Discursul lui Putin către națiune: Am depășit Germania și Japonia din punct de vedere economic
Economia Rusiei rămâne stabilă indiferent de presiunile externe. Creșterea economică ar putea ajunge la 3,9 până la 4 la sută din PIB în acest an, a declarat președintele rus Vladimir Putin în timpul unei conferințe de presă, un bilanț de sfârșit de an.
În ceea ce privește volumul economic, potrivit șefului Kremlinului, Rusia se află pe primul loc în Europa și pe locul patru în lume, dar „nu trebuie să adoarmă”.
„Instituțiile financiare și economice internaționale au clasat Rusia pe primul loc în Europa în ceea ce privește volumul economic, în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare și pe locul patru în lume. China, Statele Unite și India sunt înainte. Am depășit Germania anul trecut și Japonia anul acesta. Dar acesta nu este un indicator pe baza căruia ar trebui să ne culcăm pe o ureche”, s-a adresat Putin către pe poporul Rusiei.
El a recunoscut creșterea prețurilor și creșterea prețului alimentelor de bază. Potrivit infograficului care a apărut pe ecranul mare din sală, creșterea prețului este cea mai acută pe teritoriul regiunilor Kamchatka, Sahalin și Kaliningrad, regiunea Khabarovsk și regiunea Irkutsk. Potrivit șefului Kremlinului, creșterea prețurilor este influențată de sancțiuni, dar și de greșelile autorităților.
„Desigur, sancțiunile au un efect într-o oarecare măsură, nu au o importanță cheie, dar se reflectă în continuare (în creșterile de preț) într-un fel sau altul, pentru că măresc costul logisticii”, a spus Putin, adăugând: „ Dar există și factori subiectivi, sunt și neajunsurile noastre.'
Dar situația este departe de a fi la fel de roz așa cum o descrie Putin. Oficial, inflația în Rusia ajunge la 8,6 la sută, dar în realitate, potrivit analiștilor, este de cel puțin două ori mai mare.
Din această cauză, banca centrală rusă a ridicat recent ratele dobânzilor la 21 la sută și este pe cale să se înrăutățească. Încă de vineri, banca centrală este de așteptat să majoreze dobânda, până la 23 la sută, care ar fi cel mai ridicat nivel de la începutul războiului din Ucraina. Dobânzi atât de mari înseamnă un risc existențial pentru un număr mare de companii. Sancțiunile economice occidentale lovesc, de asemenea, țara puternic.
Până acum, economia Rusiei a trăit în mare parte din rezervele economisite, dar rușii au mâncat deja prea mult din rezerve.
Este un fel de sat Potemkin. Pe dinafară totul arată relativ bine, dar pe dinăuntru mecanismul se destramă.
Rubla e tot mai slabă, ceea ce înseamnă că Rusia poate cumpăra din ce în ce mai puține bunuri din străinătate pentru exporturile sale. Iar dobânzile nu pot scădea pentru că asta ar slăbi și mai mult rubla.
Rusia este a unsprezecea cea mai mare economie din lume și a cincea ca mărime din Europa ca PIB în funcție de paritatea puterii de cumpărare. În față se află Germania, Marea Britanie, Franța și Italia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News