De la superputere, la putere regională. Hossu: Dacă Rusia nu va ieși rapid din „cimitirul de tancuri” din Ucraina va fi depășită de Polonia la numărul de tancuri și obuziere
Corespondentul de război Radu Hossu, prezent mult timp în zonele cele mai fierbinți ale frontului ucrainean, a declarat în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic realizat la DefenseRomania de Tudor Curtifan că dacă ritmul actual al războiului se va menține, la finalul anului 2025 Rusia riscă să devină o putere regională în ceea ce privește armata convențională. Rămâne însă o mare putere nucleară.
Tehnică rusă pierdută în Ucraina. Tancurile sovietice care sunt lovite în compartimentul depozitului de muniție explodează și, de cele mai multe ori, turela este detașată de restul tancului. Dacă echipajul se află în interior, nu are nicio șansă de supraviețuire / Foto: Forțele armate ale Ucrainei
Cu alte cuvinte pierderile uriașe pe care Rusia le-a suferit în cei aproape trei ani de război în Ucraina, mai ales în materie de blindate și tancuri, nu pot fi acoperite de ritmul actual la care lucrează industria de apărare rusă. Chiar și în contextul în care rușii au turat la maximum motoarele industriei.
La începutul invaziei numărul tancurilor rusești cu care ocupantul a atacat era estimat la 2.500-2.600 de unități, excluzând echipamentele așa-ziselor autoproclamate Republici Donețk și Luhansk.
Analiștii reputatului portal Oryx au publicat un raport în aprilie 2023, preluat și de DefenseRomania la vremea respectivă, conform căruia armata rusă a „lăsat” în „cimitirul de tancuri și blindate” din Ucraina 10.004 de unități de echipament militar, inclusiv 1.950 de tancuri. De atunci cifrele au crescut în mod cert.
Pe de altă parte un studiu publicat la începutul lui 2024 de Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) de la Londra, arată că Rusia ar fi pierdut de la începutul conflictului cu Ucraina aproximativ 3.000 de tancuri de diferite tipuri, adică aproape toate blindatele de care dispunea la declanșarea ostilităților.
Problema pentru ruși e că deși industria e cu motoarele turate la maximum nu vor putea produce pe cât pierd, astfel că dacă războiul se va prelungi ne așteptăm ca din 2026 Rusia să utilizeze mai puțin tancurile sau să utilizeze mai multe T-62.
Armata rusă, de la superputerea sovietică la puterea regională de azi. Radu Hossu: Calculul Occidentului e cinic. Dar la intensitatea actuală a războiului, la finalul lui 2025 Rusia va fi depășită de Polonia ca număr de tancuri, obuze și lansatoare
Tehnică militară rusă distrusă în timpul invaziei din Ucraina. Sursă foto: DefenceView
Corespondentul de război Radu Hossu, decorat de președintele Volodimir Zelenski, a declarat în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania că dacă actualul trend al atacurilor ruse se menține iar ucrainenii se vor apăra ca și până acum, la finalul anului 2025 rușii vor fi depășiți de polonezi ca număr de tancuri, obuziere și lansatoare. Condiția este desigur ca SUA și Europa să mențină acest ritm al ajutorului militar pentru Ucraina.
Astfel, de la o superputere în perioada Războiului Rece când URSS deținea cel mai mare arsenal militar din lume, Rusia ar putea ajunge azi la statutul unei puteri regionale. Desigur, cu o mare capacitate majoră nucleară.
„Dacă acest război continuă pe tot parcursul anului 2025 cu aceeași intensitate a atacurilor Rusiei, la finalul anului Rusia va putea fi denumită din punct de vedere al armatei convenționale cel mult putere regională!
Dacă Ucraina se va apăra ca și până acum iar intensitatea atacurilor ruse va fi aceeași, la finalul lui 2025 Rusia va avea în depozite și în arsenal operaționale mai puține tancuri, obuziere și lansatoare decât Polonia. Vorbim din punct de vedere convențional, eliminăm partea nucleară căci nu discutăm despre acest lucru. Armata rusă va deveni o armată mică, într-o țară cât un continent.
Repet, doar dacă se continuă același trend. Dar nu văd de ce nu s-ar continua. Pentru că Europa și SUA trebuie să ajute în continuare Ucraina, doar la același nivel de acum, nici măcar nu trebuie să mărească pasul, cu toate că ar fi important să o facă pentru securitatea noastră a tuturor.
Cred că acest lucru îl văd și vesticii. E un calcul absolut cinic, căci în acest an 2025 vor muri în continuare mulți ucraineni nevinovați. Dar calculele strategice sunt făcute de oameni cinici care văd viitorul pe o perioadă mult mai îndelungată decât noi cei care suntem mai naivi și ne dorim salvarea a cât mai multe vieți. Aici discutăm inclusiv de viețile rușilor”, a declarat Radu Hossu, în emisiunea realizată de Tudor Curtifan.
Puteți urmări mai jos integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic în care corespondentul de război Radu Hoss, povestește experiența pe front, inclusiv modul în care la Bahmut a ajuns la câțiva metri de Wagner Group și Evgheni Prigojin
Cifrele impresionante din regiune sunt de partea Poloniei. Polonia are contracte pentru sute de tancuri, obuziere și lansatoare de rachete moderne
La 6 decembrie 2022, a sosit în Polonia primul lot de 10 tancuri de luptă K2. Sursă foto: Cont Twitter Mariusz Błaszczak.
Polonia urmează un program major de înzestrarea prin care achiziționează zeci de sisteme de artilerie, lansatoare multiple HIMARS, dar și sute de tancuri americane Abrams și peste 600 de obuziere sud-coreene K9 Panther. Nu în ultimul rând 96 de elicoptere de atac Apache vor ajunge în dotarea Forțelor Terestre Poloneze.
Amintim că Polonia a semnat contracte importante cu Coreea de Sud privind livrarea şi producerea de material militar greu, care vizează circa o mie de tancuri de luptă K2 Panther. Totodată, Polonia a comandat 250 de tancuri americane Abrams pentru a înlocui vechile tancuri din epoca sovietică pe care le-a trimis în Ucraina. Ulterior, polonezii au anunțat o altă achiziție de 116 tancuri Abrams second hand.
Polonia va deveni astfel cel mai mare utilizator de Abrams din Europa și în top trei în lume.
Varșovia mai intenționează totodată să ducă la bun sfârșit un contract-mamut, pentru vânzarea a 484 de lansatoare HIMARS.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News