Disputa Insulelor Kurile. Ambasadorul Japoniei în România: Rusia refuză orice discuție despre semnarea tratatului de pace după al Doilea Război Mondial
Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, a vorbit în exclusivitate pentru DefenseRomania despre negocierile dintre țara sa și Federația Rusă în ceea ce privește un tratat de pace.
Anul acesta se împlinesc 78 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Și, după aproape 8 decenii de la conflagrația mondială, Japonia și Federația Rusă nu au încă un tratat de pace în pofida faptului că Tokio a încercat de mai multe ori o soluție diplomatică.
Disputa dintre Japonia și Rusia se desfășoară în jurul Insulelor Kurile, ocupate de ruși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Poziţia Moscovei în problema Kurilelor este neschimbată și cere ca Japonia să accepte consecinţele celui de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv suveranitatea Rusiei asupra insulelor.
În ultimii ani, Rusia a militarizat intens Insulele Kurile, fapt care a fost criticat de Japonia.
Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, atrage atenția într-un interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania că Moscova e cea care a „închis ușa” negocierilor iar invadarea neprovocată și brutală a Ucrainei pe 24 februarie 2022 a dus la o schimbare radicală a chestiunii tratatului de pace dintre Japonia și Federația Rusă.
„În ceea ce privește Rusia după 24 februarie totul s-a schimbat. Am discutat, după cum spuneați, despre tratatul de pace, dar după sancțiuni, pentru ca noi am impus sancțiuni Rusiei, după acele sancțiuni ei au declarat că au întrerupt negocierile pentru tratatul de pace. Situația s-a schimbat complet”, a precizat Excelența Sa Hiroshi Ueda, în interviul pe care ni l-a acordat la finalul anului trecut.
De partea cealaltă, la începutul acestui an, precum și la finalul lui 2022, Rusia, prin vocea Mariei Zaharova, purtător de cuvânt în cadrul MAE rus, dar și prin vocile altor oficiali din cadrul ministerului, și-a motivat decizia de a încheia orice discuție cu Japonia de „atitudinea anti-rusă” a Japoniei.
Moscova acuză că nu se pot purta discuții cu un stat care „recurge la amenințări împotriva Rusiei” și consideră Japonia un țară „neprietenoasă”.
În pofida faptului că Japonia a căutat în permanență dialogul cu Rusia, atitudinea Federației Ruse e una ostilă.
Ocuparea Insulelor Kurile - Teritoriile de Nord ale Japoniei - de către Armata Roșie în 1945
Problema celor patru insule Kurile, numite Teritoriile de Nord în Japonia, care au fost anexate de Uniunea Sovietică în 1945, continuă să afecteze relaţiile dintre Moscova şi Tokyo.
La aproape 78 de la încheiere celui de-al Doilea Război Mondial, Japonia şi Rusia nu au semnat nici până în prezent un tratat de pace.
Pe data de 9 august 1945, Uniunea Sovietică a denunțat pactul de neutralitate, a declarat război Japoniei și a lansat invazia din Manciuria. Stalin s-a grăbit temându-se de faptul că Japonia va capitula ca urmare a bombei nucleare folosită de SUA, iar astfel, Kremlinul ar rămâne în 'afara jocului'.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News