De ce nu deține Rusia supremația aeriană? Gen. Crăciun: Ucrainenii au știut să păcălească ofensiva aeriană de proporții
De la începutul invaziei neprovocate din 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei, Federația Rusă a anunțat de mai multe ori fie că deține controlul spațiului aerian al Ucrainei, fie că a eliminat complet aviația militară ucraineană. Aceste lucruri nu s-au dovedit reale, rușii având mari probleme în așa-zisa „operațiune militară specială” din cauză că nu dețin supremația aeriană.
Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Faptul că nu dețin supremația aeriană în Ucraina îngreunează mult operațiunile terestre. Și totuși, rușii anunță contrariul.
Încă din primele zile Moscova s-a lăudat că a distrus aviația militară a Ucrainei, care continuă însă, în ciuda pierderilor, să lovească pozițiile ocupante.
În cursul săptămânii trecute presa de la Moscova vuia cu informații potrivit cărora că Forțele Aerospațiale ale Federației Ruse „au eliminat întreg personalul Forțelor Aeriene Ucrainene”. Astfel, precizează presa rusă, citând o așa-zisă sursă de la Moscova, „toți piloții ucraineni de MiG-29, Su-27 și Su-25 au fost eliminați de forțele ruse”, într-un mod sau altul. Rușii precizează că majoritatea au fost uciși, doborâți sau răniți.
Și totuși, aviația militară rusă lipsește din Ucraina, iar unde e prezentă face cu greu față sistemelor antiaeriene occidentale.
De ce Rusia nu deține supremația aeriană în Ucraina? Generalul (r.) Marius Crăciun amintește că aviația militară a Rusiei a efectuat o ofensivă de proporții la începutul invaziei
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Generalul (r.) Marius Crăciun, cel care a condus timp de opt ani Forțele pentru Operaţiuni Speciale (FOS), a analizat acest subiect în cadrul unei ediții a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, ediție care a avut loc în aceste săptămâni.
Întrebat de ce lipsește aviația rusă din Ucraina, generalul român afirmă direct: „Pentru că sistemele ucrainene antiaeriene și-au făcut treaba”.
„Ucrainenii au știu să-i păcălească pe ruși la început. În prima etapă a operației când rușii au încercat o ofensivă aeriană de proporții, au tras în foarte multe ținte false. Ucrainenii au reușit să-și scoată de sub prima lovitură o parte din platformele aeriene pe care le aveau, din sistemele de apărare antiaeriană.
Niciodată rușii nu au reușit să obțină supremația aeriană în Ucraina. Și să nu uităm că supremația aeriană pentru un teritoriu cum e Ucraina presupune un efort uriaș. Ucraina e o țară mare, un teritoriu vast în care e greu să câștigi supremația aeriană, mai ales în condițiile în care sistemele NATO de toate tipurile sunt cu „ochii” asupra ta.
În războiul secolului XXI nu mai există nimic secret, e doar o luptă între capabilități, între cauză și efect. Din acest punct de vedere rușii au avut și au încă de suferit deoarece nu au supremația aeriană, atât datorită sistemelor de apărare antiaeriană, dar și datorită aviației ucrainene”, a explicat generalul (r.) Crăciun care a conchis că „nici ucrainenii nu o duc foarte bine, au pierdut foarte mult și la numărul de aeronave și piloți sau sisteme antiaeriene”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News