De ce SUA nu au livrat Ucrainei rachete MGM-52 Lance - predecesorul ATACMS - deși au fost dezvoltate special pentru a lovi Armata rusă
SUA nu au livrat până în prezent Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, care pot lovi ținte la o distanță de până la 300 kilometri. Washingtonul se teme că ucrainenii vor folosi rachetele pentru a lovi ținte de pe teritoriul rus, dar se confruntă cu mai multe probleme care împiedică inclusiv transferul rachetelor MGM-52 Lance, „predecesorul” ATACMS.
Sistem de rachete MGM-52 Lance american. Photo credit: Open sources via Defence Express
Rachetele MGM-52 Lance au fost produse în perioada 1972 - 1992 iar în perioada Războiului Rece ele ar fi trebuit să joace un rol crucial în cazul unei confruntări militare în Europa între SUA și URSS.
În fond, rachetele au fost dezvoltate special pentru o posibilă confruntare cu URSS, caracteristicile lor fiind destinate unui asemenea scenariu. Rachetele au fost înlocuite apoi de ATACMS, rachete moderne cu îmbunătățiri majore în comparație cu MGM-52.
O analiză a celor de la Defence Express arată faptul că MGM-52 au o rază de acțiune de 130 kilometri, iar producția a avut loc între 1972 și 1980. Au fost produse peste 2.100 de rachete, majoritatea dintre ele dislocate în Europa.
Rachetele erau destinate lovirii țintelor sovietice precum trupe inamice sau puncte logistice militare. MGM-52 Lance pot fi echipate atât cu focos convențional, cât și nuclear. Ulterior, ATACMS au fost dezvoltate cu integrarea focoaselor convenționale.
De ce SUA nu au livrat Ucrainei rachete MGM-52 Lance - predecesorul ATACMS. Nimeni nu a mai prevăzut un asemenea război în Europa după prăbușirea URSS
Sistem de rachete MGM-52 Lance american. Photo credit: MilitaryImages.net via Defence Express
După sfârșitul Războiului Rece și prăbușirea URSS rachetele MGM-52 dislocate în Europa au devenit irelevante. Prin urmare, SUA au dezafectat multe rachete Lance iar până în 1993 toate focoasele nucleare au fost readuse pe teritoriul american.
Armata americană le-a găsit o nouă utilizare: MGM-52 Lance au fost folosite pe post de țintă pentru a testa rachetele antiaeriene PAC-1, PAC-2 și PAC-3 lansate de sistemul de apărare antiaerian Patriot. Dar nu doar Patriot, cât și sistemul antirachetă Aegis a beneficiat de rachetele MGM-52 Lance în teste și antrenamente.
Sursa citată subliniază că SUA au dispus de un număr atât de mare de MGM-52 Lance încât ultima lansare a unei astfel de rachete a avut loc în 2017, la 25 de ani de la dezafectarea oficială.
Potrivit experților ucraineni, cauzele pentru care Ucraina nu a primit MGM-52 Lance sunt multiple. Și țin inclusiv de faptul că numărul lor nu mai e atât de mare, în contextul în care au fost utilizate masiv de americani în testarea sistemelor antiaeriene.
„Explicația e simplă. SUA nu s-au pregătit pentru un asemenea război, mai ales în Europa”, arată publicația ucraineană.
În ceea ce privește rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS pentru Ucraina, în pofida numeroaselor solicitări, Washingtonul a refuzat până în prezent să deblocheze acest pachet.
Rachetele ATACMS cu rază de 300 de kilometri pot fi integrate pe lansatoarele americane M270 și HIMARS, aflate și în dotarea Ucrainei. Până în prezent SUA au oferit ucrainenilor doar rachete cu rază de 80 de kilometri.
CITEȘTE ȘI: Rusia se teme de ATACMS și admite: Rachetele americane de 300 km pot pune în pericol singurul mare obiectiv strategic bifat în 16 luni de război împotriva Ucrainei
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News