După înfrângerile militare din Ucraina, Rusia mută și pregătește schimbarea formatul operațiunii. Trei posibile scenarii
După efectuarea “unei regrupări la scară largă a Forțelor Armate ale Federației Ruse din direcția Harkov”, reprezentanții ruși discută despre continuarea implementării “operației militare speciale” din Ucraina.
Militari ruși în timpul invadării Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
În acest context, politologul rus Marat Bashirov, a scris, pe 12 septembrie, pe canalul său de Telegram, că autoritățile politico-militare din Federația Rusă se pregătesc să schimbe, în curând, formatul operațiunii desfășurate pe teritoriul ucrainean.
“Se pregătește schimbarea statutului operației militare speciale”, a scris Bashirov, fără să ofere alte detalii.
Ulterior, reacționând la comentariile apărute în presa rusă, acesta a explicat că oficialii înșiși ar trebui să facă un anunț pe această temă.
La rândul său, pe 11 septembrie, șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a spus că strategia de desfășurare a operației militare speciale din Ucraina ar trebui schimbată. Imediat după aceea, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un puternic atac cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.
Pe 13 septembrie, liderul Partidului Comunist din Federația Rusă, Ghenadi Zyuganov, la o reuniune a forțelor politice din Duma de Stat, a refuzat să numească “operațiune militară specială” ceea ce se întâmplă în Ucraina și a cerut mobilizarea generală.
“Prin ce diferă o operațiune militară specială de război? Operațiunea militară specială poate fi oprită în orice moment. În schimb, nu poți opri războiul. Acesta se termină fie cu o victorie, fie cu o înfrângere. Vreau să ne gândim că ducem un război, pe care nu avem voie să-l pierdem. Nu intrați în panică acum! Avem nevoie de o mobilizare completă a țării și de legi complet diferite”, a menționat Zyuganov.
Trebuie reamintit și faptul că, pe 25 august, liderul formațiunii politice “O Rusie Justă-Pentru Adevăr”, Serghei Moronov, în timpul unui discurs în Duma de Stat, a menționat că așa-zisa operația militară specială s-ar putea transforma într-o operațiune contrateroristă, cu toate consecințele care decurg din aceasta. El a amintit că scopurile acțiunilor contrateroriste constau în eliminarea liderilor structurilor teroriste. În opinia sa, fără acest lucru, implementarea integrală a „denazificării” Ucrainei nu ar fi posibilă.
Trei scenarii posibile la care ar putea apela Rusia după înfrângerile usturătoare din Ucraina
Militari ruși în timpul invadării Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Comentariul autorului: După ultimele evoluții înregistrate pe frontul din Ucraina, liderii politico-militari ruși și “armata roșie” au suferit un deficit major de imagine. Astfel, Vladimir Putin este nevoit să reacționeze, pentru a prelua din nou inițiativa strategică pe teritoriul ucrainean.
Ținând cont de potențialul și posibilitățile armatei ruse, sunt posibile mai multe dezvoltări ale situației.
I. Mobilizarea generală și declararea oficială a războiului
Mobilizarea generală și declararea oficială a războiului împotriva Ucrainei ar fi una dintre ele. Acest lucru ar permite creșterea exponențială a trupelor dislocate pe teritoriul ucrainean și reluarea în forță a acțiunilor ofensive, pe mai multe direcții. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că, deocamdată, nu se pune problema mobilizării generale.
II. Folosirea armelor nucleare tactice
O altă posibilitate ar consta în utilizarea armelor nucleare tactice, pentru efectuarea unor lovituri zdrobitoare asupra țintelor prioritare ale Ucrainei. Probabil că, reprezentanții ruși consideră că este prea devreme și nu iau în calcul aplicarea, deocamdată, a unor măsuri atât de radicale pentru rezolvarea conflictului.
III. Operațiuni de eliminare fizică a conducerii statului ucrainean și a Forțelor Armate ale Ucrainei
În aceste condiții, se poate aprecia că cea mai plauzibilă măsură aflată la dispoziția autorităților ruse va rămâne executarea unor lovituri cu arme de mare precizie asupra centrelor de luare a deciziilor din Ucraina și a infrastructurii critice (inclusiv feroviare). Aceste măsuri pot să vizeze și eliminarea fizică a conducerii statului și Forțelor Armate.
Deși se pare că reprezentanții ruși au intenționat să evite astfel de măsuri nepopulare încă de la începutul invaziei militare în Ucraina, evoluția evenimentelor din ultima perioadă nu le mai lasă prea mult spațiu de manevră.
Probabil că, în zilele următoare, de la Moscova vor fi făcute anunțuri care vor schimba soarta confruntărilor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News