Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un raport oficial al SUA critică Armata și anunță riscul unei înfrângeri într-un război global. SUA au nevoie de o reformă care să țină cont de alianța Chinei cu Rusia
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
China a depășit Statele Unite în numeroase sectoare militare sau domenii care pot fi utilizate în scopuri militare, iar cheltuielile militare și gradul de pregătire militară combinate ale noii alianțe geopolitice formată din Rusia, China, Coreea de Nord și Iran depășesc capacitățile Statelor Unite și ale partenerilor europeni, potrivit reprezentanților Comisiei pentru strategia națională de apărare a SUA, care au luat cuvântul în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate a Senatului american.  
Un militar al armatei SUA ajustează ținta unui tanc M1A2 Abrams SEPv2. Sursa Foto: U.S. Army National Training Center.
Un militar al armatei SUA ajustează ținta unui tanc M1A2 Abrams SEPv2. Sursa Foto: U.S. Army National Training Center.

Comisia reproșează Pentagonului, pe care îl consideră prea lent, Congresului, pe care îl consideră prea partizan, și mai multor administrații anterioare de la Casa Albă, despre care spune că au fost prea laxe în abordarea amenințărilor generate de China, Rusia și țările din Orientul Mijlociu.

,,Națiunea americană a fost pregătită ultima dată pentru o astfel de luptă în timpul Războiului Rece, care s-a încheiat acum 35 de ani", se arată în raport. "Ea nu este pregătită astăzi", spun experții.

La fiecare patru ani, Congresul reunește un grup de experți externi pentru a revizui strategia de apărare națională a SUA. Scopul este ca o comisie independentă să evalueze securitatea națională a SUA, așa cum un contabil verifică conturile unei companii.

Pentru a face acest lucru, cei opt comisari au discutat cu legislatori, aliați ai SUA, membri ai administrației și lideri ai Pentagonului, inclusiv cu secretarul și secretarul adjunct al apărării.

 

SUA nu e pregătită pentru un război major. Noua strategie ar trebui să țină cont de alianța militară dintre China și Rusia

 

Șansele Americii de a fi pusă în situaţia de a purta un război major sunt cele mai mari din ultimii 80 de ani, iar armata sa nu este pregătită pentru un astfel de conflict.

Aceasta a fost concluzia unui grup bipartizan însărcinat de Congres să revizuiască strategia de apărare a SUA. Raportul său de aproape 100 de pagini evidențiază o criză de încredere în securitatea națională americană.

Dacă în urmă cu câțiva ani strategia de apărare a SUA trebuia să împiedice un parteneriat între Moscova și Beijing, astăzi acest parteneriat ar trebui să fie considerat un fapt împlinit, iar strategia de apărare ar trebui să fie construită în jurul său, se arată în raport.

Lumea modernă se află în pragul unui al treilea război mondial, iar acesta poate fi prevenit doar prin pregătirea pentru el, au explicat experții  care s-au adresat Congresului SUA, marți, pe 30 iulie.

Comisia identifică mai multe puncte pentru a preveni o astfel de amenințare:

- creșterea capacităților militare și cibernetice,

- creșterea cheltuielilor pentru apărare, atât de către SUA, cât și de către partenerii săi,

- informarea publicului cu privire la amenințarea globală a războiului și pregătirea pentru recrutarea rapidă de personal militar.

 

Amenințările la adresa securității naționale a SUA sunt mai mari decât oricând

 

"Din păcate, credem că publicul nu are idee cât de grave sunt amenințările actuale și nu este mobilizat pentru a le face față. Sprijinul public este esențial pentru a face schimbările de care avem nevoie. Liderii ambelor partide și toți membrii guvernului trebuie să prezinte argumentele publicului și să obțină sprijinul acestuia", a declarat Jane Harman, președintele Comisiei pentru strategia națională de apărare a SUA.

Atât experți, cât și senatorii din ambele partide au subliniat în discursurile lor că "amenințările la adresa securității naționale a SUA și a intereselor noastre sunt mai mari decât oricând după cel de-al Doilea Război Mondial și mai complexe decât orice amenințare de după Războiul Rece".

,,Sunt necesare acțiuni semnificative și urgente. Recomandăm o schimbare fundamentală a modului în care Pentagonul și alte agenții guvernamentale își desfășoară activitatea, a modului în care utilizează tehnologia din sectorul privat și sprijinul deplin al partenerilor și aliaților noștri. Pe scurt, recomandăm utilizarea tuturor elementelor forței naționale", a declarat Harman.

,,Există un potențial risc de război pe termen scurt și există, de asemenea, posibilitatea să îl pierdem", a declarat în mod repetat Eric Edelman, vicepreședinte al Comisiei pentru strategia națională de apărare a SUA, în timpul prezentării raportului său.

Potrivit acestuia, parteneriatul care a apărut între China, Rusia, Iran și Coreea de Nord este o schimbare strategică majoră pe care Statele Unite nu au luat-o pe deplin în considerare în planificarea apărării sale.

,,Ea face ca fiecare dintre aceste țări să fie potențial mai puternică din punct de vedere militar, economic și diplomatic și ar putea slăbi instrumentele de care dispunem pentru a le face față. Iar acest lucru crește probabilitatea ca un viitor conflict, de exemplu, în regiunea Indo-Pacific, să se extindă la alte teritorii și să ne trezim într-un război global care va avea amploarea celui de-al Doilea Război Mondial", avertizează Edelman.

Raportul nu trebuia prezentat până la sfârșitul anului, iar comisia a terminat mai devreme, astfel încât concluziile sale să poată fi luate în considerare în alegerile prezidențiale. Atât momentul, cât și tonul sunt o încercare de a distrage atenția publicului de la problemele interne, cum ar fi frontiera și economia, a declarat Jane Harman, fost congresman democrat din California și președinte al comisiei.

,,Conștientizarea publică este lamentabilă", a spus ea, numind amenințările la adresa securității Americii "roșu intermitent".

Argumentul comisiei este aproape la fel de simplu ca cererea și oferta. În opinia sa, America se confruntă cu o lume mult mai periculoasă, cu adversari care sunt fie mai dispuși să pornească la război, cum este cazul Rusiei, fie mult mai aproape de a fi un egal militar, cu este cazul Chinei.

,,Am constatat că noi, ca națiune, nu am reușit să recuperăm decalajul", spune Edelman, adăugând: "China este înaintea SUA în multe privințe. Încă avem cea mai puternică armată din lume, cu cea mai mare acoperire globală, dar când ne apropiem la mai puțin de 1 600 de kilometri de coasta chineză, începem să ne pierdem dominația militară și putem pierde acest conflict".


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ucraina a devenit cea mai mare și pregătită armată a Europei. E.S. Ihor Prokopchuk: Dacă nu oprim Rusia va înainta pe flanc, inclusiv România
Nicușor Dan, Maia Sandu, Volodimir Zelenski
EXCLUSIV
România, după summitul de la Odesa și agresiunea continuă a Rusiei în regiune | Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
NATO va desfășura noi sateliți pentru a monitoriza Rusia
Un milion de victime: Armata Rusiei sângerează în Ucraina, iar Kremlinul pare să nu bage de seamă
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Rusia simulează Operațiunea Iași-Chișinău care a dus la invazia României din 1944. Este o amenințare la adresa NATO sau o testare a reacţiei noastre?
Photo source: Lockheed Martin
EXCLUSIV
Capabilități gata de misiune, la viteza și amploarea necesare
Cum ar intenţiona Rusia să testeze dacă Articolul 5 al NATO mai are vreo valoare: Testul s-ar putea să nu vină sub forma unei invazii clasice, cu armate de tancuri
Analiză Militară | Polonia își schimbă radical prioritățile: Pune pe pauză unele achizitii militare pentru a rezolva o problemă critică de instruire
Uitați de Rusia. Crește cu viteză amețitoare puterea militară a Chinei iar estimările nu sunt bune deloc: Peste 435 de nave de război până în 2030
Ar fi suficiente cele 49 de avioane F-16 în caz de război? Și cum a sacrificat România alte obiective: „Un număr mare de F-16 nu asigură succesul”
Armata ocupantului rus acționând în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Fota: Dacă rușii vor face o porcărie vor declanșa războiul în următorii 2 ani. Urmează o perioadă critică pentru România și Europa
Trump se abține să critice China pentru ajutorul acordat Rusiei în război. Strategia SUA în relația cu „dragonul” nu are Ucraina ca obiectiv principal
Membri ai forțelor armate germane transportă un sistem de arme Taurus în timpul Expoziției Aerospațiale Internaționale (ILA) din Schoenefeld pe 30 mai 2016. Sursa foto: TOBIAS SCHWARZ via Getty Images.
EXCLUSIV
Europa, vulnerabilă fără umbrela de securitate a SUA: Noi, europenii, nu avem suficiente sisteme de rachete pentru a descuraja singuri Rusia
Atac masiv asupra aeroportului din Briansk, Rusia (Foto/Video): Rezultatul, explozii puternice și distrugerea aviației de transport militar
Vești bune de peste Atlantic - Merz mulțumit de rezultatele întâlnirii cu Trump
Expertul în studii de securitate Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și secretar de stat în MAE
EXCLUSIV
Nu mai e timp de pierdut: Marea Neagră și obiectivele României cu războiul readus de Rusia la ușa noastră | Iulian Fota, la Obiectiv EuroAtlantic
Screenshot video SBU
EXCLUSIV
Aviația strategică a Rusiei arată ca o șandrama (Foto/Video): Bombardierele rusești sunt protejate în cel mai rudimentar mod, cu anvelope și panouri din sârmă
Noul comandant al Forțelor ucrainene de Sisteme fără Pilot anunță schimbări radicale
Adevărul din spatele cortinei de fum: Imaginile din satelit demască strategia Rusiei de a ascunde pierderile de avioane Tu-95 și Tu-22M3, după operațiunea "Pânza de Păianjen" (Foto)
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare

Ştiri Recomandate

Sorin Encuțescu
EXCLUSIV
Cum pregătește România doctrina și strategia pentru războiul viitorului? | Armata, între T-55 și arme de ultimă generație | Sorin Encuțescu, la Obiectiv EuroAtlantic
SUA vor livra trei PATRIOT pentru Ucraina. Două state europene vor plăti pentru sistemele antiaeriene
Trump trimite pentru prima dată arme Ucrainei, folosind PDA și anunță că va face luni o „declarație majoră” cu privire la Rusia
Rusia nu doar că refuză negocierea, dar accelerează mașinăria de război: Aprilie 2022 și iunie 2025, cele mai cumplite luni ale războiului (Raport oficial ONU)
Patriot și rachetele PAC-3 MSE au mai trecut un test critic în SUA. Interceptoarele sunt deja „combat proven” inclusiv împotriva hipersonicelor ruse Kinjal
Apărarea românească, cu ADN de Iron Dome. Ionuț Moșteanu confirmă că Rafael a câștigat licitația și speră „să nu ne încurcăm pe drum” în semnarea contractului
Doi luptători români din grupul Getica, răniți în Ucraina de o dronă FPV rusă folosită de ocupant pe post de mină. Paradoxal viața lor a fost salvată de o greșeală a rușilor
Ursula von der Leyen trece en fanfare de votul de încredere la moțiunea generată de europarlamentarul român Gheorghe Piperea
Scrisoarea generalilor: Mai puține F-35 și anularea programului E-7 Wedgetail pot duce la înfrângerea SUA în următorul război. Demers fără precedent în America
România spune adio AK-47 și dă startul înzestrării cu arme de asalt și mașini de luptă în două programe gigant. Termen ambițios pentru semnarea contractelor
Rutte nu exclude cel mai horror scenariu: Există un risc tot mai mare ca Rusia și China să atace coordonat, rușii Alianța în Europa iar chinezii în Taiwan
Statele membre NATO continuă să monitorizeze submarinul rusesc Novorossiysk aflat acum în partea de vest a Mării Mediterane
Incident rar în Ucraina: Un agent SBU a fost asasinat la Kiev. Serviciu de securitate a confirmat incidentul
Șase țări au primit scrisori de informare de la Trump în care erau anunțate că SUA impun tarife. Printre ele și R. Moldova
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Cine este de vină pentru Războiul din Ucraina? O analiză a deciziilor greșite pe care Statele Unite le-au luat începând cu 1990
Raport: Peste 1.000 de componente occidentale, găsite în avioanele rusești Su-34 și Su-35S. Cum reuşeşte Rusia să ocolească sancţiunile economice?
Un stat membru NATO care a dat Ucrainei toate tancurile sale T-72, și-a format în schimb o armată pregătită pentru secolul XXI
Programul militar ucrainean Neptun, de interes pentru spionajul chinez: Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut doi cetățeni chinezi pentru furt de secrete militare
Producția tancului K2 Black Panther, dedicată exclusiv Poloniei: Compania Hyundai Rotem triplează ritmul pe fondul unui nou contract masiv
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, primește interdicție de intrare în România din ”motive ce țin de siguranța națională”, precizează MAE
Taiwanul începe cele mai mari exerciții militare din istorie. Sistemele HIMARS, utilizate pentru prima dată
Tancuri Leclerc din cadrul Regimentului 1 de vânători al Armatei Franceze / Foto: 7th Army Training Command, flickr
EXCLUSIV
Cea mai mare prezență militară franceză externă e în România: Urmează „testul brigăzii” cu tancuri Leclerc. „Vom demonstra o proiecție de forță întregii lumi”
Test fără precedent: Un avion Rafale și un Mirage 2000 au lansat în premieră rachete MICA IR împotriva unor baloane aflate la 20 de km altitudine
Iranul și-a pierdut încrederea în S-300 rusești și preferă lansatoarele Chinei pentru a-și reconstrui apărarea aeriană distrusă de atacurile Israelului. Nici viitorul Su-35 iraniene nu e sigur
CEDO a condamnat Rusia pentru doborârea zborului MH17. Rusia, în spatele lovirii avionului de linie Boeing 777 al Malaysia Airlines soldat cu 298 de morți
România a preluat de la Bulgaria comanda Grupului naval pentru combaterea minelor în Marea Neagră
SUA „arată pisica” Rusiei printr-o declarație surprinzătoare despre Ucraina și rachete Tomahawk. Strategie de negociere sau Trump chiar și-a pierdut răbdarea?
Ambasadorul Franței în România: Nu suntem aici să atacăm pe nimeni ci să protejăm Alianța. Puterea nucleară a Franței contribuie la descurajare și la securitatea mondială
Soluții ”antiefracție” pentru frontiera cu Rusia: Lituania și Finlanda vor produce zeci de mii de mine antipersonal
Atac al Rusiei cu număr record de drone: Peste 700 de drone, lansate spre vestul Ucrainei, la sute de km de linia frontului. Polonia a ridicat din nou avioane F-16
Dacă aș fi din nou președinte... CNN a lansat o înregistrare audio cu Trump amenințând Rusia și China. ”Aș bombarda Moscova și Beijingul”
pixel