Cupola de fier: Ucraina a primit al treilea Patriot german. Câte sisteme are Ucraina și ce ar putea apăra Patriot-ul românesc
Germania a anunțat că cel mai recent sistem de apărare aeriană Patriot pe care l-a furnizat Kievului a sosit în Ucraina, după cum a raportat vineri ambasadorul german în Ucraina.
Unul dintre primele lansatoare Patriot intrate în dotarea Armatei României, expus la BSDA 2024 / Foto: Defense Romania
Pe lângă Patriot, Berlinul a furnizat Ucrainei o gamă largă de alte armamente, de la artilerie la vehicule blindate de luptă, precum și sisteme antiaeriene moderne Iris-T sau mai vechile Gepard.
Vineri, Berlinul a anunțat că al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot german se află acum în Ucraina. Ambasadorul Germaniei în Ucraina, Martin Jaeger, a informat despre acest lucru, fără a preciza când și unde exact a fost desfășurat sistemul în Ucraina.
Ucraina le-a cerut de urgență susținătorilor săi occidentali să trimită mai multe apărări antiaeriene, cu accent pe sistemele Patriot proiectate de SUA, care sunt capabile să doboare rachete hipersonice rusești.
Ce obiective vor apăra sistemele Patriot
Rachetă PAC-2 lansată de sistemul Patriot, în cadrul primelor trageri reale, din noiembrie 2023, la Capul Midia / Regimentul 74 PATRIOT, captură video
Orașele ucrainene s-au descurcat până acum cu atacurile rusești. De aceea, este foarte probabil ca sistemele Patriot care vor ajunge în Ucraina să fie utilizate pentru a apăra două tipuri de obiective: echipamente militare și fabrici de armament.
Mai concret, venirea F-16 va trebui pregătită prin instalarea de sisteme antiaeriene performante în jurul bazelor aeriene de unde vor decola aeronavele occidentale.
În același timp, tot mai multe companii occidentale au decis să producă armament și muniție direct în Ucraina, astfel că toate facilitățile de producție vor avea nevoie de sisteme puternice de apărare antiaeriană.
Oficial, până acum au fost trimise în Ucraina 5 sisteme Patriot: cele trei sisteme ale Germaniei (montate pe platforme mai mobile), un sistem aproape complet din Olanda și un sistem Patriot din SUA.
De remarcat că România a acceptat, pe 20 iunie, să trimită Ucrainei unul dintre cele 4 sisteme Patriot pe care le deține. Autoritățile române au precizat că transferul va fi condiționat de recepționarea a unui sistem similar pentru asigurarea apărării aeriene a României.
Pe 21 iunie, a fost anunțat transferul unui Patriot din Olanda.
Practic, Ucraina va deține, în perioada următoare, 7 sisteme Patriot, iar dacă se vor concretiza discuțiile trilaterale Ucraina-SUA-Israel, ar mai putea veni și alte câteva sisteme Patriot de generație mai veche.
Patriot, o certitudine pentru apărarea aeriană
Sistemul de apărare aeriană Patriot din Ucraina a devenit „ ucigașul” rachetelor Kinzhal și Iskander - toate aceste rachete au fost doborâte pe cerul deasupra Kievului. După sosirea primelor două divizii Patriot în Ucraina, în primăvara anului 2023, aceste sisteme de rachete antiaeriene au devenit unul dintre cele mai fiabile mijloace de protejare a cerului ucrainean.
Fiecare divizie Patriot transferată în Ucraina constă dintr-un post de comandă, un radar și până la opt lansatoare.
Principala caracteristică a celor mai recente modificări ale sistemului de apărare aeriană Patriot este capacitatea sa de a doborî rachete balistice și ”hipersonice”. Aceste sisteme de apărare antiaeriană ajută la protejarea capitalei ucrainene și a zonelor în care sunt desfășurate, inclusiv de loviturile periculoase ale sistemelor rusești S-400, ale căror rachete urmează și o traiectorie balistică.
În plus, sistemul de apărare aeriană Patriot ar fi doborât cel puțin una dintre cele două aeronave rusești A-50 de tip AWACS, distruse în ianuarie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News