Fizionomia războiului din Ucraina a confirmat concepția despre luptele viitorului a generalului american David Berger, în care unități mici, foarte mobile, cu acces la multiple surse de informații și înzestrate cu arme letale adecvate, înving ușor unitățile clasice echipate cu armament greu.
Generalul Berger este, de asemenea, cel care, și-a asumat o mare responsabilitate și a scos, în perioada 2020 – 2021, tancurile din înzestrarea Infanteriei Marine a SUA (USMC).
Pe 10 mai, la Convenția ”Modern Day Marine 2022”, Berger, în calitate de comandant al USMC, a prezentat și ce va fi capabil să facă pușcașul marin american în deceniul următor.
Infanteristul marin american din 2030 va fi un nativ digital, născut în era Internetului lucrurilor și crescut cu drone, ochelari de realitate virtuală și poate chiar imprimante 3D acasă, permițându-i comandantului USMC să gestioneze confortabil un câmp de luptă învolburat de informații.
Generalul David Berger i-a descris pe tinerii infanteriști marini de azi că au împrumutat telefoanele inteligente ale părinților în școala elementară, dar pușcașii de mâine au propria tehnologie de la o vârstă și mai fragedă, ceea ce le oferă o mai mare fluență în domeniul informației.
Acest lucru va oferi serviciului un avantaj pe un câmp de luptă modern, a precizat Berger, dar cu condiția ca, USMC să antreneze și să educe acești pușcași marini, în mod corespunzător, și să găsească modalități de a le valorifica cel mai bine interesele și abilitățile.
Tehnologia viitorului va permite ca un infanterist marin din anii 2030 să îndeplinească o paletă mare de misiuni, fiind pregătit în multiple specialități militare.
„Depășim ideea că fiecare pușcaș marin are o abilitate, o specialitate militară”, a spus Berger. „Pușcașii de mâine ... [vor fi – nota autorului] capabili de competențe în mai mult de o abilitate, mai mult de un sistem de arme și, pentru a rămâne în fața concurenților noștri, vom avea nevoie de ei.”
În batalionul de infanterie din 2030, de exemplu, „acei pușcași marini vor fi capabili să opereze întreaga gamă de sisteme de arme existente într-o companie de pușcași – nu vor avea o singură specialitate cum ar fi mitralior sau artilerist”, a continuat Berger.
„Vor putea opera fiecare dispozitiv de comunicații din batalion. Vor fi instruiți cu bazele ingineriei. Vor avea și o pregătire de paramedic. Probabil, vor avea, de asemenea, abilități de comandanți de bărci mici [echivalent comandanți de grupă și pluton – nota autorului].”
Aceste specialități militare multiple ar putea cuprinde și alte domenii de interes cum ar fi cifrator, operator drone zburătoare, analist rețele sociale și multe altele.
Unii critici ai viziunii lui Berger s-au îngrijorat că pușcașii marini vor fi suprasolicitați sau că își vor pierde competența, care vine odată cu concentrarea pe un singur sistem de arme.
Forța USMC 2030 a zdrobit-o pe cea din prezent, în simulări pe diferite scenarii de luptă
Berger a descris un batalion de infanterie marină din 2030, cu capacitatea de a pregăti echipe sau plutoane, care pot gestiona ele însele întregul lanț de ucidere - cu experiența de a găsi inamicul, a masca sau a denatura propria amprentă [electronică – nota autorului] și poziție, a folosi efecte letale sau neletale și apoi să se mute într-o locație mai sigură, fără a se baza pe ajutorul unităților specializate.
Referitor la această unitate, Berger a precizat că, în ultimul an și jumătate, serviciul a desfășurat nouă exerciții forță - contra-forță la Centrul de Luptă Aeriană și la Sol al USMC din Twentynine Palms, California, pentru a valida noile aspecte ale batalionului de infanterie marină.
Fiecare exercițiu a demonstrat că „echipe mici și distribuite, care pot folosi capabilități ISR [informații, supraveghere și recunoaștere], muniții în așteptare deja lansate (loitering munitions) și arme precum Javelin, Carl Gustaf, sunt mult mai letale decât formațiunile mari, care folosesc concepte și structuri de forță tradiționale. Și nici măcar [batalionul clasic – nota autorului] nu este aproape: până acum, în cele nouă [exerciții], s-a obținut un record perfect de 9-0″ pentru noul batalion de infanterie.
Cheia succesului în războiul viitorului va consta în rapiditatea cu care va fi procesată o cantitate cât mai mare de informație, dublată de ingeniozitatea și curiozitatea umană. Deprinderile digitale formate încă din copilărie vor facilita tranziția către noua forță.
Berger a spus că dotarea unei unități mici de pușcași marini cu mai multe tipuri de sisteme letale și neletale, din care să aleagă, și experiența de a le opera singuri pe toate, este un schimbător de joc, permițând unităților mici să-și extindă raza de acțiune în mai multe domenii și pe o zonă mult mai mare.
Faptul că acești pușcași marini, din viitoarele echipe și plutoane, vor fi nativi digitali, este important, a spus Berger. El vede armele combinate din secolul 21, ca fiind un amestec eficient de ISR, lovituri de precizie, război cibernetic, informațional și electronic, a precizat Berger în discursul său, adăugând că acest lucru trebuie desfășurat, în mod eficient, la cel mai de jos nivel tactic, pentru a câștiga o luptă viitoare.
„Abilitatea de a-ți gestiona propria semnătură electronică, de a localiza amenințarea, de a detecta și exploata comunicațiile [adversarului – nota autorului], de a le bloca transmisiile, de a interfera cu comanda și controlul lor - a fost întotdeauna important în război, dar astăzi aș spune că pot fi decisive. Combatantul care poate gestiona spectrul războiului electronic și execută un ciclu strâns ISR-decizie - lanțul de ucidere în buclă închisă, într-adevăr poate dicta tempo-ul conflictului în viitor”, a spus comandantul USMC.
Pușcașii marini mai în vârstă s-ar putea simți ca și cum trebuie să lupte în mai multe domenii simultan. Pentru nativii digitali, operarea în domeniile informațional și cibernetic este a doua natură, a spus Berger.
Totodată, și-a exprimat speranța că industria va aduce în joc rapida evoluție a inteligenței artificiale și a învățării automate, oferind unităților mici, instrumentele cu care să fuzioneze datele de la propriii senzori și să obțină o imagine de ansamblu, astfel încât deciziile lor să se bazeze pe informații acționabile.
Secretarul Marinei, Carlos Del Toro, care a vorbit alături de Berger la ”Modern Day Marine 2022”, a declarat că afișajul din casca unui pilot F-35 este un exemplu excelent al modului, în care tehnologia poate ajuta un individ să înțeleagă cantități mari de date și a adăugat că speră că ar putea fi dezvoltat ceva comparabil pentru infanteriștii marini care luptă la sol.
La final, Berger a concluzionat că viitorii pușcași se vor simți confortabil în domeniul informațiilor și cel cibernetic, dar USMC va trebui gestioneze atent, acest proces de tranziție.
„Partea de învățare, partea de pregătire vor consta în educarea liderului de echipă, a comandantul plutonului, cu privire la aspectele ofensive și defensive din domeniul cibernetic și o înțelegere clară a modului, în care vă gestionați semnăturile [electronice – nota autorului] și cum încercați să afectați capacitatea amenințării de a intra în rețeaua dumneavoastră și de a produce daune", a declarat Berger.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News