritoriu ucrainean, „modelul vest-german” luat acum în considerare de Statele Unite ar putea acorda prioritate limitării pe termen lung a ambițiilor expansioniste ale Rusiei prin asigurarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei rămase, orientată spre vest. Acest lucru ar implica investiții semnificative în viitoarea arhitectură de securitate a Ucrainei și în integrarea acesteia în instituțiile occidentale.

Aşa cum tot susţine administatia Trump, Statele Unite se confruntă cu o serie complexă de provocări globale, inclusiv ascensiunea Chinei. Unii analiști americani susțin că o soluționare a conflictului din Ucraina, chiar și una care implică concesii teritoriale, ar permite SUA să își concentreze resursele și atenția asupra altor priorități geopolitice urgente.

Strategia de securitate națională a SUA identifică China drept principalul său concurent strategic pe termen lung. Acum, americanilor le place să creadă că o rezolvare a conflictului din Ucraina ar putea elibera resurse pentru a aborda mai eficient această provocare.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)

Ştiri Recomandate

Se descurcă Ucraina fără rachete Patriot? Statisticile îi dau dreptate lui Rutte: În iunie, doar o treime din rachetele balistice Iskander au fost interceptate
Decizia SUA de a limita livrările de rachete Patriot către Ucraina, primită cu urale la Moscova. Va accelera sfârșitul războiului, spun rușii
Serviciu militar obligatoriu pentru femei. Danemarca introduce ”loteria” pentru toți cetățenii de peste 18 ani
Apa nu-i ca aerul. Rușii vor un analog pentru ”Sea Baby”, dar succesul Shahed e departe: Dronele navale explodează înainte să ajungă la țintă
Teheranul era pregătit să mineze Strâmtoarea Ormuz după primele atacuri ale Israelului
Parteneriat strategic: ROMARM și Northrop Grumman vor produce în România radarul avansat G/ATOR
Împrumuturi la comun, soluția pentru accelerarea investiţiilor UE în apărare
,,Punem pe primul loc interesele Americii'' - aşa justifică Pentagonul oprirea livrărilor de rachete Patriot către Ucraina
România și-a găsit locul în ,,grupul select'' al proiectului MARTE: Cine ne reprezintă pe plan european pentru dezvoltarea unui nou tanc greu?
Statisticile lunii iunie arată că rușii au apăsat pedala de accelerație în Ucraina: Mai mult teritoriu capturat, mai multe mijloace de distrugere folosite
Adaptarea la provocările câmpului de luptă modern: Armata SUA alocă peste 100 de milioane de dolari pentru a face din Abrams un tanc greu de detectat
Rusia predă Indiei încă o fregată Proiect 11356. Fregata ”Amiral Istomin” a fost transformată în ”Tamal”, pentru a putea primi turbinele ucrainene
Polonia își crește de cinci ori producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Sisteme antiaeriene IRIS-T și producție comună de drone. Germania preia frâiele înarmării Ucrainei
Germania, la răscruce. Merz confirmă discuțiile cu Franța privind o „umbrelă nucleară europeană”, dar precizează că e vorba despre o perspectivă îndepărtată
Reconcilierea turco-kurdă, faza a doua: PKK depune armele
Un Su-34 în minus. Bombardierul rusesc s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Nijni Novgorod
Trump nu exclude posibilitate ca Musk să fie deportat și îl amenință direct pe miliardar: Am putea pune DOGE pe Elon
"S-a auzit un bâzâit; după 5 minute, explozii". Noile drone ucrainene au lovit la 1.300 de km. Ținta, fabrica Kupol de drone și sisteme antiaeriaene Tor și Osa
Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Atlantic Council deschide un birou regional și în România pentru a promova cooperarea transatlantică în domenii strategice
Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Norvegia trimite în Polonia avioanele sale F-35 | Au o singură misiune: să formeze un scut aerian deasupra celui mai important nod logistic din Europa
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Din conversațiile interceptate de SUA rezultă că oficialii iranieni par surprinși de intensitatea sub așteptări a atacurilor americane
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
pixel