Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
După încheierea războiului din Ucraina, trupele franco-britanice ar putea sta în garnizoane aflate în vestul Ucrainei, în timp ce forțele ruse rămân în continuare sub controlul teritoriului pe care îl ocupă în estul și sudul Ucrainei, a declarat trimisul special al SUA, Keith Kellog, într-un interviu acordat The Times pe 11 aprilie.
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
EXCLUSIV
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.

Propunerea de soluționare postbelică prezentată de Kellogg prevede ca trupele ucrainene să mențină controlul exclusiv asupra zonelor din țară situate între cele două contingente străine, precum și o zonă demilitarizată în jurul actualei linii de front.

Kellogg a sugerat că prezența militară occidentală la vest de râul Nipru nu ar „provoca” Moscova. Propunerile sale implică faptul că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriile sale estice ocupate în prezent de Rusia.

„Puteți proceda așa cum s-a făcut la Berlin după Al Doilea Război Mondial, când ați avut o zonă rusă, o zonă franceză, o zonă britanică și o zonă americană”, a precizat acesta.

Oficialul american a precizat apoi că Statele Unite nu vor desfășura trupe terestre ca parte a acestui plan. Kellogg a propus, de asemenea, o zonă demilitarizată cu o lățime de 18 mile de-a lungul actualei linii de contact din estul Ucrainei.

The Times a notat că remarcile lui Kellogg oferă una dintre cele mai clare întelegeri asupra „viziunii” președintelui american Trump pentru viitorul Ucrainei în rândul celor implicați în planificarea încetării focului. Rămâne neclar dacă Statele Unite ar face presiuni asupra Kievului pentru a ceda Rusiei teritorii suplimentare - dincolo de ceea ce trupele Moscovei ocupă în prezent.

 

De ce Statele Unite propune „modelul vest-german” pentru Ucraina?

 

Pe măsură ce conflictul din Ucraina continuă fără a se întrevede un sfârșit definitiv, o propunere de pace nouă, deși extrem de controversată, care ar vine de la Washington, începe să fie ,,testată’’ în cercurile diplomatice și să se infiltreze în discursul public.

„Modelul vest-german” este într-adevăr luat în considerare în mod serios în cercurile politice americane ca o potențială cale de dezescaladare, deși una plină de imense implicații geopolitice și de securitate.

Acest plan ambițios, care se inspiră din divizarea de după cel de-al Doilea Război Mondial și eventuala reunificare a Germaniei de Vest și de Est, prevede un scenariu în care Ucraina, în schimbul încetării ostilităților și al unor posibile garanții de securitate, ar ceda efectiv controlul asupra teritoriilor ocupate în prezent de Rusia, posibilitatea unei reintegrări viitoare rămânând o perspectivă pe termen lung, deși incertă.

Declarațiile oficiale atât de la Washington, cât și de la Kiev rămân atent calibrate și evită în mare măsură confirmarea directă a unui astfel de plan concret. 

În urma celui de-al Doilea Război Mondial, Germania a fost împărțită în zone de ocupație, care s-au consolidat în cele din urmă în două state separate: Republica Federală Germania (Germania de Vest) și Republica Democrată Germană (Germania de Est). În timp ce Germania de Vest, aliniată puterilor occidentale, a cunoscut prosperitatea economică și dezvoltarea democratică, Germania de Est, aflată sub influența sovietică, a devenit un stat comunist.

În mod esențial, Germania de Vest nu a recunoscut niciodată în mod oficial suveranitatea Germaniei de Est și a menținut aspirația politică a unei eventuale reunificări, un obiectiv care a fost atins în cele din urmă în 1990, în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.

Aplicarea acestui model în cazul Ucrainei ar implica probabil un scenariu în care Ucraina, supusă unor presiuni intense și promisiunii unor garanții de securitate pentru teritoriul său rămas liber, ar renunța de facto la controlul asupra unor regiuni precum Crimeea, părți din Donbas și, eventual, alte teritorii aflate în prezent sub ocupație rusă.

Ucraina rămasă, recunoscută la nivel internațional ca stat, chiar şi cu teritoriul ciuntit, s-ar concentra apoi pe integrarea să occidentală, pe redresarea economică și pe consolidarea militară, perspectiva pe termen lung a reunificării viitoare cu teritoriile ocupate în prezent rămânând un obiectiv asumat pe termen lung.

 

Ar funcţiona „modelul vest-german” pentru Ucraina?

 

Lupta purtată de Ucraina pentru respingerea agresiunii militare a Rusiei, deși beneficiază de un sprijin internațional semnificativ, se dovedește a fi o problema costisitoare. Presiunea asupra economiilor occidentale, riscul de escaladare și costul uman al conflictului sunt factori care contribuie la o dorință tot mai mare de soluționare, chiar dacă aceasta implică compromisuri dure pe care Ucraina este nevoită să le facă.

Institutul Kiel pentru Economia Mondială estimează că aliații occidentali au alocat Ucrainei peste 150 de miliarde de euro în ajutor financiar, militar și umanitar de la începutul invaziei. SUA și aliații lor din NATO au fost atenți să evite intervenția militară directă în Ucraina, temându-se de escaladarea într-un conflict mai amplu cu Rusia care este o putere nucleară.

„Modelul vest-german” ar putea fi văzut de americani ca o modalitate de a obține un anumit grad de dezescaladare fără a depăși liniile roșii ale Rusiei și fără a risca o confruntare directă cu aceasta.

Council on Foreign Relations (CFR) și Brookings Institution au publicat analize care explorează diverse scenarii de soluționare a conflictului din Ucraina, inclusiv cele care implică compromisuri teritoriale în schimbul unor garanții de securitate. Un raport recent al CFR, deși recunoaște provocările imense, a sugerat că „o soluție negociată care îngheață conflictul de-a lungul liniilor actuale de control, cuplată cu garanții de securitate solide pentru restul Ucrainei, ar putea fi cea mai realistă cale de a evita un război prelungit și chiar mai amplu”.

În loc să urmărească eliberarea imediată și completă a întregului teritoriu ucrainean, „modelul vest-german” luat acum în considerare de Statele Unite ar putea acorda prioritate limitării pe termen lung a ambițiilor expansioniste ale Rusiei prin asigurarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei rămase, orientată spre vest. Acest lucru ar implica investiții semnificative în viitoarea arhitectură de securitate a Ucrainei și în integrarea acesteia în instituțiile occidentale.

Aşa cum tot susţine administatia Trump, Statele Unite se confruntă cu o serie complexă de provocări globale, inclusiv ascensiunea Chinei. Unii analiști americani susțin că o soluționare a conflictului din Ucraina, chiar și una care implică concesii teritoriale, ar permite SUA să își concentreze resursele și atenția asupra altor priorități geopolitice urgente.

Strategia de securitate națională a SUA identifică China drept principalul său concurent strategic pe termen lung. Acum, americanilor le place să creadă că o rezolvare a conflictului din Ucraina ar putea elibera resurse pentru a aborda mai eficient această provocare.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rusia îmbină tacticile de luptă sovietice cu utilizarea dronele pentru a respinge acțiunile forţelor ucrainene: Forţele ruse preferă războiul de uzură
Președintele american nu poate obține pacea în Ucraina cât timp administrația sa nu are o viziune unitară. Este Steve Witkoff veriga slabă din echipa Trump?
Complexitatea frontului din Ucraina scoate la iveală minusurile tancurilor Leopard, dar vechiul sistem german Gepard a depăşit toate aşteptările
Marea Britanie și Franța îi vor prezenta lui Trump planul „Forței de reasigurare” în Ucraina în câteva săptămâni
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
EXCLUSIV
Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Să ne pregătim pentru modificarea geografiei? Statele Unite ar dori să anexeze Groenlanda apelând la un scenariu hibrid - utilizarea campaniilor publicitare și a rețelelor de socializare
Unde calcă Rusia apar şi tensiuni geopolitice: Imaginile din satelit confirmă că ruşii au mutat avioane de luptă Su-35S din Egipt în Algeria (Foto)
Profesorul Adrian Papahagi, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
EXCLUSIV
Adrian Papahagi, despre wokeism, Europa și cum a ajuns „un băiat” la Înalta Poartă a SUA ca emisar să reprezinte România | Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania
Guvernul chinez a elaborat Carta Albă privind problemele din relațiile economice și comerciale cu SUA
Transferul submarinelor SUA în Australia ar putea fi reevaluat. Washingtonul vrea asigurări că aliații nu vor ezita să se implice într-o confruntare contra Chinei
Rusia lui Putin vrea ca Balcanii de Vest să fie următorul său „loc de joacă”: Este în interesul său să desfășoare aici războaie cibernetice și hibride
Un ordin executiv al Casei Albe vizează accelerarea vânzărilor de armament și reducerea birocrației: Ce vrea Donald Trump de la industria americană de apărare?
O posibilă misiune de menținere a păcii în Ucraina, tot mai aproape de stabilit: Kievul cere trupe străine pe uscat, în aer și pe mare
Angajamente nerespectate: Ucraina a primit jumătate din sistemele Patriot pe care le-a solicitat partenerilor occidentali, iar furnizarea de rachete este și mai deficitară
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce înseamnă incursiunea militară a Ucrainei în regiunea rusă Belgorod: Impactul imediat a fost deturnarea resurselor militare ruse alocate pentru alte zone ale liniei de front
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Tarife, securitate națională și mondială - SUA intră în competiţie cu o Chină care nu mai este mulțumită de statutul său mondial
Pentru ce se pregătesc Statele Unite la baza Diego Garcia? Activitatea devine tot mai intensă şi are legătură cu desfăşurarea bombardierelor stealth B-2 Spirit
O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 
Europa, ținută în șah de sabotajele rusești din Marea Baltică. Dronele, radarele și navele de patrulare ale NATO nu pot bloca toate tentativele de sabotaj
Administrația Trump promite un buget record al Pentagonului de 1 trilion de dolari
România şi Polonia sunt ţările din care SUA ar dori să retragă militari americani. Reducerea trupelor americane în Europa de Est și dilema de securitate a Europei
Forţele Armate Ucrainene, utilizând drone de atac cu rază lungă de acţiune, au distrus un depozit de rachete ruseşti Kh-22 de la baza aeriană Shaikovka (Foto)
Sprijinul tăcut pe care Germania l-a acordat Ucrainei. Fostul șef al Fortelor Armate Ucrainene detaliază operațiunile militare care au fost planificate la Wiesbaden
Ucraina folosește „în fiecare zi” avioanele sale F-16 împotriva Rusiei și urmează să dispună de și mai multe: Șeful EUCOM
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Pe fontul tensiunilor cu Iranul, Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard
EXCLUSIV
Dezarmarea Americii și șubrezirea celor 4 linii de apărare în noile războaie reci. Sistemul și aliații au fost mereu cele mai valoroase arme ale SUA
Mai funcționează Trilaterala cu Polonia și Turcia? Ștefan Popescu: Tusk a fost la Ankara fără să oprească la București. Istoria a intrat într-un accelerator iar noi pierdem timp
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania

Ştiri Recomandate

Câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale se joacă cu securitatea României: În opinia sa, furnizarea de arme către Ucraina este dezavantajoasă pentru țările europene
Regatul Unit începe, se pare, să se pregătească în secret pentru un eventual atac direct al Rusiei și își actualizează planul de apărare
Unde s-a ajuns în ruptura dintre SUA și UE. Europa devine serios preocupată să atragă oamenii de știință neglijați de noua administrație americană
Răspunsul Statelor Unite la amenințările secolului XXI: Construirea unei noi alianțe de securitate națională care să depășească granițele tradiționale ale parteneriatelor militare
Pentru ce scenariu militar se pregăteşte Rusia? Mai multe bombardiere strategice Tu-95MS și Tu-22M3, dar și avioane MiG-31 purtătoare de rachete Kinzhal au fost desfăşurate în Siberia
Statele europene, primele semne că cedează presiunilor administraţiei Trump: Șeful NATO, Mark Rutte, propune un nou model de cheltuieli pentru apărare de 5% din PIB
Americanii sunt cu ochii pe bazele ruse din Novorossiysk. Un avion P-8 antisubmarin a scanat, deasupra Mării Negre, forțele ruse
Consecințele mobilizării lui Putin - Rusia înregistrează o lipsă record de forță de muncă în ultimii 17 ani. Trei mari regiuni, printre cele mai afectate
Elitele ruse îl presează tot mai mult pe Putin să facă concesii în privința Ucrainei
UE pregătește un document care consfințește separarea energetică de Rusia. Omul lui Orban în Comisie se opune
Kremlinul îi compătimește pe români, despre care spune că au fost privaţi de posibilitatea de a vota pentru un candidat care le-a plăcut
Avioane Kaan cu motoare americane F110, integrate și pe F-15EX, dar turcii promit să rezolve rapid „problema”. Turcia a anunțat și când începe producția în serie
Ce a însemnat pentru ucraineni operaţia militară Kursk? Generalul Sîrskîi: În fața unui adversar superior numeric, singura cale de a obține victoria este prin acțiuni neconvenționale
Iranul se laudă cu o nouă rachetă balistică și amenință Israelul și SUA
Cu un singur portavion care ruginește, rușii râd de F-35B pe care îl consideră „supraevaluat”. Și au trei explicații pentru care Rafale a învins avioanele ruse
Faceți cunoștință cu Dmytro! El este tânărul programator ucrainean care a reușit să doboare prima rachetă hipersonică Kinzhal (Video)
Trump spune că lideri europeni l-au rugat să îl sune el pe Putin pentru că președintele Rusiei nu le răspunde lor la telefon
Europenii promit o mobilizare fără precedent pentru a ajuta Ucraina: Vom dubla ajutorul militar dacă Trump nu reușește să-l convingă pe Putin să facă pace
Mesaj de la preşedintele Cehiei: Desfășurarea forțelor de menținere a păcii în Ucraina este imposibilă fără un acord de pace
UE critică planul israelian privind „cucerirea” Fâșiei Gaza
Kremlinul mizează pe o participare internațională mare la parada de la Moscova. China confirmă prezența președintelui Xi
Date oficiale ale AEP: După rezultatele înregistrate în primul tur, George Simion și Nicușor Dan își vor disputa turul doi
Donald Trump: Statele Unite sunt mai aproape de încheierea unui acord privind Ucraina cu una dintre părțile implicate în conflict, dar cu cealaltă parte “lucrurile nu sunt atât de bune”
SUA vor transfera Ucrainei un sistem Patriot de generație mai veche, care acoperea anterior Israelul
România intenționează să semneze în acest an contractul pentru noi vehicule de luptă: Programul militar a fost descris drept o „prioritate”
Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN)
EXCLUSIV
Un mandat foarte greu pentru viitorul președinte al României, indiferent cine va fi el: De la războiul din Ucraina până la relația cu SUA și Europa
Putin: Utilizarea armelor nucleare s-ar putea să nu fie necesară
Pentru a ţine China la distanţă, Taiwanul va primi de la Statele Unite lansatoare de rachete antinavă Harpoon: Livrarea acestora ar trebui urgentată până nu este prea târziu
Alegerile din România sub semnul întrebării: Presa internațională şi factorii de decizie se uită la provocările cu care se confruntă procesul electoral
Cum au reuşit ucrainenii să doboare avioane ruseşti Su-30 cu o dronă navală Magura: Au fost utilizate în premieră rachete AIM-9 Sidewinder
U.S. Navy testează cu succes o rachetă hipersonică pentru utilizare viitoare la bordul distrugătoarelor din clasa Zumwalt
Statele Unite, pe un nou drum al superiorităţii aeriene: Ce înseamnă alegerea avionului F-47 pentru Forţele Aeriene ale SUA
pixel