Potrivit reprezentanților centrului, forțe și mijloace aparținând Flotei ruse din Marea Neagră au început monitorizarea activităților navei britanice.
La jumătatea lunii septembrie, militarii ruși au constatat că navele de luptă ale NATO și-au intensificat prezența în Marea Neagră, în comparație cu anul 2019. Astfel, șeful Direcției Principale Operații din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Serghei Rudskoy, a declarat că numărul intrărilor navelor NATO în Marea Neagră rămâne ridicat, iar durata totală a șederii acestora în regiune a crescut cu 33 la sută.
De asemenea, potrivit precizărilor acestuia, până la 40% dintre aceste nave sunt purtătoare de armamente de precizie cu rază lungă de acțiune. Ca exemplu, el a citat distrugătorul american Franklin Roosevelt, care poate transporta până la 90 de rachete de croazieră Tomahawk.
Serghei Rudskoy a menționat că NATO a crescut intensitatea prezenței în Marea Neagră nu numai a Forțelor Navale, ci și a Aviației Strategice și a mijloacelor de cercetare aeriană.
Comentariul autorului: Intrarea distrugătorului HMS Dragon în Marea Neagră a fost confirmată și de surse locale turcești, care au prezentat fotografii cu trecerea navei prin strâmtori.
Situația de securitate în Marea Neagră s-a detensionat față de perioada anterioară și din timpul exercițiului de comandament și stat major Caucaz-2020, desfășurat în Federația Rusă (21-26 septembrie). Acest lucru a fost posibil ca urmare a retragerii de către SUA a bombardierelor strategice B-52H staționate temporar în cadrul Bazei Aeriene Fairford din Marea Britanie. De asemenea, au ieșit din Marea Neagră și navele NATO prezente în regiune în timpul exercițiului, respectiv distrugătorul USS Rosevelt și nava de desant USNS Yuma aparținând Forțelor Navale americane și nava de cercetare Dupuy de Lome din cadrul Forțelor Navale ale Franței. Ultima dintre navele NATO aflate în Marea Neagră, nava de cercetare britanică HMS Enterprise a ieșit prin strâmtorile turcești în paralel cu intrarea distrugătorului Dragon.
În ultima săptămână s-au redus și zborurile efectuate deasupra acvatoriului Mării Negre cu avioane de cercetare americane și britanice, care decolau de la bazele din Europa (Marea Britanie, Italia, Cipru sau Insula Creta). În perioada 03-04 octombrie, deasupra Mării Negre s-a aflat doar avionul experimental de cercetare radioelectronică Challenger 650 ARTEMIS aparținând Forțelor Armate ale SUA. Aeronava cu numărul de înregistrare N488CR și indicativul BRIO01 a decolat de pe aerodromul Mihail Kogălniceanu.
Este de așteptat ca, pe timpul șederii distrugătorului britanic în Marea Neagră, avioanele de cercetare aeriană ale SUA și Marii Britanii să revină în regiune. Cu toate acestea, probabil că, intensitatea zborurilor va continua să fie mai redusă decât în luna septembrie.
.@RoyalNavy maintains Black Sea presence: Daring class Type 45 guided missile destroyer @HMSDragon transited Bosphorus & entered Black Sea. D35 is equipped with @BAESystemsInc ’s type 1045 SAMPSON and @ThalesGroup Signaal/Marconi Type 1046 radars #OurManInÇırağan pic.twitter.com/wOhGfwTqQP
— Yörük Işık (@YorukIsik) October 4, 2020
Biroul Federal de Investigații din Statele Unite (FBI) cere sprijinul cetăţenilor americani pentru găsirea unui Humvee furat vineri dimineață, 15 ianuarie 2020, dintr-un depozit de vehicule militare al Gărzii Naţionale a SUA din California.
Nevskoe Design Bureau (PKB) din Rusia, care face parte din United Shipbuilding Corporation (USC), a dezvăluit, în cursul zilei de astăzi, un nou concept de portavion, denumit „UMK Varan”.
Pe 19 ianuarie, în cadrul Forțelor Terestre iraniene a început desfășurarea unui nou exercițiu militar, în sudul țării, în apropierea coastei Makran. Exercițiul, cu numele de cod "Eqtedar-99", a debutat în prezența generalului-maior Sayed Abdel Rahim Mousavi, comandantul armatei Republicii Islamice Iran, a generalului de brigadă Geumarth Heydari, comandant al Forțelor Terestre, și a unor comandanți și oficiali ai Statului Major General al Forțelor Armate iraniene.
Pe 18 ianuarie, cotidianul israelian "Maariv", citat de site-ul "i24NEWS", a relatat că șase avioane israeliene de tipul F-35 vor ateriza pentru prima dată în afara granițelor Israelului, pentru a participa la exerciții militare internaționale în Italia.
Armata algeriană a desfăşurat importante manevre aeriene şi terestre la Tindouf (sud), provincie la frontiera cu Sahara Occidentală şi Marocul, potrivit unor imagini difuzate luni seară la postul naţional de televiziune din Algeria, notează AFP.
Armata Statelor Unite a finalizat procesul de retragere a trupelor sale din Somalia, conform unui comunicat de presă al Comandamentului SUA pentru Africa (AFRICOM).
O navă rusească având misiunea de a amplasa conducte pentru finalizarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania va intra sub incidenţa unor sancţiuni din partea administraţiei americane, a indicat luni Ministerul german al Economiei, citat de AFP.
În cadrul unui interviu acordat publicației germane Spiegel, fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Shroeder, a declarat că reunificarea Crimeii cu Rusia reprezintă o reacție la extinderea NATO spre Est.
Inginerii care lucrează la radarul din cadrul programului pentru avionul de luptă Tempest au declarat că se așteaptă să obțină un succes la capitolul înregistrare și procesare date. Secretul, explică ei, este despre miniaturizare și digitalizare.
Jurnalul indian Times of India a informat, pe 18.01.2021, că oficialitățile de la New Delhi și-au exprimat intenția de a achiziționa din Rusia 21 de avioane de vânătoare MiG-29 și 12 avioane de vânătoare Su-30MKI.
O femeie în vârstă de 22 de ani este suspectată că a intenţionat, fără succes, să vândă serviciilor ruse computerul liderei democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, furat în timpul asaltului asupra Capitoliului de la 6 ianuarie, transmite AFP.
Federația Rusă răspunde Germaniei și acuză Berlinul de „dialog dintr-o poziție de forță” cu Moscova, în ceea ce privește securitatea Europei.
În timp ce președintele Maia Sandu se află la Bruxelles unde reiterează parcursul pro-european al Republicii Moldova, la Chișinău, fostul președinte Igor Dodon o acuză de „uzurparea puterii în stat” și amenință cu proteste masive.
Pentagonul, prin Agenția de Apărare Antirachetă, a acordat un contract pe cinci ani către Lockheed Martin Space pentru întreținerea și suportul tehnic al sistemelor THAAD ale Emiratelor Arabe Unite.
Clădirea Capitoliului din Washington a fost închisă luni, din cauza unei alerte de securitate în apropiere, potrivit agenţiei Reuters, care citează martori.
Șeful Statului Major al Forțelor Armate Iraniene a declarat că mișcarea SUA de a efectua zboruri cu bombardierele B-52 peste Orientul Mijlociu este lipsită de valoare din punct de vedere operațional, avertizând „inamicii” că Teheranul este pregătit să combată orice amenințare.
Pentagonul a publicat raportul anual din 2020 privind sistemele majore de arme ale Departamentului Apărării, subliniind problemele identificate cu noile pale din material compozit ale elicopterului Chinook CH-47F Block II.
Un judecător din Moscova a ordonat luni plasarea în arest a opozantului Aleksei Navalnîi pentru 30 de zile, până la 15 februarie, la o zi după reţinerea acestuia la sosirea în capitala Rusiei, transmite Reuters.
Ucraina și Ungaria, lucrează la un document comun pentru soluționarea litigiilor în relațiile bilaterale. Ca prim rezultat, Ucraina speră la deblocarea lucrărilor Comisiei NATO-Ucraina, în timp ce Ungaria așteptă modificări pe legea educației.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că România rămâne un aliat puternic şi prieten de încredere al Statelor Unite ale Americii.
Agenţia europeană de supraveghere a frontierelor, Frontex, şi operaţiunea navală europeană Irini, responsabilă cu controlul respectării embargoului privind livrările de arme în Libia, au anunţat luni o întărire a cooperării lor, transmite AFP.
Șase avioane de vânătoare MiG-29, a căror afiliere este necunoscută, au fost observate la baza aeriană rusă Khmeimim din Siria, precizează publicaţia rusă INFOSMI.net, publicând mai multe imaginii surprinse din satelit.
Ministerul francez al Apărării a comandat, la sfârșitul anului 2020, primele 364 de vehicule blindate SERVAL de la Nexter și Texelis. Aceste vehicule ar urma să înlocuiască treptat transportoarele blindate VAB, aflate de mai bine de 40 de ani în dotarea Forţelor Armate Franceze.
Pe 17 ianuarie, site-ul web sirian "Centrul de Studii Jusoor" a relatat că, în luna decembrie 2020, la baza militară rusă Hmeimim din orașul sirian Latakia a avut loc o întâlnire între oficiali sirieni și israelieni, mediată de Rusia, în cadrul căreia s-a discutat inclusiv cererea Tel Aviv-ului de retragere a milițiilor iraniene din Siria. Nu au existat comentarii oficiale din partea Damascului sau a Tel Aviv-ului cu privire la aceste informații.
Rusia a apelat de mult la metode hibride în Peninsula Crimeea, prin finanțarea unor grupării criminale și retragerea, inclusiv prin notificări false, a tuturor activelor întreprinderilor din Crimeea, a precizat Yulia Laputina, general-maior al Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU).
Opozantul rus Alexei Navalîi s-a întors ieri în Federația Rusă, la cinci luni de la otrăvirea sa. Așa cum atenționau autoritățile de la Moscova, Navalnîi a fost arestat la scurt timp după ce a pus piciorul pe pământ rusesc.
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a iniţiat o nouă campanie de foraj offshore în ape de mică adâncime, în perimetrul Istria din Marea Neagră, a anunţat luni compania.
Rusia va expulza doi diplomaţi olandezi, ca represalii la o măsură similară a Olandei în decembrie faţă de doi diplomaţi ruşi, acuzaţi de spionaj, a anunţat luni Ministerul de Externe rus, citat de AFP şi Reuters.
Maia Sandu dorește, de asemenea, să negocieze cu Rusia privind situația trupelor rusești din Transnistria.
China a anunțat azi că va impune sancțiuni oficialilor americani pentru angajamentele luate în problema Taiwanului.
Agenţiile americane însărcinate cu supravegherea respectării legii îi controlează pe membrii Gărzii Naţionale pentru a se asigura că aceştia nu prezintă niciun risc în 20 ianuarie, ziua ceremoniei de învestire a lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA, a anunţat duminică generalul Daniel Hokanson.
Peste 600 de persoane au fost arestate după a treia noapte de revolte în Tunis şi în alte 15 oraşe din Tunisia, a anunţat luni Ministerul de Interne tunisian.
Beijingul l-a comparat luni pe secretarul de stat american Mike Pompeo cu o călugăriţă (o specie de insecte din ordinul Mantidae, în care femela îşi devorează partenerul în timpul împerecherii - n.r.), după ce SUA au introdus noi sancţiuni la adresa unor responsabili chinezi sau hongkongonezi în urma unui raid împotriva unor militanţi pro-democraţie de pe teritoriul semiautonom, informează AFP.
Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a scos la concurs 21 de locuri pentru formarea subofițelor. Este vorba despre Cursul de formare a subofițerilor în activitate - arma Informaţii pentru apărare, specialitatea militară Informaţii militare (anul școlar 2020-2021).