Evenimentul MIKTA de la București. Ar putea grupul celor cinci țări să stabilească o punte între statele mari și cele în curs de dezvoltare?
MIKTA - Mexic, Indonezia, Republica Coreea, Turcia și Australia - este un format care reunește cinci țări din diverse culturi și regiuni. Înființat în 2013 ca un format de cooperare a cinci state din G20, MIKTA se dorește a fi o punte între țările bogate și cele în curs de dezvoltare . Scopul este de a reduce diferențele dintre statele dezvoltate și cele în curs de dezvoltare.
Săptămâna trecută, ambasadele Mexicului, Indoneziei, Republicii Coreea și Turciei au organizat la București o conferință privind rolul formatului MIKTA pe plan global, eveniment la care a participat și DefenseRomania.
În alocuțiunea sa, secretarul de stat al MAE, Traian Hristea, a remarcat potențialul unei astfel de inițiative flexibile și creative pentru a găsi soluții la problemele emergente. ”Cele cinci state sunt actori importanți, cu o influență și legături puternice la nivel regional”, a declarat oficialul român.
România are un potențial ridicat, dar și o problemă serioasă
Așa cum au subliniat toți cei patru ambasadori prezenți la conferință, MIKTA se dorește a fi o punte între statele foarte puternice, precum cele din G7, și statele medii și mici.
Trebuie spus că România, deși se află încă departe de nivelul atins de fiecare dintre cele cinci state membre MIKTA, a parcurs un drum lung în ultimii 30 de ani.
”România trebuie să își utilizeze mai bine potențialul de stat membru al UE pentru a deveni o piață mai atractivă pentru investitori”, a subliniat RIM Kap-Soo, ambasadorul Republicii Coreea în România.
RIM Kap-Soo, ambasadorul Republicii Coreea în România, alături de Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Turciei în România
La rândul său, Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Turciei în România a vorbit despre una dintre principalele provocări pe termen lung pentru țara noastră - lipsa resursei umane.
În opinia ambasadorului turc, situația demografică a României ar putea reprezenta un obstacol serios în calea creșterii economice. În același timp, Özgür Kıvanç Altan semnalează și un aspect pozitiv pentru economia României: în 10-20 de ani, venitul mediu va crește atât de mult, așa încât românii nu vor mai fi nevoiți să plece să muncească în străinătate.
Potențialul economic al României este unul important. ”Dacă aveți răbdare, veți face afaceri foarte bune”, conchide ambasadorul Turciei la București.
Cum ar putea MIKTA să fie o punte între statele mari și cele în curs de dezvoltare
La nivel global, MIKTA se concentrează pe câteva proiecte mari, precum securitatea alimentară pentru statele în curs de dezvoltare.
Apreciem că, tocmai din perspectiva securității alimentare durabile, MIKTA poate avea o contribuție importantă și în actualul context de securitate, marcat de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.
În ultimele luni, Rusia a încercat să scoată produsele ucrainene de pe piața alimentelor de bază precum grâul, orzul sau porumbul. Moscova a folosit două pârghii: forța (blocând accesul navelor de transport la porturile ucrainene) și prețul de dumping.
În mod cert, statele sărace vor fi tentate să aleagă produsele rusești mai ieftine, în detrimentul celor ucrainene.
Pe site-ul oficial al grupului celor cinci țări se arată că ”MIKTA activează ca facilitator”, ”fiind o platformă consultativă transregională care adâncește legăturile bilaterale și ajută la găsirea unui teren comun pentru cooperare”.
Tocmai din perspectiva sa de facilitator - MIKTA ar avea capacitatea să convingă statele mai sărace că securitatea alimentară pe termen lung le este pusă în pericol de astfel de practici neconcurențiale. Dacă Rusia rămâne singurul jucător, va putea dicta prețul, iar pe termen lung statele în curs de dezvoltare vor fi obligate să achiziționeze cereale la prețul și în condițiile fixate de Moscova.
Evident, nu putem să ne așteptăm la rezultate spectaculoase. Totuși, Turcia a arătat că acțiunile politico-diplomatice (precum cele culoarele de tranzit prin Marea Neagră) pot imagina soluții care să permită cerealelor ucrainene să ajungă la statele care au cu adevărat nevoie de alimente de bază.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News