Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Evoluţia relaţiilor diplomatice pe axa Kiev-Bucureşti | Analist ucrainean: România a fost adesea prezentată ca o potențială amenințare la adresa integrității teritoriale a Ucrainei
29 Martie 2023, 08:49
Ziua de 24 februarie 2022 a schimbat în mod semnificativ percepția ucrainenilor, inclusiv viziunea acestora asupra țărilor vecine. Serhii Gerasimchuk, expert în cadrul ONG-ului ucrainean Foreign Policy Council “Ukrainian Prism”, susţine că o ''adevărată descoperire'' în acest context a fost România, care până acum a fost o adevărată ''terra incognita'' pentru majoritatea cetățenilor ucraineni. În ciuda faptului că România este membră a NATO și a UE era percepută de majoritatea cetăţenilor ucraineni ca un stat sărac, corupt și care are probleme cu minoritatea romă. Și, cel mai important, mult timp s-a presupus că Bucureștiul emite constant pretenții față de Ucraina: fie asupra minorității românești, fie asupra unor teritorii.  

Serhii Gerasimchuk aminteşte că, în timpul președinției lui Viktor Ianukovici, România a fost adesea prezentată ca o potențială amenințare la adresa integrității teritoriale a Ucrainei. În realitate, însă, României nu a emis niciodată pretențiile teritoriale față de Ucraina, iar în 2009 Curtea Internațională de Justiție de la Haga a hotărât că României îi revine 9.700 km pătrați din platoul continental de lângă Insula Şerpilor.

Cu toate acestea, din când în când, unii politicieni români exprimă revendicări teritoriale împotriva Ucrainei. Cel mai recent exemplu este cazul senatoarei Diana Şoşoacă, împotriva căreia Kievul ar putea impune sancțiuni.

*Diana Șoșoacă a fost inclusă pe lista dușmanilor Ucrainei de către organizația Mirotvoreț, care din 2014, după prima agresiune militară rusă, întocmește o listă cu persoanele care promovează propaganda statului rus sau atacă prin declarații suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Cu toate acestea, politicienii care au făcut astfel de declarații sunt de-a dreptul marginali și nu reprezintă forțele politice aflate la putere în România.

Expertul ucrainean precizează că românii nu au avut mult timp o părere bună despre ucraineni, considerându-i vecini săraci, cu probleme semnificative de corupție și dependență față de Rusia.

O trăsătură comună importantă a fost trecută cu vederea: în România, ca și în Ucraina, oamenilor nu le place Rusia.

,,Vecinii noștri sunt conștienți de faptul că amenințarea rusă este cauza instabilității din Marea Neagră, care afectează planurile și bunăstarea României'', spune Serhii Gerasimchuk într-o analiză publicată pe site-ul Eurointegration.com.

În plus, puțini oameni știu că Bucureștiul are propriile sale divergente de lungă durată cu rușii.

De exemplu, în timpul Primului Război Mondial, România a fost un aliat al Rusiei și chiar a oferit Moscovei, spre păstrare, rezervele sale de aur, bijuteriile Reginei Maria a României și valorile Băncii Naționale.

Cu toate acestea, Revoluția Bolșevică a pus capăt speranțelor de returnare a tezaurului românesc, iar liderul "statului statului muncitores", Lenin, a decis că aurul românesc a fost confiscat de la burghezii români și că într-o zi va fi returnat "poporului muncitoresc".

După cum bine remarcă expertul ucrainean, chiar și sub Ceaușescu, românii nu munceau suficient de mult în ochii ruşilor, iar aurul nu a fost niciodată returnat, ceea ce a lăsat un gust amar în relația dintre România şi Rusia.

Kievul și Bucureștiul se descoperă reciproc: Deschiderea romanilor către Ucraina a început odată cu Revoluția Demnității din 2014.

Pe atunci, Maidanul le amintea românilor de evenimentele din 1989, când au răsturnat regimul sângeros al lui Nicolae Ceaușescu, iar războiul rusesc împotriva Ucrainei a dovedit-o definitiv: Ucraina nu este Rusia, ci luptă împotriva agresiunii ruse, iar acest lucru a început deja să spargă gheața la nivelul percepției colective.

Următorul declanșator au fost evenimentele din februarie 2022. A fost momentul în care România s-a deschis față de Ucraina. Începând cu 24 februarie, România și-a deschis granițele pentru refugiații de război ucraineni.

Până în martie 2023, peste 2 milioane de persoane au trecut granița româno-ucraineană. Dintre acestea, peste 120.000 au cerut protecție temporară în România.

Pe aeroportul din Suceava, în apropierea graniței cu Ucraina, a fost înființat un centru de primire și distribuire a ajutoarelor umanitare din Europa către Ucraina. În același timp, empatia românilor pentru ucraineni se reflectă în opinia publică.

Potrivit unui sondaj realizat în toamna anului trecut de Ukrainian Prism în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert din Ucraina și în cooperare cu compania de cercetare InfoSapiens, numărul celor care au o atitudine pozitivă față de Ucraina în România este de 52%.

77% dintre cetățenii români consideră că Ucraina ar trebui să devină membră a UE, iar 72% dintre români susțin aderarea Ucrainei la NATO.

Interesant este și indicatorul privind disponibilitatea de a oferi și mai multă asistență militară Ucrainei. În România, cei care cred că Europa Centrală și statele baltice ar trebui să ofere și mai multă asistență militară Ucrainei ajung la 40%. Rezultate similare se regăsesc și în cazul asistenței economice - 41%.

,,Pe fondul unor astfel de sentimente, elitele politice și mediul de afaceri din România și-au intensificat eforturile pentru a sprijini Ucraina. Portul românesc Constanța a devenit un punct de transbordare alternativ pentru exporturile ucrainene (în principal cereale și petrol) pe fondul blocadei navale a porturilor ucrainene'', remarcă expertul ucrainean.

În plus, potrivit ministrului român al Economiei, Florin Spataru, România intenționează să construiască o nouă fabrică de praf de pușcă și să creeze facilități pentru producția de muniție (nu doar conform standardelor NATO, ci și pentru a reface stocurile de arme din Ucraina folosite de forțele armate ucrainene în lupta cu Rusia), aminteşte Serhii Gerasimchuk.

România a luat, de asemenea, mai multe decizii politice importante. În noiembrie 2022, deputații și senatorii români au votat în favoarea Declarației Parlamentului României de condamnare a foametei deliberate (Holodomor) suferite de poporul ucrainean ca urmare a ocupației sovietice din 1932-1933.

Iar în 2023, Parlamentul României a aprobat, în ședința comună a celor două Camere, o declarație cu ocazia aniversării invaziei totale a Rusiei, care condamnă ferm războiul de agresiune al Rusiei și cere retragerea imediată a trupelor rusești.

 

Este sprijinul actual al României pentru Ucraina un fenomen temporar?,,Este demn de remarcat faptul că, în timp ce într-o serie de țări vecine, următoarele alegeri ar putea duce la schimbări în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, acest lucru nu este cazul României. Acest lucru este important, deoarece anul acesta se așteaptă ca guvernul român să fie supus unei remanieri. Conform acordului de coaliție, postul de prim-ministru ar urma să treacă de la Partidul Național Liberal (PNL) la Partidul Social Democrat (PSD)'', aminteşte expertul ucrainean.

Cu toate acestea, se pare că Ucraina nu are de ce să-și facă griji. Cetățenii români sunt în mare parte de partea ucrainenilior. Este destul de probabil ca politicienii să ţină cont de opinia cetăţenilor, iar Ministerul Afacerilor Externe va fi condus în continuare de Bogdan Aurescu. Acesta este ministru de externe din 2014 și a "supraviețuit" mai multor schimbări, menținând neschimbat cursul politicii externe a României. În plus, MAE român are o memorie instituțională bine dezvoltată, iar unul dintre secretarii de stat ai ministerului este Traian Laurențiu-Cristea, care a fost ambasadorul României în Ucraina în perioada 2005-2010 și este bine familiarizat cu problemele regionale.

Se poate argumenta că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate din România nu ar afecta sentimentul pro-ucrainean.

Singurul adversar potențial al sprijinului pentru Ucraina ar putea fi partidul populist Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Deși nu a făcut niciodată declarații în mod deschis pro-rusești, narațiunile sale tind totuși să urmeze "metodologia" Kremlinului (partidul nu a susținut vaccinarea obligatorie împotriva COVID, iar acum susține în mod public ideea de a pune capăt războiului din Ucraina prin negocieri diplomatice cu Rusia), iar în sondaje se află pe locul al treilea, după PNL și PSD, cu aproximativ 19%.

,,Cu toate acestea, este puțin probabil ca această forță politică să câștige alegerile, iar AUR a fost până acum prea toxic pentru că principalele partide politice să formeze o coaliție cu el. Putem spera că această tendință va continua, iar România va rămâne un aliat al Ucrainei'', remarcă expertul ucrainean.

În ceea ce privește teama cheie - revendicările teritoriale ale României, care au fost adesea văzute în Ucraina ca un obstacol cheie în calea alianței dintre cele două țări - putem spune cu siguranță că nu se vor întâmpla.

Partidul România Mare, care a fost principalul promotor al ideii unei "Românii Mari" care să includă atât Republica Moldova, cât și o parte din teritoriile ucrainene, a dispărut de pe scena politică. Nu mai este reprezentat în parlament din 2008.

Acum, nici măcar populiștii de la AUR nu-și permit să declare public pretenții teritoriale față de Ucraina.

Singura excepție este partidul marginal S.O.S. România, a cărui susținere se află în marja de eroare statistică. Iar singură reprezentantă a acestui partid în Senat, Diana Şoşoacă, ar putea fi inclusă pe lista de sancțiuni a Ucrainei după astfel de declarații, iar acest pas, în mod clar, nu va provoca reacţii din partea oficialilor de la București. Prin urmare, este puțin probabil să apară probleme de natura diplomatică între cele două ţări pe această temă.

Politicienii români, atât cei pro-guvernamentali, cât și cei din opoziție, separă destul de clar aceste probleme de susținerea Ucrainei în războiul purtat de Rusia.

În plus, acest război a reînnoit interesul pentru România însăși și a devenit un argument în favoarea încercărilor sale de a se poziționa ca bastion NATO la Marea Neagră.

Desigur, pe timp de pace, și mai ales în contextul aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, este posibil ca vechile răni să fie redeschise în relațiile bilaterale.

,,Să luăm problema minorităților naționale. Când Ucraina a adoptat Legea educației, președintele Klaus Iohannis și-a amânat vizita la Kiev. Vizită a avut loc abia în 2022, când liderul român a sosit în Ucraina împreună cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz'', precizează Serhii Gerasimchuk.

În cadrul negocierilor privind aderarea Ucrainei la U.E, problema minorităților va apărea cu siguranță. Pentru România, acesta va fi cel mai bun moment pentru a aborda problema.

O altă problemă care se va afla pe ordinea de zi este cea a "limbii moldovenești". Bucureștiul dorește de mult timp că oficialii de la Kiev să nu mai recunoască limba moldovenească ca limbă separată.

Până acum, Ucraina a refuzat să facă acest lucru, invocând faptul că Moldova însăși nu a făcut un astfel de demers. Cu toate acestea, după "reforma lingvistică" pe care Chișinăul a realizat-o recent, Ucraina va rămâne fără argumente și va trebui să abordeze și această problemă.

În fine, dezacordurile de lungă durată ale părților cu privire la navigația în Delta Dunării nu au dispărut. Cu toate acestea, faptul că România s-a angajat să dialogheze cu Ucraina, mai degrabă decât să dea ultimatumuri, este o evoluție pozitivă. Spre deosebire de Ungaria, România nu a făcut demersuri pe căi multilaterale. Se poate chiar presupune că Bucureștiul nu se va opune aderării Ucrainei la NATO.

Prin urmare, există toate șansele ca Bucureștiul și Kievul să poată rezolva toate chestiunile problematice cu medierea U.E.

 

 

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Portul ucrainean Reni, aflat pe Dunăre la granița cu România. Foto: Wall-Street.ro
EXCLUSIV
Rusia atacă Gurile Dunării. Ce urmează pentru România? Contraamiralul Constantin Ciorobea, la Obiectiv EuroAtlantic
Acordurile Turciei cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite schimbă situația de securitate în regiune
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
De ce trebuie contracarată China? Chifu: Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă infanteria dispensabilă - tactica Rusiei - ar fi replicată de China
Armata sudaneză respinge inițiativa Kenyei privind dislocarea unei forțe de menținere a păcii la Khartoum
România se alătură statelor care vor oferi „angajamente de securitate” Ucrainei. Obiectiv clar: Eliberarea Ucrainei și înfrângerea Rusiei
Rusia lovește în portul ucrainean Reni, la granița cu România. Sursa foto: Point.md.
EXCLUSIV
Unde nu ar trebui să poată bombarda Rusia, deși a trecut de mult de linia roșie
Republica Centrafricană a aprobat prezența militară a Rusiei pe teritoriul său. Kremlinul exploatează la maximum retragerea trupelor franceze din Africa
După 10 ani de exploatare, rușii vor moderniza racheta balistică intercontinentală de tip Bulava, cu lansare de pe submarin
EXCLUSIV
Ucraina în NATO, dar când? Integrarea în Alianță sau înfrângerea în fața Rusiei și dispariția. Iulian Chifu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
În mod neașteptat, Iranul declară că susține integritatea teritorială a Ucrainei
Posibilă explicație pentru refuzul Germaniei de a trimite trupe și în România: Bundeswehr are mai puțin de 20 de mii de militari gata de luptă
Rusia a reușit să taie elanul Georgia pentru aderare la NATO. Infiltrarea serviciilor ruse, narativul Kremlinului și experiența Ucrainei au debusolat Tbilisi
Tîlvăr: România a semnat trei documente. Hubul F-16, un comandament regional pentru forțele speciale și un centru climatic care e mai important decât pare
Germania anunță prima sa Strategie privind China: Reducerea dependenței economice de China
Președintele rus Vladimir Putin și fostul dictator Muammar Gaddafi, în timpul vizitei lui Putin în Libia în 2008. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
Radu Carp: Putin e obsedat de sfârșitul violent a lui Gaddafi. De ce nu de cel a lui Saddam Hussein? Există o diferență importantă
Rotația detașamentului român care a operat 4 avioane F-16 din dotarea României în misiuni de Poliție Aerienă a statelor baltice. Foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
Mass-media ucraineană aduce noi critici la adresa NATO: O alianță fără un plan de acțiune. Summitul NATO de la Vilnius a fost un eșec pentru Ucraina
China, pericolul din umbră. NATO menționează pentru prima dată amenințarea nucleară chineză
Modelul israelian ar putea fi propunerea administrației Biden pentru protecția Ucrainei
Răspunsul NATO pentru pericolul rusesc: La Vilnius sunt așteptate cel puțin trei decizii concrete
NATO are nevoie urgent de un nou concept de descurajare a Rusiei. Cel vechi a dus la războiul din Ucraina – raport GLOBSEC
Expert polonez, despre deciziile pe care NATO ar trebui să le ia la summitul de la Vilnius: De 30 de ani avem dreptate în privința Rusiei
Grupul Wagner caută traducători în arabă și franceză: Mercenarii nu renunţă la activităţile lor din Siria
EXCLUSIV
Ce rămâne după rebeliunea lui Prigojin: Începe să se clatine Rusia lui Putin? Profesorul Radu Carp, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Generalul (r.) Marius Crăciun: Armata României are probleme
Excelența Sa, domnul RIM Kap-soo, ambasador al Republicii Coreea în România. Foto: Guvernul României
EXCLUSIV
Ambasadorul Coreei de Sud în România: Avem aliați comuni și probleme de securitate asemănătoare. Să ducem Parteneriatul Strategic la următorul nivel
China vrea mai multe activități cu Rusia. După invadarea Ucrainei, Rusia a devenit tot mai mult „partenerul junior” al relației chino-rusă
Putin are aliați peste tot în Europa. Vechile prietenii, călite cu gaze și sprijin, ajută planul A al Rusiei: Europa de Est, la granițele din 1997
Germania și Polonia poartă discuţii anevoioase pentru un centru de reparații dedicat tancurilor Leopard promise Ucrainei
NATO răspunde amenințării Rusiei și anunță cele trei Planuri Militare Regionale. România, parte din Planul Regional ”Sud-Est”

Ştiri Recomandate

Submarin din clasa Scorpene, al Marinei din Chile. Foto: US Navy
EXCLUSIV
România achiziționează submarine franceze Scorpene, dar cu lecția învățată. Tîlvăr: Ce s-a întâmplat în programul corvetelor nu se va mai repeta
Polonia obține de la SUA două miliarde pentru modernizarea apărării și clarifică perspectiva armelor pentru Ucraina
Bilanț catastrofal pentru ruși după atacul cu Storm Shadow în Crimeea: Ucraina l-a eliminat pe Comandantul Flotei Mării Negre, împreună cu alți 34 de ofițeri
Tancul Abrams este în Ucraina. Zelenski: Primele tancuri americane sunt pregătite pentru a fi desfășurate pe front
Francezii dau lovitura cu prima dronă din lume care va neutraliza minele marine. Thales va înzestra Franța și Marea Britanie cu noile vehicule subacvatice
Depozit rusesc de muniție lovit la aproape 150 de km de linia frontului: Ucrainenii au distrus depozitele de la uzina rusă Yunost
Rusia se transformă treptat în lagărul sovietic: Opozantul Vladimir Kara-Murza, transferat în Siberia pentru a-și ispăși pedeapsa de 25 de ani
Relansarea programului MGCS, mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’, o prioritate absolută pentru Franta și Germania
Un fragment dintr-o rachetă S-300 a căzut pe teritoriul Republicii Moldova, în Transnistria separatistă
Raport ISW: Putin i-ar fi ordonat ministrului rus al Apărării să oprească contraofensiva ucraineană până la începutul lunii octombrie
Nu e cel mai bun moment pentru F-35: Problemele în asigurarea întreținerilor au făcut ca aeronava să fie operațională doar jumătate din timpul necesar
Zelenski despre producția comună de arme cu SUA: Ceea ce a fost o fantezie va deveni realitate
Rusia spune că trupele sale din Nagorno-Karabagh au dat dovadă de „eroism” în timp ce Armenia pune sub semnul întrebării alianța sa cu Rusia
F-35A și Eurofighter au arătat cum decolează împreună de pe o autostradă din Finlanda (Foto/Video)
Think-tank australian: China conduce detașat în domeniul cercetărilor privind tehnologiile critice de apărare
Fregata Regina Maria, sursă foto: Centrul de Televiziune şi Film al MApN
EXCLUSIV
Ce se întâmplă cu fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria după ce România a anulat contractul corvetelor Gowind 2500
Forțele Aeriene ale SUA au testat o dronă cu inteligență artificială (Foto/Video): Este imperativ să înțelegem puterea AI, punctele sale forte și slabe
Situația de securitate din Ucraina: Sinteza evenimentelor militare din săptămâna 15 - 22 septembrie
Forțele Navale Americane au adus în Danemarca sistemul de rachete Mid-Range Capability, cunoscut și sub numele de Typhon
Compania de stat Rostec a furnizat Ministerului rus al Apărării un “radar zburător” modernizat de tip A-50U
Grupul de Forțe Est al armatei ucrainene: Tăiem rutele logistice rusești pe frontul din Bakhmut
Ucraina are nevoie disperată de rachete balistice americane ATACMS: Ţinta sunt sistemele ruseşti de apărare aeriană din Crimeea
Rușii au spus stop programului rachetei balistice hipersonice Zmeevik. Rezistența Ucrainei a dat planurile Rusiei peste cap
Transferul de rachete ATACMS către Ucraina, un subiect blocat între declaraţii oficiale şi zvonuri mediatice
Vizita efectuată de Zelenski la Washington dezvăluie "diviziunea strategică" dintre Ucraina și Statele Unite: Au făcut o obsesie pentru eliberarea Bahmutului
Legiferarea cenzurii ruse. Posibilitate de exprimare a opiniilor critice față de Armata rusă și alte structuri de forțe tinde către zero
Forțele ucrainene pentru operații speciale, primele detalii despre operaţiunea "Capcana de Crabi" care a vizat cartierului general al Flotei ruse de la Marea Neagră
Mass-media ucraineană: Occidentului îi lipsește voința politică pentru a asigura victoria Ucrainei
Următoare generaţie de sisteme de arme este tot mai aproape: Marina germană a încheiat cu succes testele unei arme laser de mare putere
Ucraina va recupera Bakhmutul și încă două orașe în actuala campanie de contraofensivă – Zelenski
Primele imagini cu momentul atacului asupra sediului Flotei ruse din Marea Neagra: Rachetele Storm Shadow au lovit cu precizie
Transportoare blindate poloneze Rosomak pentru Ucraina. SUA confirma transferul şi numărul blindatelor