Discurs manifest al președintelui ceh la Forumul 2000 de la Praga: “Agresiunea Rusiei a dus la o creștere a încălcărilor drepturilor omului”
Agresiunea Rusiei în Ucraina a dus la o creștere a încălcărilor drepturilor omului în alte țări și a reprezentat o inspirație pentru cei care nu-i respectă pe ceilalți. Președintele ceh, Petr Pavel, a declarat acest lucru, pe 14.10.2024, într-un discurs la conferința internațională cu denumirea “Forum 2000”, care se desfășoară la Praga.
“Marile puteri globale, în special China, ar trebui să-și folosească pozițiile pentru a promova pacea și cooperarea internațională”, a spus el.
Șeful statului ceh nu consideră surprinzător faptul că țări precum Coreea de Nord, Iran, Niger sau Venezuela se numără printre cei mai apropiați aliați ai Rusiei, tocmai pentru că agresiunea rusă a fost o sursă de inspirație pentru unii. Potrivit lui Pavel, toată lumea are responsabilitatea de a opri acest declin al standardelor internaționale.
Regimurile autoritare converg în prezent în interesul lor de a submina ordinea bazată pe reguli și de a suprima opoziția și societatea civilă.
“Chiar și în secolul XXI, există țări care nu ezită să-și otrăvească sau să-și ucidă propriii cetățeni”, a spus Pavel. El i-a menționat ca exemple pe criticii președintelui rus Vladimir Putin, respectiv Anna Politkovskaia, Boris Nemțov și Alexei Navalnîi. “Aceștia sunt unii dintre cei care au plătit cel mai mare preț pentru visul lor de democrație și drepturile omului”, a completat șeful statului ceh.
Președintele a vorbit și despre numeroșii prizonieri politici care trăiesc în condiții groaznice și sunt tratați cu cruzime și fără pic de umanitate. Spre deosebire de regimurile care i-au întemnițat, Pavel a spus că acești oameni nu au recurs la violență sau șantaj. “Singura lor armă a fost libertatea de exprimare și convingerea fermă că guvernul democratic este cea mai bună dintre opțiunile disponibile”, a remarcat el.
Amenințările hibride fac în prezent regimurile democratice mai fragile și mai vulnerabile, crede Pavel. Răspândirea dezinformării seamănă ură și subminează coeziunea societăților, care, potrivit președintelui, servește dușmanilor al căror scop este de a eroda încrederea cetățenilor în instituțiile democratice. Potrivit șefului statului, chiar și cele mai tradiționale și mai puternice democrații nu sunt scutite de această amenințare.
“Lumea nu mai este împărțită ideologic în Est și Vest, ci într-un grup de țări care respectă regulile și un grup care respectă doar puterea”, a spus Pavel într-o dezbatere despre parteneriatele democratice globale. În opinia sa, este necesar să se desfășoare o discuție la cel mai larg nivel posibil și să se implice statele care au un deficit democratic, dar sunt de partea celor care respectă regulile.
De exemplu, potrivit președintelui ceh, este necesar să se adopte o abordare mai deschisă față de țările din Africa și America Latină.
“Ar trebui să discutăm cu toate țările care sunt dispuse să respecte regulile despre lumea în care vor să trăiască”, a spus el. Pavel este de acord că, printre altele, statele africane ar trebui să aibă o reprezentare mai mare în instituțiile internaționale.
Printre alți participanți la conferință, care va dura până marți, se numără criticul regimului rus, Vladimir Kara-Murza, fostul președinte taiwanez, Tsai Jing-wen, precum și o serie de politicieni cehi, între care ministrul de externe, Jan Lipavský, și șefa Camerei Deputaților, Markéta Pekarová Adamová. Ediția din acest an este subintitulată “Demonstrarea determinării și rezistenței democrației”. Principalele subiecte includ Ucraina, tehnologia și democrațiile fragile.
Forumul 2000 a fost fondat în 1997 de președintele ceh de atunci, Václav Havel, scriitorul Elie Wiesel și filantropul japonez Jóhei Sasakawa. Intenția fondatorilor a fost de a oferi un spațiu personalităților din diverse discipline pentru a analiza provocările noului mileniu.
Sursa: ceskenoviny.cz.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News