Reprezentanţii Congresului american prezenţi marţi la Bucureşti au fost "mulţumiţi" de clarificările Cotroceniului privind anularea alegerilor prezidenţiale de anul trecut, informează surse politice.
Deși întreaga operațiune a fost ținută secretă zile întregi, Forbes scrie că acum e clar că forțele speciale ucrainene au efectuat o debarcare navală pe Istmul Kinburn, o locație importantă din punct de vedere strategic din regiunea Herson.
Cine controlează vârful Peninsulei Kinburn (Kinburn Spit) controlează și gura Niprului și întregul trafic maritim dintre Marea Neagră și porturile Herson și Mîkolaiv. Cucerirea istmului Kinburn ar însemna și eliberarea rutei maritime pentru comerțul Mîkolaiv și Herson.
Analiștii militari cred că Operațiunea Kinburn ar putea fi prima fază a unei ofensive ucrainene mai ample care vizează forțele ruse de pe malul stâng al Niprului.
Kinburn este o peninsulă de aproximativ 40 de kilometri lungime și între cel puțin patru și 12 kilometri lățime, iar Istmul Kinburn este situat în punctul său cel mai vestic. Peninsula este plată, acoperită în mare parte cu nisip și mlaștini sărate și parțial împădurită.
Rușii au capturat Kinburn în iunie și au transformat-o într-o bază militară, dar, odată cu eliberarea recentă a Hersonului, Kinburn s-a trezit în raza de acțiune a artileriei ucrainene.
It’s official: Ukrainian commandos riding in small boats have infiltrated the Kinburn Spit, a three-mile finger of sand and scrub curling across the mouth of the Dnipro River west of Kherson. @Forbes #Ukraine https://t.co/L7vDQXuquX
— David Axe (@daxe) November 23, 2022
„Forțele ruse au lansat un atac de artilerie asupra pozițiilor ucrainene de la Ochakiv și au crezut că ofensiva ucraineană pe peninsulă va începe de pe continent, adică din est. Spre surprinderea lor, forțele ucrainene au atacat dinspre vest spre spatele rusilor. posturi, scriu experții WarsawInstitute.
Primele relatări despre atacul ucrainean au apărut în presă în urmă cu o săptămână. Oleksiy Arestovich,consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pe 14 noiembrie că unitățile și echipamentele de artilerie ruse pentru războiul radio-electronic au fost distruse.
Ulterior, ucrainenii au oferit informații foarte puține despre această operațiune. Mai mult, Natalija Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului de Sud, le-a cerut compatrioților săi să păstreze tăcerea privitor la operațiunea Kinburn.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
Foto: nava Yuri Olefirenko / mil.gov.ua
Pe 15 noiembrie, Comandamentul Operațional Sud a confirmat doar că „operațiunea continuă”, iar marți, 22 noiembrie, Vitali Kim, guvernatorul Oblastului Mîkolaiv, a recunoscut că pe istm există trei așezări care nu au fost încă eliberate.
Ministerul britanic al Apărării afirmă că ucrainenii controlează Kinburn Spit, iar o fotografie arată comandouri ucrainene în mijlocul peninsulei nelocuite.
‼️Raid by #Ukraine SOF date and location unknown but it has a strong vibe of South Ukraine around the #Kinburn Spit, next to #Kherson
— @[email protected] (@PStyle0ne1) November 20, 2022
Vietnam ???????? style
In 2 parts pic.twitter.com/f7MGcKtdte
Totuși, dacă comandanții ucraineni își propun să folosească Operațiunea Kinburn pentru a bloca brigăzile mecanizate rusești de pe malul stâng al Niprului, ei trebuie să aducă forțe mai puternice în peninsulă, estimează Forbes.
Ușor de spus, greu de făcut - Forțele armate ucrainene au destule ambarcațiuni mici cu motor pentru a patrula Nipru și a efectua asalturi fluviale, dar nu pot transporta un batalion mecanizat.
Pentru aceasta, armata ucraineană ar putea fi folosi nava amfibie de 80 de metri Yury Olefirenko, care se pare că este ultima navă mare supraviețuitoare a marinei ucrainene.
După ce au pretins controlul asupra întregii peninsule, s-ar părea că trupele ucrainene au greutăți serioase să avanseze spre fortificațiile rusești, situate la sud de Niprul inferior. Datorită topografiei naturale a peninsulei și fiind la îndemâna artileriei ruse, forțele ucrainene nu vor risca nicio mișcare radicală, concluzionează experții WarsawInstitute.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Reprezentanţii Congresului american prezenţi marţi la Bucureşti au fost "mulţumiţi" de clarificările Cotroceniului privind anularea alegerilor prezidenţiale de anul trecut, informează surse politice.
Un acord privind vânzarea a douăzeci și patru de avioane de luptă avansate către Indonezia, un partener-cheie al SUA în Asia de Sud-Est, atârnă de un fir de ață, deoarece noile tensiuni comerciale amenință să destrame ani de negocieri. În august 2023, compania Boeing a semnat un acord-cadru cu Indonezia pentru furnizarea a 24 de avioane F-15EX Eagle II, o inițiativă care promitea să consolideze legăturile dintre Washington și Jakarta, consolidând în același timp apărarea arhipelagului.
China a ordonat companiilor sale aeriene să nu mai accepte livrări de avioane de la compania americană Boeing. Decizia a fost luată într-un moment în care asistăm la un război tarifar fără precedent între China și Statele Unite, în care președintele american Donald Trump a impus Chinei tarife de importuri de până la 145%, iar Beijingul a impus taxe de 125% pe mărfurile americane.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat pe 12 aprilie că NATO „și-a pierdut sensul” după prăbușirea Uniunii Sovietice și Alianța „ar fi trebuit să fie dizolvată”, adăugând că această chestiune este încă relevantă în prezent.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, în cadrul unui interviu, a declarat că americanii au pe masă la Pentagon mutarea bazei de la Ramstein din Germania, la Mihail Kogălniceanu, în România (MK). Potrivit înaltului oficial român informații în acest sens au venit pe canalele militare americane.
Eficiența pe câmpul de luptă a sistemelor de rachete HIMARS nu a trecut neobservată, iar în următorii ani Armatele statelor occidentale vor avea în dotare tot mai multe lansatoare de rachete multiple.
Trupele ruse au efectuat, recent, un atac nereușit cu blindate în zona localității Velika Novosilka, din regiunea Donețk.
România nu poate exclude posibilitatea ca Rusia să încerce un atac împotriva unui stat NATO în următorii ani, a avertizat generalul Gheorghiță Vlad, Șeful Statului Major al Apărării, într-un interviu difuzat de Pro TV, în cadrul emisiunii România, te iubesc!.
Legendarele tancuri americane Abrams au deja 40 de ani. Desigur, ele sunt modernizate în diferite versiuni. Însă recent SUA au decis să schimbe strategia: În loc de update-uri treptate, industria va lansa o nouă versiune a Abrams. Iar Armata cere ca procesul să fie accelerat la maximum.
Ceremoniile de 9 mai, de anul aceasta, marchează 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, fiind un nou prilej de propagandă pentru Kremlin.
Relațiile diplomatice dintre Ucraina și Statele Unite se tensionează după ce președintele Volodimir Zelenski l-a acuzat public pe vicepreședintele american J.D. Vance că ar justifica într-un fel acțiunile liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Declarațiile vin în contextul unei dispute deschise privind poziționarea Washingtonului în conflictul ruso-ucrainean, aflat deja în al patrulea an.
Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, va vizita Moscova în zilele următoare pentru a discuta, alături de partea rusă, despre negocierile dintre Iran și Statele Unite privind programul nuclear, înaintea noii runde de discuții programate sâmbătă, la Roma.
Președintele Trump l-a acuzat din nou luni pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că a început războiul cu Rusia, spunând că „nu începi un război cu cineva care este de 20 de ori mai mare decât tine și apoi speri că oamenii îți dau niște rachete”.
Ministrul belgian al apărării a anunțat că intenționează să achiziționeze mai multe avioane F-35, însă dorește ca aeronavele respective să fie fabricate în Italia, nu în Statele Unite. Ministrul belgian al apărării, Theo Francken, a declarat acest lucru într-un interviu acordat publicației belgiene HLN.
Administrația președintelui american Donald Trump a suspendat luni granturile federale acordate Universității Harvard de peste 2 miliarde de dolari.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a informat, pe 14.04.2025, că, în acvatoriul Mării Mediterane, a fost executat exercițiul naval bilateral Podul Prieteniei-2025 cu participarea unor nave de luptă și auxiliare aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse și Egiptului.
La conferința ,,European Defense Industry: Prospects for Cooperation with the Ukrainian Defense Industry'' forțele armate ucrainene au prezentat public, pentru prima dată, imagini oficiale ale prototipului sistemului laser de luptă denumit ''Tryzub''. În paralel, pe rețelele de socializare au fost publicate imagini video care arată lovirea cu succes a unei drone FPV cu ajutorul unui fascicul laser de mare putere.
NATO a achiziționat un sistem militar bazat pe inteligență artificială de la Palantir, compania americană de software deținută de Peter Thiel, susținător al lui Donald Trump, și care are legături puternice cu Pentagonul. Acesta achiziţie făcută de NATO vine pe fondul creșterii îngrijorării în rândul statelor membre europene ale Alianţei cu privire la o posibilă retragere a SUA din Europa, după ce Trump a amenințat că nu va mai proteja continentul dacă europenii nu vor crește drastic cheltuielile pentru apărare. NATO se grăbește, de asemenea, să țină pasul cu dezvoltarea capacităților militare AI de către rivali precum China.
Liderul opoziției maghiare Péter Magyar a promis că va organiza un referendum privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană dacă va câștiga alegerile de anul viitor.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnalat disponibilitatea țării sale de a achiziționa 10 sisteme de apărare antiaeriană Patriot din Statele Unite pentru 15 miliarde de dolari, o declarație care subliniază nevoia urgentă a ucrainenilor de a-și consolida apărarea aeriană pe fondul conflictului în curs.
Germania este dispusă să trimită rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus în Ucraina, a declarat cancelarul german desemnat, subliniind nevoia ca Ucraina să treacă în ofensivă și să forțeze concesii din partea președintelui rus Vladimir Putin. Mai mult, Merz a indicat că rachetele ar putea lovi puncte strategice, inclusiv Podul Kerci cunoscut și sub denumirea Podul Crimeei.
Cea mai mare armată din Europa are o dimensiune egală cu toate cele patru mari forțe europene la un loc.
Forțele ruse au efectuat o lovitură devastatoare cu rachete balistice împotriva orașului Sumî pe 13 aprilie, provocând peste 150 de victime, morți și răniți.
Industria de apărare din Franța ridică ștacheta și propune un avion spațial. Ceea ce nu au reușit să finalizeze nici rușii și nici americanii în perioada Războiului Rece, cu ambițioasele programe MiG-105 și X-20 Dyna Soar.
Coreea de Nord ar putea echipa noua fregată cu o rachetă balistică hipersonică pe care a pretins că a testat-o cu succes în ianuarie
Delegația Congresului Statelor Unite care vizitează România, luni, va fi formată din mai mulți reprezentanți americani importanți, republicani și democrați deopotrivă.
Ministerul chinez al Comerțului a numit decizia președintelui american Donald Trump de a scuti smartphone-urile, computerele, alte produse electronice și semiconductori de la noile tarife mari la importurile din China un „pas mic”.
CNN Turk, citând surse aparținând Ministerului turc al Apărării, a informat, pe 13.04.2025, că, în viitorul apropiat, la Ankara, vor avea loc negocieri privind Inițiativa Mării Negre.
Potrivit informațiilor publicate de Departamentul american al Apărării la 11 aprilie 2025, Statele Unite și Panama au încheiat un acord istoric în domeniul apărării care intensifică cooperarea militară și acordă navelor de luptă și celor auxiliare americane acces „prioritar și gratuit” prin Canalul Panama. Acordul, semnat în timpul recentei vizite a secretarului american al apărării, Pete Hegseth, în Panama, este poziționat ca parte a unei strategii mai ample de îmbunătățire a securității regionale, de consolidare a legăturilor bilaterale în domeniul apărării și de contracarare a influenței tot mai mari a Chinei în apropierea unuia dintre cele mai strategice coridoare maritime din lume.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a îndemnat pe Donald Trump, într-un interviu difuzat duminică de canalul de televiziune american CBS, să se deplaseze în Ucraina pentru a constata devastarea cauzată de agresiunea rusă, informează Agerpres și AFP.
Inspectorul general al Armatei Germane (Bundeswehr), generalul Carsten Breuer, consideră că Federația Rusă ar putea ataca teritoriul NATO în 2029.
Principalul comandant american din Pacific i-a avertizat joi pe senatori din Congres că sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl acordă Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei creează un risc de securitate în regiunea sa, deoarece Moscova oferă în schimb asistență militară critică ambelor țări.