Apărarea Insulei Guam în faţa atacurilor cu rachete, obiectiv major pentru SUA: Sistemele Aegis Ashore din România şi Polonia au fost o sursă de inspiraţie
Insula Guam găzduieşte cea mai mare bază aeriană americană din Pacific, aflată în apropierea Chinei și a Coreei de Nord. Apărarea Insulei Guam este un subiect de o importanță din ce în ce mai mare datorită poziției sale strategice în regiunea Pacificului. Astfel, cea mai mare bază strategică americană din Oceanul Pacific, situată pe insula Guam, va primi un nou sistem de apărare antirachetă, potrivit Naval News.
Sursă foto: U.S. Aegis Ashore Missile Defense System Romania @official
Agenția de Apărare Antirachetă (MDA) a SUA a oferit recent pentru Naval News câteva noi detalii care oferă o mai bună înţelegere asupra planurilor rețelei de sisteme radar, precum și noi informații legate de lansatoarele de rachete care ar urma să fie instalate pe Insula Guam.
Preocupări legate de sistemul de apărare antirachetă nu sunt noi Un sistem de apărare antirachetă planificat pentru Guam a stârnit îngrijorări în rândul celor aflaţi aici.
Aceștia se tem că instalarea acestui sistem, care urmărește să contracareze amenințările cu rachete, ar putea face din Guam o țintă potențială în cazul unui conflict în Pacific. Totuşi, aceste sisteme de apărare urmează să fie instalate pe a proteja insula, deoarece ea este deja considerată o ţintă de către China şi Coreea de Nord.
Capacitățile de apărare antirachetă și antiaeriană ale Guamului sunt în curs de modernizare. Aceste îmbunătățiri au ca scop sporirea capacității insulei de a se apăra împotriva diferitelor amenințări cu rachete, inclusiv cele din Coreea de Nord și China.
Agenția de Apărare Antirachetă (MDA) a oferit noi detalii privind apărarea Guam. În special, oficialii militari americani nu mai urmăresc instalarea de sisteme de rachete mobile Standard Missile în Guam, optând pentru strategii de apărare alternative.
În schimb, lansatoarele de rachete vor fi fixe, fiind cel mai probabil similare cu cele ale Aegis Ashore.
În prezent, pe Insula Guam este desfăşurat sistemul Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Acesta are ca scop să protejeze infrastructura militară americană în fata amenințărilor existente. Cu toate acestea, eforturile în curs de desfășurare vizează consolidarea apărării insulei pentru a face față amenințărilor cu rachete de ultima generaţie.
Fostul șef al MDA, viceamiralul Jon Hill, a declarat la începutul acestui an că agenția analizează configurațiile sistemelor Aegis Ashore din România și Polonia pentru a schiţa ''scutul'' care ar urma să apere Insula Guam.
Acesta analiză s-a datorat diferenței dintre topologia Guam și oricare dintre actualele zona în care Aegis Ashore este instalat în Europa.
Planul iniţial a fost trecerea la radare și lansatoare mobile, deoarece acestea ar putea fi uşor de mutate în cazul în care apărarea este saturată - atac în valuri cu un număr mare de rachete care depăşeşte capacitatea de apărare.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al MDA a declarat pentru Naval News că radarele TPY-6 pentru apărarea Guam vor fi mai degrabă "relocabile" decât "mobile". Precizând că diferența dintre cele două este că "cele relocabile necesită deplasarea mai multor ansambluri/module AN/TPY-6, în timp ce unitățile mobile, de obicei, nu".
Conform răspunsurilor, radarul TPY-6 ar fi montat pe o platformă, modulele de echipamente asociate pentru operarea radarului fiind amplasate împreună cu aceasta. Acest lucru seamănă într-o oarecare măsură cu cea mai veche configuraţie a radarului terestru SPY-7 de la Lockheed Martin.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News