Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a convocat pentru vineri Consiliul de securitate naţională după ce guvernul de la Pristina a depus joi cererea Kosovo de a deveni membru al Consiliului Europei, informează Agerpres, care citează publicația Tanjug.
Sosirea distrugătorul USS Arleigh Burke, echipat cu sisteme Aegis, intervine într-un moment de tensiuni ridicate în regiune, unde atât Rusia, cât şi Ucraina şi NATO au efectuat exerciţii militare în ultimele săptămâni.
Decizia SUA de a trimite distrugătorul Arleigh Burke în Marea Neagră nu face decât să exacerbeze tensiunile, a declarat pentru agenţia de presă Interfax fostul comandant-şef al marinei ruse, amiralul în rezervă Viktor Kravcenko, adăugând că apariţia unor noi nave militare NATO în Marea Neagră creşte riscul de incidente militare în regiune.
"SUA nu se astâmpără. Vor izbuti în cele din urmă ca un conflict să izbucnească. Oamenii s-ar putea să nu reziste pur şi simplu tensiunii", a spus amiralul în rezervă rus.
Într-o altă declaraţie făcută anterior agenţiei Interfax, Kravcenko explicase că Flota rusă din Marea Neagră poate urmări navele NATO în mai multe moduri. "Pe mare - prin supraveghere directă de către nave; de pe ţărm - cu mijloace radioelectronice, prin staţiile radar ale sistemelor de rachete de coastă; din aer - cu aviaţia", a explicat ofiţerul rus.
Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat recent ţările occidentale de ''agravarea'' tensiunilor în Ucraina şi în Marea Neagră, denunţând zboruri ale ''bombardierelor strategice'' în apropierea frontierelor ruse, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.
În ultimele săptămâni, SUA, NATO şi Uniunea Europeană şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea faţă de mişcările de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina, existând temerea privind o posibilă invazie rusă, ceea ce Kremlinul neagă ferm.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a convocat pentru vineri Consiliul de securitate naţională după ce guvernul de la Pristina a depus joi cererea Kosovo de a deveni membru al Consiliului Europei, informează Agerpres, care citează publicația Tanjug.
Paşii întreprinşi de Finlanda în direcţia aderării la NATO reprezintă "categoric" o ameninţare la adresa Rusiei, iar extinderea Alianţei nord-atlantice nu va face mai stabilă Europa ori lumea, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, relatează Reuters şi dpa.
Creşterea sprijinului militar acordat Ucrainei de SUA şi aliaţii lor riscă să declanşeze un conflict între Rusia şi NATO, a avertizat joi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Statele Unite susțin aderarea Kosovo la programul Parteneriatul pentru Pace al NATO, deși au reamintit că o astfel de decizie necesită acordul tuturor celor 30 de țări membre ale Alianței.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat luni că o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea dura ''decenii'' şi a propus, în paralel, crearea unei ''comunităţi politice europene'' noi, care va putea primi ca membri ţări precum Regatul Unit, relatează Agerpres, care citează AFP şi DPA.
Aderarea Ucrainei la UE, în contextul invadării ţării de către Rusia, a devenit o "chestiune de război sau de pace", a estimat marţi ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, relatează Agerpres, care citează AFP.
Derapaj propagandistic al șefului agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin. Potrivit agenției de presă Mediafax, Rogozin a declarat că Rusia are nevoie de doar 30 de minute pentru a distruge statele NATO în cazul unui război nuclear.
Mai mult de trei sferturi dintre finlandezi susţin acum o candidatură a ţării lor la aderarea la NATO, potrivit unui nou sondaj publicat luni, cu doar câteva zile înainte de o decizie finală aşteptată la Helsinki, relatează Agerpres, care citează AFP.
Social-democraţii aflaţi la putere în Suedia vor decide duminică dacă susţin o candidatură istorică a ţării lor la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care să o apere de Rusia, au anunţat ei luni, informează AFP.
Cea mai înaltă autoritate militară a NATO, Comitetul Militar, se va reuni pe 19 mai 2022, la Bruxelles. Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar, va prezida ședința la care vor participa șefii departamentelor de Apărare aliate.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică "nu a observat nicio schimbare" în strategia nucleară a Moscovei, însă a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru "şi mai multe distrugeri masive" comise de Rusia în războiul din Ucraina şi a pledat pentru "intensificarea" livrărilor de arme către Kiev, transmite duminică EFE.
NATO îşi va întări prezenţa în jurul graniţelor Suediei şi în Marea Baltică în timpul procesării unei potenţiale cereri de aderare la alianţa militară a ţării nordice, a declarat joi pe postul public SVT secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.
Finlanda va decide în ziua de 12 mai să îşi depună candidatura la NATO, potrivit unor surse guvernamentale anonime citate de cotidianul Iltalehti, transmite luni Reuters.
Un avion de recunoaştere rusesc a violat vineri pentru scurt timp spaţiul aerian suedez, a anunţat sâmbătă statul major al ţării scandinave, ale cărei autorităţi reflectează la o eventuală candidatură la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează Agerpres, care citează AFP.
Aeronavele de luptă ale NATO care efectuează misiuni de poliție aeriană a spațiului aliat în zona Mării Baltice și a Mării Negre au fost testate de mai multe ori de către avioanele rusești.
Guvernul suedez nu intenţionează să organizeze un referendum dacă parlamentul va decide să declanşeze procedura de candidatură la NATO, a afirmat joi prim-ministrul Magdalena Andersson, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
NASPA (NATO Support and Procurement Agency), sau Agenția de Sprijin și Achiziții a Alianței Nord-Atlantice a anunțat implicarea în consolidarea apărării Flancului Estic, cu referire directă la cei mai importanți piloni ai flancului - România și Polonia.
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de către cele două ţări pentru livrarea combustibilului, transmite Reuters.
Grupul rus Gazprom a avertizat compania energetică poloneză PGNiG că va opri livrările de gaze naturale prin conducta Yamal începând de miercuri dimineaţa, a informat PGNiG într-un comunicat de presă, în timp ce Guvernul polonez a precizat că are suficiente rezerve, transmite Reuters.
Un al treilea incident armat, în decurs de mai puțin de 24 de ore, a avut loc pe teritoriul Transnistriei, o unitate militară din apropierea Tiraspolului fiind atacată.
Ministrul de externe al Austriei susține că, în condițiile actuale, țara sa nu poate fi de acord ca Ucraina să devină membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, o poziție care ar putea bloca aderarea Ucrainei la blocul comunitar.
Politologul rus Serghei Markov, apropiat al Kremlinului, a susținut într-un derapaj în presa din Federația Rusă că România se pregătește de o operațiune militară în Transnistria urmată de „anexarea” Republicii Moldova.
Două explozii au avut loc marţi dimineaţă în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, unde două turnuri de comunicaţie de la centrul de radio şi televiziune au fost aruncate în aer, informează Agerpres, care citează presa de peste Prut, Radio Chişinău, Deschide.md, dar şi agenția internațională Reuters.
Mai multe explozii au avut loc luni la sediul Ministerului Securităţii Publice de la Tiraspol, capitala regiunii separatiste Transnistria susţinută de Rusia, după un atac cu lansatoare de grenade care nu s-a soldat cu răniţi, a anunţat poliţia transnistreană, informează Agerpres,carecitează AFP.
Emmanuel Macron a fost reales pentru un al doilea mandat de preşedinte al Franţei cu 58,5% din voturi, a anunţat luni dimineaţa ministerul de interne de la Paris, anunţând un rezultat provizoriu după numărarea tuturor buletinelor de vot, transmite dpa.
Oficialii americani au lăudat compania SpaceX, creată de Elon Musk, pentru că a oprit luna trecută un atac electromagnetic executat de Rusia asupra Ucrainei, prin care se încerca blocarea serviciului satelitar Starlink oferit del SpaceX, care permite Ucrainei să acceseze internetul (gratuit) încă de la sfârșitul lunii februarie.
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a susţinut miercuri la Sofia că refuzul de a furniza arme ţării sale echivalează cu o susţinere pentru ''agresiunea rusă şi exterminarea'' ucrainenilor, transmite agenţia EFE.
Oradea sărbătoreşte 103 ani de când "şi-a încredinţat destinul României", iar în prezent este unul dintre cele mai înfloritoare oraşe din ţară, a afirmat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă, într-un discurs ţinut la ceremonia de sărbătorire a zilei de 20 aprilie 1919, când trupele române au intrat în oraş şi au eliminat regimul bolşevic.
Prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, a calificat atacul asupra membrilor Poliției Kosovo din nordul țării din 15 aprilie ca fiind "un atac terorist", afirmând că nu va exista "nici un gram de toleranță" din partea Guvernului față de structurile ilegale ale Serbiei în Kosovo.
Premierul italian Mario Draghi a anunțat sprijinul unanim al parlamentului italian pentru furnizarea de armament Ucrainei și pentru întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Drona ucraineană prăbușită a cărei epavă a fost recuperată din apele teritoriale românești era o dronă de producție turcească Bayraktar TB2.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova a reacţionat luni la declaraţiile ministrului de externe britanic Liz Truss privind faptul că Republica Moldova ar trebui să fie 'echipată conform standardelor NATO', relatează Agerpres, care citează Deschide.md.
Kyrre Lohne, Vice President Strategic Business Development în cadrul companiei norvegiene Kongsberg, a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de înzestrare cu rachete anti-navă NSM, cunoscut și sub denumirea de baterii de coastă.
Forțele Armate Ucrainene au început să folosească lansatoare automate de grenade Mark 19 de calibrul 40 mm. Aceste lansatoarele de grenade au fost livrate Ucrainei ca parte a asistenței de securitate oferite de Statelor Unite.
Două aeronave "Bayraktar Akinci" au sosit în Azerbaidjan cu scopul de a fi prezentate în cadrul festivalului "Technofest" pentru aviație și tehnologie spațială ce se va desfășura la Baku în perioada 26–29 mai.
Marea Britanie a dezafectat într-o singură zi două submarine nucleare de atac din clasa Trafalgar. E vorba de submarinele HMS Talent și HMS Trenchant.
După cum raportează Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene, până astăzi armata rusă a pierdut în Ucraina aproximativ 1.300 de tancuri. Pierderile grele înregistrate de ruşi, mai ales la capitolul tehnică militară, determină Rusia să scoată din depozite vechile tancuri T-62.
Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) este implicată în operația militară specială din Ucraina încă de la începutul acesteia, în dimineața zilei de 24 februarie. Se poate spune chiar că aceasta a luat parte la deschiderea operațiunilor militare, prin executarea unor lansări de rachete de croazieră de tip Kalibr asupra teritoriului ucrainean.
Președintele iranian Ebrahim Raisi a jurat răzbunare după asasinarea ofițerului Sayyad Khodaye din Forța Quds a Gărzilor Revoluționare, afirmând că "răzbunarea va fi la îndemână" și că investigațiile continuă.
Analistul militar Ion Petrescu face o radiografie la zi a fronturilor din Ucraina și a războiului neprovocat declanșat de Federația Rusă. Totodată, analistul militar expune și mult lăudata aruncare în conflict a mașinilor de luptă rusești pentru sprijinirea tancurilor de tip Terminator.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko s-a declarat îngrijorat luni de ceea ce a numit acţiuni ale Occidentului pentru a "dezmembra" Ucraina şi a acuzat Polonia că vrea să pună mâna pe partea de vest a acestei ţări, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Un spectacol aerian, desfășurat ieri în Franța, s-ar fi putut transforma într-o tragedie, după ce două avioane de luptă Rafale s-au atins în aer, în timpul unei demonstrații de acrobație.
O instanţă ucraineană l-a condamnat luni pe comandantul de tanc rus Vadim Şişmarin la închisoare pe viaţă, în urma primului proces pentru crimă de război după invazia Rusiei în Ucraina, începută în 24 februarie, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Producătorul turc de vehicule blindate BMC a integrat cu succes un motor sud-coreean Doosan DV27K pe mult aşteptatul tanc Altay. Integrarea acestui motor a fost realizată după ani de zile de căutări. În tot acest timp, Turcia a purtat negocieri cu mai multe companii care ar fi putut să-i vândă motoare pentru a le integra pe tancul Altay. Atât Germania, cât și Coreea de Sud s-au oferit să transfere către industria turcă de apărere motoare, dar acordul cu Berlinul a căzut din cauza embargoului asupra armelor impus Turciei.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul ceh de știri "CTK" la 20 mai 2022, ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, confirmă donarea de către Germania a 14 tancuri Leopard 2A4 și a unui vehicul blindat de recuperare bazat pe șasiul Leopard 2.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 23.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că sistemul de război electronic de aviație de tip Khibiny destinat bombardierului de front Su-34 va fi modernizat pe baza rezultatelor întrebuințării aeronavei în acțiunile militare din Ucraina.
Preşedintele american Joe Biden a afirmat luni, la Tokyo, că ar fi dispus să folosească forţa pentru a apăra Taiwanul, o declaraţie survenită într-o serie de comentarii critice la adresa Chinei, însă un oficial al Casei Albe a precizat că remarca nu reprezintă o schimbare în politica Statelor Unite faţă de insula autoguvernată, notează Reuters.
Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților din SUA, Gregory Meeks, a declarat că țara este pregătită să trimită în Moldova arme și echipamente militare dacă Chișinăul va face o astfel de solicitare.
Departamentul de Apărare al SUA a negat, pe 20 mai, informațiile potrivit cărora Rusia ar fi desfășurat sisteme de arme cu laser în Ucraina.
Federația Rusă a început anii 1990 ca moștenitoare a unui imperiu sovietic prăbușit, înfrântă de Occident în Războiul Rece și într-o severă criză socială și economică. În tot acest climat existau speranțe cu privire la perspectiva occidentalizării și democratizării Rusiei.
Compania americană Raytheon Missiles & Defense a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre producerea în țara noastră a rachetelor interceptoare SkyCeptor.
Vicepreşedintele Consiliului de Miniştri al peninsulei Crimeea anexată ilegal de Federația Rusă în 2014 a vorbit deschis despre federalizarea Ucrainei.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a obiectat asupra primirii Finlandei şi Suediei în NATO, a avut sâmbătă convorbiri telefonice cu liderii celor două ţări şi cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, cărora le-a transmis preocupările Turciei cu privire la ceea ce Ankara consideră a fi organizaţiile teroriste active în Turcia, relatează Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi DPA.
Generalul Daniel Petrescu Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat, a vorbit despre misiunile de poliție aeriană pe care aeronavele noastre F-16 împreună cu cele aliate le desfășoară de la Baza Mihail Kogălniceanu.
În urma unei discuții purtate vineri de ministrul german al Apărării Christine Lambrecht cu omologul său ucrainean Oleksiy Resnikov, s-a convenit ca în cursul lunii iulie Ucraina să primească primele 15 sisteme antiaeriene mobile blindate Gepard, asigurate din stocurile industriei militare germane.
Amiral Kuznețov e singurul portavion al Federației Ruse. Acesta se află la cheu de mai mulți ani, fiind supus unui proces de mentenanță. Doar că, un lanț de accidente a pus sub semnul întrebării destinul bătrânei nave.
Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian şi-a manifestat sâmbătă deschis bucuria după înfrângerea în alegerile legislative a premierului australian Scott Morrison, cel care anul trecut a anulat un contract de zeci de miliarde de euro pentru achiziţia unor submarine franceze, guvernul de la Canberra optând în schimb să cumpere submarine americane după ce a încheiat o alianţă de securitate cu SUA, relatează Agerpres, care citează AFP.
Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, susține Liz Truss, secretarul de stat pentru afaceri externe și Commonwealth al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, transmite BBC.
Generalul Daniel Petrescu Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat, a făcut referiri cu privire la programele de înzestrare ale României, discutând inclusiv despre bătrânele MiG-21 LanceR și programul de înzestrare cu F-16 Fighting Falcon.
Înzestrarea Forțelor Navale Române cu noi corvete, în contextul în care avem un conflict militar la Marea Neagră devine o necesitate. În acest sens, programul „Corveta multifuncțională” devine și mai important. El vizează construcția a 4 corvete în România, dar și modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand.
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea faţă de declaraţia postată vineri pe Facebook de preşedintele Ungariei, Katalin Novak, prin care îşi asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei.
Rusia a interzis sâmbătă intrarea în această ţară pentru un număr de 963 de cetăţeni americani, printre care preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancţiunile impuse de SUA după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei, relatează Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi EFE.