Departe de ''ochii nevăzuţi din cer'': Cum încearcă Rusia să-şi ascundă bombardierele strategice de monitorizarea prin satelit (Foto)
Pe lângă utilizarea dornelor de diferite dimensiuni în operaţiunii militare, războiul din Ucraina este dinferit de celelalte conflicte purtate până în prezent şi datorită importanţei pe care a căpătat-o utilizarea tehnologiei de imagistica prin satelit - date şi informaţii cules prin geolocalizare cu ajutorul sateliţilor.
Pe măsură ce contraofensiva ucraineană a început, au existat rapoarte privind avansuri în teritoriile ocupate anterior de trupele rusești. Dar comandamentul militar al Ucrainei că urmează provocări mult mai dure. Imagini din satelit publicate recent dezvăluie amploarea liniilor defensive rusești - care sunt considerabile, rezultatul a luni de planificare și pregătire pentru contraofensivă. Marea întrebare este dacă comandanţii ucrainenii pot profita de ''ochii din cer'' pentru a formula o strategie pe termen lung.
Ucraina nu deține sateliți proprii, dar, cu toate acestea, tehnologia de imagistica prin satelit a jucat un rol esențial în susținerea operațiunilor sale. Când a început invazia, Ucraina a solicitat rapid asistență pentru a urmări și ținti trupele rusești. De atunci, mai mulți furnizori de sateliți comerciali s-au oferit voluntar să ofere ajutor.
După recentele atacuri pe care ucrainenii le-au efectuat asupra mai multor baze aeriene ruseşti, utlizand imagini prin satelit pentru a stabilii cu exactitate poziţia unor aeronave militare, Rusia caută disperată soluţii pentru a se ascunde de ''ochii nevăzuţi din cer''.
Imaginile realizate recent de sistemul Umbra SAR asupra perimetrului bazei aeriene Engels-2 din Rusia, vizat de mai multe atacuri cu drone ucrainene, au scos în evidenţă că ruşii sunt în căutare de soluţii pentru a reducere amprenta SAR (Synthetic-Aperture Radar) pentru bombardierele Tu-95 și Tu-160.
Amprenta SAR pe care o au acum bombardierele ruseşti Tu-95 și Tu-160 prezintă caracteristici care nu corespund cu dimensiunile pe care aceste aeronave le au. Această anomalie ar putea fi un indiciu că ruşii utilizează tehnici noi de camuflaj pentru a îngreuna stabilirea cu exactitate a poziţiilor aeronavelor sale care sunt vizate de viitoare atacuri cu drone.
În centrul atacurilor pe care Rusia le desfăşoară acum asupra Ucrainei, ca importanţă din punct de vedere strategic, se află baza aeriană Engels-2, care servește ca gazdă pentru un grup semnificativ de bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune.
În ultima perioadă, au apărut dovezi care indicau eforturi considerabile din partea rușilor de a ascunde adevărata dimensiune a diferitelor tipuri de aeronave. Se presupune că astfel de eforturi meticuloase ar putea avea un dublu scop: în primul rând, de a acționa ca un factor de descurajare eficient împotriva atacurilor lansate de vehicule aeriene fără pilot și, în al doilea rând, de a evita cu succes sistemele de rachete care sunt echipate cu camere sofisticate de recunoaștere a țintelor.
Ce este Umbra?
Umbra este o constelație de sateliți de mici dimesiuni concepută pentru a colecta cu precizie date complexe de pe suprafața Pământului. Aceștia folosesc tehnologia SAR (Synthetic-Aperture Radar) care le conferă capacitatea de a capta imagini clare, indiferent de condiţiile meteo, din locația geografică țintă.
În plus, apariția tehnologiei avansate a permis dispozitivelor moderne să înregistreze semnale radar cruciale, inclusiv cele emise de avioane de luptă sofisticate. Concepută inițial ca un simplu start-up studențesc, compania în plină dezvoltare a captat atenția Pentagonului și a fost ulterior contractata de către Armata SUA pentru îndeplinirea unor sarcini militare specifice și complexe.
În prezent, această organizație furnizează în mod constant autorităților relevante imagini actualizate, împreună cu date radar, provenite din zone strategice de pe glob, care ar putea fi de interes pentru forțele americane.
Anvelopele de auto sunt o soluţie eficientă pentru camuflarea bombardierelor ruseşti?
Incidentele recente de la baza aeriană rusă Engels-2 au adus în atenţia publicului o soluţie ridicol la care ruşii au apelat pentru a proteja bombardierele strategice de atacuri cu drone.
Mai exact, utilizarea anvelopelor de mașină ca ''sistem de protecție'' pentru două modele de bombardiere rusești - Tu-95 și Tu-160.
Pasionaţii de domeniul militari și unele grupuri de analişti OSINT nu au putut să nu facă o corelație între soluţia găsită de ruşi pentru a proteja unele bombardiere strategice şi sistemul Umbra SAR, dezvoltat de compania SATIM Inc.
Mai mulţi bloggerii militari ruși au susţinut că acoperirea aripilor aeronavelor ruseşti este o soluţie pentru a diminua amprentă la sol - să facă bombardierele ruseşti mai greu de observat din satelit.
Cu toate acestea, reprezentanţii companiei SATIM au precizat că impactul camuflajului asupra rezultatelor pe care sateliţii lor le obţin a fost minim. În pofida faptului că ruşii au încercat să reducă amprentă la sol pentru bombardierele lor, tehnologia Umbra este capabilă, în majoritatea cazurilor, să distingă acest tip de probe datorită apariției anumitor componente vitale ale aeronavei în semnătura SAR.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News