Wagner 2.0. Cum arată eșecul unui sistem: Apar companii de mercenari plătiți mai bine decât o face Prigojin, Rusia devenind dependentă de PMC-uri
Firmele rusești de securitate, care au fost create de cele mai mari corporații de stat ale Federației Ruse, în special, Gazprom, trimit oameni să lupte pe frontul din Ucraina, scrie The Wall Street Journal.
Modelul este deja patentat de Compania privată de mercenari (PMC) Wagner, dar noile ”Companii de securitate” recrutează mai puțin și își plătesc mercenarii mult mai bine decât o face Yevgheni Prigojin.
„Firmele de securitate, create de cele mai mari corporații de stat din Rusia, foști ofițeri și oameni de afaceri, au trimis trupe în prima linie în Ucraina pentru a-și dovedi loialitatea față de Kremlin”, se arată în articolul WSJ.
După proiectul controversat din toamna lui 2022, e limpede că Vladimir Putin nu dorește ă înceapă o nouă mobilizare pe scară largă, așa că Kremlinul a externalizat recrutarea către sectorul privat, în special către companiile care depind de contracte guvernamentale, cum este colosul energetic Gazprom.
„În ultimele luni, companiile de stat precum Gazprom au creat unități private de securitate. În acest scop, iar firmele de securitate existente controlate de foști ofițeri ai armatei ruse au recrutat noi membri. Sunt parțial modelate după gruparea teroristă a lui Wagner, dar mai mici ca număr și arată loialitate față de Putin împușcând oamenii în prima linie”, notează jurnaliștii.
Informații privind încercările Gazprom de a pune pe picioare propria organizație teroristă, pe baza exemplului militanților lui Wagner, au fost vehiculate încă de la începutul anului.
Atunci, Direcția de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a publicat un ordin din 4 februarie 2023, semnat de prim-ministrul Federației Ruse Mihail Mișustin privind acordarea către Gazprom a dreptului de a înființa o „organizație de securitate privată”.
Citește și : În Rusia are loc o adevărată „cursă a înarmării” printre principalii jucători politici. Compania Gazprom își înființează propria companie militară privată
Companiile de mercenari, o ”subsidiară” a serviciilor de informații
Foto: Tabăra de antrenament Wagner, de lângă o unitate militară a GRU din Molkino, Krasnodar
Rusia a început să se îndrepte către Companii private de mercenari abia în ultimii ani. Terenul de încercare al acestora a fost Ucraina, în 2014, după care Moscova a perfecționat modelul și a folosit grupările de mercenari pentru a-și extinde și consolida influența, de multe ori în detrimentul puterilor occidentale, în state din Africa și America Latină.
Companiile de mercenari au un rol cheie în îndeplinirea obiectivelor politicii Moscovei și în promovarea intereselor de securitate ale Rusiei pe tot globul.
Este evident că asemenea organizații nu puteau apărea fără sprijinul structurilor de forță de la Kremlin. Înainte de dislocarea în străinătate, mercenarii ”clasici”, foști militari de carieră, mergeau pentru instrucție inclusiv în bazele din interiorul Rusiei, probabil cu sprijinul agențiilor militare și de informații ruse (probabil, persoanele recrutate din închisori nu trec prin același proces și au parte doar de o instrucție sumară).
Spre exemplu, o analiză CSIS de acum doi ani evidenția că Wagner Group, desfășoară antrenamentul în două tabere situate lângă baza Brigăzii a 10-a de Misiuni Speciale a GRU Spetsnaz, în zona Molkino, regiunea Krasnodar, Rusia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News