Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dacă România sau Bulgaria cad, Rusia are drum liber până la Munchen/Berlin
06 iun 2023, 07:59
Coreea de Sud, SUA și Japonia se unesc pentru a pune în comun date de avertizare, în timp real, privind atacurile cu rachete. În Marea Baltică, 19 țări NATO și o națiune parteneră – Suedia - desfășoară cele mai ample manevre navale din Europa.
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
EXCLUSIV
Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014

Acestea sunt doar cele mai recente știri, care fac înconjurul planetei, din noianul de inițiative despre creșterea fără precedent a colaborării militare regionale pentru apărare.

În acest context cu amenințări evidente la securitatea nord-atlantică și indo-pacifică, suntem obligați să privim foarte atent la poarta NATO din sud-estul Europei care, odată deschisă, duce direct spre inima Europei. Este vorba despre poarta româno-bulgară de la Marea Neagră, care alături de cea baltică și de cea nord-atlantică, vor fi primele câmpuri de bătălie într-un eventual conflict cu Rusia.

Desigur, punerea problemei acum poate părea prematură dacă se ține cont de actuala capacitate de luptă a Rusiei degradată de războiul cu Ucraina. Dar, o capacitate robustă de apărare se construiește în timp, nu de pe-o zi pe alta, și cu investiții mari care, ar fi de preferat să fie împărțite la nivel de Alianță sau cel puțin cu țările din regiune, direct implicate în organizarea unei apărări comune.

1. Poarta sud-estică a NATO scârțâie la capătul de sus pe partea bulgară. Sunt necesare întrețineri și în dreptul României. Poate ar fi bună o poartă nouă.

Pentru a înțelege cum trebuie să ne apărăm, să ne aducem aminte cum arată cele mai puternice atacuri ale forțelor rusești asupra Ucrainei. Valuri de rachete (croazieră, balistice, hipersonice) dublate de stoluri mari de drone explozive lovesc aproape zilnic marile orașe sau infrastructura critică ucraineană.

Aproape instantaneu se remarcă că este nevoie de mijloace antiaeriene și antirachetă și ne întrebăm dacă șapte sisteme (baterii) pe care le va avea România sunt suficiente. Posibil să ne ajungă, dar ar trebui să se țină cont și de una dintre primele lecții ale războiului din Ucraina: la începutul unui conflict cu un adversar foarte puternic este nevoie de stocuri mari pentru a rezista. Stocuri și de arme nu doar de muniții. Pe lângă sistemele cu bazare la sol, intră în joc și aviația de vânătoare, tot pentru misiuni de protecție aeriană. Avioanele F-16, pe care România le are/le va avea, sunt încă potrivite, deși va trebui făcută o echilibristică atentă între misiuni, pregătire și resursa de zbor rămasă, cel puțin până vin primele F-35, cândva în primii ani ai deceniului următor, cel puțin așa se speră.

Dinspre Bulgaria nu se aude nimic despre sisteme antirachetă și antiaeriene moderne, precum Patriot, iar primele opt F-16 ale Forțelor Aeriene ale Sofiei sunt programate să atingă capacitatea operațională deplină undeva prin 2028 – 2030.

2. Oficial, nu ne merge deloc bine în războiul pe mare, dar sunt și vești bune: se poate rezista după modelul ucrainean - multe mine navale, artilerie și rachete de coastă.

O altă componentă critică a apărării este capacitatea de a respinge atacurile de pe mare. Privind din nou spre războiul din Ucraina, se observă că forțele Kievului au reușit să țină Flota rusă din Marea Neagră, la mare depărtare de țărm, deși situația era complet dezechilibrată. Rețeta ucraineană câștigătoare a constat în amplasarea de mine marine, desfășurarea artileriei în zonele probabile de debarcare și loviturile extrem de precise cu rachetele antinavă ”Neptun” care au scufundat crucișătorul ”Moscova”. Ulterior, rachetele antinavă ”Harpoon”, primite din Danemarca, au închis jocul navelor de suprafață rusești în nord-vestul Mării Negre. Ar fi fost și mai bine pentru ucraineni aveau și nave de luptă și submarine de nivel occidental care să le permită extinderea zonei de interdicție navală (inclusiv sub apă) și aeriană, astfel încât navelor rusești să le fie extrem de greu să opereze din zona Sevastopol și centrul Mării Negre.

Comparând acțiunile de luptă pe mare/litoral ale ucrainenilor cu posibilitățile țării noastre, se observă că Forțele Navale române au la îndemână cam aceleași mijloace: mine marine; artilerie de coastă; iar în perioada 2024 – 2028 se vor înzestra cu rachete antinavă de ultimă generație NSM ( (Naval Strike Missile). Componenta navală românească pentru acțiunile pe mare, ca și cea ucraineană, este în dezavantaj față de flota rusă din multiple motive (numeric, lipsa submarinelor, precum și tot ce derivă din nave de generații mai vechi față de cele rusești). Deci, la prima vedere ne-am putea descurca la fel de bine ca ucrainenii într-o operație de apărare, poate chiar mai bine, cu condiția să cumpărăm totuși  cele patru corvete, iar intenția de înzestrare cu submarine să nu fie amânată pentru vremuri mai bune, când nu va mai fi nevoie de ele.

Vecinii noștri bulgari, la fel de interesați ca și noi în apărarea din Marea Neagră stau aproximativ la fel în ceea ce privește dotarea Forțelor Navale, cu deosebirea că ei nu au inițiat demersuri de achiziție a unor sisteme de rachete de coastă moderne, iar subiectul privind înzestrarea cu noi nave de luptă și submarine pare unul pur teoretic, deocamdată.

O primă concluzie privind capacitatea româno-bulgară de a respinge prima fază a unei posibile agresiuni rusești – o operație aeronavală (cu o componentă masivă de rachete)  – constă într-o asimetrie a frontului comun, care este ușor dezechilibrat pe partea bulgară, mai ales în ceea ce privește capabilitățile de protecție împotriva atacurilor din aer. Ulterior această vulnerabilitate ar putea permite forțelor rusești să învăluie România pe la sud.

Dar, desigur România și Bulgaria nu sunt singure pe acest front, cel puțin din perspectiva aeronavelor de luptă și cercetare. Prezența aeriană aliată, inclusiv a avioanelor americane de generația a cincea, echilibrează oarecum balanța de forțe în raport cu Rusia, dar nu total. Flota rusă ar putea rămâne intactă, dacă nu se apropie în raza rachetelor NSM din România și dacă Forțele Aeriene rusești îi oferă suficientă protecție în fața avioanelor NATO.

În acest scenariu de deficit naval pentru România și Bulgaria, ar trebui ca Forțele Navale ale Turciei să asigure o acțiune consistentă în mediul maritim pentru trupele NATO sau să permită intrarea în Marea Neagră a navelor de luptă aliate din state non-riverane. Până acum, Turcia s-a comportat ca un aliat de încredere în regiunea Mării Negre, deși în ultimii ani pare să-și condiționeze, tot mai mult, sprijinul, de îndeplinirea anumitor cereri privind zona economică exclusivă din Marea Egee și estul Mediteranei. În plus, există și problema apropierii față de Rusia, iar importul sistemelor antiaeriene S-400 a ridicat anumite semne de întrebare privind capacitatea Turciei de a relaționa în sistemul antiaerian al NATO.

Comparând situația din Marea Neagră cu cea din Baltică și Atlanticul de Nord, unde acționează liber submarinele, distrugătoarele și portavioanele americane, Rusia ar avea cele mai mari șanse de reușită într-o operație ofensivă în Marea Neagră, celelalte direcții fiind doar de sprijin.

3. Succesul în războiul aeroterestru din zona României și Bulgariei va depinde foarte mult de sprijinul care va veni din Occident tranzitând Ungaria, Grecia și Macedonia de Nord.

Ipotetica pierdere a confruntării aeronavale de la Marea Neagră de către România și Bulgaria ar însemna trecerea războiului în faza a doua, cea de angajare masivă a forțelor terestre.

Intrarea în acțiune a infanteriei, tancurilor și artileriei va pune mare presiune, după cum s-a văzut și în Ucraina, pe liniile de sprijin logistic și pe capacitățile industriilor de apărare din țările NATO. Pe lângă pregătirea tactică excepțională și dotarea de ultimă generație a forțelor aliate dislocate pe teritoriul României și Bulgariei, va conta adâncimea strategică de unde vor veni resursele pentru militarii care acționează în linia întâi.

Astfel, Ungaria, Grecia și Macedonia de Nord devin țări cheie de tranzit pentru fluxul de provizii aliat spre România și Bulgaria. Însă, după începerea războiului din Ucraina, conducerea Ungariei a acționat mai degrabă în sprijinul Rusiei. În plus, ținând cont de recenta retorică revizionistă a statului maghiar, față de România, se pune întrebarea dacă în caz de război NATO-Rusia, țara vecină, Ungaria, va acționa ca aliat loial în cadrul NATO. Iar, pentru ca planul să fie complet, Turcia ar ține și ea în șah Grecia, Serbia ar putea acționa în Kosovo și Macedonia de Nord.  În această ipoteză extremă, asupra forțelor române, bulgare și aliate dislocate la poarta sud-estică a NATO, ar putea veni furtuna perfectă.

Punând cap la cap toate aceste cele mai rele scenarii, rezultă că dacă frontul din România și Bulgaria se prăbușește cu sprijinul Ungariei și Serbiei, iar Austria declară non-combat și permite trecerea forțelor rusești, Occidentul se poate trezi cu războiul chiar la frontiera sudică a Germaniei.

Scenariul rămâne valabil dar cu șanse mai mici, chiar dacă Ucraina învinge, dar Rusia păstrează Crimeea. Însă dacă Ucraina este invadată, va fi doar o problemă de timp până când Rusia se va reface și va ataca chiar NATO. Încă nu se știe cum sau de ce, dar Rusia, în înțelepciunea sa a ajuns la concluzia că NATO nu va utiliza arme nucleare, atâta timp cât nu va fi atacată cu arme nucleare. Astfel, Rusia încearcă să deschidă o confruntare armată cvasi-permanentă cu NATO, considerând că Occidentul va obosi mai înaninte și va ceda estul Europei.

Această expunere poate părea pur teoretică, valabilă doar pentru dezbateri în lecțiile de operații militare și cu șanse minime de a se adeveri în prezent. Dar, dacă totuși, poarta româno-bulgară a NATO cedează, Rusia poate ajunge rapid la doar 700 de km de Paris - mai aproape de cât a fost vreodată Imperiul Otoman, de Orașul Luminilor, în cele cinci secole ale sale de existență.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Portul ucrainean Reni, aflat pe Dunăre la granița cu România. Foto: Wall-Street.ro
EXCLUSIV
Rusia atacă Gurile Dunării. Ce urmează pentru România? Contraamiralul Constantin Ciorobea, la Obiectiv EuroAtlantic
Acordurile Turciei cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite schimbă situația de securitate în regiune
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
De ce trebuie contracarată China? Chifu: Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă infanteria dispensabilă - tactica Rusiei - ar fi replicată de China
Armata sudaneză respinge inițiativa Kenyei privind dislocarea unei forțe de menținere a păcii la Khartoum
România se alătură statelor care vor oferi „angajamente de securitate” Ucrainei. Obiectiv clar: Eliberarea Ucrainei și înfrângerea Rusiei
Rusia lovește în portul ucrainean Reni, la granița cu România. Sursa foto: Point.md.
EXCLUSIV
Unde nu ar trebui să poată bombarda Rusia, deși a trecut de mult de linia roșie
Republica Centrafricană a aprobat prezența militară a Rusiei pe teritoriul său. Kremlinul exploatează la maximum retragerea trupelor franceze din Africa
După 10 ani de exploatare, rușii vor moderniza racheta balistică intercontinentală de tip Bulava, cu lansare de pe submarin
EXCLUSIV
Ucraina în NATO, dar când? Integrarea în Alianță sau înfrângerea în fața Rusiei și dispariția. Iulian Chifu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
În mod neașteptat, Iranul declară că susține integritatea teritorială a Ucrainei
Posibilă explicație pentru refuzul Germaniei de a trimite trupe și în România: Bundeswehr are mai puțin de 20 de mii de militari gata de luptă
Rusia a reușit să taie elanul Georgia pentru aderare la NATO. Infiltrarea serviciilor ruse, narativul Kremlinului și experiența Ucrainei au debusolat Tbilisi
Tîlvăr: România a semnat trei documente. Hubul F-16, un comandament regional pentru forțele speciale și un centru climatic care e mai important decât pare
Germania anunță prima sa Strategie privind China: Reducerea dependenței economice de China
Președintele rus Vladimir Putin și fostul dictator Muammar Gaddafi, în timpul vizitei lui Putin în Libia în 2008. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
Radu Carp: Putin e obsedat de sfârșitul violent a lui Gaddafi. De ce nu de cel a lui Saddam Hussein? Există o diferență importantă
Rotația detașamentului român care a operat 4 avioane F-16 din dotarea României în misiuni de Poliție Aerienă a statelor baltice. Foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
Mass-media ucraineană aduce noi critici la adresa NATO: O alianță fără un plan de acțiune. Summitul NATO de la Vilnius a fost un eșec pentru Ucraina
China, pericolul din umbră. NATO menționează pentru prima dată amenințarea nucleară chineză
Modelul israelian ar putea fi propunerea administrației Biden pentru protecția Ucrainei
Răspunsul NATO pentru pericolul rusesc: La Vilnius sunt așteptate cel puțin trei decizii concrete
NATO are nevoie urgent de un nou concept de descurajare a Rusiei. Cel vechi a dus la războiul din Ucraina – raport GLOBSEC
Expert polonez, despre deciziile pe care NATO ar trebui să le ia la summitul de la Vilnius: De 30 de ani avem dreptate în privința Rusiei
Grupul Wagner caută traducători în arabă și franceză: Mercenarii nu renunţă la activităţile lor din Siria
EXCLUSIV
Ce rămâne după rebeliunea lui Prigojin: Începe să se clatine Rusia lui Putin? Profesorul Radu Carp, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Generalul (r.) Marius Crăciun: Armata României are probleme
Excelența Sa, domnul RIM Kap-soo, ambasador al Republicii Coreea în România. Foto: Guvernul României
EXCLUSIV
Ambasadorul Coreei de Sud în România: Avem aliați comuni și probleme de securitate asemănătoare. Să ducem Parteneriatul Strategic la următorul nivel
China vrea mai multe activități cu Rusia. După invadarea Ucrainei, Rusia a devenit tot mai mult „partenerul junior” al relației chino-rusă
Putin are aliați peste tot în Europa. Vechile prietenii, călite cu gaze și sprijin, ajută planul A al Rusiei: Europa de Est, la granițele din 1997
Germania și Polonia poartă discuţii anevoioase pentru un centru de reparații dedicat tancurilor Leopard promise Ucrainei
NATO răspunde amenințării Rusiei și anunță cele trei Planuri Militare Regionale. România, parte din Planul Regional ”Sud-Est”

Ştiri Recomandate

Submarin din clasa Scorpene, al Marinei din Chile. Foto: US Navy
EXCLUSIV
România achiziționează submarine franceze Scorpene, dar cu lecția învățată. Tîlvăr: Ce s-a întâmplat în programul corvetelor nu se va mai repeta
Polonia obține de la SUA două miliarde pentru modernizarea apărării și clarifică perspectiva armelor pentru Ucraina
Bilanț catastrofal pentru ruși după atacul cu Storm Shadow în Crimeea: Ucraina l-a eliminat pe Comandantul Flotei Mării Negre, împreună cu alți 34 de ofițeri
Tancul Abrams este în Ucraina. Zelenski: Primele tancuri americane sunt pregătite pentru a fi desfășurate pe front
Francezii dau lovitura cu prima dronă din lume care va neutraliza minele marine. Thales va înzestra Franța și Marea Britanie cu noile vehicule subacvatice
Depozit rusesc de muniție lovit la aproape 150 de km de linia frontului: Ucrainenii au distrus depozitele de la uzina rusă Yunost
Rusia se transformă treptat în lagărul sovietic: Opozantul Vladimir Kara-Murza, transferat în Siberia pentru a-și ispăși pedeapsa de 25 de ani
Relansarea programului MGCS, mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’, o prioritate absolută pentru Franta și Germania
Un fragment dintr-o rachetă S-300 a căzut pe teritoriul Republicii Moldova, în Transnistria separatistă
Raport ISW: Putin i-ar fi ordonat ministrului rus al Apărării să oprească contraofensiva ucraineană până la începutul lunii octombrie
Nu e cel mai bun moment pentru F-35: Problemele în asigurarea întreținerilor au făcut ca aeronava să fie operațională doar jumătate din timpul necesar
Zelenski despre producția comună de arme cu SUA: Ceea ce a fost o fantezie va deveni realitate
Rusia spune că trupele sale din Nagorno-Karabagh au dat dovadă de „eroism” în timp ce Armenia pune sub semnul întrebării alianța sa cu Rusia
F-35A și Eurofighter au arătat cum decolează împreună de pe o autostradă din Finlanda (Foto/Video)
Think-tank australian: China conduce detașat în domeniul cercetărilor privind tehnologiile critice de apărare
Fregata Regina Maria, sursă foto: Centrul de Televiziune şi Film al MApN
EXCLUSIV
Ce se întâmplă cu fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria după ce România a anulat contractul corvetelor Gowind 2500
Forțele Aeriene ale SUA au testat o dronă cu inteligență artificială (Foto/Video): Este imperativ să înțelegem puterea AI, punctele sale forte și slabe
Situația de securitate din Ucraina: Sinteza evenimentelor militare din săptămâna 15 - 22 septembrie
Forțele Navale Americane au adus în Danemarca sistemul de rachete Mid-Range Capability, cunoscut și sub numele de Typhon
Compania de stat Rostec a furnizat Ministerului rus al Apărării un “radar zburător” modernizat de tip A-50U
Grupul de Forțe Est al armatei ucrainene: Tăiem rutele logistice rusești pe frontul din Bakhmut
Ucraina are nevoie disperată de rachete balistice americane ATACMS: Ţinta sunt sistemele ruseşti de apărare aeriană din Crimeea
Rușii au spus stop programului rachetei balistice hipersonice Zmeevik. Rezistența Ucrainei a dat planurile Rusiei peste cap
Transferul de rachete ATACMS către Ucraina, un subiect blocat între declaraţii oficiale şi zvonuri mediatice
Vizita efectuată de Zelenski la Washington dezvăluie "diviziunea strategică" dintre Ucraina și Statele Unite: Au făcut o obsesie pentru eliberarea Bahmutului
Legiferarea cenzurii ruse. Posibilitate de exprimare a opiniilor critice față de Armata rusă și alte structuri de forțe tinde către zero
Forțele ucrainene pentru operații speciale, primele detalii despre operaţiunea "Capcana de Crabi" care a vizat cartierului general al Flotei ruse de la Marea Neagră
Mass-media ucraineană: Occidentului îi lipsește voința politică pentru a asigura victoria Ucrainei
Următoare generaţie de sisteme de arme este tot mai aproape: Marina germană a încheiat cu succes testele unei arme laser de mare putere
Ucraina va recupera Bakhmutul și încă două orașe în actuala campanie de contraofensivă – Zelenski
Primele imagini cu momentul atacului asupra sediului Flotei ruse din Marea Neagra: Rachetele Storm Shadow au lovit cu precizie
Transportoare blindate poloneze Rosomak pentru Ucraina. SUA confirma transferul şi numărul blindatelor