De Ziua Marinei ruse, Putin a anunțat o nouă doctrină navală: SUA şi NATO sunt considerate cele mai mari ameninţări de securitate
Potrivit unei noi doctrine navale rusești, semnată duminică de președintele Vladimir Putin, dorința Statelor Unite de a avea o prezenţă mai considerabilă în apele mărilor şi oceanelor lumii, dar şi creşterea activităţii NATO reprezintă cele mai mari amenințări de securitate pentru Rusia.
Duminică, de Ziua Marinei Ruse, președintele rus Vladimir Putin a semnat o doctrină navală revizuită care recunoaște Statele Unite ca principală amenințare la adresa ambițiilor maritime ruse.
Documentul de 55 de pagini afirmă că "principalele provocări și amenințări" la adresa securității și dezvoltării naționale sunt "obiectivul strategic al Washingtonului de a domina oceanele lumii" și avansarea infrastructurii militare a NATO până la graniţele Rusiei.
Adresându-se unei mari parade navale pe râul Neva, Vladimir Putin a declarat de Ziua Marinei ruse că doctrina identifică acum Arctică, Marea Neagră, Okhotsk și Bering, precum și strâmtorile Baltică și Kuril, ca zone de interes național.
"Vom garanta cu fermitate protecția lor prin toate mijloacele", a spus Putin despre aceste întinderi de apă, ale căror granițe maritime sunt, în parte, disputate de Rusia.
Potrivit doctrinei, Rusia va depune toate eforturile pentru a-și spori avantajul competitiv în explorarea Arcticii și a resurselor sale naturale și pentru a menține "stabilitatea strategică", ceea ce va spori eficiența flotelor sale din Pacific și din Nord.
„Ghidă de această doctrină, Federația Rusă își va apăra ferm și hotărât interesele naționale în oceanele lumii, iar având suficientă putere maritimă le va garanta securitatea și protecția”, se arată în document.
De asemenea, doctrina face referire la intenția Rusiei de a crea ''Culoarul de Nord-Est'', o rută maritimă "sigură și competitivă" care se întinde de-a lungul coastei arctice și care leagă Europa și Asia pe tot parcursul anului.
Doctrina evidenţiază importanța strategică a eforturilor recente ale Rusiei de a dezvolta ruta maritimă nordică (n.a. Calea Maritimă de Nord) de 5.600 de kilometri - care permite navelor de transport să navigheze de-a lungul coastei arctice a Rusiei, de la Novaia Zemlia până la strâmtoarea Bering.
,,Rusia de astăzi nu poate exista fără o flotă puternică... și își va apăra interesele în oceanele lumii cu fermitate și hotărâre", se mai precizează în documentul doctrinei.
Doctrina maritimă a fost adoptată pentru prima dată în 2001. Documentul a fost actualizat ultima dată în vara anului 2015, după anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News