Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După victoria din România, Black Hawk S-70 „atacă” și piața britanică. Amplu program de înlocuire a Pumelor în Marea Britanie
14 dec 2021 / 09:14
România a comandat aceste zile primele șase elicoptere utilitare Black Hawk S-70M de nouă generație care vor fi utilizate de Ministerul Afacerilor Interne.
Black Hawk S-70M, sursă foto: Lockheed Martin

Decizia vine în urma semnării recente a unui acord-cadru pe patru ani prin care până la 12 elicoptere Black Hawk S-70M, fabricate de polonezii de la PZL Mielec, cea mai mare unitate de producție a companiei Lockheed Martin, vor fi furnizate României în următorii patru ani.

Primele șase aeronave, trei configurate pentru a sprijini operațiuni maritime și trei pentru a sprijini operațiuni terestre, vor fi livrate în cooperare cu Romaero și DELTAMED în cursul anului 2023.

Subliniem - contractul se referă la programul demarat de MAI și nu la programul pentru înzestrarea Armatei României.

România devine a 11-a țară și al 18-lea client pentru elicopterele Black Hawk construite de PZL Mielec.

G Ad:

 

Black Hawk S-70M a fost propus și pentru Marea Britanie

 

Lochkeed a anunțat printr-o postare pe rețelele de socializare că Black Hawk S-70M, în configurație specifică, este propunerea gigantului și pentru Marea Britanie, care demarează un amplu program prin care forțele armate urmăresc schimbarea vechilor elicoptere Puma. 

Dacă alegerea britanicilor va fi Black Hawk elicopterele vor fi construite în Polonia. Nu se oferă mai multe detalii, dar cei de la Fight Global precizează că pe modelul României ar putea avea loc cooperare industrială.

Oferta Lockheed Martin e parte a programului britanic New Medium Helicopter (NMH) prin care englezii urmăresc achiziționarea între 36 și 44 de elicoptere pentru a înlocui flota Puma, dar și alte elicoptere operate de armata regală. Contractul este estimat undeva la 1.3 miliarde de dolari.

În competiție principalii contracandidați ai Black Hawk vor fi Airbus Helicopters cu H175M și Leonardo Helicopters care propune AW149. 

Atât Airbus, cât și Leonardo s-au angajat să construiască elicopterele în Marea Britanie dacă vor câștiga programul NMH.

 

Programul de înzestrare cu elicoptere al Armatei României

 

În ceea ce privește programul de înzestrare cu elicoptere pentru Forțele Terestre Române, MApN nu a oferit prea multe informații cu privire la cât de avansate sunt demersurile.

Știm că există mai multe companii interesate de acest program.

Oferte în acest sens ar fi din partea Airbus Helicopters, companie prezentă de mult timp la Brașov unde produce elicoptere și care oferă H145M și H215M. Există oferte și din partea Sikorsy - Lockheed Martin cu S-70 Black Hawk, modelul de elicopter ales de către cei din Ministerul Afacerilor Interne, dar și din partea celor de la Bell care propun tandemul AH-1Z Viper - UH-1Y Venom. Compania Leonardo a intrat și ea în competița pentru elicopterele Armatei României cu două oferte: AW149 și AW139M.

În prezent, Armata României are în dotare zeci de elicoptere IAR 330 Puma și Socat. Acestea au fost produse înainte de 1989 la IAR Brașov, licență fiind achiziționată din Franța.

CITEȘTE ȘI: Marea Britanie achiziționează 14 elicoptere Chinook noi pentru forțele speciale la un preț aproximativ de 2 miliarde de dolari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a trimite trupe în România sub steag NATO
România și Israelul au discutat despre modernizarea forțelor armate române. În programul de drone a rămas doar un competitor israelian
Valentin Naumescu: Oricât ar părea de surprinzător și inedit ce spun, Rusia va pierde războiul din Ucraina
Câte sisteme antitanc a primit Ucraina din Marea Britanie? Analişti militari: Putem vorbi de peste 1.000 de rachete
Ajutor suplimentar acordat Kievului | SUA au deblocat 200 de milioane de dolari în scopul apărării Ucrainei
România va avea completă a doua escadrilă de F-16 în 2023. Tot atunci începe la Aerostar modernizarea F-urilor din prima escadrilă
Șeful Armatei Ucrainei: Putem distruge şapte tancuri ruseşti în 36 de secunde. Avem suficiente sisteme antitanc
SUA refuză Federația Rusă. Nu va exista niciun răspuns scris la cererile de securitate cerute de Moscova
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro