Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De Ziua Reunificării noilor regiuni cu Federația Rusă, reprezentanții ruși visează la anexarea unor noi teritorii ale statului ucrainean
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
În baza unui decret al președintelului Federației Ruse, Vladimir Putin, data de 30 septembrie a fost stabilită pentru sărbătorirea Zilei Reunificării Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Lugansk, Regiunii Zaporojie și Regiunii Herson cu Rusia.
Contraofensiva Ucrainei, hartă datată cu 16 iunie 2023. Foto: Ministerul Apărării britanic
Contraofensiva Ucrainei, hartă datată cu 16 iunie 2023. Foto: Ministerul Apărării britanic

Cu această ocazie, o serie de lideri ruși “vechi și noi” s-au exprimat în favoarea cuceririi unor noi teritorii ucrainene. În același timp, serviciul secret britanic MI6 a avertizat asupra existenței unor planuri pentru anexarea de către Rusia a altor cinci regiuni din cadrul Ucrainei.

Dmitri Medvedev: “Numărul noilor regiuni din compunerea Rusiei va fi și mai mare”

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat, pe 30.09.2023, că partea rusă va continua operația militară specială până când va distruge regimul nazist din Ucraina și va elibera pământurile originale rusești.

“Operațiunea militară specială va continua până când regimul nazist de la Kiev va fi complet distrus și teritoriile originale rusești vor fi eliberate de inamic”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram.

“Victoria va fi a noastră și vor exista mai multe regiuni noi în Rusia, a menționat politicianul rus”, care anterior a îndeplinit funcțiile de președinte și premier al Federației Ruse.

Mesajul a fost scris cu ocazia primei aniversări a reunificării noilor regiuni cu Federația Rusă. Dmitri Medvedev a subliniat faptul că, în urmă cu un an, la referendumuri, locuitorii acestor teritorii au luat decizia de a fi alături de Patria lor.

“Această alegere a devenit un simbol nu numai al restabilirii dreptății istorice, ci și al unității poporului rus, al voinței colosale și al dăruirii sale”, a specificat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

Vladimir Saldo: “Misiunea noastră este să mergem mai departe pe calea lui Potemkin și Suvorov, să ajungem la Izmail și să returnăm aceste pământuri Federației Ruse”

În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Tavriya, șeful Regiunii Herson, Vladimir Saldo, a declarat că, în timpul operației militare speciale, trebuie rezolvată problema returnării ținuturile istorice rusești către Federația Rusă.

După cum a menționat guvernatorul, este necesar să se refacă traseul generalisimului Alexander Suvorov și a prințului Grigori Potemkin și să se ajungă la orașul Izmail din Regiunea Odesa. De asemenea, Saldo a spus că localitatea Herson va reveni și ea sub administrare rusească.

“Misiunea noastră este să mergem și mai departe, să urmăm calea lui Potemkin și Suvorov, să ajungem la Izmail și să returnăm toate aceste pământuri Federației Ruse”, a declarat Saldo pentru postul de televiziune Tavriya.

Trebuie precizat faptul că, în prezent, trupele ruse controlează 75% din teritoriul Regiunii Herson, care a devenit parte a Rusiei în urma unui referendum desfășurat la sfârșitul lunii septembrie 2022. Orașul Herson însuși se află sub controlul formațiunilor uncrainene. Potrivit lui Vladimir Saldo, “militanții Forțelor Armate ale Ucrainei terorizează populația civilă din Herson, intimidând-o și încercând să o scoată din oraș”.

MI6: “Kremlinul a pregătit un plan pentru capturarea a încă cinci regiuni ale Ucrainei. În acest scop, se acumulează rezerve la granițele cu Ucraina și se formează noi brigăzi”

În urmă cu câteva zile, serviciul de informații britanic MI6 a anunțat că Rusia nu se limitează la regiunile deja anexate din Crimeea, Donbas și Azov, având planuri pentru anexarea altor cinci regiuni ale Ucrainei.

Nimeni nu a publicat rapoartele MI6 în original, iar ceea ce conțin acestea poate fi judecat numai din datele provenite de la o serie de mijloace de informare în masă din Ucraina. În general, acestea au preluat următorul text: “MI6 a transmis informații Biroului Președintelui și Statului Major General al armatei ucrainene potrivit cărora Kremlinul a pregătit un plan pentru capturarea a încă cinci regiuni ale Ucrainei, dacă războiul va continua până în 2024. În acest scop, se acumulează rezerve la granițele cu Ucraina și se formează noi brigăzi. Serviciile secrete britanice consideră că armata rusă ar putea angaja un milion de oameni într-o nouă campanie ofensivă”.

Speculații ale presei ruse privind cele cinci regiuni incluse în planul devoalat de serviciul de informații britanic

După apariția informațiilor referitoare la avertismentul MI6 pentru conducerea politico-militară a Ucrainei, în presa rusă au apărut mai multe scenarii privind cele cinci regiuni vizate pentru anexarea la Federația Rusă.

În primul scenariu, ar fi vorba despre regiunile Cernigov, Sumi, Harkov, Poltava și Dnepropetrovsk, adică întreg malul stâng al Ucrainei. Această configurație are o semnificație practică reală, deoarece ar rezolva mai multe probleme de siguranță națională pentru Federația Rusă. În primul rând, s-ar crea o centură sanitară largă, cu o graniță naturală sigură de-a lungul Niprului. În al doilea rând s-ar obține accesul Republicilor Populare Donețk și Lugansk la apa din Râul Nipru, printr-un canal de tip energetic Nipru-Donbas, care trece prin regiunile Dnepropetrovsk și Harkov. Problema alimentării cu apă a Donbasului este extrem de gravă, deoarece acum aceasta trebuie să fie completată prin transferul de apă din Râul Don, care este de mică adâncime. Dacă partea rusă nu va rezolva problema accesului la Nipru, pe termen mediu, vor apărea probleme foarte serioase.

Al doilea scenariu face referire la regiunile Cernigov, Sumi, Harkov, Nikolaev și Odesa. Adică, aproape întreaga Novorossiya istorică, minus regiunea Dnepropetrovsk. Și în această configurație va fi asigurată o centură sanitară largă, care să acopere vechile regiuni rusești, precum și tăierea accesului Ucrainei la Marea Neagră, fapt ce va proteja transportul maritim și Crimeea de atacurile dronelor și rachetelor ucrainene. Acest lucru înseamnă că regiunile Dnepropetrovsk și Poltava, adică aproape toată Rusia Mică istorică și regiunile vestice vor rămâne sub controlul regimului de la Kiev. Acest lucru nu va pune capăt războiului, dar situația se va schimba foarte mult în favoarea Rusiei, deoarece resursele și baza de mobilizare a regimului ucrainean se vor reduce în mod considerabil.

Comentariul autorului: Cu toate că Ucraina și statele occidentale nu recunosc regiunile anexate de Rusia ca parte a statului rus, în mod clar autoritățile de la Moscova nu se vor mulțumi doar cu foștii subiecți ucraineni din Peninsula Crimeea, Donbas și Azov.

În primul scenariu avansat de presa rusă, Ucraina ar rămâne cu regiunile Odesa și Nikolaev, deci implicit cu acces la Marea Neagră. De asemenea, în această situație va rămâne neîndeplinit un alt obiectiv nedeclarat, dar vizat în mod categoric de partea rusă, respectiv crearea unui coridor terestru până în Transnistria.

În cel de-al doilea scenariu, Rusia nu ar avea acces la regiunile Dnepropetrovsk și Poltava, considerate zone istorice rusești, cu populație importantă de naționalitate rusă.

Așadar, planul dezvăluit de serviciile de informații britanice cu vizarea a cinci noi regiuni de către conducerea de la Moscova nu poate fi decât unul intermediar, pentru termen scurt. Pentru atingerea tuturor obiectivelor vizate de oficialii ruși este nevoie de cel puțin șapte regiuni de pe teritoriul actual al Ucrainei.

Bineînțeles că, deocamdată, Rusia nu poate să controleze integral nici măcar cele patru regiuni anexate în anul 2022, respectiv Republicile Populare Donețk și Lugansk, precum și regiunile Zaporojie și Herson. În aceste condiții, nici nu poate fi vorba despre cucerirea unor noi teritorii. Însă, evoluțiile din conflictul ucrainean pot să fie imprevizibile. În cazul în care Ucraina va pierde sprijinul SUA și al statelor occidentale, va fi doar o problemă de timp pentru ca Rusia să controleze orice parte a teritoriului ucrainean.

Surse: tass.ru, topwar.ru, topcor.ru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Rușii lansează al treilea val de asalturi pe frontul Avdiivka (Foto/Video): Militarii ucraineni mențin cu fermitate linia de apărare
Distrugătorul american Thomas Hudner atacat din Yemen cu mai multe drone. Toate au fost doborâte
Nici Occidentul nu a călcat accelerația. Președintele Cehiei numește motivele pentru care contraofensiva Ucrainei nu a avut rezultate spectaculoase
Hamas susține că armistițiul de 4 zile cu Israelul intră în vigoare de joi. 50 de ostatici eliberați pentru 300 de prizonieri palestinieni
F-16 nu este un panaceu pe frontul din Ucraina, iar șeful Pentagonului le-a oferit ucrainenilor o explicaţie în acest sens
Armata ucraineană nu slăbește presiunea asupra Peninsulei Crimeea. Rușii susțin că au distrus patru drone maritime în partea de vest a Mării Negre
Armata Israelului a dislocat 100.000 de militari la granița cu Libanul. SUA îl temperează pe Netanyahu
Rusia refuză orice coexistență cu actualul regim din Ucraina și spune că are capacitatea de a rezista NATO „oricât va fi nevoie”
 Submarinul cu rachete balistice din clasa Ohio, USS Michigan / US Navy, flickr,  Lt. Tyheem Sweat
EXCLUSIV
Submarin nuclear din clasa Ohio cu rachete Tomahawk, dislocat de SUA în zona Orientului. Ben Hodges: De obicei nu anunțăm așa ceva. A fost intenționat
"Locomotiva" germană s-a urnit mai târziu, dar acum duce greul: Berlinul anunță încă 4 sisteme IRIS-T pentru Ucraina, într-o nouă tranșă de 1,3 miliarde de euro
Armata israeliană a capturat un sistem iranian de rachete Badr-3 în Gaza (Foto/Video)
După ce a început să primească arme din Occident, Armenia va livra Ucrainei tehnică militară de producție sovietică
Sistemul rusesc de război electronic Polye-21 blochează proiectilele Excalibur M982 de 155 mm trase de ucrainenii
Războiul electronic din Ucraina: Dronele germane le-au dat bătăi de cap rușilor care au creat „o bulă de unde radio”. Producătorul a adaptat UAV-urile
Erdogan își continuă derapajele împotriva Israelului. Turcia cere și ca „problema nucleară israeliană” să nu fie trecută cu vederea
Cum a transferat Polonia în secret Ucrainei MiG-29. Avioanele, demontate pe bucăți și lăsate într-o pădure de la granița cu Ucraina
Sprijin „neclintit” pentru Ucraina. SUA promit Armatei Ucrainei sprijin pentru nevoile militare urgente ale Kievului
Ucrainenii au aruncat în luptă mai multe IFV-uri Bradley și tancuri Leopard 2 pentru a apăra Avdiivka (Video)
Vești bune din Sud: Ucraina a împins armata rusă de ocupație până la 8 kilometri adâncime pe malul stâng al Niprului
Rușii anunță că un pilot ucrainean a „defectat” și a aterizat în Rusia cu un Su-27 după un scenariu cusut cu ață albă. Ucraina neagă denunțând o „operațiune psihologică” rusă
Joe Biden: Autoritatea Palestiniană (Fatah) ar trebui să guverneze Fâșia Gaza și Cisordania după război. Lucrăm la soluția celor două state
Rușii spun că au interceptat rachete Neptun și drone maritime lansate de Ucraina spre Crimeea. O dronă Global Hawk a SUA ar fi cules informații despre antiaeriana rusă 
Bătălia din Gaza: Israelul a ajuns la spitalul Al Shifa. IDF neagă că a dat ultimatum pentru evacuarea spitalului
Intrarea Israelului în Gaza: Cinci state semnatare ale tratatului Curții Penale Internaționale cer o anchetă privind „situația din statul Palestina”
Situația se complică pentru ruși: Pușcașii marini ucraineni fac progrese de-a lungul malului estic al Niprului
Cine mișcă-n front, merge la închisoare. Cel mai recent exemplu arată de ce Putin are zero opoziție: 7 ani de carceră pentru câteva hârtii anti-război
Forţele ucrainene pentru operaţii speciale publică noi imagini din timpul operaţiunilor desfăşurate în Peninsula Crimeea (Video)
Conflictul din Ucraina a forțat Rusia să-și reorganizeze Forțele Armate. În ultimul an și jumătate, Moscova a încercat să-şi transforme armata
Netanyahu trebuie să demisioneze imediat, insistă liderul opoziției israeliene, Yair Lapid
Ucraina anunță că a început producția la propriile drone în stil Shahed

Ştiri Recomandate

Ucraina ar trebui să se pregătească pentru un război lung, iar aliații săi ar trebui să treacă la o politică de „izolare” a Rusiei
U.S. Space Force pregăteşte naveta spațială fără echipaj X-37B pentru o nouă lansare pe orbită
Ucraina solicită Statelor Unite să-i ofere noi tipuri arme: Pe listă sunt sistemele THAAD şi avioanele de transport C-17 Globemaster
Şeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei: Ucraina va deveni un al doilea Vietnam pentru SUA
Vladimir Putin a mers în Emiratele Arabe Unite pentru a spăla eticheta de paria global și a consolida legăturile comerciale
După o pauză prelungită, rușii au lovit din nou porturile ucrainene de la Dunăre. Mai multe explozii au fost semnalate la Izmail și Reni
Serviciul de Securitate al Ucrainei declară deschis ''sezonul de vânătoare'': Un fost deputat ucrainean pro-rus, asasinat în Rusia
Un atac masiv asupra podului Kerci ar putea avea un impact decisiv asupra războiul din Ucraina: Rachetele ATACMS și Taurus sunt considerate o soluţie
Congresul SUA a refuzat adoptarea unui pachet financiar masiv pentru Ucraina şi Israel
Biden e dispus să facă compromisuri pe migrație pentru a obține finanțare suplimentară pentru Ucraina. Pentagonul mai are la dispoziție doar 1,8 miliarde pentru Kiev
Israelul a încercuit în Gaza casa lui Yahya Sinwar, liderul Hamas. David Maxim: Nu ar trebui să doarmă cu ochii închiși nici liderii din Qatar sau Turcia. Dar nu îi va ajuta nici asta
China a „descoperit” că poate doborî noul bombardier B-21 de generația a 6-a al SUA cu arme hipersonice și AI. Războiul real nu e însă simulare
Erdogan aplică metoda ”schimbului de prizonieri” și cere pe șleau aprobarea vânzării de F-16 la schimb cu votul Turciei pentru acceptarea Suediei în NATO
”Nu își mai fac iluzii. De la spital, direct în prima linie”. Numărul militarilor ruși care încearcă să dezerteze crește semnificativ
Secretarul de stat al SUA: Senatul ar deschide cutia Pandorei şi ar facilita continuarea agresiunii ruse dacă nu aprobă ajutorul pentru Ucraina
Zaharova reiterează obiectivul invadatorului rus și condițiile păcii: O Ucraină neutră și amputată
Emiratele Arabe Unite au angajat sute de veterani americani pentru a-și moderniza armata, inclusiv generali cu 4 stele din Armata SUA
Rusia încearcă să "înghețe" războiul din Ucraina înainte de efectuarea unui nou atac în primăvară
M2 Bradley a supraviețuit pe frontul din Ucraina după o lovitură directă de rachetă antitanc (video)
Italia se va retrage din Inițiativa Belt and Road a Chinei
Polonia pregătește un răspuns militar la militarizarea enclavei ruse Kaliningrad: Atenţia este îndreptată către coridorul Suwalki
Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat când vor apărea primele avioane F-16 pe cerul Ucrainei: Piloții ucraineni nu sunt încă instruiți în România
Turcia a respins planul Israelului privind o zonă tampon pentru Gaza după război. Israelul a transmis planul mai multor state musulmane
Franța încearcă să convingă Marocul să îi construiască satelitul de spionaj atribuit inițial Israelului. Macron intervine oportun în sprijinul companiilor franceze
Forțele Aeriene Ucrainene anunță doborârea unui bombardier rusesc Su-24M în partea de vest a Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor
Misiune complexă a unei drone americane RQ-4B în zona Mării Negre. Deși a început cu o serie de probleme tehnice, zborul a fost finalizat, inclusiv în spațiul aerian românesc
SUA vor redeschide liniile de producție pentru blindatele M2 Bradley și obuzierele M777. ”Avem comenzi pentru sute de unități noi”
Ministrul Tîlvăr: Ne așteptăm să primim la timp tehnica militară din SUA. Ce arme ar trebui să primească România în următoarea perioadă
Când UE dă rateuri, Finlanda ia problema pe cont propriu și crește producția de muniție pentru Ucraina
Cum pedepsește Bratislava trădarea: Un slovac, colaborator al spionajului militar rus, a primit o amendă de 15.000 de euro
Spania comandă sisteme de drone SIRTAP de la Airbus în valoare de peste o jumătate de miliard de dolari
Putin îi ia în vizor pe baltici, din cauza minorității ruse. Dacă Letonia „îi tratează pe rușii locali ca pe niște porci”, se va confrunta cu același „porc”