Egiptul vrea să cumpere submarine franceze Barracuda și rachete de croazieră, dar Franța ezită
Egiptul încearcă să cumpere noi submarine franceze, în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro, care ar urma să fie echipate cu rachete de croazieră în valoare de un miliard de euro. În acest scop, se așteaptă în lunile următoare ministrul egiptean al apărării, Mohamed Ahmed Zaki să se întâlnească cu omologul său francez, Sebastien Lecornu.
Submarinul Suffren din clasa Barracuda. Sursă foto: Forțele Navale Franceze
Discuțiile privind acest acord au început în februarie 2022, în marja summitului "One Ocean" de la Brest, la care a fost invitat președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi. În cadrul unei întâlniri cu omologul său francez, Emmanuel Macron, președintele egiptean a vorbit despre planurile sale de modernizare a flotei navale.
Unul dintre obiectivele lui Sisi de când a venit la putere în 2013 a fost să achiziționeze patru până la șase submarine din clasa Barracuda de la Naval Group, companie deținută de statul francez. Sisi i-a incredintat proiectul cu risc ridicat fostului comandant al Marinei egiptene, Ahmed Khaled.
În prezent, Guvernul francez și-a dat acordul doar pentru a face schimb de documente tehnice între Naval Group și Marina egipteană, nu pentru a negocia un contract. Șeful Statului Major al Apărării de la Paris se opune unui proiect care ar aduce mai multe nave în Mediterana deja saturată cu zeci de submarine italiene, grecești, turcești și chiar rusești.
Exportul de rachete navale de croazieră de la MBDA ar fi o premieră pentru Franța
Exportul de rachete navale de croazieră de la MBDA ar fi, de asemenea, o premieră pentru Franța și ar îngrijora Israelul și Turcia, membru NATO, în timp ce relațiile lor cu Egiptul sunt extrem de volatile.
Ministerul francez de Finanțe este, de asemenea, îngrijorat de capacitatea Egiptului de a plăti un preț atât de mare, deoarece datoria națională a Egiptului a crescut la aproape 400 de miliarde de dolari.
Sisi încearcă să-și asigure un nou împrumut de la Fondul Monetar Internațional, față de care are deja 20 de miliarde de dolari în datorii acumulate din 2016. Noul împrumut, care se așteaptă să fie anunțat în orice moment, se pare că a fost redus de la 10 la 3 miliarde de dolari.
Achizițiile anterioare de arme ale Egiptului, în special avioane franceze Rafale și fregate multirol europene, au fost finanțate parțial de Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, pe lângă împrumuturile bancare garantate de Trezoreria Franței.
Dacă Egiptul va intra în incapacitate de plată sau își va ajusta prioritățile fiscale, statul francez va fi cel care va trebui să plătească contractele câștigate de producătorii din Franța.
Egipul e un client important al industriei franceze de apărare
Dintre producătorii europeni, companiile franceze au fost printre cele mai de succes în valorificarea cererii Egiptului de arme, câștigând trei contracte navale majore între 2014 și 2015: patru crucișătoare clasa Gowind, un portelicopter clasa FRAME și două portelicoptere Mistral, acestea din urmă fiind destinate inițial Rusiei.
Egiptul a fost, de asemenea, unul dintre primii cumpărători de avioane de luptă Rafale de la Dassault, comandând un prim lot de 24 aeronave în 2015.
Până acum câțiva ani, flota egipteană se confrunta cu vechile submarine chinezești construite în anii '80. Între 2017 și 2021, Egiptul a achiziționat patru submarine de tip 209/1400 de la constructorul naval german TKMS, însă acest lucru nu a fost suficient pentru a-l satisface pe Sisi.
Egiptul deține 8 submarine, ocupând astfel locul al doilea în lumea arabă și Africa și locul 16 în lume.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News