Explozia podului Kerci a dat peste cap planurile Moscovei, forțată acum să folosească ruta Mariupol. ”75% din provizii treceau pe acolo”
Ca urmare a deteriorării podului din Crimeea, forțele de ocupație ruse se văd în imposibilitatea de a transfera arme și echipamente din Crimeea.
Problemele logistice cu care se confruntă forţele ruse în sudul Ucrainei s-au acutizat după avarierea la 8 octombrie a podului peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula Crimeea (anexată ilegal de Moscova în 2014) de teritoriul rus.
Podul avea un rol-cheie în privinţa aprovizionării cu echipamente, semnalează luni serviciile secrete britanice într-o actualizare a informaţiilor despre situaţia de pe frontul din Ucraina, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
”În condiţii de tensiune pentru prezenţa rusă în Herson, pe fondul deteriorării liniilor de aprovizionare prin Crimeea, linia terestră de comunicaţii prin regiunea Zaporojie (sud) devine din ce în ce mai importantă pentru sustenabilitatea ocupaţiei ruse”, apreciază Ministerul britanic al Apărării într-un buletin pe care îl publică cu regularitate pe Twitter.
Forţele ruse din sudul Ucrainei îşi intensifică, se pare, fluxul logistic de aprovizionare prin Mariupol, oraş-port la Marea Azov, în încercarea de a compensa capacitatea redusă de transport a podului, parţial avariat, se arată în actualizare.
Autoritățile ucrainene confirmă situația dificilă în care se găsește F. Rusă:
”Sunt într-o situație foarte critică cu echipamente, cu provizii, cu logistica. Aproape 75% din aceste provizii treceau prin Podul Crimeei. Până și marea este de partea noastră (...), pentru că au oprit chiar feriboturile. Din cauza vântului, este imposibil să se facă conexiuni între punctele de peste strâmtoare, așa că suferă cu adevărat din cauza lipsei de echipament, muniție și echipament militar”, a spus Natalia Humenyuk, responsabilul de presă al comandamentului operațional „Sud” al forțelor ucrainene, citată de Ukrinform.
În dimineaţa zilei de 8 octombrie, pe podul Kerci s-a produs o puternică explozie, iar un tren cu vagoane cisternă cu combustibil a sărit în aer. Rusia declarase nu o dată că podul, un proiect drag preşedintelui Vladimir Putin, este bine păzit de sisteme de apărare antiaeriană şi de militari ruşi, subliniind fiabilitatea acestei infrastructuri, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.
Moscova a atribuit serviciilor speciale ucrainene responsabilitatea pentru explozia de pe podul Kerci şi a reacţionat prin atacuri intense cu rachete asupra întregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv asupra Kievului, lovind în special infrastructuri energetice şi obiective civile.
Lucrările de raparații la podul din Crimeea se vor încheia în iulie 2023
Autoritățile ruse vor să finalizeze lucrările la Podul Crimeea, afectat de explozia din 8 octombrie, până la 1 iulie 2023, scrie RadioSvoboda.
Anterior, reprezentanții autorităților ruse au spus că reparația ar putea fi finalizată într-o lună și jumătate, dar ultimele date arată că va dura 8,5 luni.
Citește și: Imagini din satelit, după explozia Podului Kerci; Rusia trimite scafandri să evalueze daunele / Serviciile ucrainene: ”Vom comenta doar după victoria noastră finală”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News