Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De ce au aruncat rușii în luptă BMPT-72. Ion Petrescu: Intrăm în faza războiului de poziție în Ucraina
Strategica
Data publicării:
Analistul militar Ion Petrescu face o radiografie la zi a fronturilor din Ucraina și a războiului neprovocat declanșat de Federația Rusă. Totodată, analistul militar expune și mult lăudata aruncare în conflict a mașinilor de luptă rusești pentru sprijinirea tancurilor de tip Terminator.
BMPT-72 Terminator 2  Sursa foto: Rosoboronexport
BMPT-72 Terminator 2 Sursa foto: Rosoboronexport

Într-o amplă analiză publicată în QMagazine și intitulată „Moscova caută dialogul și răspunsul poate veni de peste Ocean”, Ion Petrescu scrie că „ceea ce nu i se spune lui Vladimir Vladimirovici Putin se știe la Statul Major al Forțelor Armate Ruse, respectiv din 200.000 de militari invadatori, aproape trei divizii au trecut Styxul, iar cei rămași pe teritoriul râvnit de Kremlin sunt epuizați psihic, nu mai au motive să creadă într-o ipotetică victorie și așteaptă, cu realism, o dezirabilă încetare a focului, fie aceasta unilaterală și parțială. 

 

Rușii au aruncat în luptă Terminator, dar adevărații terminatori sunt luptătorii ucraineni. Prezența BMPT-72 în Ucraina indică faptul că s-a intrat în faza războiului de poziție

 

„Cum din jobenul propagandei Moscovei mai trebuia scos un iepure imagologic, care să fugă repede, spre amețirea opiniei publice ruse, mai nou a fost difuzată povestea trimiterii în luptă a unor vehicule de luptă blindate / BMPT-uri cunoscute sub numele de Terminator, care ar putea face diferența specifică în mult disputata regiune Donbas, unde 40.000 de militari ucraineni nu cedează pozițiile lor defensive. 

Dacă ne luăm după agenția de presă Ria Novosti, aceste BMPT-uri, împreună cu subunitățile de tancuri ar fi eficiente în distrugerea  prin foc a pozițiilor ucrainene, a vehiculelor blindate și a echipajelor sistemelor de rachete antitanc, ceea ce sună prea frumos ca să se și întâmple 100%, pe câmpul de luptă, așa ceva. 

Deocamdată terminatorii adevărați sunt luptătorii ucraineni, care nu iartă bâlbâiala comandanților ruși și lichidează poduri, afluiri de tancuri și alte blindate, în arealurile estice ale Ucrainei. 

(...)

„Ideea conform căreia BMPT-72 ar stabiliza dispozitivele militare ruse din Ucraina nu face decât să confirme intrarea în faza războiului de poziție, precedată de preluarea parțială, sub control militar rusesc, a două treimi din sudul Ucrainei și a circa 60% din estul statului ucrainean”, e de părere analistul care amintește „misiunea unor asemenea vehicule este de a sprijini coloanele de tancuri ca să înainteze în orașe și pentru a contracara atacurile adversarului, acelea făcute cu elicoptere, drone sau alte avioane care zboară la joasă înălțime”.

Ion Petrescu spune că „este posibil ca să fi fost destinate ajutorării trupelor ruse împotmolite, la propriu și la figurat, în disputata regiune Donbas”.

 

Nordul, centrul și vestul acestei țări sunt încă libere de ocupația militară rusească

 

„Dacă ne uităm pe tabla de șah a confruntării din Ucraina, nordul, centrul și vestul acestei țări sunt încă libere de ocupația militară rusească, în Mariupol mai există o mână de îndârjiți, care au refuzat predarea către separatiștii ruși, iar Harkov se bucură de libertatea întărită după retragerea trupelor ruse dincolo de granița aflată la nod-est, la circa patruzeci de kilometri distanță”, scrie analistul în editorialul său. 

„Moscova așteaptă soluții din două direcții, după ce vizita secretarului general al ONU, la Moscova s-a dovedit a fi un moft diplomatic, cu urmări concrete doar pe planul deschiderii unor coridoare umanitare. 

Prima opțiune – deocamdată ignorată premeditat – este revenirea unui diplomat trimis de Moscova, în Consiliul NATO-Rusia, cu mențiunea că un dialog, într-un asemenea cadru ar exclude în mod aprioric condiționări geopolitice nerealiste. 

A doua opțiune, probabil cea la care tânjește, în secret, președintele autoritar al tuturor rușilor, este lansarea unei noi inițiative diplomatice de actuala administrație prezidențială de la Casa Albă, care ar lăsa etichetările conjuncturale de o parte, pornind de la necesitatea stingerii flăcărilor războiului în Europa de Est. 

Realitatea fără fard este că imaginea lui Putin este prea puțin afectată în Rusia, în Asia aliații tradiționali ai Moscovei nu și-au schimbat opiniile, iar în Europa, Macron vrea o neumilire a Federației Ruse, în timp ce Germania are propria evaluare a conduitei agresive a Kremlinului”, precizează analistul.

Redăm în continuare integral analiza lui Ion Petrescu publicată de QMagazine:

 

LEGENDE VÂNTURATE DE TRIO-UL PUTIN, PESKOV, LAVROV

 

Ceea ce mai contează acum, în economia conflictului militar din Ucraina sunt loviturile de artilerie ale celor două tabere, cu victime și în rândurile localnicilor, din nefericire.  

Ipoteza mobilizării masive a rezerviștilor ruși rămâne o variantă neutilizabilă, pericolul unei răzmerițe generate de această opțiune fiind serios luat în calcul de actuala conducere a Rusiei. 

Iar recenta apariție, pe micul ecran, la Moscova, a unui colonel în rezervă, Mikhail Khodaryonok, din armata rusă, a fost aidoma unui duș rece, deoarece acesta a recunoscut dotarea militarilor ucraineni cu o tehnică de luptă modernă – care va include artileria grea de proveniență  occidentală –  și moralul lor superior, în comparație cu acela al invadatorilor ruși. 

Doar Putin, purtătorul lui cuvânt, Dmitri Peskov, și ministrul rus de externe Serghei Lavrov – și cei din subordinea sa – mai vântură legenda cu desfășurarea operațiunii militare speciale conform…planificării, ceea ce ar putea fi de înțeles, dacă nu reflectă o mare minciună propagandistică, în care nici generalii ruși nu mai cred, în sinea lor. 

Este o chestiune de timp alegerea revigorării negocierilor diplomatice, după ce este clar că mult clamata ofensivă rusească pentru cucerirea întregului Donbas a devenit o iluzie și nimic mai mult. 

În același timp, defensiva rusă din aceeași regiune nu poate fi ignorată și practic s-a instituit un status quo în care nu sunt nici învinși, nici învingători, cel puțin momentan. 

În realitatea războiului de poziție asistăm la dueluri de artilerie, în condițiile în care rușii au în continuare superioritatea generală, prin numărul de guri de foc, iar ucrainenii beneficiază de tunuri grele trimise de parteneri occidentali, precum zeci de obuziere M777 din SUA și din Canada, care au o rază de acțiune mai mare decât echivalentele lor rusești.

Presa din arealul euroatlantic reia periodic pericolul, pentru Putin, de a fi victima unei lovituri de stat militare, numai că o asemenea acțiune se efectuează brusc, nicidecum pe baza unui anunț prealabil. 

Paisprezece atacuri inamice au fost respinse în regiunile Donețk și Luhansk în ultimele 24 de ore, opt tancuri, paisprezece unități de vehicule blindate de luptă și șase unități de vehicule inamice au fost distruse. Unitățile de apărare aeriană au doborât un UAV Orlan-10.

Pe de altă parte se pare că președintele rus știe că nu mai poate conta nici pe recursul la o lovitură nucleară, fie aceasta și de nivel tactic, deoarece este foarte posibil, în contextul actual, nu numai ca ordinul să nu fie executat – din rațiuni de supraviețuire în epoca post Putin – ci și ca liderul Federației Ruse să fie arestat. 

Ca un element de ultimă oră, nu se mai vorbește de schimbarea lui Putin, peste doi ani, ci de o înlăturare a sa, de la putere, după următoarele trei luni, afirmații care trebuie notate, dar privite cu rețineri firești, imprevizibilul fiind regula dominantă în epoca de tinichea a actualului președinte al Rusiei. 

Interesant este faptul că atunci când semnalam, pe micul ecran, posibilitatea ca Putin să fie arestat la momentul ordonării recursului la valiza nucleară rusă, eram privit ca o simplă curiozitate geopolitică, iar acum, când anumiți jurnaliști străini de investigație aduc în atenție o asemenea posibilă situație, ipoteza lor este analizată cu atenție. 

Înțelegând reacțiile defensive imagologice ale Kievului și artificiile propagandistice ale Moscovei este bine să ne uităm, cu încredere, la scutul euroatlantic – NATO – și la determinarea Uniunii Europene de a face acum ceea ce nu a inițiat în anul 2014, când Crimeea a fost ocupată într-o zi, de forța de invazie rusească. 

Probabil că efectele sancțiunilor economice occidentale și războiul de poziții în care au ajuns trupele ruse trimise impulsiv, de Putin, în Ucraina, vor avea efecte vizibile în curând, pe câmpul tatonărilor diplomatice, de vreme ce intrarea Finlandei și Suediei în NATO nu mai sunt privite cu efecte strategice negative asupra Federației Ruse, nici de către Putin, nici de către Lavrov. 

Se caută dialogul și răspunsul poate veni de peste Ocean. 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Un semnal pentru Putin | Unde ar putea fi desfășurate forțele NATO în Ucraina dacă s-ar da curs iniţiativei lui Macron: Graniţele cu Transnistria şi Belarus sunt luate în calcul
20.000 de militari aliați vor traversa fluviul Vistula, cel mai mare din Polonia, într-o demonstrație de forță pentru descurajarea Rusiei
Triada nucleară a Chinei se dezvoltă incredibil de rapid, avertizează generalii americani. Progrese rapide, înregistrate și în tehnologia spațială
Rusia și China mimează cu stângăcie preocuparea pentru soluționarea diplomatică a războiului din Ucraina 
Condiții cât o capitulare: Rusia a cerut imediat după invazie reducerea Armatei Ucrainei la 85.000 de oameni și 350 de tancuri pentru a-i „aproba” aderarea la UE
Rusia se scufundă în dictatură și represiune. Curtifan compară asasinarea lui Nemțov (2015) în fața Kremlinului și asasinarea lui Navalnîi
Cele 4 avioane Gripen, justificarea Ungariei în fața Rusiei pentru decizia de a spulbera o neutralitate istorică
Mark Galeotti: Macron i-a oferit lui Putin un „cadou propagandistic”, deoarece a întărit narațiunea că Rusia luptă în general cu Occidentul, nu cu Ucraina
Pentru a-l opri pe Putin, se ia în considerare "totul". După Franța și Olanda, Estonia nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina
Vladimir Putin amenință NATO cu războiul nuclear. Polonia a spus de acum câteva zile cum va răspunde amenințărilor. ”Nu vom mai fi niciodată o colonie rusă”
Evaluări eronate în privinţa derulării războiului din Ucraina | Șeful Statului Major General al forțelor armate cehe: Predicțiile pesimiste sunt de fapt alimentate de propaganda rusă
Ana Cătăuță: Rusia nu a fost niciodată o democrație. Democrațiile pun mai greu industria de apărare în mișcare, dar o fac pe termen lung
Documente secrete despre doctrina nucleară a Rusiei: Bombele nucleare tactice vizează Europa, în timp ce pentru SUA rușii au pregătit bombe strategice
General estonian: Discuția privind trimiterea de trupe NATO în Ucraina este un semnal pentru Rusia
EXCLUSIV
Cum s-a ales Rusia cu încă 2.600 de km graniță cu NATO și controversa prezenței NATO în Ucraina | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic
Germania refuză din nou să livreze Ucrainei rachete Taurus de teamă să nu fie târâtă într-un război contra Rusiei. Nemții rămân lideri în Europa în sprijin militar
Rusia pregătește revendicări teritoriale împotriva SUA în zona Alaskăi. Rușii vor să acționeze atent, așteptându-se ca americanii să nu stea cu mâinile încrucișate
David Cameron: Statele occidentale nu au făcut tot ce au putut pentru ca Ucraina să facă față invaziei ruse
Ocupant rus în timpul invadării neprovocate a Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Au trecut 730 de zile de când Rusia a cucerit puterea politică și a readus Ucraina în sfera ei de influență în 3 zile
Ambasadorul Ucrainei în România confirmă prețul plătit de Armata rusă la Avdiivka: 45.000 de morți pentru a rade orașul de pe fața Pământului
Organizarea Armatei ruse revine la forma din timpul URSS. Nordul Flancului NATO va fi supravegheat de Regiunile Militare Moscova și Leningrad
După 2 ani de ”Operațiune Z”, Kievul reamintește că Rusia e un uriaș cu picioare de lut: Cele două avioane Beriev A-50 vedeau și coordonau toate acțiunile aeriene din Ucraina
Turcia își asigură locuri în primele rânduri la intrarea în Marea Roșie. Mișcare strategică făcută de turci în regiune
Noi amenințări lansate de Rusia pentru a da frisoane Occidentului: Putin spune că 95% din forțele nucleare ale Rusiei au fost modernizate
General american: Înfrângerea Rusiei în Ucraina sau conflict înghețat. Ucraina trebuie să reziste iar o nouă contraofensivă e posibilă în 2025
Fost înalt oficial al SUA pune reflectorul pe Armata britanică: ”UK nu are resursele necesare pentru a face față unei posibile amenințări din partea Rusiei”
SUA "nu au un plan B" în ceea ce privește pachetul de ajutor suplimentar destinat Ucrainei: Suntem concentrați 100% pe ''planul A"
"Dacă nu-i oprim pe ruși, vom avea un front NATO de 2.500 de mile" - generalul american Wesley Clark despre necesitatea de a ajuta Ucraina
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Linia de despărțire de la Avdiivka: Manualele de tactică atrag atenția că ''linia de despărțire'' este una dintre zonele cele mai vulnerabile

Ştiri Recomandate

Un Su-35, cel mai promovat avion rus, „pierde lupta” cu forța gravitațională (Video). Avionul e posibil să fi fost doborât chiar de ruși
Noul ajutor militar pentru Kiev sporește paradoxul nemțesc: Deși a transferat Ucrainei arme cât toată Uniunea Europeană, Berlinul încă se teme de subiectul Taurus
Un C-130 francez a aterizat în premieră la Brașov. Avioane franceze Atlas (transport) și A330 (realimentare aeriană) vor putea fi și ele dislocate aici
Scenariul livrării Ucrainei a unor „F-16 cu armament nuclear” și decolarea avioanelor din România arată că Rusia se teme de F-16
Scandal de spionaj fără precedent în Polonia. Comandantul Eurocorps, din care și România face parte, demis după o anchetă a serviciilor militare de contrainformații
Rusia culege roadele politicii izolaționiste: Relațiile tensionate cu Moscova au forțat serviciile americane să ofere doar o parte din informațiile privind iminența amenințării teroriste
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Cehia vrea blindate de ultima generaţie: Contractul pentru 76 de tancuri Leopard 2A8 tot mai aproape de a fi parafat
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Germania prezintă macheta viitorului avion de luptă de ultimă generație DLR: Este acest proiect un competitor al programului FCAS?
Interviu E.S. Adrian Zuckerman | Previziuni privind războiul din Ucraina pentru 2024 / Poziția României la frontiera de est a NATO
Grecia admite că nu mai poate continua cu atâtea avioane diferite. F-16 Block 30 și Mirage 2000 vor fi vândute pentru a „aerisi” aviația militară
Utilizarea rachetei hipersonice Zircon de către Rusia poate indica o lipsă de alte rachete la nivelul arsenalului și poate reprezenta o provocare pentru forțele armate ucrainene
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
A fost lansat la apă un nou submarin din clasa Scorpene construit de francezi în Brazilia. România vizează și ea astfel de submarine
Zelenski spune că nu e nicio justificare rațională pentru a explica de ce Patriot nu acoperă cerul Ucrainei. Apel și pentru F-16
Hamas refuză să elibereze ostaticii până când Israelul nu va retrage trupele din Gaza
Bombele cu planare sunt asul din mâneca Rusiei ce trebuie rapid neutralizat. FAB-3000 ar fi cu adevărat devastatoare pentru Ucraina
Cehia destructurează o rețea pan-europeană de propagandă rusă, care se ocupa cu dinamitarea alegerilor europarlamentare. Urmele duc chiar la ”finul lui Putin”
Franța nu va trimite militari să lupte în Ucraina. Tot ce trebuie să știi după ce în presă au apărut informații că Regimentul 126 Infanterie francez va fi dislocat în Ucraina
Discuții în Coreea despre cooperarea industrială dintre Hanwha și România. Toate drumurile duc la obuzierele K9 Thunder
”Putem face mai mult”. Cehia ridică miza și anunță că ar putea procura 1,5 milioane de obuze pentru Ucraina
Rusia pregătește o ploaie de rachete hipersonice Zircon peste Ucraina. Rușii au concentrat și pregătit zeci de rachete în Crimeea
Maia Sandu: Să celebrăm unirea Basarabiei cu România mulțumind pentru susținerea constantă a României pentru R. Moldova
Criză politică în Bulgaria: Rotația în guvernul pro-occidental s-a blocat din cauza bătăii pe posturile cheie
Grecia intenţionează să înlocuiască cererea pentru F-35 Block 3 cu o solicitare pentru versiunea Block 4: Interes pentru utilizarea rachetelor Meteor BVRAAM
Lukașenko recunoaște că planificatorii atacului de la Crocus au vrut să treacă prin Belarus, infirmând astfel planificarea de către Kiev a unei “ferestre” de trecere la granița ruso-ucraineană
"Ei știu unde să lovească". Experții în studii de securitate analizează de ce Rusia şi-a intensificat atacurile asupra sistemului energetic ucrainean
„Dați-ne naiba Patriot”. Ucraina pierde teren din cauza bombelor ghidate ruse și are nevoie urgentă de Patriot pentru a doborî avioanele
Forțele ucrainene pentru Operații Speciale au țintit și distrus un sistem rusesc de apărare antiaeriană BUK (Foto/Video)
pixel