Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat în cadrul unei conferințe de presă în această seară că Marea Britanie va pregăti piloți ucraineni de vânătoare. Acesta e un pas mare către o decizie viitoare privind transferul de avioane de luptă.
“Două bombardiere strategice Tu-160 au efectuat un zbor planificat deasupra spațiilor aeriene situate deasupra acvatoriilor Mării Barents, Mării Groenlandei și Mării Norvegiei. Durata zborului a fost de aproximativ 12 ore”, au menționat reprezentanții ministerului.
Militarii ruși au precizat că toate zborurile avioanelor aparținând Forțelopr Aerocosmice ale Federației Ruse se desfășoară în strictă conformitate cu regulile de întrebuințare a spațiului aerian internațional.
Potrivit reprezentanților Ministerului rus al Apărării, bombardierele strategice au fost escortate de avioane de vânătoare aparținând Aviației navale a Flotei de Nord.
Comentariul autorului: Bombardierele strategice de tip Tu-160 aparțin unui regiment de aviație din cadrul Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels (Regiunea Saratov) a Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică). Probabil, acestea au decolat de pe aerodromul din Engels și au revenit pe acesta la încheierea misiunii.
Misiunea de patrulare a bombardierelor strategice Tu-160 este a doua efectuată de la începutul anului 2021. Primul zbor de acest gen a avut loc pe 19 ianuarie și a inclus Oceanul Înghețat de Nord, Marea Barents și Marea Albă. La misiune au participat atunci trei avioane Tu-160, cu indicativele 60941, 60942 și 60943, trei avioane-cisternă Il-78, cu indicativele 14505, 14506 și 14507, și un avion AWACS de tip A-50U (RF-93952). Dintr-un material video postat pe Twitter de Ministerul rus al Apărării rezultă că cele două avioane Tu-160 participante la misiune au fost Vladimir Sudets, număr de bord 15 roșu, și Vasili Senyko, număr de bord 11 roșu. Este posibil ca a treia aeronavă, care a rămas probabil în apropierea frontierelor Federației Ruse, să fi fost Andrei Tupolev, număr de bord 18 roșu.
Potrivit surselor rusești de pe Twitter și la misiunea din 09 februarie în aer s-au aflat cinci bombardiere strategice și un avion AWACS de tip A-50U. Cu siguranță, între acestea s-au aflat și bombardiere de tip Tu-95MS. Este posibil însă ca, o parte dintre aeronave să fi zburat numai în interiorul frontierelor Federației Ruse din vestul și nord-vestul țării.
Aeronava A-50U, cu numărul de înregistrare RF-93966 și numărul de bord 37 roșu, a fost deplasată de la Ivanovo pe aerodromul nordic din Olenya pe 06 februarie.
Trebuie precizat faptul că o a doua aeronavă A-50U, cu numărul de înregistrare RF-50610 și numărul de bord 42 roșu, a fost adusă de pe aerodromul din Ivanovo pe aerodromul Belbek din Peninsula Crimeea, pe 08 februarie. Acest lucru înseamnă că, în cursul zilei de astăzi sau în zilele următoare, vor fi executate zboruri ale Aviației Strategice ruse și în Marea Neagră.
Probabil, activarea bombardierelor strategice rusești reprezintă un răspuns al Federației Ruse la intensificarea prezenței navale a NATO în Marea Neagră și la intenția SUA de a disloca bombardiere strategice în Norvegia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat în cadrul unei conferințe de presă în această seară că Marea Britanie va pregăti piloți ucraineni de vânătoare. Acesta e un pas mare către o decizie viitoare privind transferul de avioane de luptă.
Kremlinul intensifică propaganda cinematografică pentru a justifica invadarea Ucrainei. Însă, în loc să-i spele pe creier pe ruși, filmele atrag mai degrabă furia acestora, deoarece fonduri publice semnificative sunt irosite pe propagandă în loc să ajute situația economică precară a țării.
Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei, a prezentat miercuri, 8 februarie, în prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, bilanțul Statului Major al Apărării pentru anul 2022.
Comandamentul Aerian Aliat al NATO reamintește importanța sistemului american Aegis Ashore dislocat în România, cunoscut mai simplu ca „scutul de la Deveselu”.
Ambasada Rusiei în Marea Britanie a promis miercuri un "răspuns" în cazul în care Londra decide să trimită avioane de luptă în Ucraina, aşa cum a cerut preşedintele Volodimir Zelenski, aflat în vizită în Marea Britanie, relatează Agerpres, care citează AFP.
Cancelarul german Olaf Scholz a criticat miercuri competiţia publică între unele ţări pentru livrarea cât mai multor arme Ucrainei, în cel mai scurt timp posibil, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Ucraina urmează să primească tancuri occidentale, după ce Germania a dat „undă verde” pentru tancuri Leopard, dar și SUA au anunțat că vor livra tancuri Abrams. Cât de importante sunt aceste tancuri pentru ucraineni? Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, explică faptul că rolul echipajului e crucial.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit marți parlamentului pentru aprobarea candidaților propuși pentru posturile din Executiv și a făcut apel la unitate, în contextul ”zvonurilor și unor pseudoinformații”.
Zelenski ajunge miercuri în Marea Britanie și, cel mai probabil, se va adresa Parlamentului britanic. Potrivit BBC, Zelenski va avea o întrevedere și cu Regele Charles al III lea la Palatul Buckingham.
Așa cum s-a întâmplat și în cazul vizitei în SUA, atunci când a fost anunțată livrarea PATRIOT în Ucraina, președintele ucrainean speră să obțină în urma vizitei din Marea Britanie angajamente solide din partea Londrei.
Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde pentru procesul de vânzare a sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) pentru Polonia.
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a sugerat că Rusia ar trebui să invadeze și Polonia, după ce anul trecut a lansat pe 24 februarie 2022 o invazie barbară, fără precedent după 1939 în Europa, în Ucraina.
Karma nu iartă. Celebrul mercenar rus Igor Mangushev, devenit căpitan în cadrul Corpului 2 al Armatei a 8-a a Federației Ruse, care a cochetat cu Wagner Group și care a devenit cunoscut după ce a urcat pe o scenă având în mână craniul unui soldat ucrainean ucis în Mariupol, a fost împușcat mortal în cap.
Ministrul rus de Externe a calificat miercuri drept 'cinice' cererile SUA de reluare a inspecţiilor în cadrul tratatului de control al armelor nucleare Noul START (New START/Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice), având în vedere sprijinul acordat de Washington Ucrainei, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Armata ucraineană folosește grenade termobarice RTB-7MA de fabricație bulgară, potrivit publicaţiei ucrainene Militarny. Grenadele RTB-7MA au fost produse pentru lansatoarele de grenade sovietice RPG-7.
Este prima sa vizită în Europa de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.
Un alt expert militar ucrainean avertizează că tancurile Leopard-1 de generație veche nu vor face față tancurilor rusești T-72, T-80 și T-90. Opinia a fost exprimată de Oleg Jdanov, care menționează că Leopard-1 poate fi comparat doar cu vechile tancuri rusești T-55, T-62 și este ineficient împotriva T-72, T-80 și T-90 care sunt mai moderne.
Statele Unite sunt "într-o poziţie mai bună decât orice ţară din lume" pentru a-şi relansa economia, a asigurat preşedintele Joe Biden marţi la începutul discursului său despre "Starea Uniunii", transmite Agerpres.
Antrenamentul va fi adaptat nevoilor reale ale armatei ucrainene.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au efectuat marți, 7 februarie, o vizită de lucru la Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu. Conducerii MApN i-a fost prezentat stadiul programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) PATRIOT” și s-a întâlnit cu militarii care operează cele două sisteme intrate până acum în înzestrarea regimentului.
România a participat, marți, 7 februarie, la o nouă reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova, se arată într-un comunicat remis de MAE român.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă - convocat miercuri în sistem hibrid, cu aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis, de premierul Nicolae Ciucă - a aprobat suplimentarea acordării de asistenţă internaţională pentru Turcia, care constă în mobilizarea şi trimiterea unei noi echipe RO-USAR de căutare-salvare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.
Se pare că în Rusia va luat naștere o adevărată competiție între principalii jucători cu influențe majore economice și politice, care tind să își creeze armate private. Compania rusă Gazprom Neft își înființează propria companie militară privată, iar documentul oficial a fost semnat de premierul rus Mihail Mișustin, după cum rezultă din imaginea făcută publică pe 7 februarie de către Direcția Principală de Informații (GUR) din Ucraina.
Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că Ucraina va primi în cele din urmă avioane de luptă F-16 fabricate în SUA și că țara are deja propriile arme capabile să lovească teritoriul Federatiei Ruse.
Consiliul European a aprobat un acord gata de semnare cu Departamentul de Apărare al SUA (DoD), care este menit să faciliteze cooperarea în domeniul apărării, deși dezvoltarea de capacități militare comune nu face parte din proiectul propus spre semnare.
În urma atentatului din 08.10.2022, care s-a soldat cu avarierea Podului Crimeea peste Strâmtoarea Kerci, trupele ruse participante la operația militară specială din Ucraina și-au schimbat strategia în ceea ce privește loviturile cu rachete de croazieră executate împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean.
După circa jumătate de an de conducere interimară, Vasyl (Vasil) Malyuk a fost numit de către Parlament în fruntea Serviciului de Securitate al Ucrainei, principala agenție de informații a țării.
Potrivit publicației DW, subiectul privind revenirea la serviciul militar obligatoriu a revenit în prim plan în urma agresiunii militare nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei.
Agenția iraniană IRNA a relatat, marți, că Forțele Aeriene din Republica Islamică Iran au inaugurat una dintre bazele sale subterane în adâncul munților. Această bază subterană denumită "Eqab 44" ("Vulturul 44") va avea capacitatea de a primi noile avioane de luptă ale forțelor aeriene pentru a deveni operaționale.
Balonul doborât de armata americană aparţine Chinei, nu Statelor Unite, a afirmat marţi o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing, insistând că acesta nu constituia o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA, transmite Agerpres, care citează Reuters şi DPA.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 07.02.2023, citând o sursă apropiată corporației de stat Rostec, că, în cadrul show-ului aerian internațional Aero India 2023, delegația rusă intenționează să discute despre posibilitatea cooperării cu India în crearea avioanelor de generația a cincea, în special, a avionului de vânătoare ușor Checkmate.
Experții ruși au tranșat rapid problema dacă Su-57 e un avion de generația a 5-a ori de generația 4 ++. Su-57 rus, în noua versiune, are caracteristici de .... generația a 6-a pe care le va avea și viitorul avion Next Generation Air Dominance (NGAD) al SUA.
Armata cehă avansează planurile de achiziționare a unor noi tancuri Leopard 2A7+, după recenta achiziție a Leopard 2A4, precizeaza publicatia Defense News. Anul trecut, Republica Cehă a donat Ucrainei tancurile sale T-72M pentru a sprijini Forțele Armate ale Ucrainei în lupta împotriva invaziei ruse.