Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Europenii merg la Beijing. Șefa Comisiei vrea o reechilibrare a deficitului de 350 de miliarde de dolari
News
Data publicării:
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut o reechilibrare „esențială” a relațiilor comerciale cu China în timpul unui summit tensionat de joi cu președintele Xi Jinping, afirmând că relațiile se află într-un „punct de inflexiune”
Harta China / pexels, Lucas George Wendt
Harta China / pexels, Lucas George Wendt

Întâlnirea lui Xi Jinping de la Beijing, joi, cu Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, şi Antonio Costa, preşedintele Consiliului European, are ca scop să celebreze cea de-a 50-a aniversare a relaţiilor diplomatice.

Însă liderii europeni au sosit cu o listă lungă de probleme controversate.

Printre acestea se numără un dezechilibru comercial semnificativ în defavoarea UE, temerile de inundare a pieţei europene cu produse chinezeşti ieftine şi subvenţionate şi apropierea dintre Beijing şi Moscova,  pe fondul invaziei ruseşti în Ucraina.

La rândul său, China a căutat în ultimele luni să consolideze legăturile cu Uniunea Europeană şi se prezintă ca un partener mai fiabil decât Statele Unite conduse de preşedintele Donald Trump şi un pol de stabilitate într-o lume tulbure.

"Cu cât situaţia internaţională este mai gravă şi mai complexă, cu atât China şi UE trebuie să intensifice comunicarea, să consolideze încrederea reciprocă şi să aprofundeze cooperarea", le-a spus Xi Jinping oaspeţilor săi.

Confruntaţi cu "instabilitatea" globală, "liderii chinezi şi europeni trebuie să dea din nou dovadă de previziune şi angajament şi să facă alegerea strategică justă, care să răspundă aşteptărilor oamenilor şi să reziste testului istoriei", a subliniat el.

 

Relaţiile UE-China au ajuns într-un "moment crucial"



Ca răspuns, Ursula von der Leyen i-a spus lui Xi Jinping că este "esenţial ca China şi Europa să-şi recunoască reciproc preocupările şi să propună soluţii concrete".

La rândul său, Antonio Costa i-a spus lui Xi Jinping că UE doreşte să vadă "progrese concrete în domeniul comercial şi economic". "Amândoi dorim ca relaţia noastră să fie (...) reciproc avantajoasă", a subliniat el.

În prim-planul preocupărilor europene se află deficitul comercial uriaş cu Beijingul, care a ajuns la 357 de miliarde de dolari (304 miliarde de euro) anul trecut.

Ca răspuns la apelul european de "reechilibrare" a schimburilor economice, Beijingul a îndemnat Bruxellesul să îşi reechilibreze mai întâi "mentalitatea" faţă de China, pe care o consideră prea ostilă.

Înainte de vizita sa, Ursula von der Leyen a dat, de asemenea, asigurări că Bruxellesul va solicita Beijingului să îşi deschidă şi mai mult piaţa către companiile europene şi să relaxeze restricţiile privind exportul de pământuri rare, care sunt strategice pentru tehnologiile moderne.

UE a impus tarife mari vehiculelor electrice fabricate în China, acuzând subvenţiile de stat chinezeşti că denaturează concurenţa, în detrimentul producătorilor europeni.

Mașina de război a Rusiei, susținută din umbră de Beijing

 

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, europenii privesc cu suspiciune apropierea economică şi politică dintre China şi Rusia de la invazia din 2022 din Ucraina. UE consideră că aceasta este un sprijin implicit pentru Moscova.

Joi, în timpul întâlnirii sale cu Xi Jinping, Antonio Costa a cerut din nou Chinei să "îşi folosească influenţa asupra Rusiei" pentru a pune capăt războiului.

Săptămâna trecută, UE a adoptat noi sancţiuni împotriva Rusiei, vizând în special două bănci chineze. Această măsură l-a determinat pe ministrul chinez al Comerţului să protesteze pe lângă omologul său european.

"Nu suntem naivi. Nu cerem Chinei să rupă legăturile cu Rusia, ci să îşi consolideze controalele vamale şi financiare", a declarat pentru AFP înaltul oficial european.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Între ciocan și nicovală: Companiile germane din industria de apărare spun că vor fi afectate dacă se introduce recrutarea obligatorie
Suedia cumpără muniție de artilerie în valoare de jumătate de miliard de euro de la companii din Germania și Norvegia
Benjamin Netanyahu l-a nominalizat oficial pe Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace
Rușii își cresc prezența în Armenia? Presat de pierderile din Ucraina, Ministerul rus al Apărării ”umflă” numerele de la Baza 102 de la Gyumri
Încă o moarte suspectă în Rusia: Ministrul transporturilor s-a sinucis la scurt timp după ce a fost demis din funcție. Anterior, acesta a fost guvernator al regiunii Kursk
Ursula von der Leyen și Donald Trump au avut un „schimb bun de opinii” pe subiectul controversat al taxelor vamale
Triplare a numărului de copii uciși și răniți în Ucraina în ultimele trei luni – UNICEF
Liderii BRICS cer Israelului o "retragere completă" din Gaza. Trump amenință cu o taxă suplimentară pentru statele alinate cu BRICS
Moțiune de cenzură pentru demiterea Ursulei von der Leyen cu șanse infime de a trece. Moțiunea, inițiată de un eurodeputat român
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Reziliență în instituțiile statului: Securitate națională în sensul larg al cuvântului
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
China avertizează UE cu privire la pericolul confruntării: „Nu ar trebui să ne considerăm rivali din cauza diferențelor dintre noi”
Serviciu militar obligatoriu pentru femei. Danemarca introduce ”loteria” pentru toți cetățenii de peste 18 ani
Apa nu-i ca aerul. Rușii vor un analog pentru ”Sea Baby”, dar succesul Shahed e departe: Dronele navale explodează înainte să ajungă la țintă
Împrumuturi la comun, soluția pentru accelerarea investiţiilor UE în apărare
Teheranul era pregătit să mineze Strâmtoarea Ormuz după primele atacuri ale Israelului
Rusia predă Indiei încă o fregată Proiect 11356. Fregata ”Amiral Istomin” a fost transformată în ”Tamal”, pentru a putea primi turbinele ucrainene
Sisteme antiaeriene IRIS-T și producție comună de drone. Germania preia frâiele înarmării Ucrainei
Germania, la răscruce. Merz confirmă discuțiile cu Franța privind o „umbrelă nucleară europeană”, dar precizează că e vorba despre o perspectivă îndepărtată
Reconcilierea turco-kurdă, faza a doua: PKK depune armele
Trump nu exclude posibilitate ca Musk să fie deportat și îl amenință direct pe miliardar: Am putea pune DOGE pe Elon
Un Su-34 în minus. Bombardierul rusesc s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Nijni Novgorod
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Polonia își crește de cinci ori producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact

Ştiri Recomandate

România confirmă achiziția sistemului de apărare antiaeriană Spyder, dar sunt rachetele Piorun din Polonia parte a programului SHORAD-VSHORAD?
De ce sistemul de rachete MIM-23 Hawk, fabricat în SUA, vechi de 60 de ani, încă mai satisface nevoile de apărare aeriană ale Ucrainei?
Ucraina anunță un contract militar uriaș de drone pentru SUA. ”Ne-am înțeles cu Trump; vor cumpăra de 10-30 de miliarde”
Tancul T-14 Armata invincibil al Rusiei, care a fost 11 secunde pe front, caută ajutor extern. Cum încearcă rușii să salveze proiectul „celui mai bun tanc din lume”
Fostul general ucrainean Zalujnîi avertizează: Fără o resetare strategică, războiul din Ucraina ar putea dura încă un deceniu
Trei din zece au fost bifate. Ucraina a anunțat cine îi va livra primele 3 sisteme Patriot din cele 10 necesare
Cobra românească, vedetă în Turcia unde a fost prezentată în premieră și a întors privirile. „Există un mare interes pentru Cobra II în versiunea României”
Germania nu urmează exemplul Franței de a recunoaște un stat palestinian. Berlinul afirmă că „soluția celor două state” nu poate fi implementată înaintea procesului de pace
UE, aproape de un pas fără precedent: Fonduri de coeziune, redirecționate și pentru industria de apărare
Pistolul AK românesc Micro Draco își continuă „cariera” pe piața de arme din SUA. Un nou acord semnat cu americanii pentru Micro Draco, „made in Cugir”
SUA frânează achizițiile de F-35: Doar 26 de avioane în următorul an, până la rezolvarea întârzierilor cu următoarea versiune de F-35
Sindicatele aeronautice și navale acuză Ministerul Economiei de lipsă de dialog. ASIAAN salută dezvăluirile ministrului Miruță privind sinecurile, dar îi cer măsuri concrete pentru industrie
Avioanele F-35 și F-16 interceptează bombardiere rusești ce testează din nou aviaţia americană în Alaska (FOTO)
FCAS la răscruce: Între problemele interne și presiunea SUA, proiectele militare europene de top bat pasul pe loc
Golden Dome, proiectul militar american de 175 de miliarde de dolari, într-o cursă contracronometru sub semnul întrebării
Starlink a rămas în „beznă”. Rețeaua a suferit o pană de curent generalizată
De la „Force de Frappe” la scut european | Rusia, avertisment nuclear direct pentru Franța:,,Potoliţi-vă puțin ardoarea''
Un nou joc, aceleași mize: Cum (re)desenează Trump și Rutte ,,harta sprijinului'' pentru ucraineni: UE plătește, SUA livrează, iar Ucraina primește
Macron: Franța va recunoaște statul Palestina / SUA: „Este o palmă peste fața victimelor din 7 octombrie”
Fost director al CIA în administrația George Bush Senior: „Putin nu va renunța niciodată la Ucraina. Și știu de ce”
Mai mult decât o ceremonie: Cum transformă Vladimir Putin lansarea unui submarin nuclear într-un mesaj propagandistic de intimidare a Occidentului
Avioane F-16 thailandeze au lovit ținte militare de la frontiera cu Cambodgia
Rusia închide tot mai mult robinetul: Peste 50.000 de site-uri, blocate pentru conținut ”extremist”
"Timpul e decisiv". Germania vrea să accelereze achizițiile în domeniul apărării
Blindate Bradley și sisteme antiaeriene HAWK. Administrația Trump aprobă un al doilea pachet de ajutor militar pentru Ucraina
Europenii merg la Beijing. Șefa Comisiei vrea o reechilibrare a deficitului de 350 de miliarde de dolari
Zelenski își schimbă părerea după valul de critici. O nouă lege pentru independența instituțiilor anticorupție, trimisă în Parlament
Proiectul militar „Swift Beat” al fostului CEO al Google își propune să doteze Ucraina cu roiuri de drone controlate de AI: Are deja o eficientă de 90% în interceptarea Shahed
„Fortăreața Europa” în pericol fără o prezenţă militară americană robustă. Lista uriașă de arme pe care Europa trebuie să le cumpere
Rușii încep un exercițiu naval de amploare cu toate structurile Marinei. Singura scutită, Flota rusă din Marea Neagră
Apelul generalului ucrainean Oleksandr Sîrskîi către SUA și Europa: „Lăsați-ne să luptăm cu adevărat”! Avem nevoie de mai multă apărare aeriană pentru Ucraina și rachete pentru a lovi Rusia
Polonia lansează programul „revoluția dronelor” în valoare de 55 de milioane de dolari, invocând urgenţa cu care trebuie consolidat flancul estic al NATO
pixel