Europa acceptă tarifele lui Trump în schimbul stabilității economice: Un acord care prevede o creștere de la 4,8% la 15% pentru majoritatea bunurilor exportate
Pe 27 iulie, președintele SUA, Donald Trump, s-a întâlnit în Scoția cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cei doi au discutat despre acordul comercial dintre Washington și Bruxelles, iar potrivit șefului Casei Albe, UE și SUA „au ajuns la un acord” care prevede introducerea unor tarife de 15% pentru cea mai mare parte a bunurilor provenite din Uniunea Europeană.
Imagine ilustrativa transport maritim european. Sursa foto: piernext.
Deși majorarea tarifelor pentru exporturile europene în SUA afectează în mod direct firmele europene care fac comerț peste ocean, procentele stabilite sunt considerate în general acceptabile. Faptul că s-a ajuns la un acord și că se evită preconizatul război comercial dintre cei doi mari aliați constituie per ansamblu un câștig de ambele părți.
Von der Leyen a descris acordul drept „un mare succes” sau ca “un succes uriaș” care aduce stabilitate și predictibilitate ambelor părți, în timp ce Trump îl vede ca „cel mai mare parteneriat comercial din lume”, unul “puternic” și “important”.
În plan concret, acordul prevede o creștere de la 4,8% la 15% pentru majoritatea bunurilor exportate din UE către SUA, inclusiv automobile, produse farmaceutice și semiconductori, în timp ce pentru oțel și aluminiu SUA vor impune tariful de 50%.
Cu toate acestea, există o serie de bunuri (avioane și componente pentru avioane, unele substanțe chimice, medicamente generice, echipamente pentru semiconductori, produse agricole) sau chiar sectoare precum cel al resurselor naturale și materiilor prime critice, care vor beneficia de tarife zero.
În schimbul tarifelor situate la jumătate față de valoarea cu care amenința anterior administrația Trump, UE a fost de acord să cumpere energie din SUA sub formă de petrol, gaze lichefiate și combustibili nucleari în valoare de 750 de miliarde de dolari, iar pe parcursul următorilor trei ani să investească aproximativ 600 de miliarde de dolari în SUA, inclusiv în echipamente militare.
Deși în Europa acordul este perceput diferențiat între statele UE sau între breslele comunitare, în funcție de impactul direct, este aproape unanim acceptat că primează stabilitatea economică pe care acesta o conferă. Iar semnalele sunt deja încurajatoare, bursele europene au început să înregistreze creșteri generate de relaxarea investitorilor, iar moneda europeană s-a întărit pe piața financiară.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News