Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De Ziua Reunificării noilor regiuni cu Federația Rusă, reprezentanții ruși visează la anexarea unor noi teritorii ale statului ucrainean
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
În baza unui decret al președintelului Federației Ruse, Vladimir Putin, data de 30 septembrie a fost stabilită pentru sărbătorirea Zilei Reunificării Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Lugansk, Regiunii Zaporojie și Regiunii Herson cu Rusia.
Contraofensiva Ucrainei, hartă datată cu 16 iunie 2023. Foto: Ministerul Apărării britanic
Contraofensiva Ucrainei, hartă datată cu 16 iunie 2023. Foto: Ministerul Apărării britanic

Cu această ocazie, o serie de lideri ruși “vechi și noi” s-au exprimat în favoarea cuceririi unor noi teritorii ucrainene. În același timp, serviciul secret britanic MI6 a avertizat asupra existenței unor planuri pentru anexarea de către Rusia a altor cinci regiuni din cadrul Ucrainei.

Dmitri Medvedev: “Numărul noilor regiuni din compunerea Rusiei va fi și mai mare”

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat, pe 30.09.2023, că partea rusă va continua operația militară specială până când va distruge regimul nazist din Ucraina și va elibera pământurile originale rusești.

“Operațiunea militară specială va continua până când regimul nazist de la Kiev va fi complet distrus și teritoriile originale rusești vor fi eliberate de inamic”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram.

“Victoria va fi a noastră și vor exista mai multe regiuni noi în Rusia, a menționat politicianul rus”, care anterior a îndeplinit funcțiile de președinte și premier al Federației Ruse.

Mesajul a fost scris cu ocazia primei aniversări a reunificării noilor regiuni cu Federația Rusă. Dmitri Medvedev a subliniat faptul că, în urmă cu un an, la referendumuri, locuitorii acestor teritorii au luat decizia de a fi alături de Patria lor.

“Această alegere a devenit un simbol nu numai al restabilirii dreptății istorice, ci și al unității poporului rus, al voinței colosale și al dăruirii sale”, a specificat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

Vladimir Saldo: “Misiunea noastră este să mergem mai departe pe calea lui Potemkin și Suvorov, să ajungem la Izmail și să returnăm aceste pământuri Federației Ruse”

În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Tavriya, șeful Regiunii Herson, Vladimir Saldo, a declarat că, în timpul operației militare speciale, trebuie rezolvată problema returnării ținuturile istorice rusești către Federația Rusă.

După cum a menționat guvernatorul, este necesar să se refacă traseul generalisimului Alexander Suvorov și a prințului Grigori Potemkin și să se ajungă la orașul Izmail din Regiunea Odesa. De asemenea, Saldo a spus că localitatea Herson va reveni și ea sub administrare rusească.

“Misiunea noastră este să mergem și mai departe, să urmăm calea lui Potemkin și Suvorov, să ajungem la Izmail și să returnăm toate aceste pământuri Federației Ruse”, a declarat Saldo pentru postul de televiziune Tavriya.

Trebuie precizat faptul că, în prezent, trupele ruse controlează 75% din teritoriul Regiunii Herson, care a devenit parte a Rusiei în urma unui referendum desfășurat la sfârșitul lunii septembrie 2022. Orașul Herson însuși se află sub controlul formațiunilor uncrainene. Potrivit lui Vladimir Saldo, “militanții Forțelor Armate ale Ucrainei terorizează populația civilă din Herson, intimidând-o și încercând să o scoată din oraș”.

MI6: “Kremlinul a pregătit un plan pentru capturarea a încă cinci regiuni ale Ucrainei. În acest scop, se acumulează rezerve la granițele cu Ucraina și se formează noi brigăzi”

În urmă cu câteva zile, serviciul de informații britanic MI6 a anunțat că Rusia nu se limitează la regiunile deja anexate din Crimeea, Donbas și Azov, având planuri pentru anexarea altor cinci regiuni ale Ucrainei.

Nimeni nu a publicat rapoartele MI6 în original, iar ceea ce conțin acestea poate fi judecat numai din datele provenite de la o serie de mijloace de informare în masă din Ucraina. În general, acestea au preluat următorul text: “MI6 a transmis informații Biroului Președintelui și Statului Major General al armatei ucrainene potrivit cărora Kremlinul a pregătit un plan pentru capturarea a încă cinci regiuni ale Ucrainei, dacă războiul va continua până în 2024. În acest scop, se acumulează rezerve la granițele cu Ucraina și se formează noi brigăzi. Serviciile secrete britanice consideră că armata rusă ar putea angaja un milion de oameni într-o nouă campanie ofensivă”.

Speculații ale presei ruse privind cele cinci regiuni incluse în planul devoalat de serviciul de informații britanic

După apariția informațiilor referitoare la avertismentul MI6 pentru conducerea politico-militară a Ucrainei, în presa rusă au apărut mai multe scenarii privind cele cinci regiuni vizate pentru anexarea la Federația Rusă.

În primul scenariu, ar fi vorba despre regiunile Cernigov, Sumi, Harkov, Poltava și Dnepropetrovsk, adică întreg malul stâng al Ucrainei. Această configurație are o semnificație practică reală, deoarece ar rezolva mai multe probleme de siguranță națională pentru Federația Rusă. În primul rând, s-ar crea o centură sanitară largă, cu o graniță naturală sigură de-a lungul Niprului. În al doilea rând s-ar obține accesul Republicilor Populare Donețk și Lugansk la apa din Râul Nipru, printr-un canal de tip energetic Nipru-Donbas, care trece prin regiunile Dnepropetrovsk și Harkov. Problema alimentării cu apă a Donbasului este extrem de gravă, deoarece acum aceasta trebuie să fie completată prin transferul de apă din Râul Don, care este de mică adâncime. Dacă partea rusă nu va rezolva problema accesului la Nipru, pe termen mediu, vor apărea probleme foarte serioase.

Al doilea scenariu face referire la regiunile Cernigov, Sumi, Harkov, Nikolaev și Odesa. Adică, aproape întreaga Novorossiya istorică, minus regiunea Dnepropetrovsk. Și în această configurație va fi asigurată o centură sanitară largă, care să acopere vechile regiuni rusești, precum și tăierea accesului Ucrainei la Marea Neagră, fapt ce va proteja transportul maritim și Crimeea de atacurile dronelor și rachetelor ucrainene. Acest lucru înseamnă că regiunile Dnepropetrovsk și Poltava, adică aproape toată Rusia Mică istorică și regiunile vestice vor rămâne sub controlul regimului de la Kiev. Acest lucru nu va pune capăt războiului, dar situația se va schimba foarte mult în favoarea Rusiei, deoarece resursele și baza de mobilizare a regimului ucrainean se vor reduce în mod considerabil.

Comentariul autorului: Cu toate că Ucraina și statele occidentale nu recunosc regiunile anexate de Rusia ca parte a statului rus, în mod clar autoritățile de la Moscova nu se vor mulțumi doar cu foștii subiecți ucraineni din Peninsula Crimeea, Donbas și Azov.

În primul scenariu avansat de presa rusă, Ucraina ar rămâne cu regiunile Odesa și Nikolaev, deci implicit cu acces la Marea Neagră. De asemenea, în această situație va rămâne neîndeplinit un alt obiectiv nedeclarat, dar vizat în mod categoric de partea rusă, respectiv crearea unui coridor terestru până în Transnistria.

În cel de-al doilea scenariu, Rusia nu ar avea acces la regiunile Dnepropetrovsk și Poltava, considerate zone istorice rusești, cu populație importantă de naționalitate rusă.

Așadar, planul dezvăluit de serviciile de informații britanice cu vizarea a cinci noi regiuni de către conducerea de la Moscova nu poate fi decât unul intermediar, pentru termen scurt. Pentru atingerea tuturor obiectivelor vizate de oficialii ruși este nevoie de cel puțin șapte regiuni de pe teritoriul actual al Ucrainei.

Bineînțeles că, deocamdată, Rusia nu poate să controleze integral nici măcar cele patru regiuni anexate în anul 2022, respectiv Republicile Populare Donețk și Lugansk, precum și regiunile Zaporojie și Herson. În aceste condiții, nici nu poate fi vorba despre cucerirea unor noi teritorii. Însă, evoluțiile din conflictul ucrainean pot să fie imprevizibile. În cazul în care Ucraina va pierde sprijinul SUA și al statelor occidentale, va fi doar o problemă de timp pentru ca Rusia să controleze orice parte a teritoriului ucrainean.

Surse: tass.ru, topwar.ru, topcor.ru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rusia susține că Ucraina a ataca un important aerodrom militar din regiunea Rostov, folosind rachete ATACMS
Forțele ruse înaintează pe frontul din Donbas și pregătesc acțiuni în sudul Ucrainei. Zaporoje se pregătește pentru apărare
Ucraina a dezvăluit cât poate rezista fără niciun ajutor din SUA în fața mașinăriei ruse de război. Vestea bună e că nu vine colapsul
Ucraina extinde războiul împotriva Rusiei: Succesul rebelilor sirieni, alimentat și cu drone ucrainene
Incendiu la un depozit de petrol din Briansk, ca urmare a unui atac cu drone ucrainene
Nu e Patriot. Un singur sistem ar face față noii rachete balistice hipersonice rusești Oreșnik, iar SUA l-a dislocat și în România. Nicio șansă să-l vedem în Ucraina
„E incorect ca Ucraina să lupte cu o singură mână” iar aliații pregătesc noi brigăzi ucrainene. O concluzie la cald: SUA nu abandonează Europa în fața Rusiei
Pace pe modelul „coreean”? Franța și Polonia vor să dea șah Rusiei: 40.000 de militari ca forță de menținere a păcii în Ucraina, o garanție că Rusia nu mai atacă
Siria are un premier numit din rândul rebelilor. Urmează stabilirea guvernului de tranziție
Nu a rămas mai nimic din echipamentul Armatei siriene. Bombardamentele israeliene au împiedicat Hezbollah să confiște tehnica de luptă a Damascului
Rusia nu renunță la nicio condiție pentru a opri războiul. Ucraina denunță că cererile ruse echivalează cu o capitulare
IDF a lovit luni ținte din Siria: Depozite de armament și zeci de aeronave pentru a preveni eventuala utilizare a acestora de către forțe ostile
Danemarca și Franța accelerează ajutorul pentru Ucraina. Un lot de obuziere Caesar va veni cu un an mai devreme
Dosarul Siria, în ultimele săptămâni ale administrației Biden: SUA, hotărâte să împiedice renașterea Statului Islamic și fragmentarea Siriei
Trupele ruse au avansat puternic în Ucraina în luna noiembrie: Rusia a cucerit de aproape cinci ori mai mult teritoriu ucrainean în ultima lună decât în tot anul trecut
Desfășurarea de trupe străine în Ucraina, readusă în discuţie: Poate fi o garanție de securitate până la obţinerea statului de stat membru NATO
”Sea Baby” multirol: Drone navale ucrainene au angajat aeronavele și ambarcațiunile rusești folosind mitraliere de calibru mare
Israelul a lansat un atac devastator asupra bazei aeriene Mezzeh din Damasc (Foto/Video)
F-16 nu-i ca MiG-29: Ucraina dezvăluie că a folosit F-16 împotriva Rusiei într-o misiune în care „MiG-29 s-ar fi dezintegrat”
Trump cere încetarea focului și spune că și Ucraina a pierdut 400.000 de soldați în războiul declanșat de Rusia. Zelenski îl contrazice și avansează cifra de 43.000
Iranul îl critică pe Bashar al-Assad fugit în Rusia și dă vina pe Armata Siriei pentru căderea fulgerătoare a regimului
„Prețul pentru prostia lui Putin”. SUA anunță că Rusia a pierdut cel puțin 700.000 de soldați și a irosit peste 200 de miliarde de dolari în război
Căderea regimului Assad. Americanii au lovit mai multe ținte ISIS din centrul Siriei / Armata israeliană a dislocat forţe în partea siriană a Înălţimilor Golan
Forțele Armate Ucrainene au făcut o nou demonstraţie de forţă: Un elicopter Mi-8 ucrainean a vânat o dronă Shahed-136 (Video)
Mii de soldați sirieni au fugit în Irak unde și-au predat armele și au cerut azil
Avionul sirian Il-76, la bordul căruia s-ar fi aflat dictatorul Assad, a dispărut de pe radar: Apar speculaţii că a exista o încercare de doborâre a aeronavei
Rebelii sirieni au luat cu asalt Damascul, susținând că regimul lui Assad a luat sfârșit (Foto/Video): Pentru Orientul Mijlociu, acesta este un moment monumental și o schimbare geopolitică majoră
Obuzierul american M777 de 155 mm, pe frontul din Ucraina - echilibrul dintre puterea de foc și provocările logistice
Rebelii sirieni au capturat sisteme rusești moderne și avioane de antrenament

Ştiri Recomandate

Finlanda, membru nou și exemplu: Investiții în armată mult peste nivelul cerut, dintr-un motiv simplu: Confruntarea pe care o vizează Rusia este cu statele NATO
Primul tip de avion occidental care ajunge sub comanda Ucrainei după F-16. Dar există aceeași problemă ca la F-urile americane
Ucraina a capturat primul militar nord-coreean care luptă alături de Rusia (Foto). Informația e confirmată de serviciile sud-coreene de intelligence
Moment istoric pentru industria din Turcia: Anka-3, primul avion turc de luptă stealth fără pilot și simbolul „independenței industriale”, livrat în curând
Marina rusă a primit în dotare încă un submarin nuclear multifuncțional. Submarinul “Arkhanghelsk” din clasa Yasen-M a fost livrat Flotei de Nord
Israelul va extinde producția de rachete sol-aer Arrow-3 pe fondul creșterii amenințărilor cu rachete
Mai multe surse din anchetă arată că Azerbaijan Airlines ar fi fost doborât din greșeală de antiaeriana rusă cu un sistem Pantsir. Rusia nu neagă, dar nici nu confirmă
Statele NATO riscă să devină ţinte pentru rachete balistice hipersonice Oreshnik. Amiralul Pierre Vandier: Trebuie să avem în arsenal arme cu rază lungă de acțiune pentru a răspunde
Germania consolidează forțele de blindate ale Ucrainei prin livrarea a încă 15 tancuri Leopard 1A5
„Investigăm un sabotaj grav” - o navă a „flotei fantomă” ruse este considerată suspectă de ruperea unui cablu în Marea Baltică
A survolat sau nu racheta rusă România? Sandu Valentin Mateiu explică de ce tactic „rușii sunt comozi” și vorbim de o rachetă Kalibr
Industria din Polonia a ridicat atât de sus ştacheta: Program îndrăzneț pentru prima rachetă balistică poloneză care ar schimba regulile jocului
O dronă rusă a intrat în spațiul României prin Tulcea. MApN confirmă „ținta” iar radarele Armatei au pierdut contactul cu ea după 5 minute
Ucraina a atacat Rusia cu aproape o escadrilă de avioane de luptă. Rușii se laudă că ar fi doborât un F-16 care a participat la atac, dar nu e confirmată informația
„Prea mulți oameni din Occident au devenit indiferenți la crimele de război ale Rusiei” - Generalul Hodges
China a testat un prototip al unei aeronave necunoscute (Foto/Video): Noul avion de luptă va dispune de o serie de tehnologii de ultimă generație
Forțele Aeriene Ucrainene atacă cu precizie o facilitate militar-industrială rusească destinată rachetelor balistice
Misterioasa prăbușire a avionului azer ERJ-190 stârnește o teorie referitoare la utilizarea unui sistem rusesc de rachete
De ce au fost coreenii eliminați din licitația României privind achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD și cine se mai află în competiție
Un al doilea F/A-18 Super Hornet american a fost aproape lovit de ,,focul prieten'': Crucișătorul USS Gettysburg ar fi lansat dintr-o eroare două rachete
Câte avioane F-35 au fabricat deja americanii pentru Polonia și de ce ele au fost transferate la baza aeriană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia acuză că NATO vrea să transforme Moldova în hub militar pentru Ucraina, uitând de fapt că Armata rusă de ocupație e prezentă ilegal în Moldova
Poate fi interceptată din România noua rachetă rusă Oreșnik? Pe val, rușii analizează interceptoarele americane SM-3 din România și dau verdictul
Marea Baltică este o zonă vitală atât pentru Suedia, iar apropierea de Rusia îi determină pe suedezi să-şi modernizeze apărarea de coastă
Rusia sfidează întreaga regiune: Racheta rusă a survolat spațiul aerian al R. Moldova în drum spre Ucraina, confirmă Chișinăul
Cine are dreptate? Ucraina susține că o rachetă rusă a intrat în spațiul României timp de 2 minute. MApN transmite că radarele Armatei și ale statelor NATO nu confirmă incidentul
Raport al serviciilor americane de informații: Bombardierul chinez stealth H-20 va transforma proiecția puterii strategice a Chinei până în anii 2030
Zelenski: Putin a ales deliberat să atace masiv infrastructură civilă în ziua Crăciunului. Poate fi ceva mai inuman?
Crăciun Fericit și Sărbători Luminate din partea echipei DefenseRomania!
Prioritatea de dreapta pe Frontul de Est. Un Su-25 s-a ciocnit în aer cu o dronă în Ucraina, dar povestea e cu final fericit pentru ruși (Foto)
În loc de un armistițiu de Crăciun: Armata rusă a executat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra instalațiilor militare și energetice ale Ucrainei
Putere de foc uriașă cu sute de obuziere. Polonia se străduiește să devină cea mai mare forță militară din Europa prin achiziționarea obuzierelor Krab și K9A1
pixel