De frica atacurilor, Rusia și-a retras submarinele din Crimeea. Putin nu mai controlează întreaga regiune Luhansk / Contraofensiva ucraineană provoacă panică
Potrivit informațiilor britanice, este aproape sigur că Flota Mării Negre a Federației Ruse și-a redistribuit submarinele din clasa Kilo din portul de origine Sevastopol către Novorossiysk, în Ținutul Krasnodar.
Armata ucraineană intră din ce în ce mai adânc în zonele din est și doar kilometri o desparte de Lisiceansk.
Rezumatul agenției britanice, postat pe Twitter, arată că acest lucru s-a datorat unor schimbări recente a nivelurilor de amenințare a securității regionale, generate de capacitățile ucrainene crescute de a lovi la distanță lungă.
Oficialii serviciilor de informații au reamintit că în ultimele două luni, sediul flotei ruse și principalul său aerodrom al aviației navale au fost atacate.
”Garanția unei baze pentru Flota Mării Negre în Crimeea a fost probabil unul dintre motivele care l-au determinat pe președintele rus Vladimir Putin să anexeze peninsula în 2014. Securitatea bazei a fost direct subminată de agresiunea în curs a Rusiei împotriva Ucrainei.
Pe peninsula ocupată, în august, au avut loc explozii la o serie de unități militare ale țării agresoare”, se arată în comunicat.
În special, doar ca urmare a exploziilor de pe aerodromul Saki, Rusia a pierdut cel puțin 9 avioane pe care le-a folosit pentru atacuri aeriene în Ucraina. Potrivit CNN, aceasta este cea mai mare pierdere a aviației ruse într-o zi de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Rușii, cu moralul foarte jos
Armata ucraineană a confirmat că sunt în curs de atacuri în regiunea Luhansk. Statul Major al Armatei Ucrainene susține că în atacul asupra orașului Novoaidar din Luhansk, „circa 50 de unități de echipament militar au fost distruse și avariate, iar muniția a fost distrusă și ea”.
Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) spun că contraofensiva armatei ucrainene subminează moralul deja scăzut al așa-ziselor unități rusești de elită și provoacă panică în rândul decidenților de la Kremlin.
De asemenea, Pentagonul arată că mercenarii Wagner refuză să lupte în Ucraina. Grupul de mercenari Wagner, companie militară privată rusă, încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori condamnaţi pentru a lua parte la războiul Rusiei din Ucraina, dar mulţi refuză să se alăture.
Experții institutului sugerează că conducerea rusă nu are mijloacele pentru a opri avansarea forțelor ucrainene peste râul Oskil în regiunea Luhansk.
Liderii separatiștilor din Donbass și Luhansk solicită un referendum pentru aderarea la Rusia
Potrivit ISW, Kremlinul consideră că o anexare parțială a autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk ar putea determina recrutarea de forțe suplimentare atât din Rusia, cât și din noul teritoriu ucrainean anexat.
Experții institutului sugerează că conducerea rusă nu are mijloacele pentru a opri avansarea forțelor ucrainene peste râul Oskil în regiunea Lugansk.
Trupele ruse au continuat să avanseze la sud de Bakhmut și vor continua probabil acțiunile ofensive limitate și localizate peste râul Oskil și pe linia Lyman-Yampil-Bilohorivka.
Forțele armate ale Ucrainei au scufundat o barjă rusă cu personal militar și arme
În apropiere de Nova Kakhovka, armata ucraineană a scufundat o barjă inamică cu personal militar, echipament și arme.
„Încercările de a înființa o trecere alternativă peste Nipro, în zona Novaia Kakhovka și Kozatskyi, au fost fără succes”, se arată în comunicatul Comandamentului Operațional Sud al armatei ucrainene.
”Barja, încărcată cu arme, echipamente și personal, a intrat sub foc și a completat flota subacvatică a ocupanților”, se mai arată în comunicat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News