DefenseRomania a participat la conferința „Unmanned Systems Forum” ,organizată de New Strategy Center în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, va avea loc în perioada 23-24 februarie, în București, la Universitatea Națională de Apărare.
scris de
DefenseRomania Team
Generalul american (r.) Ben Hodges, foto: Captură DefenseRomania
După eveniment, câțiva experți internaționali care au participat la discuțiile organizate de New Strategy Center (NSC) au făcut declarații de presă cu privire la războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei.
Printre cei care au oferit declarații se numără amiralul ucrainean (ret.) Ihor Kabanenko, fost ministru adjunct al Apărării la Kiev, dar și generalul (ret.) Sir James Everard (Chairman of the International Consultative Board, News Strategy Center, former Deputy Supreme Allied Commander Europe), precum și generalul (ret.) Ben Hodges (former commander United States Army in Europe).
Despre conferința „Unmanned Systems Forum” ,organizată de New Strategy Center. Ministrul Tîlvăr a făcut referire la importanța sistemelor fără pilot
La conferință au participat oficiali și experți civili și militari atât din România, cât și din alte state membre NATO și UE, precum și reprezentanți ai mediului academic și a unor companii cu o vastă experiență în domeniu.
Războiul din Ucraina se caracterizează printr-o folosire intensă, la scară mare, a sistemelor fără pilot, ceea ce își va pune amprenta atât asupra dezvoltării acestora, cât și a sistemelor care să contracareze dronele de orice tip. atât a Sub motto-ul „Smart Approach, Fast Development”, conferința a oferit un cadru pentru dezbateri și evaluări privind situația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre ca urmare a agresiunii ruse în Ucraina și modul în care vor evolua în continuare tehnologiile disruptive.
Totodată, potrivit MApN, la conferință, ministrul Angel Tîlvăr a făcut referire la importanța sistemelor fără pilot în războiul modern, menționând că ,,Ministerul Apărării Naționale are, în derulare, mai multe programe de înzestrare importante în acest segment. Anul trecut a fost lansată licitația pentru achiziția de sisteme portabile de combatere a sistemelor de aeronave fără pilot la bord, de tipul UAS și Small UAS, pentru Forțele Terestre. De asemenea, la sfârșitul lunii decembrie, a fost semnat un acord cadru de achiziționare a șapte sisteme UAS Watchkeeper X, din Israel, care vor intra în dotarea Armatei României. Totodată, a fost obținută aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziția de sisteme Bayraktar TB2, cu muniția aferentă și suportul logistic inițial.”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Adjuncta ministrului ucrainean de Externe, Emine Dzhaparova, a declarat la Conferința privind securitatea regiunilor Mării Negre, organizată sub egida Platformei Internaționale Crimeea, că probleme de securitate din Marea Neagră nu sunt doar o castă regională, ci au aspect global.
Rusia a desfășurat, recent, un impresionant exercițiu de salvare în Arctica, organizat și executat de Ministerul Situațiilor de Urgență, în care au fost implicate peste 60.000 de persoane. Exercițiul numit „Secure Arctic 2023” a inclus 16 scenarii și a avut loc în noi regiuni arctice rusești, de la Murmansk în vest până la Chukotka în est, pe un front de aproximativ 6.000 de km, amintind mai mult de ample manevre ale forțelor armate. ruse la nivel de regiune militară decât de un exercițiu al Ministerului Situațiilor de Urgență (Emercom).
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 12.04.2023, că Trupele de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) au efectuat o lansare-test a unei rachete balistice intercontinentale, dintr-un poligon din Regiunea Astrahan. Unitatea de luptă a rachetei a distrus o țintă aflată într-un poligon din Kazahstan.
Europa se confruntă cu pericolul de a fi atrasă în „crize care nu sunt ale noastre”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat Politico după vizita sa de trei zile în China. Președintele francez se referă în principal la situația tensionată dintre China și SUA cu privire la Taiwan.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar mai ales președintele francez Emmanuel Macron au parte de o primire mai mult decât cordială pe parcursul vizitei lor în China, semn că liderul de la Beijing încearcă să atragă aliați cheie din Uniunea Europeană pentru a contracara Statele Unite.
Relațiile indo-africane sunt pe o traiectorie ascendentă, iar aceste relații se bazează în mare parte pe diplomația militară activă. În perioada (21-29 martie 2023), India a organizat exercițiile militare în teren AFINDEX 2023, cu participarea a 24 de țări africane. Este a doua ediție a AFINDEX după ce prima ediție a fost organizată în 2019.
New Strategy Center publică un nou studiu, care analizează de această dată războiul hibrid desfășurat de Rusia împotriva Republicii Moldova. În contextul în care Ucraina se confruntă cu o invazie la scară largă din partea Rusiei, Republica Moldova este victima unui război hibrid complex, desfășurat de Kremlin pe multiple planuri.
Dacă nu va avea succes, contraofensiva ar putea duce la o reconsiderare a formelor occidentale de ajutor, arată NYT, într-o analiză. Sprijinul Washingtonului a fost impresionant, iar Ucraina va arunca în luptă unități blindate dotate cu mijloace moderne, precum tancurile Leopard 2 și vehiculele blindate de infanterie Bradley, Marder și Stryker, capabile să angajeze ținte în mișcare și să depășească câmpuri de mine și fortificații defensive.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că este necesară o prezenţă sporită a NATO în Marea Neagră, "ceea ce reclamă includerea problematicii acestei zone în toate procesele relevante pentru consolidarea securităţii spaţiului euroatlantic".
Economia ucraineană în condiții de război și cu ajutor din alte țări „devine mai deschisă și mai integrată în lume”, în timp ce Rusia trebuie să „inventeze lanțuri de aprovizionare complexe pentru a aduce mărfuri în țară”, ar fi ideea de bază a unei analize demarate de BBC. Cu toate acestea, reminiscențele puternicelor relații economice stabilite între cele două țări de-a lungul istoriei comune continuă să reziste și la 400 de zile de la invadarea Ucrainei de către trupele ruse.
Rusia a adoptat vineri o nouă doctrină de politică externă, în care califică Occidentul drept o "ameninţare existenţială" a cărui "dominaţie" Moscova trebuie să o combată, descriindu-se pe sine în acelaşi timp drept o "civilizaţie" apărătoare a rusofonilor, relatează AFP şi publicaţia franceză La Tribune, citate de Agerpres.
Liderul Chinei se pregătește de război și le cere generalilor săi „să îndrăznească să lupte”, scrie publicația americană Foreign Affairs pe baza mai multor discursuri recente ale lui Xi Jinping, bănuind că este gata să folosească forța pentru a ocupa Taiwanul.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 29.03.2023, în cadrul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) a început desfășurarea unei verificări complexe de control, care include un exercițiu de comandament și stat major executat la nivelul diviziei de rachete Novosibirsk aparținând armatei de rachete din Omsk.
Premierul Poloniei propune un triunghi format din Polonia, România și Ucraina, după victoria Ucrainei, și acuză că, în mare parte, ”am fost folosiţi pentru scopurile proprii ale Europei vestice”.
Ziua de 24 februarie 2022 a schimbat în mod semnificativ percepția ucrainenilor, inclusiv viziunea acestora asupra țărilor vecine. Serhii Gerasimchuk, expert în cadrul ONG-ului ucrainean Foreign Policy Council “Ukrainian Prism”, susţine că o ''adevărată descoperire'' în acest context a fost România, care până acum a fost o adevărată ''terra incognita'' pentru majoritatea cetățenilor ucraineni. În ciuda faptului că România este membră a NATO și a UE era percepută de majoritatea cetăţenilor ucraineni ca un stat sărac, corupt și care are probleme cu minoritatea romă. Și, cel mai important, mult timp s-a presupus că Bucureștiul emite constant pretenții față de Ucraina: fie asupra minorității românești, fie asupra unor teritorii.
Săptămâna trecută, în timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, presa a trecut în subsidiar un moment cel puțin la fel de important: Vizita la Kiev a premierului japonez Fumio Kishida.
În contextul în care Republica Moldova a dejucat recent o tentativă de destabilizare și o lovitură de stat instrumentată de Federația Rusă, nu puțină lume s-a întrebat dacă depozitul de muniție din Cobasna păzit de trupele ruse e o miză reală.
Decizia Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus constituie o escaladare iresponsabilă şi o ameninţare pentru securitatea europeană, arată oficialii occidentali.
Statele Unite nu au indicii că Rusia ar muta arme nucleare în Belarusul vecin, a declarat de purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, duminică la CBS. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat în timpul unui interviu televizat la 25 martie că Moscova și Minsk au ajuns la un acord privind desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus.
În cadrul unei declarații acordate pentru agenția de presă ČTK, directorul Secției Politica de apărare și strategie din structura Ministerului ceh al Apărării, Jan Jireš, a anunțat, pe 25.03.2023, că documentele strategice ale Cehiei vor suferi revizuiri fundamentale. În opinia sa, acestea vor trebui să reflecte schimbările din mediul de securitate din ultimii ani.
Armata Națională a fraților noștri de peste Prut din Republica Moldova a primit recent transportoare blindate Piranha 3. Confruntată cu un atac hibrid intens din partea Rusiei și tentative de destabilizare și de stopare a drumului pro-european, inclusiv prin lovitură de stat, Republica Moldova a înțeles importanța reformelor inclusiv în zona militară.
Recent, doi înalți generali americani din Forțele Aeriene au concluzionat la unison că Rusia nu a performat în războiul contra Ucrainei, deoarece nu a obținut superioritatea aeriană.
În contextul în care Federația Rusă accelerează destabilizarea Republicii Moldova, guvernul de la Chișinău privește cu atenție la ceea ce se întâmplă în Transnistria separatistă, unde trupele ruse de ocupație au posibilitatea de a dezgheța conflictul în vederea blocării drumului pro-european ales de Chișinău.
Valeriu Mija, Secretar de Stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare în cadrul Ministerului Apărării din Republica Moldova, a oferit un interviu în exclusivitate DefenseRomania.
Expertul italian Mirko Mussetti a subliniat importanța Poloniei și României pe Flancul Estic și a arătat similitudini majore între cele două state cheie în strategia SUA pentru Flancul Estic. Însă rolul României de pivot regional e decisiv și în cazul în care „se va întâmpla ceva în Balcani”.
Potrivit ministrului ucrainean al apărării Oleksi Resnikov, de îndată ce Ucraina va avea rachete produse pe plan intern, cu o rază de acțiune mai mare de 300-400 km, atunci partenerii occidentali vor furniza rachete ATACMS și alte tipuri de arme.
Nervi de oțel sau inconștiență. Așa putem caracteriza atitudinea unui biciclist ucrainean, după ce acesta a trecut la doar câțiva metri de un sistem M142 HIMARS, exact în momentul când erau lansate rachetele.
James M. Dorsey de la Institutul Orientului Mijlociu al Universității Naționale din Singapore a evidențiat sprijinul statelor din Golful Arab pentru președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, mai ales după recenta sa victorie la alegerile prezidențiale, subliniind că sprijinul saudit și emiratez, în special, a apărut la câteva zile după succesul electoral al liderului turc.
Facilitatea care ar urma să fie localizată în Cuba ar permite Beijingului să spioneze Statele Unite prin interceptarea comunicațiilor electronice, dar Cuba respinge raportul ca fiind „nefondat”.
Serviciile secrete ucrainene au anunţat vineri că au interceptat o conversaţie telefonică ce dovedeşte că un ''grup de sabotaj'' rusesc a aruncat în aer barajul hidrocentralei de la Kahovka, în sudul Ucrainei, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Forțele armate ale Ucrainei desfășoară operațiuni ofensive în direcția Bahmut, dar și în cel puțin alte două zone ale frontului, în ultima zi, arată analiștii ISW .Potrivit rapoartelor, Ucraina a format 12 brigăzi speciale de contraofensivă. Experții scriu că Ucraina pare să fi desfășurat doar o fracțiune din rezerva de forțe disponibile.
De partea cealaltă, trebuie remarcat faptul că forțele din Districtul Militar de Sud al Rusiei, desfășurate în sud-estul Ucrainei, sunt probabil o grupare de forțe de mai bună calitate decât grupurile ruse din alte părți ale frontului.
Deși există detalii puține, se pare că, pe 08.06.2023, bombardierele strategice americane B-1B dislocate în prezent la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie, ca parte a rotației Bomber Task Force (BTF), au executat o misiune de antrenament fără precedent. Două aeronave de acest tip au zburat până în Golful Persic și au tras cu armament de ultimă generație de-a lungul drumului, inclusiv rachete AGM-158 Joint Air-Surface Standoff Rachete (JASSM).
În noaptea de 09 iunie, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un nou atac la scară largă asupra țintelor din Ucraina, întrebuințând rachete și vehicule aeriene fără pilot. Dimineața, loviturile au fost confirmate oficial de Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei.
În aceste zile, sunt în desfășurare discuții la nivel înalt între Canberra, Kiev și Washington cu privire la livrarea avioanelor de luptă F/A-18 A/B Hornet din Australia. Ucraina ar putea primi „zeci de F/A-18 vechi, dar funcționale”, care vor fi în curând disponibile pentru export, deoarece Australia, Canada, Elveția și Finlanda fac deja tranziția de la F/A-18 la F-35.
Săptămâna viitoare, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și partenerii săi vor lansa Air Defender 2023 - manevre de război ale forțelor aeriene, cele mai mari din lume de la înființare, cu participarea a 25 de țări conduse de Germania, potrivit relatărilor americane.
Ministerul Afacerilor Externe informează că, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat joi, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă.
Agenția de presă slovacă TASR a informat, pe 08.06.2023, că Germania va dona Slovaciei două sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Mantis. Primul dintre acestea va fi livrat în termen de câteva săptămâni. Noile sisteme vor fi întrebuințate de militarii slovaci pentru întărirea apărării frontierei cu Ucraina.
Forțele americane, taiwaneze și japoneze vor împărtăși date în timp real de la dronele de recunoaștere pentru a consolida coordonarea, a raportat miercuri Financial Times, citând persoane familiare cu proiectul.
În cele 15 luni de război brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, China a jucat inteligent fiind unul din principalii câștigători din punct de vedere economic și chiar politic al invaziei ruse.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că ţările Alianţei Nord-Atlantice nu vor trimite trupe pe teritoriul Ucrainei înainte de încheierea războiului.
Unități din întreaga Alianță nord-atlantică s-au adunat în apropiere de Bordușani pentru a depăși, pe 6 iunie 2023, cel mai mare obstacol al exercițiului - fluviului Dunărea.
Primul avion de luptă ușor sud-coreean pentru Polonia a fost prezentat cu mare fast în Coreea de Sud. Varșovia a catalogat evenimentul ca fiind un moment istoric pentru Forțele Aeriene Poloneze.
Guvernarea de la Chişinău nu se mai umileşte, ca în trecut, în faţa Kremlinului, dar apără interesele cetăţenilor Republicii Moldova şi spune lucrurilor pe nume, a declarat miercuri preşedintele Maia Sandu, adăugând că Republica Moldova nu se va mai lăsa "batjocorită" de Rusia, dar va vorbi deschis despre presiunile exercitate de Moscova asupra Chişinăului, potrivit Agrepres, care citează NewsMaker.
Aruncarea în aer a barajului de la Kahovka, cel mai mare accident tehnic din ultimele decenii, se profilează a fi un dezastru ecologic major. Viitura va afecta în total peste 80 de sate și orașe din aval de râul Nipru, inclusiv Herson cu aproape trei sute de mii de locuitori.
Arabia Saudită, Israelul și Qatarul s-au numărat printre cei mai importanți clienți ai Canadei pentru arme și echipamente militare după Statele Unite în 2022, potrivit noilor date oferite de Afaceri Globale Canada, departamentul țării care gestionează relațiile diplomatice, consulare și comerciale.
Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 07.06.2023, bombardiere strategice din Rusia și China au efectuat o patrulare comună în Regiunea Asia-Pacific. În acest scop, avioanele rusești au întrebuințat un aerodrom chinez.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că a vizitat regiunea sudică inundată Herson şi a discutat situaţia după distrugerea barajului Kahovka.
Armata ucraineană nu a declanşat încă o contraofensivă menită a recuceri teritoriul ocupat de Rusia, iar începutul acesteia va fi evident pentru toată lumea atunci când se va întâmpla, a declarat miercuri un înalt oficial din sistemul de securitate. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a respins declaraţiile oficialilor ruşi care au spus că acea contraofensivă a început deja.
Lacul artificial din amonte de barajul de la Kahovka a fost construit pentru furnizarea apă pentru răcirea de bază a șase reactoare din cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) realizează lunar un „Buletin de prognoză”, axat în această perioadă pe dosarul ucrainean. Prin intermediul acestui demers, reputata instituție din România furnizează publicului Euro-Atlantic cele mai recente informații despre evoluțiile din cadrul războiului brutal și nejustificat declanșat de Rusia în Ucraina.