Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Dragă Stolo”, ca lecție pentru Joe. E ultima șansă, în ultimul minut al celui de-al 12-lea ceas
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Poate că nu e corect ca istoriografia să și-l amintească pe președintele Joe Biden ca acel octogenar reprezentat al gerontocrației americane, care s-a trezit - și apoi a adormit - la o dezbatere prezidențială. Iar pe 5 noiembrie a pierdut alegerile. Căci spre un asemenea scenariu ne îndreptăm.
Theodor Steolojan și Traian Băsescu în 2004. Photo source: Agerpres
EXCLUSIV
Theodor Steolojan și Traian Băsescu în 2004. Photo source: Agerpres

Joe Biden a devenit senator în 1973 la doar 30 de ani - vârsta minimă în State -. Biden e al șaselea cel mai tânăr senator din istoria SUA și cel mai în vârstă președinte care a câștigat Casa Albă. 

Un reprezentant mai degrabă a aripii conservatoare a progresistului partid de stânga Democrat, Joe Biden a contribuit la arhitectura politicii americane în Europa de Est, vizitând de trei ori România. A fost cel care a gestionat politica pe Ucraina sub mandatul lui Barack Obama și cel care a reacționat cât se poate de corect, prompt și curajos după 24 februarie 2022, odată cu invadarea pe scară largă a Ucrainei. 

Joe Biden e și cel mai votat președinte din istoria Statelor Unite ale Americii. Niciun alt președinte nu a primit atât de multe voturi precum Biden în 2020.

Dar Biden e azi ajuns la 81 de ani, într-o stare de sănătate aflată într-o accelerată degradare. Prestația din cadrul dezbaterii cu Trump a fost un eșec anticipat. E ipocrit că New York Times sau Washington Post s-au trezit peste noapte că împăratul e gol și solicită înlocuirea imediată a lui Joe Biden. Căci în caz contrar rezultatul din 5 noiembrie se conturează tot mai clar.

Dar ce e imoral nu e neapărat și greșit pe fond din punct de vedere politic. Într-adevăr, azi o retragere decentă a lui Joe Biden, un moment „dragă Stolo”, ar mai putea salva Partidul Democrat. Și l-ar salva nu în al 12-lea ceas, ci în ultimul minut din cel de-al 12-lea ceas.

„Dragă Joe”?

În 2004 Theodor Stolojan, candidat al alianței D.A. (Dreptate și Adevăr) pentru funcția de președinte al României, s-a retras cu puțin timp înainte de alegeri, lăsându-i locul lui Traian Băsescu, cel care a și câștigat alegerile. Retragerea lui Stolojan, așa cum vă amintiți cu siguranță, a fost justificată de motive de sănătate.

2. -imagine fara descriere- (joe-biden_24985100.jpg)

Ar fi un scenariu corect, dar puțin spre foarte puțin posibil. De ce?

Pentru că la Convenția Democrată din 20 August pentru ca Joe Biden să nu fie nominalizat ar trebui să facă singur un pas în spate. El nu mai poate fi retras unilateral; Biden a fost ales, urmând să fie oficializat și numit în august drept candidat al Democraților. Iar semnalele sunt clare, Joe Biden a recunoscut că nu a avut o prestație bună în dezbatere, admițând indirect problema vârstei, dar a anunțat clar continuarea luptei. Barack Obama a intervenit și el în favoarea sa cu un mesaj ce pare mai mult un fel de damage control.

Nici potențialii înlocuitori nu dau momentan semnale în sensul unui asemenea scenariu. Două nume care ar provoca coșmaruri republicanilor au spus indirect pas. Gretchen Whitmer, guvernatoarea statului Michigan nu a ridicat încă cuțitul de pe masă  în timp ce Gavin Newsom, guvernatorul Californiei a transmis că nu e momentul ca Partidul Democrat să dea dovadă de diviziune și să abandoneze sprijinul pentru președintele în funcție.

Și să o spunem direct. Politica americană nu gustă dinasmismul și emoția lumii latine în care ne scăldăm noi cu atât de mult patos. Prețul acestui tradiționalism electoral e posibil să îl vedem pe 5 noiembrie.

Căci singura șansă în acest moment ca Joe Biden să îl învingă pe Donald Trump pe 5 noiembrie 2024 e să transforme din nou, la fel ca în 2020, scrutinul într-un referendum împotriva lui Trump. Doar că paradoxal de data aceasta e mult mai greu, deși există argumentele Insurecției și a condamnării. În 2020 Trump era în funcție iar Biden „chalanger”. Eram în plină criză Covid-19 și, reiterez, am convingerea că doar proasta gestionare a crizei pandemice a dus la pierderea alegerilor de către Trump. 

Azi Trump are avantajul ultimilor patru ani în care a fost în permanentă campanie electorală, a cumplitelor crize generate de războaiele de agresiune ale Rusiei asupra Ucrainei, precum și de atacul barbar al Hamas împotriva Israelului, iar din perspectivă economică toate astrele se aliniază cu republicanii. 

4. Sursă foto... (joe_biden_donald_trump_48645900.jpg)

Iar ca să tragem linie asupra dezbaterii, Donald Trump a punctat mai bine pe temele de campanie republicane și ale aripii dure MAGA. Dar cel mai important e că a ajuns în mod cert mai bine la votanții independenți, acesta fiind de fapt obiectivul major al ambilor combatanți. Ei vor decide rezultatul pe 5 noiembrie.

Trump a știut să evite să-i irite prea mult cu subiecte sensibile și, cel mai important, a fost neașteptat de temperat în contextul în care toată lumea îi cunoaște temperamentul vulcanic.

În contrast cu Biden, care nu a fost chiar atât de dezastruos pe tematică, Trump a excelat. 

Biden a ratat să puncteze pe teme în care democrații au avantaj precum pericolul asupra democrației, Insurecția de la Capitoliu sau mai ales problema interzicerii avortului.

Ceea ce a văzut însă o lume întreagă și îngrijorează nu sunt incoerențele în discurs ci sunt vocea ștearsă, privirea de multe ori pierdută și gura uitată căscată. În fața unui Trump mult mai energic fizic, sigur pe el, plin de viață și surprinzător, mai temperat decât se așteptau mulți.

3. Președinte... (1-joe-biden-ia-in-considerare-lovirea-activelor-navale-iraniene-ca-raspuns-la-atacurile-din-iordania--trump-il-acuza-ca-nu-a-reusit-sa-descurajeze-teheranul_18492200_82388000.jpg)

„Dragă Joe”.

Puțin probabil. Azi singura asemănare cu politica românească e modul în care establishmentul american democrat îl împinge pe Joe Biden spre candidatură și implicit marginea prăpastiei, la fel cum premierul Marcel Ciolacu e azi împins pe scări de către cei din jurul său pentru a candida promițându-i-se deșart un tur II cu George Simion. 

Rezultatul acestor candidaturi riscă să fie același. Cu mențiunea însă că gerontocrația americană care a acaparat Washingtonul D.C. ar putea genera după 5 noiembrie 2024 cea mai acută criză politică de după Războiul Civil. Dacă nu se întâmplă nimic spectaculos la Convenția din August, democrații mai au 4 luni pentru a transforma alegerile într-un referendum împotriva lui Trump.

Avantaj România. Pe stabilitate.

Doar că problema la nivel mondial e că What happens in United States, doesn't stay in United States. Chiar dacă acolo e Vegasul.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Rusia a recunoscut avarierea a două dintre cele mai moderne avioane de luptă Su-57 de către UAV-uri ucrainene (Foto)
Succesul redresării Ucrainei depinde de conducerea de la Kiev: Ar trebui să reflecte onestitate, unitate și valori democratice pentru a se rupe de trecutul post-sovietic
"Un pas spre eliberarea Crimeei". Experții internaționali analizează rapoartele privind atacurile reușite pe care ucrainenii le-au realizat după utilizarea ATACMS și Patriot
Moscova a început a doua fază a manevrelor nucleare. Belarus se alătură exercițiilor de intimidare a Europei
Permisiunea limitată acordată Ucrainei de către SUA pentru atacuri asupra teritoriului rusesc este insuficientă și nu poate perturba acţiunile Rusiei
O veste cu adevărat minunată despre neputința absolută de care dau dovadă ruşii: Trei sisteme S-300/S-400 aflate în Crimeea au fost lovite de ucraineni
Război de uzură? "Teoria victoriei" formulată de Vladimir Putin, explicată de experţii Institutului pentru Studiul Războiului
"Ar putea fi prea târziu pentru a opri ofensiva Rusiei în Ucraina" - argumentul experților militari cu privire la livrarea avioanelor F-16 "nu mai devreme de sfârșitul anului 2025"
După ce SUA au renunțat la cea mai importantă linie roșie, Putin și Medvedev amenință că dau foc la lume și vor înarma țări precum Coreea de Nord
Fostul șef al Armatei R. Moldova le oferea rușilor inclusiv detalii ale rutei România - Ucraina. Cât de gravă e situația? „Dacă Rusia trece Nistrul, Moldova devine garnizoană rusă”
"Acesta este un răspuns adecvat". SUA nu consideră că permisiunea acordată Ucrainei de a efectua atacuri cu armament american pe teritoriul rusesc reprezintă o escaladare
Joe Biden: Instaurarea păcii în Ucraina nu trebuie să includă neapărat aderarea la NATO
Rusia a profitat doar de temerile Occidentului, iar ambițiile sale teritoriale în Ucraina sunt departe de a fi stabilite
Democrații din Congresul SUA și-au exprimat speranța că vor fi ridicate toate restricțiile impuse Ucrainei privind utilizarea armelor americane împotriva Rusiei
"Nu au existat niciodată restricții". Casa Albă despre doborârea avioanelor ruseşti de către ucraineni când se află în spațiul aerian rusesc
India se reorientează. Cel mai mare importator de arme din lume și-a redus la jumătate achizițiile din Rusia
Coridoare pentru ca trupele SUA să ajungă rapid pe front în cazul unui război major cu Rusia. România, punct cheie pentru două coridoare
NATO are la dispoziție 2-3 ani pentru a se pregăti înainte ca Rusia să-şi reconstruiască forţele armate, afirmă un general norvegian de rang înalt
Prelungirea permisiunii acordate forțelor armate ucrainene de a efectua atacuri pe teritoriul rus va depinde de situația de pe câmpul de luptă
SUA caută sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru Ucraina, dar războiul nu poate fi purtat fără calcule economice
Premieră pentru Ucraina: HIMARS au lovit pe teritoriul Rusiei sisteme S-400, dislocate în regiunea rusă Belgorod (Foto/Video)
Tactica prin care Ucraina împinge Rusia, pas cu pas, într-o capcană în Crimeea. Combinația letală ATACMS și Storm Shadow deschide calea F-16
Ministerul britanic al Apărării a evaluat impactul înlăturării unor importanți comandanți militari ruși
În timpul ofensivei de la Harkov, Rusia s-a bazat în zadar pe temerile Statelor Unite: Forțele ruse sunt acum expuse unor atacuri cu arme americane
Șefii apărării din SUA și China au discutat probleme spinoase: Șeful Pentagonului crede că un război între cele două puteri militare poate fi evitat
Pregătirea Rusiei pentru negocierile de pace nu este altceva decât un „teatru”: Forțele ruse sunt mai bine pregătite decât în 2022
În timp ce în România rezerviștii calificați sunt privați de drepturi elementare, parlamentarul german cere armatei să activeze 900.000 de rezerviști
"O oportunitate pentru o pace durabilă". Speranțe internaționale pentru o încetare a focului în Gaza după propunerea lui Biden
Polonia poate detecta rachete de la sute de kilometri distanță. Ce alte avantaje aduce acordul privind achiziția de aerostate?
Rusia își fortifică aerodromurile cu hangare, în timp ce tot mai multe state occidentale dau Ucrainei permisiunea să lovească ţinte ruseşti

Ştiri Recomandate

Ucraina a început producția în masă a dronelor care pot lovi la 1.000 de km în Rusia. „Când te lupți cu Goliat adopți strategia lui David”
Serviciile israeliene, îngrijorate: Se pregătește deschiderea unui nou front împotriva Israelului, dar nu în Liban ci pe mare
Start în misiunea comună de deminare a Mării Negre. Prima comandă va fi asigurată de Turcia, România participă cu dragor și un vânător de mine
”Au doborât deja zeci de drone”. Aviația sportivă ucraineană ajută la distrugerea UAV-lor de recunoaștere ale Rusiei
NATO dislocă avioane AWACS deasupra Poloniei pentru a monitoriza Ucraina și activitatea militară a Rusiei
Rușii “betonează” Sevastopolul: După atacurile repetate ale Ucrainei, pe plaje și în parcuri vor fi amplasate adăposturi modulare din beton
Ar trebui România să doboare rachete rusești deasupra Poloniei? Zuckerman: E complicat. Dar orice avion rus trebuie doborât dacă intră în spațiul României
”Patrioți pentru Europa”: Orban anunță o nouă alianță de extremă dreapta a partidelor europene
SUA, val de sinucideri printre Navy Seals. La origine, leziuni cerebrale cauzate de explozii
China închide cercul: Exportul metalelor rare, folosite inclusiv în industria de apărare, va fi controlat de la Beijing
Pentagonul răspunde amenințărilor Rusiei referitoare la operațiunile americane cu drone deasupra Mării Negre: Continuăm să zburăm
Un dezastru așteptat pentru Macron. Extrema dreaptă a câștigat primul tur al alegerilor din Franța. Ar mai putea partidul lui Le Pen să piardă primul loc?
SBU a dejucat o tentativă de lovitură de stat în Ucraina. Un grup subversiv planifica preluarea Radei și schimbarea guvernului
Danemarca neagă afirmația lui Putin privind rachetele cu rază medie de acțiune
A început echiparea celei mai importante facilități construite de NATO în ultimii 30 de ani - Baza militară din orașul polonez Powidz
Volodimir Zelenski schițează un model acceptabil de negociere cu Rusia: Orice altă formă de negocieri pentru pace nu ar pune capăt războiului
Coreea de Nord a lansat două rachete balistice, dintre care una ar fi căzut pe uscat
Un ''NATO exclusiv european'' are puterea de a rezista pe termen lung? Cât de importantă este de fapt prezenta militară americană în Europa
De teama unor viitoare atacuri cu drone maritime ucrainene, Flota rusă din Marea Neagră retrage din Crimeea doua corvete
TOP cele mai puternice Armate din lume pe artilerie: Trei țări arabe intră în Top 20 iar surprinzător nu SUA sunt pe prima poziție ci un aliat din Asia
Rusia intenționează să reia producția de rachete balistice nucleare cu rază medie și scurtă de acțiune
Rușii au crescut de 10 ori altitudinea de zbor a dronelor kamikaze de tip Geran-2, provocând mari probleme pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei
Programul european ELSA al rachetelor ce vor lovi la 1.000 de km atrage Rusia irezistibil într-o nouă cursă a înarmării. Doar că acum cu vești proaste pentru ruși
Pericol de atac terorist împotriva bazelor militare ale SUA din Europa. Avertizarea vizează inclusiv militarii americani din România 
Câte tancuri are Rusia și de ce problemele mari vor apărea abia în 2026. Ucraina a devenit, la propriu, cimitir pentru T-80 și T-72
Theodor Steolojan și Traian Băsescu în 2004. Photo source: Agerpres
EXCLUSIV
„Dragă Stolo”, ca lecție pentru Joe. E ultima șansă, în ultimul minut al celui de-al 12-lea ceas
China a „vânat” un P-8 Poseidon american și a capturat un sonar imediat după lansare (Video). Sonarul era destinat detectării submarinelor
Aviația militară a Israelului a făcut o incursiune în Liban. Raiduri de noapte au lovit milițiile teroriste Hezbollah și amenințări cu „epoca de piatră”
Ce rămâne după dezbaterea Biden vs. Trump și situația de securitate la nivel mondial | Interviu E.S. Adrian Zuckerman
Su-35 vs. o dronă MQ-9 Reaper. Un general rus se plânge că Rusia e „hărțuită” de americani, din Marea Neagră până în Siria
Ucraina a decretat zi de doliu la Zaporojie. Rușii au lovit clădiri rezidențiale: Cel puțin 8 morți din care 3 copii și peste 40 de răniți
Rolul României în decizia ca Moldova și Ucraina să devină asociate Inițiativei Celor Trei Mări, evidențiat de Luca Niculescu la Dubrovnik
pixel