Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De ce au aruncat rușii în luptă BMPT-72. Ion Petrescu: Intrăm în faza războiului de poziție în Ucraina
23 mai, 17:23
Analistul militar Ion Petrescu face o radiografie la zi a fronturilor din Ucraina și a războiului neprovocat declanșat de Federația Rusă. Totodată, analistul militar expune și mult lăudata aruncare în conflict a mașinilor de luptă rusești pentru sprijinirea tancurilor de tip Terminator.
BMPT-72 Terminator 2  Sursa foto: Rosoboronexport

Într-o amplă analiză publicată în QMagazine și intitulată „Moscova caută dialogul și răspunsul poate veni de peste Ocean”, Ion Petrescu scrie că „ceea ce nu i se spune lui Vladimir Vladimirovici Putin se știe la Statul Major al Forțelor Armate Ruse, respectiv din 200.000 de militari invadatori, aproape trei divizii au trecut Styxul, iar cei rămași pe teritoriul râvnit de Kremlin sunt epuizați psihic, nu mai au motive să creadă într-o ipotetică victorie și așteaptă, cu realism, o dezirabilă încetare a focului, fie aceasta unilaterală și parțială. 

 

Rușii au aruncat în luptă Terminator, dar adevărații terminatori sunt luptătorii ucraineni. Prezența BMPT-72 în Ucraina indică faptul că s-a intrat în faza războiului de poziție

 

„Cum din jobenul propagandei Moscovei mai trebuia scos un iepure imagologic, care să fugă repede, spre amețirea opiniei publice ruse, mai nou a fost difuzată povestea trimiterii în luptă a unor vehicule de luptă blindate / BMPT-uri cunoscute sub numele de Terminator, care ar putea face diferența specifică în mult disputata regiune Donbas, unde 40.000 de militari ucraineni nu cedează pozițiile lor defensive. 

G Ad:

Dacă ne luăm după agenția de presă Ria Novosti, aceste BMPT-uri, împreună cu subunitățile de tancuri ar fi eficiente în distrugerea  prin foc a pozițiilor ucrainene, a vehiculelor blindate și a echipajelor sistemelor de rachete antitanc, ceea ce sună prea frumos ca să se și întâmple 100%, pe câmpul de luptă, așa ceva. 

Deocamdată terminatorii adevărați sunt luptătorii ucraineni, care nu iartă bâlbâiala comandanților ruși și lichidează poduri, afluiri de tancuri și alte blindate, în arealurile estice ale Ucrainei. 

(...)

„Ideea conform căreia BMPT-72 ar stabiliza dispozitivele militare ruse din Ucraina nu face decât să confirme intrarea în faza războiului de poziție, precedată de preluarea parțială, sub control militar rusesc, a două treimi din sudul Ucrainei și a circa 60% din estul statului ucrainean”, e de părere analistul care amintește „misiunea unor asemenea vehicule este de a sprijini coloanele de tancuri ca să înainteze în orașe și pentru a contracara atacurile adversarului, acelea făcute cu elicoptere, drone sau alte avioane care zboară la joasă înălțime”.

Ion Petrescu spune că „este posibil ca să fi fost destinate ajutorării trupelor ruse împotmolite, la propriu și la figurat, în disputata regiune Donbas”.

 

Nordul, centrul și vestul acestei țări sunt încă libere de ocupația militară rusească

 

„Dacă ne uităm pe tabla de șah a confruntării din Ucraina, nordul, centrul și vestul acestei țări sunt încă libere de ocupația militară rusească, în Mariupol mai există o mână de îndârjiți, care au refuzat predarea către separatiștii ruși, iar Harkov se bucură de libertatea întărită după retragerea trupelor ruse dincolo de granița aflată la nod-est, la circa patruzeci de kilometri distanță”, scrie analistul în editorialul său. 

„Moscova așteaptă soluții din două direcții, după ce vizita secretarului general al ONU, la Moscova s-a dovedit a fi un moft diplomatic, cu urmări concrete doar pe planul deschiderii unor coridoare umanitare. 

Prima opțiune – deocamdată ignorată premeditat – este revenirea unui diplomat trimis de Moscova, în Consiliul NATO-Rusia, cu mențiunea că un dialog, într-un asemenea cadru ar exclude în mod aprioric condiționări geopolitice nerealiste. 

A doua opțiune, probabil cea la care tânjește, în secret, președintele autoritar al tuturor rușilor, este lansarea unei noi inițiative diplomatice de actuala administrație prezidențială de la Casa Albă, care ar lăsa etichetările conjuncturale de o parte, pornind de la necesitatea stingerii flăcărilor războiului în Europa de Est. 

Realitatea fără fard este că imaginea lui Putin este prea puțin afectată în Rusia, în Asia aliații tradiționali ai Moscovei nu și-au schimbat opiniile, iar în Europa, Macron vrea o neumilire a Federației Ruse, în timp ce Germania are propria evaluare a conduitei agresive a Kremlinului”, precizează analistul.

Redăm în continuare integral analiza lui Ion Petrescu publicată de QMagazine:

 

LEGENDE VÂNTURATE DE TRIO-UL PUTIN, PESKOV, LAVROV

 

Ceea ce mai contează acum, în economia conflictului militar din Ucraina sunt loviturile de artilerie ale celor două tabere, cu victime și în rândurile localnicilor, din nefericire.  

Ipoteza mobilizării masive a rezerviștilor ruși rămâne o variantă neutilizabilă, pericolul unei răzmerițe generate de această opțiune fiind serios luat în calcul de actuala conducere a Rusiei. 

Iar recenta apariție, pe micul ecran, la Moscova, a unui colonel în rezervă, Mikhail Khodaryonok, din armata rusă, a fost aidoma unui duș rece, deoarece acesta a recunoscut dotarea militarilor ucraineni cu o tehnică de luptă modernă – care va include artileria grea de proveniență  occidentală –  și moralul lor superior, în comparație cu acela al invadatorilor ruși. 

Doar Putin, purtătorul lui cuvânt, Dmitri Peskov, și ministrul rus de externe Serghei Lavrov – și cei din subordinea sa – mai vântură legenda cu desfășurarea operațiunii militare speciale conform…planificării, ceea ce ar putea fi de înțeles, dacă nu reflectă o mare minciună propagandistică, în care nici generalii ruși nu mai cred, în sinea lor. 

Este o chestiune de timp alegerea revigorării negocierilor diplomatice, după ce este clar că mult clamata ofensivă rusească pentru cucerirea întregului Donbas a devenit o iluzie și nimic mai mult. 

În același timp, defensiva rusă din aceeași regiune nu poate fi ignorată și practic s-a instituit un status quo în care nu sunt nici învinși, nici învingători, cel puțin momentan. 

În realitatea războiului de poziție asistăm la dueluri de artilerie, în condițiile în care rușii au în continuare superioritatea generală, prin numărul de guri de foc, iar ucrainenii beneficiază de tunuri grele trimise de parteneri occidentali, precum zeci de obuziere M777 din SUA și din Canada, care au o rază de acțiune mai mare decât echivalentele lor rusești.

Presa din arealul euroatlantic reia periodic pericolul, pentru Putin, de a fi victima unei lovituri de stat militare, numai că o asemenea acțiune se efectuează brusc, nicidecum pe baza unui anunț prealabil. 

Paisprezece atacuri inamice au fost respinse în regiunile Donețk și Luhansk în ultimele 24 de ore, opt tancuri, paisprezece unități de vehicule blindate de luptă și șase unități de vehicule inamice au fost distruse. Unitățile de apărare aeriană au doborât un UAV Orlan-10.

Pe de altă parte se pare că președintele rus știe că nu mai poate conta nici pe recursul la o lovitură nucleară, fie aceasta și de nivel tactic, deoarece este foarte posibil, în contextul actual, nu numai ca ordinul să nu fie executat – din rațiuni de supraviețuire în epoca post Putin – ci și ca liderul Federației Ruse să fie arestat. 

Ca un element de ultimă oră, nu se mai vorbește de schimbarea lui Putin, peste doi ani, ci de o înlăturare a sa, de la putere, după următoarele trei luni, afirmații care trebuie notate, dar privite cu rețineri firești, imprevizibilul fiind regula dominantă în epoca de tinichea a actualului președinte al Rusiei. 

Interesant este faptul că atunci când semnalam, pe micul ecran, posibilitatea ca Putin să fie arestat la momentul ordonării recursului la valiza nucleară rusă, eram privit ca o simplă curiozitate geopolitică, iar acum, când anumiți jurnaliști străini de investigație aduc în atenție o asemenea posibilă situație, ipoteza lor este analizată cu atenție. 

Înțelegând reacțiile defensive imagologice ale Kievului și artificiile propagandistice ale Moscovei este bine să ne uităm, cu încredere, la scutul euroatlantic – NATO – și la determinarea Uniunii Europene de a face acum ceea ce nu a inițiat în anul 2014, când Crimeea a fost ocupată într-o zi, de forța de invazie rusească. 

Probabil că efectele sancțiunilor economice occidentale și războiul de poziții în care au ajuns trupele ruse trimise impulsiv, de Putin, în Ucraina, vor avea efecte vizibile în curând, pe câmpul tatonărilor diplomatice, de vreme ce intrarea Finlandei și Suediei în NATO nu mai sunt privite cu efecte strategice negative asupra Federației Ruse, nici de către Putin, nici de către Lavrov. 

Se caută dialogul și răspunsul poate veni de peste Ocean. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Ministrul ucrainean de externe: Am renunțat la arsenalul nuclear și am bătut la ușa NATO, dar nu s-a deschis niciodată
EXCLUSIV
Războiul generat de Rusia, provocările din Transnistria și ce armament ar putea trimite România Ucrainei | Generalul (r.) Dan Grecu vine „Pe Plan Extern”
China și Iranul își intensifică cooperarea militară în timp ce relațiile lor cu SUA se degradează
Maia Sandu se declară nemulţumită de starea armatei Republicii Moldova: Trebuie să investim mai mult în forţele armate
Oleksii Arestovici: Războiul cu Rusia ar putea dura până la sfârşitul anului
EXCLUSIV
Propaganda rusă: Satan 2, racheta care poate lovi SUA, Rusia - putere militară de neînvins și rebranduirea lui Putin
Nimic nu merge bine pentru Rusia. În timp ce Ucraina beneficiază de valuri de informații, rușii luptă „legați la ochi” pe orbită
Speculând latura spirituală a poporului rus, Putin se folosește de sărbătoarea Paștelui pentru a-și consolida ideologia
Pentru prima dată în 19 ani, Japonia a numit Kurilele de Sud „ocupate ilegal de Rusia”
SUA renunță la testele cu rachete antisatelit și cere tuturor țărilor să dispună măsuri similare
România ar putea trimite armament Ucrainei. Experții ucraineni exclud T-55 și TR-85, care nu ar face față tehnicii ruse 
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Reinventarea Inamicului - România și Polonia în tehnicile de manipulare ale propagandei ruse
Rusia ar putea declara război Ucrainei. Naumescu: Ceea ce părea o glumă poate fi pregătirea războiului total și folosirea bombardierelor nucleare
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook
EXCLUSIV
FSB și manipularea fricii, o strategie complexă a Rusiei. Propaganda neagră a Kremlinului în societate
Eșecul trupelor ruse de desant aerian, în Ucraina, a fost determinat de lipsa unei strategii adecvate și de neglijarea lecțiilor învățate
Poate Rusia să doboare sateliții care asigură continuitatea funcționării internetului în Ucraina?
Bătălia pentru Donbas se apropie. Rușii ar putea avea serioase probleme de logistică
EXCLUSIV
Dezinformarea din Rusia în războiul declanșat în Ucraina: Un inamic NATO-SUA agresor vs. o Rusie inocentă și salvatoare
Directorul CIA: Eşecurile militare din Ucraina l-ar putea determina pe Putin să folosească o armă nucleară
Cătălin Podaru, CEO al companiei Leviatan Desing, sursă foto: New Strategy Center @Facebook
EXCLUSIV
Securitatea națională și mari proiecte de infrastructură militară în România | Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design, la DefenseRomania
Ca parte a noului ajutor militar acordat de SUA, Ucraina primeşte obuziere de 155 mm și 200 de transportoare blindate
Ziua şi ameninţările la adresa NATO. Moscova susţine că desfăşoară arme nucleare în regiunea baltică dacă Suedia şi Finlanda vor adera la Alianţă
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
EXCLUSIV
Biolaboratoarele și războiul biologic din Ucraina. Primăvara dezinformării pentru poporul rus
Analist militar ucrainean: Dacă Rusia îşi schimbă strategia, noi avem nevoie de alte arme. Ideal ar fi să lovim inamicul de la 300 km distanţă
Capcana rusă de la Mariupol. Un expert ucrainean explică de ce deblocarea orașului e imposibilă iar totul are legătură cu ofensiva din Donbas
EXCLUSIV
Spații ocupate de propaganda Kremlinului în imaginarul social național
Su-35 Flanker-E rusesc, generația 4 ++, doborât în Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
EXCLUSIV
Alexei Arestovich: Războiul cu Rusia poate dura până în 2035
Statele Unite vor desfăşura un sistem de rachete Patriot în Slovacia
Soldați ucraineni, capturând un blindat al Armatei Rusiei însemnat cu lidera Z, simbolul invadării Ucrainei. Z vine de la „Za pobedy”, care înseamnă „Pentru victorie”. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
EXCLUSIV
Cu dinții cariați armata roșie amenință că mușcă din Europa. Masacrele - singura promisiune a Rusiei

Ştiri Recomandate

Sistem portabil de tip MANPADS Mistral, produs de MBDA, în dotarea Norvegiei. Sursă foto: Defence View
EXCLUSIV
Două state au anticipat invazia rusă în Ucraina și au comandat Mistral 3. România are și ea posibilitatea de a achiziționa sistemele
Ucraina, contract cu compania germană Diehl Defence pentru achiziționarea sistemului IRIS-T SL
Rușii au facut din Insula Șerpilor o bază militară pentru înlocuirea crucișătorului Moskva
Se dau lupte grele în regiunea Lugansk. Trupele ruse au ocupat o localitate la sud de oraşul Lisiceansk
Forțele Armate Ucrainene publică primele imagini cu utilizarea în luptă a sistemelor HIMARS (Foto/Video)
După militarii ruşi şi sistemele de rachete ''refuză să mai lupte'' în Ucraina (Foto/Video) O rachetă a făcut cale întoarsă la scurt timp după lansare
Un avion militar de transport Il-76 s-a prăbușit în vestul Rusiei (Video)
Federația Rusă și Republica Belarus doresc întărirea capacității de apărare a Statului unional
Forţele Armatele Ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul Severodoneţk
SUA confirmă oficial furnizarea către Ucraina a altor patru sisteme HIMARS, parte a unui ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari
Casa Albă: Noul concept strategic al NATO reflectă preocupările legate de China
Germania ar putea primi primele avioane F-35 începând cu anul 2026. Decizia aparţine Berlinului dacă semnează sau nu contractul cu Lockheed Martin
Oficial american: Sistemele de rachete HIMARS sunt deja în Ucraina
Comandantul forţelor armate finlandeze: Finlanda este pregătită să lupte cu Rusia dacă va fi atacată
Tehnicienii români din programul F-16, lăudați de șeful Grupul 31 de Mentenanță al U.S. Air Force: Modul în care lucrează România e diferit
Grecia şi Republica Cehă sunt interesate să achiziţioneze avioane de luptă F-35
Polonia a primit primele 70 de vehicule militare MRAP Cougar (Foto)
EXCLUSIV
Sustenabilitatea – Cum transformăm paradigma de business prin noile tehnologii: De la BIM via Digital Twin în Metavers
În SUA se pune problema pregătirii piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 și F-15
Slovenia donează Ucrainei 35 de IFV-uri BVP M-80A în schimbul unor arme de provenienţă americană
Forţele ruse de ocupaţie continuă bombardamentele asupra regiunii Lugansk: Alte două localităţi de lângă oraşele Lisiciansk şi Severodoneţk au fost ocupate
Acord în industria de apărare între România și Polonia. Modernizarea sistemelor de arme și producție comună, printre prevederi
Două avioane Eurofighter Typhoon britanice, decolate de la Kogălniceanu, au exersat acțiuni comune de luptă cu două F-16 turce
Aderarea oficială a Finlandei și Suediei la NATO nu va avea loc în cadrul Summitului de la Madrid
Acord în domeniul militar între România și Emiratele Arabe Unite
F-16, România. Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Avioane de luptă pentru România - noi sau second hand? Un pilot american de F-16 răspunde criticilor privind achiziția din Norvegia
Discuții privind integrarea europeană a Balcanilor de Vest. Președintele Iohannis va reprezenta România la Consiliul European și Summitul Euro
T-72 pentru Ucraina. Polonia confirmă că a trimis 240 de tancuri și sisteme de rachete pentru a bloca Rusia să extindă războiul pe teritoriul polonez
Un elicopter militar al Rusiei a încălcat spațiul aerian al NATO. Estonia l-a convocat pe ambasadorul rus
Japonia urmărește opt nave de război din Rusia și China, aflate în apropierea teritoriului său
Radar Ground Master (GM) 200, prezentat de Thales la Eurosatroy 2022. Sursă foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
Armata română ar putea fi înzestrată cu radare de ultimă generație GM 200. Thales propune inclusiv producerea de componente în România
Sistemele de artilerie autopropulsată PzH 2000 au ajuns în Ucraina și sunt gata de luptă
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro