Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Dragă Stolo”, ca lecție pentru Joe. E ultima șansă, în ultimul minut al celui de-al 12-lea ceas
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Poate că nu e corect ca istoriografia să și-l amintească pe președintele Joe Biden ca acel octogenar reprezentat al gerontocrației americane, care s-a trezit - și apoi a adormit - la o dezbatere prezidențială. Iar pe 5 noiembrie a pierdut alegerile. Căci spre un asemenea scenariu ne îndreptăm.
Theodor Steolojan și Traian Băsescu în 2004. Photo source: Agerpres
EXCLUSIV
Theodor Steolojan și Traian Băsescu în 2004. Photo source: Agerpres

Joe Biden a devenit senator în 1973 la doar 30 de ani - vârsta minimă în State -. Biden e al șaselea cel mai tânăr senator din istoria SUA și cel mai în vârstă președinte care a câștigat Casa Albă. 

Un reprezentant mai degrabă a aripii conservatoare a progresistului partid de stânga Democrat, Joe Biden a contribuit la arhitectura politicii americane în Europa de Est, vizitând de trei ori România. A fost cel care a gestionat politica pe Ucraina sub mandatul lui Barack Obama și cel care a reacționat cât se poate de corect, prompt și curajos după 24 februarie 2022, odată cu invadarea pe scară largă a Ucrainei. 

Joe Biden e și cel mai votat președinte din istoria Statelor Unite ale Americii. Niciun alt președinte nu a primit atât de multe voturi precum Biden în 2020.

Dar Biden e azi ajuns la 81 de ani, într-o stare de sănătate aflată într-o accelerată degradare. Prestația din cadrul dezbaterii cu Trump a fost un eșec anticipat. E ipocrit că New York Times sau Washington Post s-au trezit peste noapte că împăratul e gol și solicită înlocuirea imediată a lui Joe Biden. Căci în caz contrar rezultatul din 5 noiembrie se conturează tot mai clar.

Dar ce e imoral nu e neapărat și greșit pe fond din punct de vedere politic. Într-adevăr, azi o retragere decentă a lui Joe Biden, un moment „dragă Stolo”, ar mai putea salva Partidul Democrat. Și l-ar salva nu în al 12-lea ceas, ci în ultimul minut din cel de-al 12-lea ceas.

„Dragă Joe”?

În 2004 Theodor Stolojan, candidat al alianței D.A. (Dreptate și Adevăr) pentru funcția de președinte al României, s-a retras cu puțin timp înainte de alegeri, lăsându-i locul lui Traian Băsescu, cel care a și câștigat alegerile. Retragerea lui Stolojan, așa cum vă amintiți cu siguranță, a fost justificată de motive de sănătate.

2. -imagine fara descriere- (joe-biden_24985100.jpg)

Ar fi un scenariu corect, dar puțin spre foarte puțin posibil. De ce?

Pentru că la Convenția Democrată din 20 August pentru ca Joe Biden să nu fie nominalizat ar trebui să facă singur un pas în spate. El nu mai poate fi retras unilateral; Biden a fost ales, urmând să fie oficializat și numit în august drept candidat al Democraților. Iar semnalele sunt clare, Joe Biden a recunoscut că nu a avut o prestație bună în dezbatere, admițând indirect problema vârstei, dar a anunțat clar continuarea luptei. Barack Obama a intervenit și el în favoarea sa cu un mesaj ce pare mai mult un fel de damage control.

Nici potențialii înlocuitori nu dau momentan semnale în sensul unui asemenea scenariu. Două nume care ar provoca coșmaruri republicanilor au spus indirect pas. Gretchen Whitmer, guvernatoarea statului Michigan nu a ridicat încă cuțitul de pe masă  în timp ce Gavin Newsom, guvernatorul Californiei a transmis că nu e momentul ca Partidul Democrat să dea dovadă de diviziune și să abandoneze sprijinul pentru președintele în funcție.

Și să o spunem direct. Politica americană nu gustă dinasmismul și emoția lumii latine în care ne scăldăm noi cu atât de mult patos. Prețul acestui tradiționalism electoral e posibil să îl vedem pe 5 noiembrie.

Căci singura șansă în acest moment ca Joe Biden să îl învingă pe Donald Trump pe 5 noiembrie 2024 e să transforme din nou, la fel ca în 2020, scrutinul într-un referendum împotriva lui Trump. Doar că paradoxal de data aceasta e mult mai greu, deși există argumentele Insurecției și a condamnării. În 2020 Trump era în funcție iar Biden „chalanger”. Eram în plină criză Covid-19 și, reiterez, am convingerea că doar proasta gestionare a crizei pandemice a dus la pierderea alegerilor de către Trump. 

Azi Trump are avantajul ultimilor patru ani în care a fost în permanentă campanie electorală, a cumplitelor crize generate de războaiele de agresiune ale Rusiei asupra Ucrainei, precum și de atacul barbar al Hamas împotriva Israelului, iar din perspectivă economică toate astrele se aliniază cu republicanii. 

4. Sursă foto... (joe_biden_donald_trump_48645900.jpg)

Iar ca să tragem linie asupra dezbaterii, Donald Trump a punctat mai bine pe temele de campanie republicane și ale aripii dure MAGA. Dar cel mai important e că a ajuns în mod cert mai bine la votanții independenți, acesta fiind de fapt obiectivul major al ambilor combatanți. Ei vor decide rezultatul pe 5 noiembrie.

Trump a știut să evite să-i irite prea mult cu subiecte sensibile și, cel mai important, a fost neașteptat de temperat în contextul în care toată lumea îi cunoaște temperamentul vulcanic.

În contrast cu Biden, care nu a fost chiar atât de dezastruos pe tematică, Trump a excelat. 

Biden a ratat să puncteze pe teme în care democrații au avantaj precum pericolul asupra democrației, Insurecția de la Capitoliu sau mai ales problema interzicerii avortului.

Ceea ce a văzut însă o lume întreagă și îngrijorează nu sunt incoerențele în discurs ci sunt vocea ștearsă, privirea de multe ori pierdută și gura uitată căscată. În fața unui Trump mult mai energic fizic, sigur pe el, plin de viață și surprinzător, mai temperat decât se așteptau mulți.

3. Președinte... (1-joe-biden-ia-in-considerare-lovirea-activelor-navale-iraniene-ca-raspuns-la-atacurile-din-iordania--trump-il-acuza-ca-nu-a-reusit-sa-descurajeze-teheranul_18492200_82388000.jpg)

„Dragă Joe”.

Puțin probabil. Azi singura asemănare cu politica românească e modul în care establishmentul american democrat îl împinge pe Joe Biden spre candidatură și implicit marginea prăpastiei, la fel cum premierul Marcel Ciolacu e azi împins pe scări de către cei din jurul său pentru a candida promițându-i-se deșart un tur II cu George Simion. 

Rezultatul acestor candidaturi riscă să fie același. Cu mențiunea însă că gerontocrația americană care a acaparat Washingtonul D.C. ar putea genera după 5 noiembrie 2024 cea mai acută criză politică de după Războiul Civil. Dacă nu se întâmplă nimic spectaculos la Convenția din August, democrații mai au 4 luni pentru a transforma alegerile într-un referendum împotriva lui Trump.

Avantaj România. Pe stabilitate.

Doar că problema la nivel mondial e că What happens in United States, doesn't stay in United States. Chiar dacă acolo e Vegasul.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Tarife, securitate națională și mondială - SUA intră în competiţie cu o Chină care nu mai este mulțumită de statutul său mondial
Pentru ce se pregătesc Statele Unite la baza Diego Garcia? Activitatea devine tot mai intensă şi are legătură cu desfăşurarea bombardierelor stealth B-2 Spirit
O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 
Europa, ținută în șah de sabotajele rusești din Marea Baltică. Dronele, radarele și navele de patrulare ale NATO nu pot bloca toate tentativele de sabotaj
Administrația Trump promite un buget record al Pentagonului de 1 trilion de dolari
România şi Polonia sunt ţările din care SUA ar dori să retragă militari americani. Reducerea trupelor americane în Europa de Est și dilema de securitate a Europei
Forţele Armate Ucrainene, utilizând drone de atac cu rază lungă de acţiune, au distrus un depozit de rachete ruseşti Kh-22 de la baza aeriană Shaikovka (Foto)
Sprijinul tăcut pe care Germania l-a acordat Ucrainei. Fostul șef al Fortelor Armate Ucrainene detaliază operațiunile militare care au fost planificate la Wiesbaden
Ucraina folosește „în fiecare zi” avioanele sale F-16 împotriva Rusiei și urmează să dispună de și mai multe: Șeful EUCOM
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Pe fontul tensiunilor cu Iranul, Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard
EXCLUSIV
Dezarmarea Americii și șubrezirea celor 4 linii de apărare în noile războaie reci. Sistemul și aliații au fost mereu cele mai valoroase arme ale SUA
Mai funcționează Trilaterala cu Polonia și Turcia? Ștefan Popescu: Tusk a fost la Ankara fără să oprească la București. Istoria a intrat într-un accelerator iar noi pierdem timp
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania
Statele Unite își retrag câteva baterii Patriot din Coreea de Sud și le amplasează în Orientul Mijlociu: Un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene?
SUA ar putea pierde superioritatea strategică în fața Chinei dacă nu își modernizează urgent triada nucleară
Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA transmit un mesaj clar în Orient: O aripă suplimentară de F-35 ajunge în regiune, după ce jumătate din flota de bombardiere B-2 a fost dislocată într-un punct cheie
Bonjour Franța, goodbye America? Europa, România și de ce umbrela nucleară franceză deasupra Europei e mai mult o declarație politică | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Partea României în planul ambițios al Europei de reînarmare: Punctul esențial al strategiei noastre e Marea Neagră
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient (Foto/Video)
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză se folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)

Ştiri Recomandate

Calul troian digital al Rusiei a intrat pe porțile democraţiei din România: Ofensiva Telegram şi TikTok pentru erodarea integrității procesului electoral
Polonia nu vrea să fie luată prin surprindere de o agresiune militară a Rusiei: Opţiunea armelor nucleare este pe masă, ca parte a unui pact de apărare semnat cu Franţa
Un tanc Leopard 2A4 a rezista la 10 lovituri cu drone FPV pe frontul din Ucraina, demonstrând superioritatea față de blindatele sovietice
O nouă premieră în Ucraina (Foto/Video): Un avion rusesc Su-30, doborât cu rachete lansate de o dronă navală ucraineană
Se spală Statele Unite pe mâini cu medierea negocierilor de pace din Ucraina? Administrația Trump şi-a asumat un obiectiv care naşte multă frustrare
În ritmul actual, Rusia are nevoie de 230 de ani și peste 70% din populația sa actuală pentru a ocupa întreg teritoriul Ucrainei
Prioritate pentru Ucraina: Industria ucraineană de apărare a primit ordin să accelereze producția de sisteme balistice
Dincolo de linia frontului: Rusia pregătește un nou tip de agresiune în Ucraina, apelând la războiul informațional și atacuri precise cu drone
Plouă cu bombe de aviație în Ucraina: În luna aprilie, avioanele rusești au lansat asupra teritoriului ucrainean peste 5.000 de bombe ghidate
Campanie masivă de dezinformare, dirijată de Federația Rusă. Sunt folosite inclusiv "clone" care imită site-uri oficiale
Forţele Navale Turce vor să domine militar Marea Mediterană: Obiective asumate, submarine nucleare și intrarea în top 5 puteri navale din lume
În ciuda întârzierilor ajutorului militar occidental, inginerii ucraineni au sprijinit Armata ucraineană: Ruşii au încasat 7000 de atacuri cu diferite tipuri de drone şi arme ucrainene
SUA se pregătesc să ducă aviaţia militară la următorul nivel (Video): Testează deja avioane de vânătoare fără pilot pentru a spori capacitățile F-22 și F-35
Cum se desfăşoară o campanie de recrutare în spionaj pe social media (Video): CIA vrea să intre în casele chinezilor nemulţumiţi de politica Beijingului
Forţele Armate Ucrainene au atacat masiv Crimeea (Foto/Video): Au fost vizate importante baze militare ruseşti şi sisteme de apărare aeriană
Ucraina e dispusă să ajungă la pace, dar nu cu orice cost. Liniile roșii pe care Ucraina le-a trasat și de la care nu va face concesii
Noul SACEUR? Cine e generalul Alexus Grynkewich, fost pilot de F-16 și F-22 cu o bună reputație, susținut de Pentagon pentru cea mai înaltă funcție militară din Europa
Succes în timp record: Cât le-a trebuit francezilor să integreze bombele de mare precizie AASM Hammer pe avioane MiG-29 ucrainene în timp record
Armata rusă vrea un cadou pentru dictator. Rușii au intensificat acțiunile pe direcția Pokrovsk, intenționând, probabil, să captureze poziții importante până pe 9 mai
Europenii învață lecția navelor ruse transformate în „submarine” (Video). Drona franceză Seaquest, copie a Magura 5 ucraineană, a lovit cu succes o barjă
Din cimitirul aviației, direct în Ucraina. De ce au scos SUA avioane din „cimitirul F-16” și le-au transportat în Ucraina
Cine mai merge la parada lui Putin. Din SUA, președintele sârb Aleksandar Vucic a confirmat că merge la Moscova pentru că „îl obligă cuvântul dat”
J.D. Vance: În următoarele 100 de zile, SUA vor organiza negocieri directe între părțile implicate în conflictul din Ucraina
Rubio: Există progrese, dar Rusia și Ucraina sunt încă departe de a ajunge la un acord de pace
Nici nu a primit bine Bulgaria primul avion F-16 că l-a consemnat la sol: A fost identificată la bord o defecțiune a unuia dintre sisteme
Franța susține că „singurul obstacol” în calea păcii în Ucraina e Vladimir Putin
Aeronavele de avertizare timpurie ASC 890, ''ochii din cer'' ai aviaţiei ucrainene: Apărarea aeriană a Ucrainei devine mai robustă, iar avioanele F-16 mai letale pentru ruşi
Administraţia Trump se clatină: Consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, demisionează după gafa comisă cu publicarea de informaţii clasificate
Europenii au înţeles că experienţa ucrainenilor trebuie fructificată: Industria ucraineană se va alătura unui proiect finanțat de UE pentru dezvoltarea de drone
Noul sistem de arme cu microunde Epirus ExDECS, oferit U.S. Marine Corps pentru a lupta eficient cu roiurile de drone
A spart gheața: Trump aprobă pentru prima dată în actualul mandat vânzarea de arme americane către Ucraina
Franța a luat în serios iniţiativa europeană a autonomiei strategice: A fost prezentat lansator de rachete francez Foudre MLRS ca o alternativă sistemul american HIMARS
pixel