Eterna teamă a lui Erdogan. Regimul acuză că acțiunea amiralilor turci are semne clare ale unei lovituri de stat
Zece amirali în rezervă au fost arestați în Turcia la doar o zi după pulbicarea unei scrisori deschise în care criticau planul președintelui Recep Tayyip Erdogan de a construi un canal în Istanbul.
Scrisoare a fost semnată de 104 amirali turci care au atras atenția asupra securității turce a Convenției de la Montreaux care are ca obiectiv prevenirea militarizării Mării Negre, precizând că proiectul lui Erdogan ar putea amenința libertatea de navigație.
Turcia nu dă înapoi și continuă planurile cu privire la construcția canalului Istanbul. La doar o zi după publicarea scrisorii, zece amirali semnatari ai actului au fost arestați de autoritățile regimului de la Ankara.
Acțiunea de a aresta militarii semnatari are loc în contextul în care după puciul eșuat din 2016, președintele Recep Tayyip Erdogan a inițiat un amplu proces de epurare prin arestări în masă în zona justiției și a Armatei.
Erdogan acuză că s-a încercat o nouă lovitură de stat împotriva sa. Opoziția spune că „regimul și-a perdut mințile”
În cadrul unui discurs la Ankara adresat parlamentarilor AKP, partidul aflat la guvernare din care provine și președintele turc, Erdogan a acuzat principalul partid de opoziție Partidul Republican al Poporului din Turcia (CHP) că se află în spatele acțiunii amiralilor și că încearcă să bagatelizeze acțiunea care are în opinia președintelui turc „semne clare ale unei lovituri de stat”.
„CHP încearcă să bagatelizeze această scrisoare deschisă care are semne clare ale unei lovituri de stat. CPH se află în centrul acestori amirali în rezervă. Printre ei chiar există membri CHP”, a precizat Erdogan, citat de publicația turcă Daily Sabah.
Reacția lui Erdogan a fost o replică al unui dialog la distanță cu liderul CHP Kemal Kilicdaroglu cu privire la subiectul tentativei loviturii de stat.
„Despre ce lovitură de stat vorbește (n.a. - președintele Recept Tayyip Erdogan)? Cum naiba au organizat niște pensionari militari o lovitură de stat? Guvernul ș-a pierdut mințile!”, a fost reacția virulentă a liderului CHP. De precizat că alte partide de opoziție au condamnat acțiunea amiralilor care în opinia lor aduc prejudicii Turciei.
Într-o altă reacție la scrisoarea amiralilor, Hulusi Akar, ministrul apărării, precizează că cei care se află în spatele acțiunii au inteții rele și avertizează că vor fi duși în fața instanței. „Forțele armate ale Turciei nu pot fi folosite în scopul de a atinge ambiții personale iresponsabile”, precizează Akar.
Canalul Istanbul
În ceea ce privește controversatul proiect, Turcia plănuieşte să construiască un canal imens care să lege Marea Neagră, la nord de Istanbul, cu Marea Marmara, la sud, canal care nu va cădea sub incidenţa Convenției de la Montreaux.
Guvernul argumentează că acest canal ar permite ca Istanbulul să se doteze cu un nou pol de atractivitate, pe lângă degajarea Bosforului, unul dintre cele mai congestionate strâmtori din lume.
Dar oponenţii acestuia afirmă că, pe lângă impactul asupra mediului, proiectul ar putea compromite Convenţia de la Montreux, care garantează trecerea liberă a navelor civile prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele atât pe timp de pace, cât şi pe timp de război.
CITEȘTE ȘI: Erdogan promite începerea construcţiei ''Canalului Istanbul'', alternativa la Bosfor
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News