De ce cere Ucraina avioane după tancuri Abrams și Leopard 2? Cu actualul sprijin victoria împotriva Rusiei ar putea dura între 3-5 ani
La începutul invaziei ruse, în urmă cu un an, Ucraina a solicitat intens sprijin militar în tehnică de artilerie terestră și antiaeriană. L-a primit relativ repede, iar rezultatele s-au resimțit destul de concret în teren. În ultima parte a anului trecut, Ucraina a cerut sprijin militar în tehnică blindată, în special tancuri principale de luptă.
După lungi dezbateri și indecizii, în special din partea Germaniei, Ucraina a obținut angajamente pentru nu mai puțin de 321 de tancuri moderne occidentale. Acum, cerințele Ucrainei se concentrează tot mai mult pe tehnica de aviație. Foarte probabil va primi și acest sprijin, cu atât mai mult cu cât Rusia continuă să folosească în Ucraina aceeași tactică de agresiune directă asupra populației civile.
Poziția Ucrainei privind această fază a nevoilor de sprijin militar, cu avioane de luptă, se bucură de susținerea multor personalități cu experiență în domeniul securității. Cunoscutul general locotenent Ben Hodges, fost comandant al EUCOM (Comandamentul militar american în Europa), a declarat pentru Deutsche Welle că Occidentul ar trebui să furnizeze Ucrainei avioane de luptă, deoarece acestea ar putea contribui la obținerea victoriei de către Ucraina în aproximativ un an.
Ben Hodges: Fără avioane de luptă Ucraina ar putea câștiga războiul împotriva Rusiei în 3-5 ani
Tancuri Leopard 2A5 și 2A4 ale Brigăzii 1 Blindate Varșovia. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării.
„Cu cât le oferim mai devreme capacitatea de a obține un rezultat decisiv, cu atât mai curând (războiul) s-ar putea termina”, a declarat recent Hodges. Potrivit acestuia, Ucraina ar putea câștiga războiul și dacă rămâne în continuare fără avioanele de luptă occidentale, dar înfrângerea Rusiei ar dura trei până la cinci ani, având în vedere nivelul actual de sprijin occidental.
Acesta a mai precizat că preocupările occidentale privind pregătirea piloților și compatibilitatea pistelor ucrainene nu reprezintă un impediment atât de mare încât să determine lipsirea Ucrainei de „oportunitatea” de a folosi aceste avioane.
În aceeași problemă, coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat pe 10 februarie că orice țară poate decide în mod independent să transfere avioane de luptă occidentale în Ucraina.
SUA încurajează transferul de avioane de luptă către Ucraina
„Dacă o națiune NATO sau chiar o națiune non-NATO dorește să ofere Ucrainei capabilități precum avioane de luptă, aceasta este cu siguranță o decizie care le aparține”, a declarat Kirby.
Anterior, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că Regatul Unit va pregăti piloți ucraineni pentru a opera avioane de luptă standard NATO, iar primul lot de piloți ucraineni vor fi primiți în primăvară.
În context, premierul slovac Eduard Heger a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Slovaciei avioane de luptă MiG-29, după cum a informat pe 10 februarie ziarul slovac SME. Mai mult, Heger nu s-a ferit să anunțe că “negocierile vor începe acum”. Potrivit premierului slovac, avioanele vizate au fost scoase din serviciu, iar Slovacia nu intenționează să le mai folosească în viitor.
Anterior, ministrul slovac al apărării Jaroslav Nad a declarat că transferul aeronavelor în Ucraina nu poate fi decis doar de Slovacia, ci necesită acordul aliaților NATO. Evaluate la 299 de milioane de dolari avioanele MiG-29 din Slovacia sunt dorite de Ucraina de mai mult timp, pentru a-și consolida forțele aeriene afectate semnificativ în prima parte a războiului cu Rusia.
CITEȘTE ȘI: România extinde programul Piranha 5 cu încă 150 de blindate. Producția transportoarelor se va face în România
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News