Dronele navale ucrainene sunt tot mai moderne (Foto/Video): De la kamikaze la platforme purtătoare de rachete
O dronă "Sea Baby" poate fi considerată primul model de dronă navală cu arme utilizat de către Forțele Armate Ucrainei, care a rezultat dintr-un program militar derulat de Serviciul de Securitate ale Ucrainei (SBU). Această dronă are capacitatea de a fi echipată cu lansatoare de rachete, cu ar fi proiectilele termobarice RPV-16, cu o capacitate cuprinsă între două și șase lansatoare situate în partea din spate a platformei.
Drona navală ”Sea Baby”, numită „Maliuk” în ucraineană, care înseamnă „micuțul/mititelu”. Drona transportă aproximativ 850 de kilograme de explozibil și este capabilă să funcționeze în condiții de furtună, ceea ce face dificilă detectarea / Foto: Serviciul de Securitate al Ucrainei
Deplasamentul acestei drone variază de la 1 la 5 tone, ceea ce ar trebui să ofere performanțe excelente în timpul unor misiuni care au ca obiectiv lovirea facilitaţilor militare inamice. Utilizarea specifică a acestor drone ucrainene "Sea Baby", fie ca ambarcaţiuni "kamikaze", fie ca platforme reutilizabile, rămâne nedeclarată.
Cu toate acestea, experții ucraineni ai publicației Military speculează că, echipate cu lansatoare de rachete, aceste drone pot provoca pagube substanțiale, servind atât pentru a distrage atenția echipajului navei inamice vizate, cât și pentru a facilita detonarea directă atunci când sunt desfășurate în cadrul operațiunilor navale.
Utilizarea dronei maritime ucrainene "Sea Baby", echipată cu lansatoare de rachete, în decembrie 2023, a marcat prima utilizare a unei astfel de drone pentru a ținti o navă a Flotei ruse din Marea Neagră.
O înregistrare video publicată de Ukrainska Pravda surprinde lansarea în salvă a rachetelor, al căror tip rămâne necunoscut, către o țintă aflată în apropierea golfului Sevastopol. Înregistrarea video, cu o durată de 16 secunde, surprinde momentul lansării a 11 rachete de pe o dronă maritimă "Sea Baby".
Prezentul caz demonstrează progresul rapid al sistemelor de suprafață fără echipaj la bord, prezentând un alt mod de utilizare a acestora prin integrarea la bord a unor noi sisteme de rachete.
În afară de lansatoarele de grenade, aceste platforme pot fi echipate cu sisteme de rachete ghidate asemănătoare sistemelor de rachete antitanc, împreună cu lansatoare de grenade și stații de armament controlate de la distanță. În ciuda avantajelor lor evidente față de ambarcațiunile convenționale, dronele navale se confruntă încă cu limitări legate de performanța în largul mării.
Din cauza dimensiunilor și a deplasamentului lor compact, acestea prezintă o vulnerabilitate la valuri, ceea ce poate duce la cazuri de răsturnare din cauza încărcăturii platformei și a modului de utilizare incorect.
Pentru a rezolva această problemă și pentru a îmbunătăți performanța și manevrabilitatea în largul mării, este esențial un design îmbunătățit al platformei, cu un deplasament mai mare și un armament redus ca volum.
Acest lucru ar spori stabilitatea în apele agitate și ar implica o abordare mai strategică pentru a maximiza viteza în timpul valurilor, permițându-le să recupereze decalajul față de alte nave de război de suprafață.
Există potențial pentru dezvoltarea dronelor cu un deplasament de până la 100 de tone, ceea ce facilitează utilizarea de rachete anti-navă, caracterizate prin dimensiuni relativ mici și un profil de platformă redus.
În prezent, conceptul de dezvoltare a dronelor de suprafață cu arme integrate se află încă în stadii incipiente, cu un număr limitat de unități operaționale. Utilizarea de către Ucraina a dronelor navale a demonstrat potențialul considerabil pe care îl au aceste ambarcaţiuni.
Experienţa dobândită de Ucraina în dezvoltarea dronelor maritime a contribuit, la rândul său, la crearea de către Statele Unite a unui LRUSV (Large Unmanned Surface Vessel) - o navă fără echipaj uman cu un deplasament mic, echipată cu o unitate de lansare a dronelor kamikaze Uvision Hero-120.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News