Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum arată situația din Kursk la patru zile de la realizarea surprinderii de către forțele ucrainene
Strategica
Data publicării:
Luptele dintre forțele ucrainene și ruse de lângă Kursk, care au început în noaptea de 5 spre 6 august, se desfășoară deja de patru zile.
Unui convoi de camioane, încărcat cu soldați ruși, distrus în regiunea Kursk în urma unui atac cu rachete HIMARS lansat de armata ucraineană. Sursa foto: Telegram/tsn.ua.
Unui convoi de camioane, încărcat cu soldați ruși, distrus în regiunea Kursk în urma unui atac cu rachete HIMARS lansat de armata ucraineană. Sursa foto: Telegram/tsn.ua.

Dincolo de planificarea riguroasă și în secret a operației, un element cheie în ofensiva ucraineană din Kursk l-a reprezentat factul că specialiștii ucrainei au reușit să anihileze dronele rusești de cercetare.

Ucrainenii au reușit să treacă de protecția UAV-urilor de recunoaștere rusești  și să le “orbească”, cu ajutorul unor interceptoare FPV moderne, lăsând comandanții ruși fără capacitatea de a observa câmpul de luptă.

Ulterior ucrainenii au plasat în teren sisteme tactice de bruiaj (cu bătaie scurtă) pe frecvențele principale de lucru ale comunicațiilor radio de frontieră și pe frecvențele de control ale dronelor. În timp ce forțele ruse erau confuze, ucrainenii au lansat un flux continuu de drone peste regiunea Kursk.

În ceea ce privește secretul pregătirii atacului, o informație recentă preluată de presa rusă arată că FSB-ul ar fi cunoscut planul ucrainean de a ataca în Kursk și a informat despre acesta conducerea militară rusă, însă aceasta nu ar fi luat avertizarea în serios și chiar ar fi exclus-o de la înștiințarea președintelui Putin.

 

Situația din teren

 

În teren nu au avut loc schimbări semnificative. Forțele ucrainene dețin în continuare 22 de așezări în regiunea Kursk sub control total, parțial sau numai sub acoperirea focului, respectiv 450 km pătrați de teritoriu. Întreaga zonă de luptă se întinde pe aproximativ 800 km pătrați, dar Ucraina recunoaște controlul deplin doar asupra unei suprafețe de 100 km pătrați din teritoriul Rusiei.

În noaptea de 8-9 august, trupele ucrainene au distrus cu lovituri de HIMARS o coloană militară rusă în localitatea Rylsk din regiune, care de deplasa pentru întărirea defensivei ruse. Cel puțin 14 vehicule militare KamAZ și Ural care transportau trupe de infanterie au fost lovite.

Potrivit propagandistei ruse Anastasia Kashevarova, o coloană a Corpului 44 Armată a fost distrusă pe timpul nopții. Imaginile realizate de la o distanță mai apropiată chiar de armata rusă arată zeci de cadavre.

„Aceasta este una dintre cele mai sângeroase și mai masive lovituri (cel mai probabil de HIMARS) din întregul război”, a scris expertul militar Yan Matveyev. Potrivit evaluării sale, forțele ucrainene au distrus „un întreg batalion” rus.

Vineri după-amiază, postul de televiziune Zvezda, care aparține Ministerului rus al Apărării, a publicat imagini cu deplasarea unor coloane cu echipament rusesc în regiunea Kursk. Echipamentul militar prezentat a fost transferat în regiunea Kursk din regiunea Belgorod, în timp ce și alte unități din zona ocupată a regiunii Donețk au început să fie redirecționate tot către Kursk.

Localitatea Sudzha, a cărei capturare ar putea deschide calea către orașul Kursk, rămâne principalul punct al confruntărilor din regiunea Kursk. În pofida fotografiilor și videoclipurilor publicate de militarii ucraineni, orașul se află încă în zona gri și nu este ocupat. Forțele ruse dețin jumătatea de est a orașului de-a lungul râului Psel, ucrainenii au avansat pe direcția nord-vest Sudzha (Vtoroy Knyazhin) și forțează din sud-est (Kucherov).

La 15 km nord de Sudzha, forțele ucrainene se apropie de satul Yuzhny. De fapt, sprijinul cu artilerie ucrainean este deja acolo. Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu distrugerea unui obuzier 2S1 Gvozdika al forțelor ucrainene, mascat în pădurea de lângă Kazachi Loknya.

Al doilea punct fierbinte din regiune este centrul districtului Korenevo, care este bombardat constant de către forțele ucrainene. Se așteaptă ca rezervele ucrainene să fie aduse în curând și să se deplaseze spre est.

Trupele ruse opun rezistență în satul Malaya Loknya de lângă Sudzha, beneficiind de sprijin aerian în încercarea de a respinge forțele ucrainene.

 

Forțele părților

 

Rusia: Cu o oarecare întârziere, sunt retrase rezerve din Regiunea Militară Leningrad în special forțe de acoperire a frontierei (trupe FSB, recruți, infanterie moto). Pe lângă Brigada 45 Aeropurtată din Regiunea Militară Moscova și forțele speciale Akhmat constituite din foști mercenari Wagner, sosiți pe 8 august, Rusia retrage în regiunea Kursk unități ale Grupării “Nord”, care au luptat în regiunile Harkov și Donețk din Ucraina și au fost staționate în regiunea Belgorod. Brigada Pyatnashka (Divizia Sălbatică) - o unitate a controversatului personaj politic abhazian acuzat de crime Akhra Avidzba, care luptă în Donbas din 2014 - sosește și ea în regiune.

Întregul Grup „Nord” numără 48 de mii de militari, dar în cea mai mare parte aceștia rămân să lupte în regiunea Harkov.

De asemenea, în momentul de față, soldații încorporați în campania de primăvară din regiunea Irkutsk se pregătesc pentru transfer la granița cu Ucraina, în regiunile Kursk și Belgorod.

Ucraina: Inițial, atât partea rusă, cât și unii oficiali ucraineni, în comentarii anonime adresate presei occidentale, susțineau că gruparea ucraineană din Kursk număra 1.000 de persoane. Pe 9 august, Ministerul rus al Apărării a susținut că trupele ucrainene ar fi pierdut până la 945 de militari (adică întregul grup).

De fapt, numărul grupului Kursk al Forțelor Armate ucrainene cu rezerve poate ajunge la 10 mii de militari, consideră Forbes. Este vorba în principal despre Brigăzile 22 și 88 Mecanizate și Brigada 80 Asalt Aeropurtat, toate unități de elită. De asemenea, se consideră că în regiunea rusă ar putea intra ca întăriri și Brigada 61 Mecanizată, care a eliberat Hersonul, Brigada 82 Aeropurtată, care a participat la contraofensivă, noua Brigadă 150 Infanterie, Batalionul Aidar și alte unități.

 

Centrala nucleară Kursk

 

Vineri după-amiază, forțele de securitate au blocat avansul spre Centrala nucleară Kursk, după cum a relatat rețeaua de ziare regionale pro-guvernamentale Bloknot, citând surse.

Anterior, o sursă importantă de la centrală a informat că toți bărbații au fost scoși din securitatea stației, rămânând doar ofițeri femei din Rosgvardia. Imediat după aceasta, Rosgvardia a raportat despre consolidarea securității la centrala Kursk.

Bloggerul pro-război Alex Parker a relatat că grupuri mobile 5-20 de persoane ale forțelor ucrainene de au fost deja identificate în Shagarovo (39 km de-a lungul autostrăzii către centrală). În prezent, se cunoaște că cele mai apropiate lupte sunt în Kromskie Byki, la 30 km de facilitatea nucleară.

Totuși, o dronă ucraineană a lovit o substație din apropierea centralei, determinând oprirea alimentării cu energie electrică în zonă. Orașul Kurchatov, unde se află centrala nucleară Kursk, precum și așezările Volokno, Voroshnevo și Pryamitsyno, au rămas fără energie electrică. Oamenii se plâng inclusiv de lipsa apei pe rețelele de socializare.

Potrivit publicației „Pepel. Kursk”, substația Yuzhnaya era în flăcări, transportul public oprit în Kursk de mai multe ore, iar locuitorii se plâng pe rețelele de socializare că orașul este paralizat.

 

Civili în zonă de război

 

Datele privind morții și răniții din regiune nu au fost actualizate. În zilele precedente, 66 de persoane au fost rănite, 55 dintre ele se află în prezent în spitale din regiunea Kursk, unele dintre victimele în stare gravă au fost duse la Moscova. Se știe că patru civili au murit.

În dimineața zilei de 9 august, Ministerul pentru Situații de Urgență a declarat urgență federală în regiunea Kursk. Acest lucru va permite rezidenților regiunii să primească o plată unică de 15 mii de ruble (160 euro) și 150 de mii de ruble (1.600 euro) în cazul unei pierderi complete a proprietății.

Cu o zi înainte, Cabinetul de Miniștri de la Moscova a alocat (220 de milioane de ruble - 2,2 milioane euro - pentru plăți unice către rezidenții din regiunea Kursk. Acest lucru va fi suficient doar pentru 14,5 mii de locuitori ai regiunii. Însă în cele patru districte. (Sudzhansky, Glushkovsky, Korenevsky și Rylsky) din regiunea Kursk care au fost afectate de acțiunile militare ucrainene trăiesc în total, aproximativ 90 de mii de oameni.

Autoritățile din regiunea Kursk nu intenționează să declare legea marțială, au declarat pentru Verstka surse din conducerea regiunii. Potrivit acestora, „nimeni nu vrea să-și îngrijoreze oamenii mai mult”.

Totuși, în a patra zi după începerea operației ucrainene din regiunea Kursk, autoritățile regionale au anunțat evacuarea locuitorilor din districtele Glushkovsky, Rylsky și Korenevsky.

În dimineața zilei de 9 august, Ministerul Dezvoltării Digitale a introdus și servicii de comunicații gratuite pentru locuitorii din opt districte din regiunea Kursk „până la sfârșitul stării de urgență”.

În întreaga regiune, departamentul a activat „roaming inter-rețea de urgență automată”, care va permite comutarea între operatori de comunicații dacă abonatul nu se poate conecta la rețeaua operatorului principal. Locuitorii districtului Sudzhansky, în care au intrat forțele ucrainene, au semnalat încă din prima zi probleme cu comunicațiile mobile.

În pofida interesului declarat al autorităților ruse pentru proprii civili, localnicii sunt încă lăsați să se descurce singuri în evacuarea zonei. Zeci de locuitori din localitatea Nikolaevo-Daryino, controlată de ucraineni, au rămas în subsoluri fără apă și electricitate timp de câteva zile.

"Guvernul Regiunii Kursk nici măcar nu știe de ei. Acolo sunt echipamente ucrainene, steaguri. Oamenilor li s-a spus: „Dacă vrei să trăiești, nu scoate capul”, a declarat un rezident din regiune.

 

Reacţiile liderilor

 

Nici Vladimir Putin, nici Vladimir Zelenski nu au comentat situația din regiunea Kursk.

Generalul adjunct Andrey Gurulev, fost comandant al Armatei a 58 Arme Întrunite din Rusia, a declarat că nu va fi posibilă alungarea rapidă a forțelor ucrainene de pe teritoriul Rusiei, întrucât armata ucraineană are „forțe și resurse serioase”.

„Trebuie să privim situația lucid. Acesta nu este un grup de sabotaj și recunoaștere, nu va fi posibil să-i alungi rapid", a declarat acesta. "Ei aduc întăriri de pe teritoriul lor, dinamica este mare, luptele sunt în desfășurare."


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

România, în prima linie a frontului nevăzut. Cum facem față amenințărilor hibride în Marea Neagră unde România devine un actor cheie energetic
Apărare aeriană
EXCLUSIV
Cele două săptămâni de aur care pot decide viitorul regimului ayatollahilor: Cadoul lui Trump de care Iranul ar fi bine să profite
„Rusia are un plan de agresiune pe termen lung împotriva Europei”. Care sunt soluțiile
Dronă MQ-9 Reaper olandeză. Photo source: Royal Netherlands Air Force.
EXCLUSIV
În România dronele MQ-9 Reaper olandeze sunt „ochii” alianței în fața Rusiei. Doar 3 minute și 29 de secunde e diferența unui atac masiv rusesc între Est și Vest
Pentru ca acordul privind mineralele să-și producă efectele Trump trebuie să dea cu pumnul în masă în fața Rusiei. Volker: SUA nu fac suficient pentru interesele sale
Rusia își modernizează bazele militare nucleare din apropierea frontierei NATO
Trump sugerează că SUA nu vor impune sancțiuni Rusiei la G7 deoarece „SUA pierd mulți bani când sancționează o țară”
Rusia ar vrea să transforme Ruta Mării Nordului într-un al doilea Drum al Mătăsii și invită ”țările prietene” să participe
Cursa înarmărilor nucleare. Raport SIPRI: “Toate puterile nucleare ale lumii își întăresc sau își modernizează arsenalele”
Atacul Iranului asupra Israelului: Rolul neaşteptat pe care sistemul Iron Dome l-a jucat împotriva rachetelor balistice (Foto/Video)
NATO face o demonstraţie de forţă la Gurile Dunării: Cum testează exerciţiul militar "Saber Guardian 25" capacitatea de apărarea în faţa unei posibile agresiuni ruseşti?
Armata SUA, 250 de ani: O aniversare marcată de parada lui Donald Trump și protestele "No Kings" (Foto/Video)
Mașina de război a Rusiei se alimentează cu petrol: În pofida sancțiunilor occidentale, exporturile au crescut cu 18%
Sistem rusesc de rachete S-300, prezentat la o paradă militară organizată la Teheran: Sursa foto: Agenția iraniană de presă IRNA.
EXCLUSIV
Eroarea strategică a Rusiei ar putea duce la sacrificarea regimului ayatollahilor din Iran
Imagini din satelit de aproape ale instalației nucleare Natanz din Iran, în urma atacurilor israeliene de noaptea trecută. Imaginile de înaltă rezoluție arată pagube vizibile la mai multe structuri de pe amplasament. Sursa foto: X/War Mapper.
EXCLUSIV
Analiză Militară | Imaginile din satelit confirmă: Israelul a lovit cu precizie facilităţile militare iraniene din Kermanshah și Natanz (Foto/Video)
Israel vs. Iran, pe înțelesul tuturor. Ioana Constantin Bercean: Războiul poate fi câștigat doar cu implicarea SUA. Urmează cel mai greu test pentru Trump
Fără Taurus, dar cu susținerea de către Germania a producției ucrainene de armament similar
NATO va consolida apărarea antirachetă în Europa de Est: România şi Polonia sunt principalii beneficiari ai cupolei unui ,,super-scut''
Germania spune că deja clepsidra este întoarsă, iar Europa rămâne fără timp: Umbrela de securitate a Statelor Unite s-ar putea restrânge
Analiză militară: Atacul Israelului asupra Iranului nu a fost doar un raid aerian (Foto/Video). Unități de comando au atacat anticipat sistemele iraniene de apărare aeriană
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ucraina a devenit cea mai mare și pregătită armată a Europei. E.S. Ihor Prokopchuk: Dacă nu oprim Rusia va înainta pe flanc, inclusiv România
Nicușor Dan, Maia Sandu, Volodimir Zelenski
EXCLUSIV
România, după summitul de la Odesa și agresiunea continuă a Rusiei în regiune | Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
NATO va desfășura noi sateliți pentru a monitoriza Rusia
Un milion de victime: Armata Rusiei sângerează în Ucraina, iar Kremlinul pare să nu bage de seamă
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Rusia simulează Operațiunea Iași-Chișinău care a dus la invazia României din 1944. Este o amenințare la adresa NATO sau o testare a reacţiei noastre?
Photo source: Lockheed Martin
EXCLUSIV
Capabilități gata de misiune, la viteza și amploarea necesare
Cum ar intenţiona Rusia să testeze dacă Articolul 5 al NATO mai are vreo valoare: Testul s-ar putea să nu vină sub forma unei invazii clasice, cu armate de tancuri
Analiză Militară | Polonia își schimbă radical prioritățile: Pune pe pauză unele achizitii militare pentru a rezolva o problemă critică de instruire
Uitați de Rusia. Crește cu viteză amețitoare puterea militară a Chinei iar estimările nu sunt bune deloc: Peste 435 de nave de război până în 2030
Ar fi suficiente cele 49 de avioane F-16 în caz de război? Și cum a sacrificat România alte obiective: „Un număr mare de F-16 nu asigură succesul”

Ştiri Recomandate

Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Profitați de șansa oferită de Trump și faceți un plan al victoriei: Europa trebuie să fie mai unită
Antidotul împotriva dronelor Shahed: Un startup francez a prezentat drona-interceptoare Gobi, ca alternativă la sisteme de apărare antiaeriană portabile
GCAP versus FCAS: Diviziunea Europei în fața unei noi aeronave de luptă „globală”
Vârful ierarhiei militare americane trage un semnal de alarmă: Scutul antirachetă de care dispune SUA este periculos de suprasolicitat
Parteneriat pentru siguranța energetică a României: DNSC și ENEVO Group își unesc forțele în lupta împotriva atacurilor cibernetice
Planul lui Ionuț Moșteanu pentru Armata României: Lege nouă pentru voluntari și achiziții militare de la F-35 la drone navale
Armata SUA şi-a testat noul sistem de rachete terestre Typhon în Pacific, trimițând un mesaj clar Chinei
Parisul joacă dur în proiectele europene: Franța ar putea abandona programul Eurodrone
China, semnal psihologic către Occident: Primele imagini cu „Monstrul Mării Bohai”, ekranoplanul său experimental
De ce Lynx nu a ajuns încă pe frontul din Ucraina? Mașinile de luptă sunt și în „bătălia pentru România”: Dacă vor câștiga vor forma „triunghiul Lynx” în regiune
Noul buget al UE: Cresc resursele alocate apărării; Mobilitatea militară primește o atenție specială; Va fi creat Fondul pentru Competitivitate
,,Arsenalul de promisiuni'' cu care este înarmată Ucraina: Franţa nu vrea să plătească pentru armament american, având ca obiectiv ,,autonomia strategică europeană"
Israelul a bombardat centrul Damascului, un avertisment la adresa regimului sirian
Orban critică încălcarea drepturilor omului și cere UE să aplice sancțiuni. Dar nu împotriva Rusiei, ci a Ucrainei
163 de ani de la înființarea MAI. Președintele României, ministrul apărării și ministrul de interne, prezenți la eveniment
Iranul este dezamăgit de Rusia și se îndreaptă spre Beijing
Aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Romane, alertate în urma unui atac cu drone în Ucraina: Dronele rusești au lovit infrastructura portuară ucraineană aflată pe Dunăre
Dronele rusești au atacat o fabrică poloneză din Ucraina. A fost intenționat, susține Sikorski
SUA pregăteșc extinderea producției B-21, bombardierele de generația a 6-a. În 2026 două B-21 urmează să zboare și vor fi rapid gata pentru misiuni de luptă
Armata ucraineană rămâne blocată între promisiuni şi zvonuri: Donald Trump exclude livrarea de rachete cu rază lungă către Ucraina
China, Brazilia și India ar trebui să pună presiune pe Rusia altfel, sancțiunile SUA le-ar putea afecta „foarte dur”– Rutte
Dominație prin tehnologie: Cum şi-a propus compania Hyundai Rotem să redefinească supremația pe câmpul de luptă cu proiectul tancului K3
Militarii Grupului de Luptă NATO condus de Franța în România, își depășesc constant limitele: „Concentrare, viteză și eficiență”
Spațiul cibernetic, partea nevăzut a frontului din Ucraina: Serviciile ucrainene de informații au dat o lovitură industriei ruse de armament
Rusia începe asaltul Republicii Moldova. Adjunctul Administrației de la Kremlin, responsabil cu dinamitarea viitorului european al Chișinăului
Vestea bună e că sistemele Patriot și muniția pentru Ucraina sunt deja gata. SUA așteaptă doar să fie achitate, iar primele țări europene s-au așezat deja la masă
Franța avertizează: Un război major în Europa este „foarte probabil” până în 2030. Chiar pe axa Balcanilor și Moldova
În cel mai pozitiv scenariu: Avioanele F-16 ale Ucrainei să lovească adânc Rusia cu rachete JASSM. De ce e nevoie însă de optimism rezervat
Nu, România nu cumpără Iron Dome ci sisteme Spyder. Și nici nu e prima țară europeană care face lucrul acesta
România și Polonia, discuții privind implicarea comună în reconstrucția Ucrainei și sancțiuni suplimentare aplicate Rusiei
Cehia nu se va alătura acum achizițiilor de arme americane pentru Ucraina. Praga se concentrează însă pe alte modalități de a sprijini Ucraina
Dezastrul în aer Air India 171: Ce știm sigur până acum e că erau oprite comutatoarele de alimentare ale avionului 787 Dreamliner. Și de aici trei scenarii și speculații
pixel