”E nevoie de peste 120 de F-16”. Încolțit în Harkov de forțele ruse, Zelenski a izbucnit: Occidentul se mișcă prea lent cu sprijinul militar acordat Ucrainei
„Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi toți împreună, întârzie cu aproximativ un an”, a explicat Zelenski.
Președintele ucrainean și-a exprimat și frustrarea față de ritmul în care se livrează ajutorul militar în țara atacată, în special a apărării antiaeriene precum sistemele Patriot pe care Ucraina se bazează foarte mult în războiul său cu Rusia, drept „un mare pas înainte, dar înainte de asta, doi pași înapoi”, explică președintele, într-un interviu acordat Reuters.
Aliații occidentali au nevoie de prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina , a declarat luni președintele Volodymyr Zelenskii pentru Reuters într-un interviu exclusiv la Kiev.
Potrivit acestuia, întârzierile înseamnă că înainte de fiecare mare pas în lupta împotriva Rusiei, Ucraina trebuie să facă „doi pași înapoi”. „Fiecare decizie, la care ajungem la început și apoi toți ceilalți, are aproximativ un an întârziere”.
De asemenea, îi ajută pe parteneri să se implice mai direct în războiul cu Rusia, ajutând la interceptarea rachetelor rusești deasupra Ucrainei și permițând Kievului să folosească armele occidentale împotriva echipamentelor militare inamice adunate în apropierea graniței.
Remarcile sale dure vin într-un moment periculos pentru forțele sale, care sunt depășite numeric și depășite de armata Moscovei și pierd teritoriu în nord-estul și estul țării.
Zelenski a sugerat modalități prin care aliații ar putea ajuta mai direct, inclusiv prin doborârea de rachete rusești deasupra teritoriului ucrainean în anumite circumstanțe.
„Rușii folosesc 300 de avioane pe teritoriul Ucrainei ”, arată președintele . „Avem nevoie de cel puțin 120, 130 de avioane pentru a rezista pe cer”, a adăugat Zelenskiy , referindu-se la F-16 proiectate de SUA, dintre care unele speră să fie folosite în luptă în curând.
Președintele a mai menționat că aliații discută și despre posibilitatea utilizării armelor livrate asupra țintelor de pe teritoriul Rusiei. De exemplu, Statele Unite s-au opus ferm acestei cerințe, în timp ce ministrul britanic de externe David Cameron a indicat în timpul unei vizite la Kiev că administrația de acolo ar trebui să aibă dreptul să facă acest lucru.
Forțele Ucrainei sunt deja întinse de-a lungul liniilor frontului de peste 1.000 de km, dar va fi nevoie de timp pentru a pregăti noi recruți pentru luptă în cadrul unei noi eforturi de mobilizare, arată Zelenski.
În ceea ce privește politica SUA, el a ajutat că nu vede „riscuri maxime” de la nicio schimbare de administrație la alegerile din noiembrie, chiar dacă favoritul republican Donald Trump este un sceptic privind ajutorul acordat Ucrainei.
„Nu cred că republicanii sunt împotriva sprijinului pentru Ucraina , dar unele mesaje care vin din partea lor ridică îngrijorări”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News