„Fără război!” O înmormântare-reper pentru istoria Rusiei, transformată în cel mai amplu protest de la începutul războiului; mii de persoane au participat
Videoclipurile de la Moscova arată că, în timp ce slujba de înmormântare a lui Alexei Navalnîi a avut loc în Biserica Icoanei Maicii Domnului, mii de ruși înconjurați de poliție au scandat „Fără război”. De asemenea, pe lângă numele defunctului, cei care au îndrăznit să participe au strigat și „Putin este un criminal".
Înmormântarea lui Alexei Navalnîi a adunat rămășițele unei opoziții ruse pro-democrație. Câteva mii de persoane au avut curajul să participe la un eveniment care pentru regimul rus este similar cu actele de terorism.
Așa cum era de așteptat, mobilizarea forțelor de ordine s-a vrut descurajantă, dar asta nu a împiedicat transformarea ceremoniei de înhumare a lui Alexei Navalnîi în cea mai importantă mișcare de protest a opoziției ruse față de războiul din Ucraina de când acesta a început acum doi ani.
În centrul Moscovei, accesul la monumentul lui Alexandru Pușkin, locul tradițional de adunare al protestatarilor, a fost blocat. Poliția i-a filmat pe trecători, iar în cartier au existat probleme cu internetul și Wi-Fi; fotografiatul și filmatul au fost interzise în și în jurul bisericii.
Ceremonia de care Putin s-a temut atât de mult
Conturile rusești de Telegram arătau un șir de oameni, lung de peste un kilometru, cu cei care au venit să-și ia rămas-bun de la regretatul lider al opoziției. Ei nu au putut vedea ce se întâmplă în interiorul bisericii pentru că, potrivit asociaților lui Navalnîi, polițiștii blocau semnalul telefonic în zonă.
Navalnî a fost înmormântat într-un cimitir de la periferia Moscovei.
Speranță. Asta a vrut să transmită echipa lui Navalnîi: coloana sonoră a filmului Terminator 2 a fost interpretată după ce sicriul lui Navalnîi a fost coborât în pământ.
„(Navalnîi) a crezut că The Terminator 2 este cel mai bun film din întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui, Kira Yarmish.
Imediat după înmormântare au început primele arestări ale persoanelor venite la ultimul rămas bun.
Navalnîi a murit pe 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie de închisoare dincolo de Cercul Arctic. Moartea sa a declanșat un val de acuzații că a fost ucis. Kremlinul neagă orice implicare în deces. Văduva lui Navalnîi, Iulia, a acuzat anterior Kremlinul și primarul Moscovei, Serghei Sobianin, că au încercat să împiedice înmormântarea publică a soțului ei.
Totuși, așa cum scrie ziarul Le Monde , poziția lui Navalnîi față de Ucraina a fost întotdeauna neclară
Când Putin a anexat Crimeea în 2014, Navalnîi a catalogat-o drept o încălcare a normelor internaționale, dar, în același timp, le-a spus ucrainenilor să nu se facă iluzii pentru că „Crimeea va rămâne parte a Rusiei”. De aceea, ucrainenii au reacționat la moartea lui mai degrabă cu glume ironice decât să-l jeliască.
Totuși, în 2023, Navalnîi a condamnat invazia rusă la un an de la începutul războiului din Ucraina. El l-a descris ca pe un război de agresiune neprovocat, iar Moscova se îndreaptă către o înfrângere inevitabilă, ce va duce la revenirea la granițele din 1991. În esență, el a recunoscut că Crimeea ar trebui să rămână Ucrainei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News