Cum au reușit ucrainenii să gonească din Sevastopol Flota rusă: Drone maritime, Storm Shadow și ATACMS
Comandantul șef al marinei ucrainene, viceamiralul Oleksii Neijpapa, a declarat vineri pentru Reuters că Flota rusă din Marea Neagră a fost forțată să relocheze aproape toate navele de război pregătite de luptă din Crimeea anexată în alte porturi, din cauza atacurilor ucrainene care au făcut ineficientă principala sa bază navală.
Flota rusă a Mării Negre, în Sevastopolul ocupat, Crimeea. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Pe parcursul războiului, navele de război și submarinele rusești au jucat un rol important în atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei. Ucraina a distrus sau avariat 27 de nave militare rusești, inclusiv cinci distruse de mine marine amplasate de dronele navale ucrainene în apropierea Golfului Sevastopol, a menționat Neijpapa.
„Aceste funcții au fost dezvoltate de-a lungul decadelor, posibil secole. Este clar că acum sunt pe cale să piardă acest centru naval”, a declarat Neijpapa într-un interviu acordat Reuters în orașul-port Odesa, cu ocazia Zilei Marinei ucrainene, relatează Agerpres.
Flota rusă, gonită din Sevastopol cu drone maritime, Storm Shadow și ATACMS
Atacurile ucrainene cu rachete și drone navale au provocat pagube semnificative bazei de la Sevastopol, crucială pentru întreținerea și reparațiile navelor, pregătirea forțelor și depozitarea muniției, a explicat viceamiralul.
Ucraina, care nu dispune de nave de război mari, a folosit ambarcațiuni militare fără echipaj, pline cu explozibili, pentru a ataca navele rusești și a bombardat instalațiile flotei și alte obiective militare din Crimeea cu rachete Storm Shadow și ATACMS.
Flota rusă din Marea Neagră este folosită în prezent în principal pentru logistică, controlul zonei de coastă și lansarea de rachete de croazieră Kalibr asupra Ucrainei, a adăugat el.
Marea Azov și Novorossiisk, zonele în care s-au retras navele militare ale Rusiei
Un semn al poziției mai defensive a Rusiei este faptul că unele nave de război rusești, care rar intrau în Marea Azov, staționează acum acolo în mod regulat. Datele furnizate de marina ucraineană arată că, la 27 iunie, 10 nave de război rusești staționau în Marea Azov, comparativ cu niciuna în 2023.
„Aproape toate navele principale gata de luptă au fost mutate de inamic de la baza principală din Sevastopol, unele fiind relocate la Novorossiisk și altele în Marea Azov”, a spus el.
Problema pentru ruși este că baza navală din Novorossiisk nu are facilitățile extinse ale celei din Sevastopol, esențiale pentru lansarea de rachete de croazieră asupra Ucrainei, a explicat Neijpapa.
De asemenea, apărarea de coastă ucraineană a forțat Rusia să-și îndepărteze navele spre larg.
În plus, navele de război rusești evită acum nord-vestul Mării Negre, pe o suprafață de aproape 25.000 km pătrați. Neijpapa consideră că livrarea avioanelor de luptă F-16 fabricate în SUA va permite contestarea „dominației depline” a Rusiei pe cerul Mării Negre și asigurarea aproape completă a coridorului pentru navele civile.
În aprilie 2022, rachetele ucrainene au scufundat „Moskva”, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, într-o lovitură umilitoare pentru Kremlin.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News