"Dacă nu-i oprim pe ruși, vom avea un front NATO de 2.500 de mile" - generalul american Wesley Clark despre necesitatea de a ajuta Ucraina
Războiul din Ucraina se află într-un "stadiu foarte periculos", iar dacă legea privind ajutorul suplimentar nu va fi adoptată în Congres, va fi extrem de dificil pentru ucraineni să își mențină chiar și pozițiile actuale în estul țării. Nu doar Harkov și Kiev, ci și granițele NATO ar putea fi în pericol, avertizează generalul în retragere al armatei americane Wesley Clark, fost comandant al Forțelor Aliate din Europa ale NATO.
Trupe pro-ruse în apropiere de Mariupol, Ucraina, 20 aprilie 2022.
,,Dacă adoptăm o lege a ajutorului și tratăm Ucraina în criză așa cum am tratat Israelul în 1973, când am luat de fapt arme de la propriile noastre forțe din Germania și le-am livrat Israelului, dacă am trata Ucraina în acest fel și am livra armele potrivite în locurile potrivite, am putea stabiliza situația în care ne aflăm acum. Și apoi, cu echipamentul suplimentar adecvat și după 12-14 luni de muncă, există o șansă ca ei să poată străpunge liniile rusești undeva - în Crimeea sau în Donețk. Acest lucru ar putea fi realizat", a declarat Clark, care a luptat în Vietnam și a condus forțele NATO în Kosovo.
Dacă acest lucru nu se va întâmpla, este puțin probabil ca ucrainenii să fie capabili să țină frontul pe cont propriu, spune Clark.
"Ei trebuie să dispună de mijloacele războiului modern. Nu te poți aștepta ca ei să lupte fără superioritate aeriană", explică Clark.
Războiul din Ucraina se află acum în cea de-a patra etapă
Prima etapă, spune generalul Clark, a venit după atacul eșuat asupra Kievului chiar la începutul invaziei pe scară largă, a doua a fost regruparea armatei ucrainene pentru o contraofensivă, a treia a fost contraofensiva ucraineană, până când, în etapa actuală, s-a lovit de pozițiile defensive rusești.
În această a patra etapă, războiul a ajuns la un punct în care ucrainenii trebuie să iasă din războiul pozițional, dar au nevoie de mai multe arme pentru a duce un război mobil.
Rușii, pe de altă parte, se pregătesc pentru o ofensivă după primele eșecuri. Trupele rusești din est și orașe precum Harkov și Kiev sunt separate de câteva sute de kilometri de teren în mare parte deschis.
,,Este vorba în principal de teren accidentat, împădurit și deschis. Sunt câteva linii de râu de traversat, dar cel mai dificil teren este cel în care se duc luptele în acest moment", a declarat generalul în retragere Wesley Clark.
Armamentul promis Ucrainei nu este suficient pentru a învinge forţele ruse
El spune că atât SUA, cât și aliații săi au furnizat Ucrainei suficiente arme pentru a o împiedica să piardă, dar niciodată suficiente pentru a câștiga războiul, pentru a învinge Rusia.
,,Dacă armata ucraineană va duce un război care se desfășoară în mișcare, nu are nevoie de 31 de tancuri (americane) și 100 de tancuri Leopard. Are nevoie de 1-2 mii de tancuri. Nu are nevoie de 300 de piese de artilerie remorcate, are nevoie de artilerie autopropulsată; nu are nevoie de 25 de F-16, are nevoie de câteva sute de F-16", a declarat Clarke.
Aceste arme, chiar dacă pachetul de ajutor va fi aprobat, nu vor ajunge imediat, așa că ucrainenii trebuie să se mențină pe aceste poziții acum, adaugă Clarke.
Într-o conferință organizată marți, 20 februarie, de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), Clark și-a exprimat convingerea că liderii militari ai SUA și ai NATO sunt conștienți de pericolul că, dacă apărarea Ucrainei se prăbușește, armata rusă va ajunge la granițele NATO din Europa și nu se va opri acolo.
,,Generalul Cavoli (Comandantul Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul Christopher Cavoli - n.a.) înțelege perfect că, dacă nu îi oprim aici, vom avea un front NATO de 2.500 de mile. Noi abia am putut gestiona granița internă germană de 400 de mile în timpul Războiului Rece. Nu-mi pot imagina ce ar fi nevoie pentru a mobiliza NATO dacă Ucraina cade și ne confruntăm cu o amenințare care se întinde de la Marea Baltică până la Marea Neagră", a declarat Wesley Clarke.
Întrebat de Elliot Cohen, șeful departamentului de strategie al CSIS și fost consilier la Departamentul de Stat al SUA în timpul președintelui George W. Bush, dacă armata rusă a învățat din eșecurile sale anterioare, Clarke a declarat că ar fi o greșeală să judecăm puterea militară rusă din faza inițială a războiului. La urma urmei, a spus el, nu armata a fost cea care a comandat invazia. Dar când armata a preluat comanda și planificarea operațiunilor, situația s-a schimbat, rușii s-au pregătit pentru apărare și acum plănuiesc o ofensivă, a spus Clarke.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News