Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Federația Rusă a testat un sistem automatizat de tragere pentru complexele Iskander și Tornado-S
10 aug 2020, 10:11
În cadrul unui exercițiu recent, Ministerul rus al Apărării a testat un sistem automatizat unic de conducere a artileriei. Acesta a permis integrarea complexelor de rachete Tornado-S și Iskander. În același timp, au fost testate și noi muniții de precizie pentru acestea.

Complexele sunt capabile să distrugă ținte cu o precizie de lunetist și, în același timp, sunt invulnerabile pentru sistemele actuale de apărare antiaeriană și antirachetă. Experții militari ruși consideră că întrebuințarea comună a mai multor tipuri de rachete crește în mod semnificativ posibilitățile trupelor în timpul distrugerii grupărilor de forțe ale adversarului.

 

Sistemele întrunite

 

Surse din cadrul Ministerului rus al Apărării au declarat pentru cotidianul Izvestia că sistemul de conducere a artileriei, care a fost testat în timpul exercițiului din poligonul Kapustin Yar, va deveni parte a Sistemului unic de conducere a trupelor, care, în prezent, se află în etapa de dezvoltare și implementare. Cu ajutorul acestuia, Trupele de Rachete și Artilerie vor putea să distrugă, în mod sigur și rapid, orice țintă pe o rază de 500 de kilometri.

Potrivit opiniilor militarilor, noul sistem automatizat de conducere (ASU) va transforma Trupele de Rachete și Artilerie într-un sistem de cercetare și foc. Cu ajutorul dronelor și radarelor, acesta este capabil să descopere țintele în mod independent și să găsească soluții operative pentru distrugerea acestora. În același timp, va selecta armamentele optime și rachetele, cu care vor fi efectuate atacurile. De la descoperirea țintei și până la distrugerea acesteia vor trece numai câteva minute.

În timpul exercițiului, un divizion de rachete Iskander al Regiunii Militare Est a lucrat în comun cu lansatoare de proiectile reactive Tornado-S din compunerea Regiunii Militare Sud. Indicarea țintelor pentru punctele de comandă ale acestora a fost asigurată, în timp real, de aparate de zbor fără pilot de tip Orlan-10.

În prezent, sistemul funcționează cu intervenția umană. Însă, în perspectivă, acesta va primi elemente de inteligență artificială. Atunci, ASU va selecta singur mijloacele de ditrugere și va repartiza țintele pentru rachete, fără intervenția omului.

Expertul militar Viktor Murakhovsky a declarat pentru Izvestia că Iskander și Tornado-S fac parte din sistemul de cercetare și foc al Forțelor Terestre.

“Iskander are o bătaie mai mare, dar există o serie de condiții ale situației operativ-tactice, atunci când este necesar să execute atacuri comune împotriva țintelor grupate. În același timp, Iskander poate efectua o manevră pseudo-aleatorie pe o traiectorie, fapt ce exclude interceptarea unei rachete de către sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă”, a apus expertul.

Potrivit declarațiilor lui Murakhovsky, Tornado-S reprezintă o versiune mult mai avansată a complexului rusesc cu rază lungă de acțiune Smerci. Acesta este un mijloc de foc mult mai puternic pentru distrugerea tehnicii militare a adversarului, statelor majore, nodurilor de comunicații și a obiectivelor de infrastructură.

“Bătaia sa este mai mică decât cea a complexului Iskander, dar avantajul său constă în distrugerea cu o salvă a țintelor de pe o întreagă zonă. Acest lucru înseamnă că adversarul nu poate efectua manevre și să iasă de sub atac. La Tornado-S există muniții moderne, cu corecția traiectoriei. Acesta asigură livrarea precisă a muniției în raionul țintelor. Combinarea loviturilor precise și puternice ale  racheta cvasi-balistice 9M723 de la complexul Iskander, cu lansatoarele multiple de proiectile reactive Tornado-S face posibilă suprimarea sigură a grupării adversarului”, a menționat expertul.

 

Despre complexul Tornado

 

La sfârșitul lunii iulie, șeful Rostekh, Serghei Chemezov, a declarat că pentru lansatorarele multiple de proiectile reactive Tornado-S au fost dezvoltate două noi muniții dirijate, cu bătaie de peste 100 de kilometri. Cu ajutorul acestora, instalația de lansare poate să distrugă, concomitent, cu o singură salvă, mai multe ținte, aflate la distanțe de mai mulți kilometri una de alta. Potrivit declarațiilor șefului corporației de stat, în comparație cu lansatorul de proiectile reactive Smerci, precizia la Tornado-S a crescut de 15-20 de ori, ceea ce face posibilă întrebuințarea acestuia chiar și împotriva țintelor de dimensiuni reduse.

Noul complex Tornado-S include o instalație de lansare modernizată, dotată cu un sistem automatizat de conducere a focului, care întrebuințează muniții noi cu corecție și nedirijate, cu bătaie crescută.

Datorită sistemului de navigație de mare precizie Glonass de la bord, mașina își cunoaște în permanență coordonatele. Acest lucru permite computerului să calculeze toți parametrii necesari pentru distrugerea țintei. Aparatura de comunicații permite obținerea de la statul major a datelor despre situația meteo și despre mijloacele de apărare antiaeriană și antirachetă ale adversarului. Toate aceste lucruri sunt luate în considerare și la planificarea unei salve.

După modernizare, o singură mașină este în măsură să îndeplinească misiuni  care erau alocate anterior unui întreg divizion de lansatoare cu muniție nedirijată.

Complexul Tornado-S a fost dezvoltat de Asociația științifică și de producție Splav A.N. Ganichev . Primul complet de nivel brigadă a intrat în dotarea trupelor ruse în cursul anului trecut. În luna iunie 2020, complexul a fost prezentat, pentru prima dată, publicului, la parada militară de la Moscova.

Partea exterioară a noilor mașini nu este foarte diferită de cea a predecesorilor săi. Acestea întrebuințează același șasiu cu 12 șine ca la Smerci. Elementul de noutate îl reprezintă antenele echipamentelor de comunicații, care fac posibilă combinarea lor într-un sistem unic cu Iskander și alte categorii de tehnică de artilerie.

 

Complexul Iskander

 

În luna noiembrie anul trecut, Ministerul rus al Apărării a finalizat reînzestrarea tuturor brigăzilor de rachete dotate cu complexele vechi Tochka-U cu noile complexe operativ-tactice Iskander-M. Începând din anul 2010, trupele au primit 13 complete de nivel brigadă de tehnică nouă.

Noile brigăzi ale Trupelor de Rachete și Artilerie au de două ori mai multe rachete, gata de start. În plus, acestea nu mai sunt dotate numai cu rachete aerobalistice, ci și cu rachete de croazieră. Cadrele prezentate de la diverse exerciții au demonstrat întrebuințarea ambelor variante de muniții.

Spre deosebire de vechile Tochka, noile rachete au posibilitatea de manevrare pe traiectorie. Rachetele au fost dezvoltate cu întrebuințarea tehnologiilor de reducere a expunerii pentru radare. În acest fel, acestea sunt foarte greu de descoperit de către radarele adversarului. Toate aceste lucruri, îngreunează în mod semnificativ posibilitățile adversarului de a se apăra împotriva unui atac cu astfel de rachete.

Potrivit evaluărilor experților atât autohtoni, cât și străini, atacurile combinate cu rachete aerobalistice și de croazieră ale complexelor Iskander nu pot fi respinse de mijloacele actuale ale apărării antirachetă.

Spre deosebire de Tornado, complexele Iskander au posibilitatea să distrugă cu precizie nu numai obiectele staționare, ci și pe cele aflate în mișcare. Începând din acest an, complexele de rachete Iskander ale Regiunii Militare Sud, au desfășurat și activități de distrugere a unor ținte navale și de coastă, pentru zădărnicirea debarcării desantului pe litoralul Federației Ruse.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Rusia consideră declararea sa de către UE drept „stat sponsor al terorismului” ca fiind o „acțiune neprietenoasă” a Occidentului
Stoltenberg: NATO va sprijini în continuare Ucraina şi mă aştept ca acest lucru să fie reconfirmat de miniştrii de externe la reuniunea de la Bucureşti
Nave și avioane de luptă vor antrena războiul maritim în apele norvegiene. Răspunsul NATO manevrele ruse din apropierea Norvegiei
Regimul iranian, măcinat de luptele interne pentru putere, scapă situația de sub control. Gărzile Revoluționare au împânzit provincia Kurdistan
Rusia le vorbește soldaților în documente oficiale despre un „război cu NATO” fără precedent în ultimii 80 de ani și 5 milioane de mobilizați
OTSC, un fel de NATO, dar nu prea. Alianța militară condusă de Rusia, acuzată de Armenia că face figurație în conflictul din Nagorno-Karabah
Ucraina: Aproximativ 80% din Kiev a rămas fără apă şi electricitate după atacurile de miercuri
Rusia a fost declarată oficial stat care sponsorizează terorismul. Vot istoric în Parlamentul European
Cine intră în Schengen? Votul pentru Croația ar putea fi separat de România - Bulgaria. Ministrul de interne al Austriei e însă „supărat” și pe croați
Adunarea Parlamentară a NATO a recunoscut Rusia drept stat terorist - Media ucraineană
UPDATE: Polonia vrea să amplaseze la granița cu Ucraina lansatoarele Patriot ale Germaniei
Centrala nucleară Zaporijjia, zguduită de peste 10 explozii. ONU: ”Nu vă jucaţi cu focul!”
SUA întăresc sistemele defensive din zona Golfului pentru a preveni un atac-surpriză a Iranului. ”Vom desfăşura peste 100 de drone”
Rusia, pusă la zid și în Forumul APEC: Liderii statelor din Asia-Pacific condamnă agresiunea militară a Rusiei din Ucraina
Chișinăul, ajutat să treacă iarna. Bogdan Aurescu co-prezidează reuniunea de la Paris a Platformei de Sprijin pentru Moldova
Putin este conștient că nu poate câștiga acest război? Ce vrea liderul de la Kremlin și ce poate Rusia
Decizie istorică la COP27: Fond de răspuns la daunele climatice, doar pentru țările sărace. China nu este printre beneficiari
Analiza distrugerii podului din Crimeea: „Dacă doar un minut mai târziu ar fi explodat...”
Aproape jumătate din rețeaua electrică a Ucrainei este afectată de atacurile Rusiei. Germania a livrat deja 2.430 de generatoare
Contraofensivă simulată doar cu avioane stealth: În premieră, pe teritoriul SUA, F-35 aliate au zburat cu bombardiere B-2 Spirit
Țările africane stau la rând pentru a cumpăra arme turcești
Israelul a testat versiunea navală a Iron Dome (Video). Sistemul C-Dome, integrat cu succes pe corveta israeliană Oz
Armata ucraineană vine cu precizări: Astăzi nu a fost doborât niciun Su-35 rusesc. Avionul fusese raportat anterior ca distrus de sistemul NASAMS
UE a lansat cea mai mare misiune de instruire militară din istoria sa: Mii de soldați ucraineni vor fi pregătiți în Polonia și Germania
Alimentând tensiunile nucleare, Rusia începe dotarea unui nou regiment cu rachete hipersonice Avangard
Șeful diplomației ruse are interzis la ministeriala OSCE. Polonia l-a declarat pe Lavrov persona non grata și atrage furia Moscovei
Surse ucrainene au semnalat posibila prezență pe front a blindatelor TAB-71M, produse în România
Rusia nu taie comunicarea cu Statele Unite. ”Aceasta ar fi o decizie greşită”
Articolul 5. Cazul ”Polonia”, test de maturitate pentru Alianță. ”Informația a circulat în 90 de minute”
Criza de personal: F. Rusă, obligată să transfere în Luhansk rămășițele celor mai bune trupe / Recrutarea și mobilizarea mascată merg înainte

Ştiri Recomandate

O nouă ”regrupare” a unităților Federației Ruse din Zaporijia. Motivul pentru care rușii trebuie să mai evacueze trei localități
EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
SUA ar putea trimite, via Orientul Mijlociu, noi lansatoare pentru puternicul sistem NASAMS, destinat Ucrainei
Rusia concentrează trupe în nordul Peninsulei Crimeea, pentru întărirea grupărilor din Herson și Zaporijia
Serviciile secrete din Serbia vor fi conduse de Alexander Vulin, un important vector pro-rus
Japonia, UK și Italia vor anunța proiectul pentru noul avion de generația a VI a mai repede decât era așteptat
Un avion de luptă-interceptor MiG-31 s-a prăbușit în estul îndepărtat al Rusiei
Liberté, equality, fraternité. Biden şi Macron, declaraţii pe o singură voce privind subiectele fierbinți - Ucraina, China, relaţiile bilaterale şi parteneriatul cu UE
Demonstrație rară de forță a SUA: Elephant walk cu bombardiere B-2 Spirit (Video). SUA au ridicat simultan 40% din flota B-2
Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean
Ciucă: După războiul rus Europa discută serios despre reevaluarea industriei. Capacitate industrială, crucială în caz de nevoie
România achiziționează tancuri. Abrams american și o soluție europeană vor concura pentru un loc lângă TR-85 Bizonul
Războiul hibrid al Rusiei, un terorism de stat mascat, are mari probleme. Strategia de a ataca infrastructura Ucrainei - rezultate sub așteptări
De la vorbe la fapte. Decizii cheie, promisiuni valoroase, poziții ferme, convenite la București. Un NATO mai activ la Marea Neagră
Polonia presează și susține că a convins Berlinul de necesitatea Patriot în Ucraina. Guvernul de la Varșovia încearcă se speculeze electoral momentul - Politico
Rușii spun că nu se tem de F-16. Un pilot rus nu crede scenariul în care piloți polonezi fără însemne militare vor pilota F-16 în Ucraina
Forțele Armate ale Rusiei au început noul an de instrucție, care se va desfășura sub spectrul conflictului din Ucraina
Cehia ar putea înlocui elicopterele sovietice cu CH-47 Chinook. Legendarele aparate ale SUA ar fi trebuit să participe și în România la paradă
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
EXCLUSIV
Rusia duce o luptă agresivă aproape pe față împotriva R. Moldova. „A fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab”
Avioanele F-16 ale României și cele aliate nu vor decola la București, dar nu din cauze tehnice. MApN: Există reguli bine stabilite
NASAMS va închide cerul în Ucraina. SUA au semnat un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru a produce șase sisteme NASAMS
Parada militară de Ziua Naţională. Vor defila pe sub Arcul de Triumf peste 1.600 de militari și aproximativ 150 de mijloace tehnice
Lavrov, supărat pe toată lumea, inclusiv pe Papă, acuză: „SUA au creat o amenințare existențială la adresa Rusiei”
Federația Rusă se pregătește pentru un alt atac cu rachete asupra Ucrainei: Baza aeriană Engels, în alertă maximă
Stoltenberg vorbește despre provocarea logistică a războiului din Ucraina și amintește că în continuare SUA acoperă 80% din cheltuielile NATO
Blinken: În numele SUA, felicit poporul român. România și SUA - o relație puternică. Rămânem uniți în fața războiului brutal rus
Ana Cătăuță: România a atras atenția înaintea dușului rece din Ucraina asupra imperialismului rus și a înțeles provocarea chineză
Avioanele MiG-29 nu ar fi suficiente. Aviația militară a Ucrainei cere avioane de luptă americane F-15 și F-16
Bombardiere din Rusia și China, o nouă misiune comună de patrulare. În premieră într-o astfel de misiuni, rușii au aterizat în China
Proiecție formidabilă de forță în fața Rusiei: 5 portavioane, inclusiv „bijuteria” SUA USS Gerald Ford, pentru prima dată în Mediterană
Explozie la ambasada Ucrainei din Madrid. Un plic care conținea un mic dispozitiv exploziv artizanal a rănit uşor un angajat al ambasadei