Finlandizarea dorită de Rusia s-a încheiat: O dronă americană de ultimă generație RQ-4D Phoenix a „scanat” frontiera Rusiei
Comandamentul aerian al NATO a anunțat, pe 14.09.2023, că o dronă de cercetare la mare altitudine și cu rază mare de acțiune de tip RQ-4D Phoenix a efectuat primul zbor în spațiul aerian al Finlandei, cel mai nou membru al Alianței.
Potrivit raportului prezentat de reprezentanții NATO, zborul a fost realizat pe 13 septembrie. Acesta s-a desfășurat de-a lungul frontierei cu Federația Rusă, în zona regiunilor Leningrad și Karelia. Drona strategică de cercetare aeriană RQ-4D a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia, unde sunt staționate permanent dronele NATO de acest tip.
Reprezentanții NATO au precizat că drona grea pilotată de la distanță RQ-4D Phoenix este una dintre cele mai avansate drone din lume, executând cercetarea și supravegherea aeriană pe o zonă largă. O dronă de acest tip deținută și operată de NATO poate rămâne în aer până la 30 de ore. Datele colectate sunt furnizate tuturor membrilor
Alianței.
Flota NATO de drone RQ-4D, care a fost dislocată în Italia în anul 2022, a efectuat deja o serie de zboruri pe flancul estic al Alianței, în special în regiunea Mării Negre.
Drona NATO de acest tip este un analog al aparatului de zbor fără pilot american RQ-4B Global Hawk. Acesta din urmă zboară în mod regulat în apropierea granițelor Federației Ruse.
Comentariul autorului: Zborul dronei RQ-4D din 13 septembrie a fost confirmat și pe rețelele de socializare. Aparatul de zbor fără pilot, cu numărul de înregistrare MM-AV-SA0018, a întrebuințat indicativul radio MAGMA10. Acesta a zburat la o altitudine de 16.764 de metri.
Finlandizarea s-a încheiat: Aderarea Finlandei la NATO oferă Aliaților un spațiu aerian extrem de „ofertant” pe o graniță de peste 1.000 de kilometri cu Rusia
Drona a traversat Marea Baltică, după care a intrat în spațiul aerian al Finlandei la est de Helsinki. Ulterior, a urcat de-a lungul frontierei cu Federația Rusă până în zona localității Kajaani, după care a întors și a revenit aproximativ pe același traiect de zbor.
Trebuie precizat faptul că, după aderarea oficială a Finlandei la NATO, în luna aprilie a acestui an, avioanele de cercetare aparținând unor state membre ale Alianței au început să apară în spațiul aerian finlandez. Astfel, un avion american de cercetare de tip RC-135W Rivet Joint a îndeplinit prima misiune specifică în Finlanda pe 04 mai 2023.
Aeronava, cu numărul de înregistrare 64-14846 și indicativul radio JAKE11, a decolat de la Baza Aeriană Mildenhall din Marea Britanie.
Având în vedere faptul că Finlanda și Federația Rusă au o frontieră comună cu o lungime de peste 1.000 de kilometri, spațiul aerian finlandez este foarte “ofertant” pentru îndeplinirea misiunilor de cercetare în proximitatea statului rus.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News