După ce ucrainenii au scos din joc mai multe nave de desant, Rusia încearcă soluția sistemelor Tor-M2KM instalate pe nave
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 22.11.2023, citând o sursă din sfera navală, că, pentru a consolida capabilitățile de apărare antiaeriană ale navelor mari de desant care îndeplinesc misiuni în Marea Neagră, la bordul acestora au fost instalate module de luptă autonome ale sistemului de rachete antiaeriene Tor-M2KM.
Nava rusă de desant Saratov, scufundată de ucraineni lângă coasta Mării Azov. Sursă foto: Wikipedia
,,Apărarea antiaeriană a grupării navale de nave mari de desant, care îndeplinește misiuni în cadrul operației militare speciale (!) în acvatoriul Mării Negre, a fost întărită suplimentar prin instalarea la bordul navelor a unor module de luptă ale sistemului de rachete antiaeriene Tor-M2KM. Acest proces s-a realizat ținând cont de experiența de operare a sistemului de apărare antiaeriană de acest tip în condiții de luptă”, a declarat sursa agenției.
În luna iunie 2022, agenția de presă Tass a anunțat, citând surse din cadrul structurilor de forță din Peninsula Crimeea, că, pentru prima dată, în Marea Neagră acționează o grupare navală formată din 12 nave mari de desant aparținând Flotei de Nord, Flotei din Marea Baltică și Flotei din Marea Neagră (FRMN).
Despre sistemul de apărare antiaeriană rus Tor-M2KM
Sistemul de apărare antiaeriană de tip Tor este destinat pentru acoperirea primelor eșaloane ale marilor unități de Forțe Terestre împotriva atacurilor rachetelor de croazieră și antiradiolocație, bombelor de aviație, avioanelor, elicopterelor și dronelor aeriene, inclusiv a celor integrate în roiuri de aparate de zbor fără pilot. Tor-M2KM este cea mai nouă versiune a acestui sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune.
Modulul de luptă Tor-M2KM diferă de versiunea de bază prin absența unui șasiu standard. Acesta este complet autonom și nu necesită conexiune la o sursă suplimentară de alimentare. Conceput pentru a oferi capabilități suplimentare de apărare antiaeriană, modulul are imunitate ridicată la zgomot și bruiaj activ și pasiv, fiind capabil să participe la operațiuni de luptă în toate condițiile meteorologice, pe timp de zi și de noapte.
Aria de acoperire a complexului este cuprinsă între 10 metri și 12 kilometri în altitudine și între unul și 15 kilometri în distanță, cu un parametru de direcție de ±8 kilometri. Radarul acestuia este capabil să detecteze rachete, avioane, elicoptere și drone inamice la o distanță de până la 32 de kilometri.
Comentariul autorului: Ideea instalării de module ale sistemului terestru de rachete antiaeriene de tip Tor-M2KM la bordul navelor de suprafață nu este una nouă. Pentru prima dată, aceasta a fost testată de către reprezentanții militari ruși încă din anul 2016. Atunci, un modul de acest tip a fost instalat pe helipadul fregatei Amiral Grigorovici, Proiect 11356R, din cadrul FRMN, și a executat trageri asupra unor imitatoare de rachete.
De asemenea, în cursul anului 2022, module similare au fost instalate la bordul navelor de patrulare Proiect 22160 din clasa Vasili Bykov aparținând FRMN, după ce s-a dovedit că acestea sunt deficitare în ceea ce privește capabilitățile de apărare antiaeriană.
Înaintea începerii invaziei militare a Federației Ruse în Ucraina, în Marea Neagră a fost formată o grupare navală formată din 13 nave mari de desant, Proiect 1171 și Proiect 775, în vederea desfășurării unei eventuale operații de debarcare a desantului maritim pe litoralul ucrainean. Din aceasta făceau parte șapte nave de desant ale FRMN și câte trei nave din compunerea Flotei de Nord și Flotei din Marea Baltică.
Cel puțin trei nave ruse de desant au fost scoase din joc de dronele ucrainene
Pe timpul desfășurării ostilităților, trei dintre aceste nave au fost lovite de drone sau rachete de croazieră ale armatei ucrainene. Mai întâi, pe 24 martie 2022, în portul Berdyansk de la Marea Azov, a fost distrusă una din cele șapte nave de desant ale FRMN, respectiv Saratov, care a fost lovită de o rachetă a complexului Tochka-U.
Ulterior, pe 04.08.2023, nava mare de desant Olenegorsky Gornyak a Flotei de Nord a fost avariată în apropierea Bazei Navale Novorossiysk, în urma unui atac al dronelor maritime ucrainene.
În sfârșit, cea de-a treia navă mare de desant, Minsk, din compunerea Flotei din Marea Baltică a fost avariată pe 13 septembrie 2023, în timp ce se afla andocată în Șantierul naval din Sevastopol. Lovitura aeriană a fost executată cu o rachetă de croazieră de tip Storm Shadow de producție britanică.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News