Din octombrie 2023, Iranul ar putea furniza Rusiei drone și rachete balistice mult mai performante, inclusiv Zolfaghar - cu rază de 700 km
Iranul are drone și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune mult mai rapide și mai puternice decât cele furnizate pană acum Rusiei, însă livrarea acestora către Kremlin a fost împiedicată de o condiție cheie adoptată de ONU încă din 2015. Însă, în octombrie 2023, rezoluția Consiliului de Securitate care restricționează exporturile de rachete iraniene expiră, iar Teheranul va fi liber să își valorifice cum crede mai bine capabilitățile indigene.
Rezoluția 2231 a fost introdusă în octombrie 2015, ca parte a acordului nuclear iranian cunoscut drept JCPOA (Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune). Conform acesteia, printre altele, Iranului i-a fost interzis timp de cinci ani, până în octombrie 2020, importul și exportul de arme convenționale de orice tip, iar timp de opt ani, până în octombrie 2023, orice activitate privind drone sau rachete cu rază de acțiune mai mare de 300 de kilometri și încărcătură utilă mai mare de 500 de kilograme.
Din octombrie 2023 Iranul ar putea livra Rusiei inclusiv rachete balistice Zolfaghar cu rază de 700 km
Din 2020, Teheranul a exportat sute de drone kamikaze, în principal modelul Shahed-136, în Rusia și se așteaptă să primească în schimb avioane de luptă Su-35. Nu este clar dacă Iranul a livrat până acum Kremlinului rachete balistice cu rază scurtă de acțiune sau drone cu rază mai lungă de acțiune, cum ar fi Arash-2.
Se știe doar că Teheranul intenționa să se asigure că rachetele Fateh-110, care pot atinge ținte la 300 km distanță, nu încalcă Rezoluția 2231. De asemenea, Iranul a exclus trimiterea rachetei balistice Zolfaghar, care are o rază de acțiune de 700 km.
Se pare că Teheranul doar trage de timp, așteptând ca Rezoluția 2231 să expire pentru a putea furniza Moscovei aceste muniții și rachete balistice mai avansate și mai distructive fără a intra sub incidența sancțiunilor ONU. O aprovizionare semnificativă cu aceste arme ar putea permite Rusiei să continue sau chiar să extindă distrugerea sistematică a rețelei electrice și a infrastructurii Ucrainei.
„Cred că Iranul este deja în încălcarea Rezoluției 2231, Anexa B, paragraful 4, pentru că dronele, sau mai degrabă rachetele de croazieră pe care le-au furnizat Rusiei, au o rază de acțiune de peste 300 km”, a declarat Farzin Nadimi, un analist pe probleme de apărare și securitate, membru asociat al Institutului Washington pentru Politica din Orientul Apropiat.
„Dar, simțind presiunea internațională, Teheranul ar fi putut adopta o abordare diferită în ceea ce privește rachetele balistice”, a precizat acesta, „și dacă Iranul a livrat deja Rusiei rachete balistice de diferite tipuri, este posibil să fi cerut Moscovei să se abțină deocamdată de la a le folosi pe cele cu raza de acțiune de peste 300 km.”
Maniera infamă de utilizare de către Rusia a dronelor Shahed-136 împotriva Ucrainei înseamnă cel ai probabil livrare de rachete mai performante
Anton Mardasov, un analist rus independent, a remarcat că maniera infamă de utilizare de către Rusia a dronelor Shahed-136 împotriva Ucrainei înseamnă cel mai probabil că livrarea de rachete mai performante după octombrie 2023 “va provoca o adevărată agitație”.
Ascunderea utilizării lor se va dovedi, fără îndoială, dificilă pentru Rusia. Serviciile secrete ucrainene sau alți observatori vor face cu siguranță publice orice descoperiri de rămășițe recuperate de pe câmpul de luptă care indică originea lor iraniană, așa cum au făcut de mai multe ori cu dronele iraniene pe care Rusia le-a folosit deja.
Pe de altă parte, acesta atrage atenția asupra posibilității reduse ca rachetele iraniene să poată fi folosite pe lansatoarele rusești. Acestea ar trebui să vină cu tot cu lansatoare din Iran, ceea ce le va face și mult mai greu de ascuns de sateliți, dacă cumva cele două state își mai propun să-și ascundă nivelul de cooperare. Potrivit lui Mardasov, livrarea inclusiv a sistemelor de lansare „ar presupune și un contract mai costisitor care ar face Rusia și mai dependentă de Iran”. Acesta apreciază că o opțiune mai eficientă pentru Rusia ar fi să se orienteze către producția de rachete rusești cu componente iraniene în Rusia, lucru care „este posibil să se întâmple deja”.
Indiferent care va fi opțiunea Kremlinului, devine însă destul de clar că Rusia poate avea resurse cu care să susțină prelungirea războiului din Ucraina, cu atât mai mult cu cât tot mai multe întreprinderi din complexul militar-industrial rus, care anterior sufereau de subfinanțare și care au capacitatea să producă zeci sau sute de rachete pe an, primesc acum comenzi semnificative.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News